Hortlatıyor gibi oluyorum ancak. Değiştirilmemiş bir windows iso'su ile az önce başarılı bir UEFI kurulum yaptım.
Aynı anakart üzerinde daha önce etkinleştirilmiş (telefon yoluyla) product key ile etkinleştirmede yaptım (telefon onay kodlarını girerek)
Ancak şöyle bir sorun var. Örneğin tek RAM çıkardığım zaman sistem başlarken "yetkisiz sürücü veya donanım değişikliği yapıldı" ile ilgili bir mesaj çıkarıyor BIOS ve sistemi asla başlatmıyor. Burayı tam çözemedim mesajdan anladığım kadarıyla Secure Boot'la ilgili bir durum. Yine de dikkat edilmesi lazım belki bilen birileri bilgilendirir beni.
Gelelim nasıl kurduğuma.
8 GB usb belleğe
Rufus 4.6 ile tr_windows_7_ultimate_with_sp1_x64_dvd_u_677404.iso dosyasını,
GPT - UEFI (non-CSM) olarak kurulum yaptım.
-- ilave bilgi (bu paragrafı atlayarak işleme devam edebilirsiniz)
Aslında yeni nesil rufus ilgili efi dosyasını (kendine ait) kök boot klasörüne yerleştiriyor ve başka bir şey yapmaya gerek kalmıyor (teorik olarak) burada install.wim içerisinden efi dosyasıda aynı konuma konularak aynı sonuç elde edilebilir.
Her iki yöntemi de denedim ve UEFI ile boot edip sistemi kurdum. Ancak açamadım mavi ekrana düştüm, tıpkı XP'nin SATA'lara kurulma sorunu gibi disk sürücülerinde sorun yaşadım.
--- ilave bilgi
Gigabyte bir tool çıkarmış bunu kullandığınızda rufusun yapılandırmasındaki eksikleri tamamlıyor. Eksik sürücüleri ve hotfixleri uyguladıktan sonra sistemi sorunsuz kuruyorsunuz, açılıyor ve çalışıyor)
www.gigabyte.com
Windows USB Installation Tool (mb_utility_windowsimagetool_B18.0213.1.zip)
En üstteki güncel versiyondur onu kullanabilirsiniz.
Uygulamayı açtığınızda, source path (none), destination X: (usb medyanızı seçiyorsunuz) alttaki 3 seçeneğide işaretleyin ve start deyin.
hotfixleri entegre ettiği için vakit alıyor benimki 10 dakika kadar sürdü ancak daha fazlada sürebilir.
İşlem bitince UEFI destekli windows 7 medyanız hazır.
Arşiv olması açısından yazmak istedim.
edit: Daha önce internetten hazırlanmış bir iso ile kurulum yapmıştım. Ancak o medyaya windows 8'in boot sistemini koymuşlardı yani win 8'in bootuyla win 7 kuruyorsunuz gibi bir saçmalıktı, bu yazdığımda böyle bir durum yok. Dolayısıyla kurtarma partisyonlarında OEM işaretli bölüm yine yok. Yani denildiği gibi tam bir UEFI denemez. Bana hızlı geldi ancak senelerdir 7 kullanmadığım için kıyaslama yapamıyorum.