Windows 11'den Linux Mint'e geçiş yapmak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Phoque

Decapat
Yer
İzmir
Daha fazla  
Selam, yaklaşık 10 yıldır Windows kullanıyorum yolculuğum XP ile başladı ve şu an Windows 11'deyim. Lakin, Linux'un bana daha uygun olduğu kanaatindeyim. Distro olarak Mint Cinnamon'u seçtim. Sizlere neye ihtiyacım olduğunu söyleyeyim: Bir kere yazılımcıyım. VS Code XAMPP PyCharm gibi uygulamaları açması lazım. Oyun olarak CS:GO ve Skyrim oynuyorum. Ayrıca Kali toollarının bir kısmını kullanmak ve aircrack ng falan açması lazım. Mint zaten Debian tabanlı olduğundan Kali toolarını açmakta pek problem yok. Sistemim gayet iyi 2022 model bir dizüstü bilgisayarım var. İşlemcisi Intel i5 9. nesil olması lazım yanlış hatırlamıyorsam. Neyse toparlarsak: Sizce Linux Mint cinammon işimi görür mü?

Şimdiden sağ olun...

Eğer Linux'a geçersen şarjın çok daha hızlı bitecek ayrıca çoğu şirket genelde windows işletim sistemi için driver yazıyor.

Artı -1 Eksi
Laptopunda harici GPU var mı? Varsa performans moduna geçemezsin, ve bazı sitelerde video oynatıcıları bozuluyor Linux Mint' te. Visual Studio Linux' ta yok. VS code işimi görür diyorsan bilemem.

Eğer Linux'a geçersen şarjın çok daha hızlı bitecek ayrıca çoğu şirket genelde Windows işletim sistemi için driver yazıyor.

Hayir sarjin daha yavas bitecek. Ve hayir Linux'ta driver kurmana gerek yok. 1980'lerden kalma cihazlari bile Linux taniyip kullanabilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
H

Hocam bu mesajınız ile bir alakası olmadan sormak isterim. Ben ve açıklayıcı bir metin yazan diğer arkadaşa dislike atma sebebiniz nedir? Yanlış bir şey biliyorsak düzeltmek gerek.

Laptopunda harici GPU var mı? Varsa performans moduna geçemezsin, ve bazı sitelerde video oynatıcıları bozuluyor Linux Mint' te. Visual Studio Linux' ta yok. VS code işimi görür diyorsan bilemem.
Biraz daha dikkatli okusak keşke. Zaten arkadaşın bahsettiği Visual Studio IDE değil. Bir text editor olan Visual Studio Code. Ve muhtemelen IDE olarak arkadaş JetBrains tabanlı PyCharm kullanıyor. Halihazırda JetBrains Toolbox ile beraber PyCharm ve diğer JetBrains yazılımlarıda geliyor. Visual Studio yerine VS Code işinizi görüyorsa demek biraz garip geldi ikisi farklı şeyler.

Artı -2 Eksi
Her bilgisayari bilmiyorum. Benim bilgisayarimin film izlerken pili windows`ta 4-5 saat giderken Linux mint`te 7-8 saat gidiyordu.

Dostum en son Ubuntu kullandığımda bu sorunları yaşadım peki sen daha önce hiç linux kullandınmı?

Laptop modelim: ASUS ROG STRIX G15
Sol tarafa bak. ben celeron laptopla denedim. ondan oyle olmustur.

Biraz daha dikkatli okumamı söylemişsiniz fakat siz okumamışsınız, gerçekten çok ironik. Arkadaşın neden bahsettiğini biliyorum mesajımı dikkatli okuyun. VS code kullandığını söylemiş fakat Visual Studio da kullanmak isterse bunu Linux' ta yapamayacağını söyledim. Asıl garip olan yazdığım mesajı anlayamamanız. Ayrıca Visual Studio, VS code' un çok daha verimli ve güçlü bir hali. C#' da proje kodu yazarken Visual Studio yerine VS code kullanmak üretkenliği büyük ölçüde düşürecektir. Yazılım mesleği yapan birinin Visual Studio kullanmaması imkansız zaten.

Her bilgisayari bilmiyorum. Benim bilgisayarimin film izlerken pili windows`ta 4-5 saat giderken Linux mint`te 7-8 saat gidiyordu.

Sol tarafa bak. ben celeron laptopla denedim. ondan oyle olmustur.
Bu imkansız, sizin dediğinize göre Windows' un güç tüketimi Linux' un %200' ü. Normalde Linux' un optimizasyonu kötü olduğundan Windows' tan daha fazla güç tüketir.

Son düzenleme:
Linux'a geçersen şarjın çok daha hızlı bitecek ayrıca çoğu şirket genelde windows işletim sistemi için driver yazıyor
Şimdi sırayla sorulara bilgim dahilinde cevap vermek isterim.Driver konusunda çok ciddi bir bilgim yok.Hatta çok az bilgim var.Fakat kendi kullanımıma bakarak herhangi bir dirverda sorun yaşamadığımı söyleyebilirim.Ki zaten Linux Mint'de dahil olmak üzere bir çok bir çok dağıtımın live usb şeklinde kullanımı var.Yani USB'yi takıp direk açıp deneyebiliyorsunuz.Eğer çalışmayan bir şey varsa evet belki driver sorunu vardır.Ama olacağını pek sanmıyorum.Onun dışında Windows'taki gibi elle driver arayıp kurmaya da gerek yok, kurulum esnasında hepsi kuruluyor.Ve Mint'in GPU driverları için bir yazılımı da var.Ordan kullanacağınız driverı seçip indirebiliyorsunuz.Nadiren de olsa driverlar ile ilgili problem yaşanabiliyor fakat dediğim gibi nadiren...

Performans modundan kastını tam anlayamadım.Video oynatıcıları bozma noktasında evet daha önce sanırım fedorada öyle bir sorunla karşılaşmıştım fakat bu ciddi bir şey olmasa gerek şu an binlerce fedora kullanıcısı var.Ben kendim şu an Arch tabanlı olan CachyOS kullanıyorum ve videolar ile ilgili herahangi bir sorun yaşamadım.Arkadaş Visual Studio kullanıcam dememiş.Ayrıca her yazılımcı Visual Studio kullanacak diye bir şey de yok.Ben yazılımcı değilim çok ciddi bir bilgim yok.Fakat bu çıkarımı şurdan yaptım.Youtube'da karşıma onlarca video çıkıyordu Linux ile ilgili.Ve aralarında şu başlıkları da gördüm."Why Linux Is Better For Programming".Buradan videoya da bakabilirsin.Ki buna benzer daha bir sürü video da var.Linux kullanan bir sürü developer var.Dediğim gibi ben bir developer değilim ve bunun nedeni ne tam olarak bilmiyorum.Ama çok merak ediyorsan şu videoya bakabilirsin.

Dostum en son Ubuntu kullandığımda bu sorunları yaşadım peki sen daha önce hiç linux kullandınmı?

Laptop modelim: ASUS ROG STRIX G15
Dostum bazı modeller uyumsuzluk yapabiliyor.Belki farklı bir dağıtım deneseydin sorunun çözülürdü.
Pil konusunda da bir şeyler söylemek isterim.Optimizasyon noktasında durum ne tam olarak bilmiyorum.Fakat dediğiniz doğru olabilir.Sonuçta Windows'un arkasında koskoca bir şirket var.Fakat bu noktada şunu da unutmamak gerekiyor.Windowsta arkada haberin olmadan çalışan yüzlerce servis var.Normal bir kullanıcı bunların hangisinin gereksiz olduğunu bilip kapatamaz.O yüzden Laptop boşta dururken bile güç tüketir.Fakat Lİnuxta durum böyle değil.Boşta işlemci kullanımı direkt 0.Masaüstünü açık bırakıp hiçbir şey yapmadığımda 0'ı görüyor.Ram kullanımım ise 700mb lerde.Bunun sebebi ise bir sürü görsel özelleştirme kullanmam.Eğer ki sade bir masaüstü ortamı veya pencere yöneticisi kullanırsanız (Misal DWM) (boşta) ram kullanımınız 200-300 mb arasında kalacaktır.Burdan varmak istediğim nokta ise şurası: Siz bir şey çalıştırmadığınız sürece Lİnux'ta arkada programlar çalışmaz.Ne olduğunu bilmediğiniz yüzlerce servis sizden habersiz arkada işlem yaparak güç tüketmez.Yani 2 katı olur mu bilmiyorum ama, Windows'un optimizasyonu varsa Linux'un da sadeliği var demek isterim.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…