Windows laptoptan MacBook Air M.2'ye geçilmeli mi?

Makaleler
9
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar, elimde 2 yıldır kullanmakta olduğum ve gayet de memnun olduğum HP Omen 16 i7 13700HX, RTX 4080 ekran kartlı bir laptopum var. Öncelikle 12-13 yıldır Apple iPhone ve diğer aksesuarlarına sahip olmuş olsam da hiç Mac tecrübem olmadı. Daha doğrusu ihtiyaç hissetmedim. Omen laptopumu alırken de belki yapacağım meslekte bu donanım lazım olur ve de oyun oynarım diye düşünerek aldım ancak şu anki yapacağım meslekte böyle bir donanıma ihtiyacım yok. Hâliyle sadece bana gündelik işler, denetim vakti ve oyunlar için lazım oluyor.
Ek olarak konsol oyuncusuyum ve RTX 4080 ile tüm oyunları PS5 Pro'ya göre daha iyi oynayabilsem de gerek konsol rahatlığı gerekse konsolda oyunları CD ile al, sat veya takas yaptığımdan ötürü yılda neredeyse tüm oyunlarımı konsolda oynuyorum. Hâliyle oyun için de pek kullanmıyorum diyebilirim. Yılda en fazla laptopumda 2-3 oyun bitiriyorum. Öylesine ilana koydum, laptopa değerinde müşteriler de çıkıyorken satıp MacBook Air M.2 veya üzeri çipli Air'ler veya da Mac Mini M4 falan alsam güzel olur diyorum, üstüne kalan parayı da farklı şekilde değerlendiririm. Ayrıca MacBook Air alsam şarjı bir oyuncu laptopuna göre çok fazla gittiğinden priz bağımlılığından da beni kurtaracaktır.
MacBook'un bana avantajları arasında: Apple ekosistemim için yani iPhone ve AirPods kullanıcısı olduğum için avantajı olacak, şarjı uzun gidecek ve zaten gündelik işlerimi o işlemciler uzun yıllar sağlayabilecek ve üste 30-40.000 TL kadar da nakit para kalacak. Sizce hep Windows kullanmış biri olarak alışabilir miyim? Ayrıca bu laptoptan sonra nelerde düşüş yaşadığımı hissederim? M3 Pro, M4 Pro veya M5 gibi daha güçlü işlemcili versiyonları önermeyin arkadaşlar, o işlemcinin hakkını verecek bir kullanımım olmayacak.

Merhaba arkadaşlar, elimde 2 yıldır kullanmakta olduğum ve gayet de memnun olduğum HP Omen 16 i7 13700HX, RTX 4080 ekran kartlı bir laptopum var. Öncelikle 12-13 yıldır Apple iPhone ve diğer aksesuarlarına sahip olmuş olsam da hiç Mac tecrübem olmadı. Daha doğrusu ihtiyaç hissetmedim. Omen laptopumu alırken de belki yapacağım meslekte bu donanım lazım olur ve de oyun oynarım diye düşünerek aldım ancak şu anki yapacağım meslekte böyle bir donanıma ihtiyacım yok. Hâliyle sadece bana gündelik işler, denetim vakti ve oyunlar için lazım oluyor.
Ek olarak konsol oyuncusuyum ve RTX 4080 ile tüm oyunları PS5 Pro'ya göre daha iyi oynayabilsem de gerek konsol rahatlığı gerekse konsolda oyunları CD ile al, sat veya takas yaptığımdan ötürü yılda neredeyse tüm oyunlarımı konsolda oynuyorum. Hâliyle oyun için de pek kullanmıyorum diyebilirim. Yılda en fazla laptopumda 2-3 oyun bitiriyorum. Öylesine ilana koydum, laptopa değerinde müşteriler de çıkıyorken satıp MacBook Air M.2 veya üzeri çipli Air'ler veya da Mac mini M4 falan alsam güzel olur diyorum, üstüne kalan parayı da farklı şekilde değerlendiririm. Ayrıca MacBook Air alsam şarjı bir oyuncu laptopuna göre çok fazla gittiğinden priz bağımlılığından da beni kurtaracaktır.
MacBook'un bana avantajları arasında: Apple ekosistemim için yani iPhone ve AirPods kullanıcısı olduğum için avantajı olacak, şarjı uzun gidecek ve zaten gündelik işlerimi o işlemciler uzun yıllar sağlayabilecek ve üste 30-40.000 TL kadar da nakit para kalacak. Sizce hep Windows kullanmış biri olarak alışabilir miyim? Ayrıca bu laptoptan sonra nelerde düşüş yaşadığımı hissederim? M3 Pro, M4 Pro veya M5 gibi daha güçlü işlemcili versiyonları önermeyin arkadaşlar, o işlemcinin hakkını verecek bir kullanımım olmayacak.

