Windows mu daha güvenli Linux mu?

Olay şu şekilde, GNU/Linux'un pazar payı daha az olduğu için daha az zararlı yazılım yazılıyor. