Windows 8 ile Gelen Yeni Özellikler !

Mustafa@PC

Hectopat
Katılım
8 Ağustos 2012
Mesajlar
480
Makaleler
2
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Bu başlıkta Windows 8'in, Windows 7 üstüne ne özellikler ile geldiğini kısaca değinelim.


1.)Başlat Yerine, Metro UI
(Yeni adı muhtemelen Windows 8 UI yada Modern UI olacak)

Metro arayüzü Windows 8'in en büyük yeniliklerinden ve en radikal değişikliklerinde beri, 15 senelik başlat menüsü yerine gelen Metro arayüzü, her ne kadar tabletlere hitab ediyor gibi görülsede klavye ve fare kullanan PC'lerde de kullanımı gayet kolay, daha derli toplu ve daha işlevsel. Sadece biraz alışmak gerekiyor, kendimden biliyorum...

Ayrıca kullanıcıların özellikle bu bağlamda şu konuyu incelemelerinde yarar var:https://www.technopat.net/forum/windows-8/6970-windows-8de-baslata-alternatifler.html

2.)Yenilenen Görev Yöneticisi.

Artık işlemleri en ince ayrıntısına kadar incelemek için 3. parti bir yazılım kullanmamıza gerek yok, Windows 8 ile birlikte gelen Task Manager gayet ve hatta abartılı bir şekilde yeterli görünüyor. Aynı ekranda disk, ağ, işlemci, bellek ve ayrı olarak Metro uygulamaların kaynak tüketimi görülebiliyor. Windows ile başlangıçta başlayacak programların ayarları artık msconfig üzerinden değil, yenilenen görev yöneticisi üzerinden yapılıyor.

Esasında Windows 7 altında bulunan Process Manager ile standart görev yöneticisinin tek bir ve farklı arayüzde bulunmuş hali.


power-efficient-windows-8-apps.jpg


Resimler alıntı ve görev yöneticisi için özellikle bu resmi koydum. Resimde Metro uygulamaların yanında yazan "suspended" Windows 8 ram kullanımı ile ilgili yeni bir gelişme, Windows 8 eğer sizin ilgili Metro uygulamasını kullanmadığınızı düşünüyorsa, açık olsa dahi, askıya alıp, gereksiz ram tüketimini azaltıyor..

3.)Varsayılan ISO, PDF desteği.

Windows'un gerek performans gerek kullanıcı memnuniyeti bağlamında eksik yönlerinde biri bazı formatların 3. parti uygulama gerektirmesi. Ama artık ISO ve PDF dosyaları için 3. parti uygulamaya gerek yok.


4.)Antivirüs yüklü geliyor.

Windows 8 ile beraber artık güvenlik yazılımı önyüklü bir şekilde geliyor; Windows Defender aslında Microsoft Security Essentials'dan başkası değil. Ücretsiz antivirüsler arasında Panda ve Avira ile beraber başı çekerler bana göre. Ufak bir not: Eğer 3. parti bir güvenlik programı kuracaksanız Windows Defender'ın Ayarlar(Seçenekler) menüsünden gerçek zamanlı koruma özelliğini kapatmanızda yarar var. Bu arada IE 8'den beri olan SmartScreen Windows 8'de download ve yüklemeleri otomatik olarak tarıyor.

5.)Elden geçirilen ve yenilenen dosya kopyalama.

Windows 8 ile beraber artık aynı anda kopyaladığımız dosyaları aynı pencerede görebileceğiz, en önemlisi durdur / devam et gibi bence zaman zaman çok gereken bir özellikte eklenmiş durumda. Şunu da ekleyeyim Windows 8'de dosya kopyalama hızıda artmış...

win8filecopy2%25255B6%25255D.png



6.)Yenilenen Windows gezgini.

File Explorer Windows 8'deki adı Windows gezginin. Ribbon arayüzü sayesinde (Office 2010'dan tanıdığımız özellikle) yeni bir pencere, program açmayıp, aramadan aynı pencere üstünden istediğimiz işlemleri yapabiliyoruz. File Explorer sayesinde ilgili klasördeki ilgili dosyalar ilişkillendirilip, ilgili program önerileri yapılabiliyor.

Windows-8-Explorer.png



7.)Hızlı başlangıç ve kapanış.

Windows 8 gerçekten bugüne kadar ki Windows'ların içinde bu konuda en başarılı olanı. Çok seri kapanıp, anında açılıyor. Açılması bazen uyku modundan uyanmış hissi verebilir. Esasında bu ivmenin ardında hazırda beklet(hibernate) seçeneğinden esinlenilmiş. Çok fazla tekniğe girmeyelim :)

8.)USB 3.0 desteği.

USB 3.0'ün getirdiği avantajları uzun uzun anlatmaya gerek duymuyorum :)


9.)Windows To Go.

Windows To Go ile kısaca, kişisel bilgisayarınızdaki kişisel ayarları(duvar kağıdından, dosyalara ve kişiselleştirmeye kadar) USB disk içine kopyasını alıp, bilgisayarınızı yanınızda taşıyabilirsiniz. Windows To Go sadece Enterprise sürümde mevcut bu arada...


10.)Yedekleme ve geri yükleme.

Windows 8 ile Refresh ve Reset özelliği bizlerle; kullanıcı dosyalarına dokunmadan yada sıfırdan(Veri kaybı) Windows'u eski haline getiren kurtarma çözümü. Reset kullanıcı dosya ve kişilleştirmeleri korumayarak ilk sıfırdan Windows'u geri alırken, Refresh dosya ve ayarları koruyarak Windows'u tazeliyor. Reset'i daha çok klasik tabir ile format gibi düşünebilirsiniz ama bunun çok daha zahmetsiz ve pratik yolu. İlgimi çeken ise Refresh kullanma gibi bir ihtiyacı duymadım ama asıl yarar sunan Refresh gibi gözüküyor.

11.)Yeni tema.

Esasında çokta yeni bir arayüzü yok Windows 8'in Windows 7 ile karşılaştırdığınızda, Aero eskisi gibi yok, evet öyle diyorum çünkü Aero kalkmış gibi görünmüyor. Aero, sadece pencere şeffaflığı değil, Aero Shake, Aero Peek, pencere küçült ve genişletme vs gibi özelliklerin bütünüdür. Windows 8 ile şeffaflık eskisi gibi değil pencere iletişim düğme, görev çubuğu ağ, ses vs iconları biraz değişmiş olarak geliyor. Windows 8 duvar kağıdı renginize göre pencere rengini ayarlıyor bu arada.

12.)Artık masaüstü araçları yok.

Vista ile hayatımıza giren, Windows 7 ile elden geçirilen, boşuna kaynak tüketen, özellikle başlangıç süresini ciddi etkileyen araçlar artık yok Windows 8'de.


13.)Internet Explorer 10.

Windows 8 ile gelen Internet Explorer'ın son sürümü.


14.)DirectX 11.1 desteği

Windows 7'ye de ya bir teknoloji güncelleştirmesi yada SP2 ile birlikte gelecektir ama DirectX 11.1 Windows 8 ile default olarak destekleniyor.


15.)Genel sistem performansı.

Windows 8 ram kullanımı CPU stabilitesi, Windows 7 gibi sağlam bir sistem üzerine otutturulduğundan, gayet güzel. Çok hafif, anında tepki veren, dizin oluşturma işlemlerini çok daha seri uygulayan bir yapıya sahip. Game Booster ve bazı güvenlik programlarının yaptığı gibi Game Mode uygulaması Windows 8'de teknolojik prensipte çalışıyor. O nedenden Windows 8'in oyun performansı %5-10 daha fazla deniliyor.


Windows 8 üzerinde olmadığımdan resimler alıntıdır, ekleme ve düzeltmeler yapılabilir.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Ben Professional sürümünü denedim. Ayrıca Mustafa arkadaşımızın açtığı konu Windows 8 kurmak için ilham kaynağı :) Hızlı kopyalama, açılma ve kapanmasına hayran kaldım. Oyun performansı da Windows 7'ye göre sanki biraz daha hızlı. Bu arada USB 3.0 Windows 7'de çalışmıyor muydu ?
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Yeni konular

Geri
Yukarı