Hiç düşünmedim hocam ama elbette anlatması iyi olur.
Laptopta yanlış hatırlamıyorsam bazı yazılımlar sayesinde ve Linux'un hafifiliği sayesinde Windows'a göre bayağı performanslı ve uzun çalışıyor.
Linux'un artılarına gelirsek.
-Verilerin satılmıyor.
-Virüs yeme ihtimalin Windows'a göre çok düşük(çünkü Linux'u daha az kullanıcısı olduğundan hackerler Linux'u hedeflemiyor Windows'u hedefliyor)
-Bilgisayarda kontrol tamamen sende istediğin gibi özelleştirebilirsin(benim masaüstüm profilimde var)
-Her şey açık kaynak olduğundan hataların çözümü çok daha basit.
- Tek tuşla tamamen farklı bir arayüze geçebilirsin benim gibi aynı şeyleri kullanmaktan sıkılıyorsan tek tuşla başka bir temalı arayüze geçebilirsin.
-Terminal sayesinde hata çözümleri ve günlük işlemler çok basit.
- Paket yöneticileri sayesinde tek komutla veya telefondaki gibi uygulama mağazasından istediğin uygulamayı indirebilirsin bu sayede virüs ihtimalin zaten azdı şimdi çok daha düştü ve tabiikide uygulama kurma kolaylığıda cabası.
-Performans olarak daha iyi ve daha hızlı (gereksiz servisler ve uygulamalar yok)
- Lisansı ücretsiz üstüne reklamda yok(Windows'ta satın alsanız dahi reklam var)
-Açık kaynak yazılımlar genelde Linux'ta çalışıyor ve bu sayede yazılım çeşitliliği çok fazla.
-Üstte belirtim ancak tekrar vurgulayayım mahremiyet ve güvenlik en üst seviyede.
-Proton sayesinde neredeyse her tek oyunculu oyun çalışıyor Linux'da.
-Bazı Online oyunlar CS2, Dota2 gibi çalışıyor.
Tek eksisi program desteği olabilir Adobe programları veya bazı tasarım programları gibi veya Riot oyunları ve bazı Online oyunlar ama bunu içinde dualboot yapabilirsiniz.
Hocam aslında Apple cihazlarım olduğundan ötürü ve şu an ara ara memlekete git gel yaptığımdan ötürü bana masaüstü yerine dizüstü daha uygun oluyor. Dediğim gibi olaya Mac'ler üzerinden yaklaşsak daha mantıklı olur gibi.
Açıkçası MacBook tavsiye etmiyorum neden derseniz şu videoya bakabilirsiniz:
Hocam aslında Apple cihazlarım olduğundan ötürü ve şu an ara ara memlekete git gel yaptığımdan ötürü bana masaüstü yerine dizüstü daha uygun oluyor. Dediğim gibi olaya Mac'ler üzerinden yaklaşsak daha mantıklı olur gibi.
Benim orada demek istediğim işletim sistemini bir masaüstü kullanıcısı olarak anlatmak idi masaüstü alın demedim.