Rehber Windows 11 TPM desteği öğrenme

Windows 11 kurmak için TPM 2.0 şart. Peki cihazın destekliyor mu?

Bu rehber sizlere TPM desteği öğrenmeyi anlatacağım.
Eğer, TPM 2.0 desteğine dair bir fikrin yoksa üzülme.
Şimdi, sizlere TPM 2.0 destekliyor mu? göstereceğim.
Bunu yapmak çok kolay.

Arama çubuğunu açın.

Screenshot_1.png

Arama çubuğunu açıp
tpm.msc yazıyoruz.
Sonra bizlere görselde olan uygulama karşınıza çıkacaktır.
Bundan sonra uygulamayı açıyoruz.

TPM uygulamasını açın.

TPM.png

Uygulamayı açınca karşınıza böyle bir ekran gelecektir.
Üretici adı çipi üreten frimayı gösterir.
Üretici tarafından verilen sürüm üretim sürümünü gösterir.
Belirtim sürümüyse TPM sürümüdür.

Bu cihaz TPM 2.0 kullanıyor
Yani, Windows 11 kurulmaya uygun.

Eğer, sorunuz varsa sorabilirisiniz.
Ben Kedi yiyen bir kedi bu rehber içinde sizlere TPM sürümünü öğrenmeyi gösterdim.
İyi Sosyal'ler!

Anakart BIOS üstünden TPM ayarı açın.
Gelişmiş yani Advanced kısmında olur açmak için sosyal için makaleleri okuyabilirisiniz.
AMD anakartlar için TPM fTPM olarak geçer.

1600 AF var bende fakat evde değilim destekler mi?

Anakart BIOS üstünden TPM açın.
Sonra tpm.msc üstünden çıkan sonucu atın.

Windows 11'in sızan yapısında TPM 2.0'ın gerekli olduğunu görünce ne olur ne olmaz diyerek BIOS'a girip AMD fTPM ayarını açmıştım. (AMD Ryzen 5 3600 işlemci ve MSI B450 Tomahawk MAX anakart kullanıyorum)

Dediğiniz gibi tpm.msc ile sorgulama yapınca TPM 2.0'ın aktif olduğunu görüyorum;
tpm 2.0 açık durumda.png

Ayrıca PC Health Check ile Windows 11 uyumluluğunu kontrol edince ise sistemim Windows 11 ile uyumlu görünüyor;
tpm 2.0 sayesinde win 11 kurabileceğim.png

Yani eğer AMD Ryzen işlemcili bir sisteminiz varsa Windows 11 için tek yapmanız gereken BIOS'a girip AMD fTPM ayarını açmak. Sonrasında sisteminiz Windows 11 ile uyumlu hale gelecektir.

Fakat Windows 11 uyumluluğu için TPM 2.0 dışında Ryzen işlemcinizin de en az Zen+ mimarili olması gerekiyor. Yani Zen+, Zen 2 ve Zen 3 mimarili AMD işlemciler Windows 11 ile uyumlu. Fakat ilk nesil Zen mimarili AMD işlemciler Windows 11 ile uyumsuz gibi görünüyor. İleride bu durum değişir mi bilmiyorum fakat şu an için durum böyle gibi görünüyor.

Windows 11'in sızan yapısında TPM 2.0'ın gerekli olduğunu görünce ne olur ne olmaz diyerek BIOS'a girip AMD fTPM ayarını açmıştım. (AMD Ryzen 5 3600 işlemci ve MSI B450 Tomahawk MAX anakart kullanıyorum)

Dediğiniz gibi tpm.msc ile sorgulama yapınca TPM 2.0'ın aktif olduğunu görüyorum;
Eki Görüntüle 1084368

Ayrıca PC Health Check ile Windows 11 uyumluluğunu kontrol edince ise sistemim Windows 11 ile uyumlu görünüyor;
Eki Görüntüle 1084370

Yani eğer AMD Ryzen işlemcili bir sisteminiz varsa Windows 11 için tek yapmanız gereken BIOS'a girip AMD fTPM ayarını açmak. Sonrasında sisteminiz Windows 11 ile uyumlu hale gelecektir.

Fakat Windows 11 uyumluluğu için TPM 2.0 dışında Ryzen işlemcinizin de en az Zen+ mimarili olması gerekiyor. Yani Zen+, Zen 2 ve Zen 3 mimarili AMD işlemciler Windows 11 ile uyumlu. Fakat ilk nesil Zen mimarili AMD işlemciler Windows 11 ile uyumsuz gibi görünüyor. İleride bu durum değişir mi bilmiyorum fakat şu an için durum böyle gibi görünüyor.

Sistemin destekliyor kurabilirisin.
Bazıları TPM açmayı unutunca desteklemiyor sanıyor haliyle.
Eski AMD (1 nesil Ryzen dahil AF serisi ayrı).
Destek konusu sorun bazıları 7 nesil i7 ile bile Windows 11 kurmayı başarmış.

Şimdilik belli olana kadar idare etmeli.

Sistemin destekliyor kurabilirsin.
Bazıları TPM açmayı unutunca desteklemiyor sanıyor haliyle.
Eski AMD (1 nesil Ryzen dahil AF serisi ayrı).
Destek konusu sorun bazıları 7 nesil i7 ile bile Windows 11 kurmayı başarmış.

Şimdilik belli olana kadar idare etmeli.
Peki Insider Beta Channel'a yayınlanır yayınlanmaz kurmalı mıyım? Beta Channel üyesiyim ve 20H2 ile 21H1 sürümlerini test ettim. İkisinde de hiçbir sorun yaşamadım. Sizce Windows 11'i de Beta'ya verilir verilmez yüklemeli miyim?

Peki Insider Beta Channel'a yayınlanır yayınlanmaz kurmalı mıyım? Beta Channel üyesiyim ve 20H2 ile 21H1 sürümlerini test ettim. İkisinde de hiçbir sorun yaşamadım. Sizce Windows 11'i de Beta'ya verilir verilmez yüklemeli miyim?

Bence, yükleme yeni olduğu için daha fazla hatalı olacaktır.

Bence yükleme. Yeni olduğu için daha fazla hatalı olacaktır.
Tamam da 20H2 sürümünü de ilk Beta yapısı yayınlandığından beri test ettim ve sistemi etkileyecek bir hatayı geçtim en ufak bir hata ile bile karşılaşmadım. Aynısı 21H1 için de geçerliydi. O zaman sorun yaşamadan kullanmam gerekiyor, neden önermiyorsunuz?

Tamam da 20H2 sürümünü de ilk Beta yapısı yayınlandığından beri test ettim ve sistemi etkileyecek bir hatayı geçtim en ufak bir hata ile bile karşılaşmadım. Aynısı 21H1 için de geçerliydi. O zaman sorun yaşamadan kullanmam gerekiyor, neden önermiyorsunuz?

Wnidows11 yeni.
Windows 10 güncellemeleri en azından temeli vardı.

Yani, birisi var olan bir şeyin üstüne konuluyor diğeriyse hiç olmayan sıfırdan olan bir şeyin üstüne geliyor diye düşün.

Windows 11 yeni.
Windows 10 güncellemeleri en azından temeli vardı.

Yani, birisi var olan bir şeyin üstüne konuluyor diğeriyse hiç olmayan sıfırdan olan bir şeyin üstüne geliyor diye düşün.
Anladım da en kötü ne olabilir ki yani? En kötü ne gibi sorunlar çıkabilir ki yani?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı