Windows 11'e yarın geçmek mantıklı mı?

Aslında çoğu kişinin dillendirerek ağzından esirgemediği uyumsuzluk sorunu, Windows 11 ile birlikte pembe bir yalandan ibaret. Bunun sebebi Windows 11'in aslında Windows 10 ile aynı çekirdeği (NT 10.0) kullanmasıdır. Biz aslında Windows 10'un şu an modifiyeli halini kullanıyoruz. Birçok sitede ve programda işletim sisteminin sürümünün Windows 10 olarak gözükmesinin sebebi budur. Çekirdek aynı olduğu için uyumsuzluk sorunu yaratmayacaktır. Yani Windows 10 kullandığınız bütün programları ve oyunları Windows 11 aynı şekilde açacaktır. Uyumsuzluk muhabbeti aslında milletin ağzına ezber gibi yapışmasının sebebi Microsoft şu ana kadar çıkardığı bütün sürümlerde çekirdeği hep ayırmıştı. Windows 11 ile birlikte bu artık son buldu. Ancak eğer yükseltme yaparak Windows 11'e geçerseniz işte o zaman uyumsuzluk sorunu yaşarsınız. Yükseltme yapınca driverlar sorun çıkartabiliyor. Bu yüzden temiz kurulum yapmanız lazım.

Microsoft'un cihazlarım kısmının olduğu sayfadan bir görsel.

Eki Görüntüle 1180010

Hocam her yerde ben de bunu söylüyordum, benden mi gördünüz :D

Şaka bir yana Microsoft ilk defa yeni Windows'un NT versiyonunu değiştirmedi. Bu iyi midir kötü müdür diye soracak olursak kötüdür. Neden mi? Çünkü bir altyapıya sürekli yeni özellik eklenirse o altyapı yavaşlar bir süre sonra kullanılamaz hale gelir. Yani altyapı kaldırmaz kısaca bunu bir masanın üzerine gerçek boyutlarda bina inşa etmek gibi düşünün ne olur o masa yıkılır inşa ederken. Aynı mantık. İleride NT sürümünün değişeceği taraftarıyım. Ya da Windows 11 geçiş süreci gibi de olabilir belki 1-2 yıl sonra Windows 12 çıkacak ve her şey baştan aşağıya değişecek. Bekleyip göreceğiz.

Hocam her yerde ben de bunu söylüyordum, benden mi gördünüz :D

Şaka bir yana Microsoft ilk defa yeni Windows'un NT versiyonunu değiştirmedi. Bu iyi midir kötü müdür diye soracak olursak kötüdür. Neden mi? Çünkü bir altyapıya sürekli yeni özellik eklenirse o altyapı yavaşlar bir süre sonra kullanılamaz hale gelir. Yani altyapı kaldırmaz kısaca bunu bir masanın üzerine gerçek boyutlarda bina inşa etmek gibi düşünün ne olur o masa yıkılır inşa ederken. Aynı mantık. İleride NT sürümünün değişeceği taraftarıyım. Ya da Windows 11 geçiş süreci gibi de olabilir belki 1-2 yıl sonra Windows 12 çıkacak ve her şey baştan aşağıya değişecek. Bekleyip göreceğiz.

Windows 11, Windows 10, 8.1 hatta Vista'dan beri ana çekirdek aslında hiç değişmedi. Sadece isim değişti özellikle Windows 10 ve 11'de. Mesela Windows 10 görünüşte NT 10.0 ama aslında NT 6.3 temelli aynı şekilde Windows 11 de NT 10.0 yani NT 6.3 temelli.

Windows 11, Windows 10, 8.1 hatta Vista'dan beri ana çekirdek aslında hiç değişmedi. Sadece isim değişti özellikle Windows 10 ve 11'de. Mesela Windows 10 görünüşte NT 10.0 ama aslında NT 6.3 temelli aynı şekilde Windows 11 de NT 10.0 yani NT 6.3 temelli.

Evet yalnız bir yanlışınız var Windows 10 6.4 altyapısını kullanıyor. NT 6.0 altyapısını terk etmemesi ilginç Ms'nin. Ama Windows 11'de NT6.5 olmaması Windows 10 ile aynı olması daha da ilginç.
Windows Vista: 6.0
7: 6.1
8: 6.2
8.1: 6.3
10: 6.4
11: 6.4

Evet yalnız bir yanlışınız var Windows 10 6.4 altyapısını kullanıyor. NT 6.0 altyapısını terk etmemesi ilginç Ms'nin. Ama Windows 11'de NT6.5 olmaması Windows 10 ile aynı olması daha da ilginç.
Windows Vista: 6.0
7: 6.1
8: 6.2
8.1: 6.3
10: 6.4
11: 6.4

Peki hepsinin 5.2 üzerine kurulu olmasına ne demeli(Vista çekirdeği server 2003 çekirdeği üzerine inşa edildi yani hala 2003 kodları var içerisinde.)?
1633348440996.png

1633348651458.png

1633348747660.png

Son düzenleme:
Peki hepsinin 5.2 üzerine kurulu olmasına ne demeli(Vista çekirdeği server 2003 çekirdeği üzerine inşa edildi yani hala 2003 kodları var içerisinde.)?
Eki Görüntüle 1180073
Eki Görüntüle 1180080

Adam çok haklı konuşmuş. Sizde haklısınız hala dediğiniz gibi server 2003 üzerine kurulu şu anki Windows 10 ve 11.
Orada ki kişinin dediği gibi çekirdek çok yaşlandı günümüz teknolojiyi kaldırmıyor. Ve şu konuda da haklı mavi ekran hatalarının çoğu NT uygulamaları kaynaklı. Artık sıfırdan bir çekirdek geliştirilmeli. Teknoloji ilerliyor ve artık NT kaldırmıyor. Ha Windows 10 güzel 11'e ne gerek vardı diyenleri de anlamıyorum. Teknoloji gelişiyor bal gibi de gerek var şu an 11 bile yeterli değil altyapı aynı çünkü.
Bu arada doğru söylemiş @PossibleTurco NT 6.0'a Windows 11'i umarım emanet etmezler demiş ama korkulan oldu maalesef. Altyapıda hiçbir güncelleme yapmadan 11 diye çıkardılar.

Hiç mantıklı değil bence. Çünkü çıktıktan sonra bir sürü güncelleme getirecekler daha işletim için. Yani bence önemli güncellemeler olana kadar beklenmeli.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı