Ben de bu konu hakkında şöyle düşünüyorum:
8.1'in desteğinin kesilmesiyle birlikte çok değil en fazla 2 sene içinde temel programlarda sıkıntı yaşamaya başlayacağız. Windows 7'nin hali zaten belli, hafif güzel ama günümüz şartlarına uygun programlarda sıkıntı çıkarıyor geçtiğimiz yılın son aylarından beri.
Windows tabanında en sorunsuz, bakın sorunsuz diyorum akıcı ya da hızlı demiyorum, deneyim için 10 ya da 11 kullanılmalı. 32 bit bile olsa bir şekilde idare edilir.
Linux tabanında ise 64 bit zorunlu gibi bir şey. 32 bit ile 64 bit arasında güncellik olarak dağlar kadar fark var. 32 bit Windows ile yaptığınız çoğu şeyi 32 bit Linux ile yapamayabilirsiniz.
Dolayısıyla... Donanım gücünüz elveriyorsa Win10-11 kullanmak zorunluluğa dönüyor. Muadil Linux alternatifi dersek de Ubuntu, Linux Mint, Elementary Os vb sayabiliriz.
Ama... Donanım Win10 düzeyinde değilse ya da akıcı değilse, hafif Linuxlara yönelmek sizin yararınıza olur. Diğer alternatifiniz ise Windows'u orijinal kullanmaktan vazgeçip custom windows 10'lara yönelmek.(Atlas Os, GG Os, ReviOs, RekOs, FoxOs, NexusLiteOs vb.) Hafif linux olarak da favorilerim: LXLE, Sparky Linux minimal gui, antiX.
Biliyorum uzun oldu ama anlatmak istedim konuyla ilgili olduğu için.