Linux laptop kullanmayı düşünür müydünüz?

@Bayram Tempest hocam yanlış hatırlamıyorsam laptopta Linux kullanıyor size güzel yanlarını anlatsın.

İsterseniz masaüstü kullanıcısı olarak bende güzel yanlarını anlatabilirim.

Linux laptop kullanmayı düşünür müydünüz?

@Bayram Tempest hocam yanlış hatırlamıyorsam laptopta Linux kullanıyor. Size güzel yanlarını anlatsın.
Hiç düşünmedim hocam ama elbette anlatması iyi olur.

İsterseniz masaüstü kullanıcısı olarak bende güzel yanlarını anlatabilirim.

Hocam aslında Apple cihazlarım olduğundan ötürü ve şu an ara ara memlekete git gel yaptığımdan ötürü bana masaüstü yerine dizüstü daha uygun oluyor. Dediğim gibi olaya Mac'ler üzerinden yaklaşsak daha mantıklı olur gibi.

Hiç düşünmedim hocam ama elbette anlatması iyi olur.

Laptopta yanlış hatırlamıyorsam bazı yazılımlar sayesinde ve Linux'un hafifiliği sayesinde Windows'a göre bayağı performanslı ve uzun çalışıyor.

Linux'un artılarına gelirsek.

-Verilerin satılmıyor.
-Virüs yeme ihtimalin Windows'a göre çok düşük(çünkü Linux'u daha az kullanıcısı olduğundan hackerler Linux'u hedeflemiyor Windows'u hedefliyor)
-Bilgisayarda kontrol tamamen sende istediğin gibi özelleştirebilirsin(benim masaüstüm profilimde var)
-Her şey açık kaynak olduğundan hataların çözümü çok daha basit.
- Tek tuşla tamamen farklı bir arayüze geçebilirsin benim gibi aynı şeyleri kullanmaktan sıkılıyorsan tek tuşla başka bir temalı arayüze geçebilirsin.
-Terminal sayesinde hata çözümleri ve günlük işlemler çok basit.
- Paket yöneticileri sayesinde tek komutla veya telefondaki gibi uygulama mağazasından istediğin uygulamayı indirebilirsin bu sayede virüs ihtimalin zaten azdı şimdi çok daha düştü ve tabiikide uygulama kurma kolaylığıda cabası.
-Performans olarak daha iyi ve daha hızlı (gereksiz servisler ve uygulamalar yok)
- Lisansı ücretsiz üstüne reklamda yok(Windows'ta satın alsanız dahi reklam var)
-Açık kaynak yazılımlar genelde Linux'ta çalışıyor ve bu sayede yazılım çeşitliliği çok fazla.
-Üstte belirtim ancak tekrar vurgulayayım mahremiyet ve güvenlik en üst seviyede.
-Proton sayesinde neredeyse her tek oyunculu oyun çalışıyor Linux'da.
-Bazı Online oyunlar CS2, Dota2 gibi çalışıyor.

Tek eksisi program desteği olabilir Adobe programları veya bazı tasarım programları gibi veya Riot oyunları ve bazı Online oyunlar ama bunu içinde dualboot yapabilirsiniz.

Hocam aslında Apple cihazlarım olduğundan ötürü ve şu an ara ara memlekete git gel yaptığımdan ötürü bana masaüstü yerine dizüstü daha uygun oluyor. Dediğim gibi olaya Mac'ler üzerinden yaklaşsak daha mantıklı olur gibi.

Açıkçası MacBook tavsiye etmiyorum neden derseniz şu videoya bakabilirsiniz:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Benim orada demek istediğim işletim sistemini bir masaüstü kullanıcısı olarak anlatmak idi masaüstü alın demedim.

Son düzenleme:
Bence oyun, render ve Windows uygulamalarıyla işiniz yoksa MacBook gayet güzel seçenek.

Ekosistem olarak bayağı avantajlı.
Windows'un saçma hataları olmuyor.
Pil ömrü çok yüksek.
Hafif, taşınabilirlik açısından çok avantajlı.

Linux da çok avantajlı ancak bazı sorunlar için uğraşmak gerekiyor, bilgisayarda az vakit geçiren birisi için mantıklı değil bence, yeri geliyor ufacık bir hata için saatler harcamak gerekiyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam bence burada karar vermeniz gereken nokta oyun, eğer tamamen konsol oyunculuğundan devam ederim derseniz MacBook gerçekten çok büyük özgürlük oluyor hele ki mobilite anlamında.

Bu senenin başında benim de böyle bir karar vermem gerekti ve işten ötürü Windows tercih ettim ama şu an bakınca MacOS'de alsam olurmuş diyorum. Çevremin %80'i falan Android iOS fark etmeksizin MacOS'e geçiş yaptı, özellikle mobilite olarak inanılmaz rahatladılar.

Size önerim mobil kullanım önemliyse ve o cihazın gücüne ihtiyacınız yoksa MacOS'e geçin ama M3 tercih etmenizin uzun kullanımda daha yararlı olacağı düşüncesindeyim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bence oyun, render ve Windows uygulamalarıyla işiniz yoksa MacBook gayet güzel seçenek.

Ekosistem olarak bayağı avantajlı.
Windows'un saçma hataları olmuyor.
Pil ömrü çok yüksek.
Hafif, taşınabilirlik açısından çok avantajlı.

Linux da çok avantajlı ancak bazı sorunlar için uğraşmak gerekiyor, bilgisayarda az vakit geçiren birisi için mantıklı değil bence, yeri geliyor ufacık bir hata için saatler harcamak gerekiyor.

Yani kullanım şeklim anlattığım gibi. Bu bağlamda işim yok Windows'un uygulamalarıyla. Zaten özünde konsol oyuncusuyum dediğim gibi. Bilgisayarda gündelik işlerim yani YouTube, web siteleri ve Technopat gibi forumlarda olduğumdan boş zamanlarımda güzel vakit geçiriyorum. Ancak dediğim gibi oyuncu laptoplarında bunlar için prizde olmam gerek, şarj hızlı gidiyor. MacBook'un avantajı ise pil ömründe olacak dediğiniz gibi. Ekran, SSD hızı ve RAM konusunda ne dersiniz hocalarım? Bahsedilen videoda bu bileşenlerin oldukça düşük seviye olduğu belirtilmiş. Üzer mi? 32 GB RAM ve 7000 mb/s hızlara varan SSD var şu anda laptopumda. MacBook Air'deki ise 3000 mb/s o da 512 GB versiyonda. Bilemedim doğrusu.

@Denizius124 @wraxos woo

Yani kullanım şeklim anlattığım gibi. Bu bağlamda işim yok Windows'un uygulamalarıyla. Zaten özünde konsol oyuncusuyum dediğim gibi. Bilgisayarda gündelik işlerim yani YouTube, web siteleri ve Technopat gibi forumlarda olduğumdan boş zamanlarımda güzel vakit geçiriyorum. Ancak dediğim gibi oyuncu laptoplarında bunlar için prizde olmam gerek, şarj hızlı gidiyor. MacBook'un avantajı ise pil ömründe olacak dediğiniz gibi. Ekran, SSD hızı ve RAM konusunda ne dersiniz hocalarım? Bahsedilen videoda bu bileşenlerin oldukça düşük seviye olduğu belirtilmiş. Üzer mi? 32 GB RAM ve 7000 mb/s hızlara varan SSD var şu anda laptopumda. MacBook Air'deki ise 3000 mb/s o da 512 GB versiyonda. Bilemedim doğrusu.

@Denizius124 @wraxos woo

Hocam üzeceğini düşünmüyorum, sadece gündelik mi kullanacaksınız kullanacağınız uygulama saklayacağınız resimler vs?

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı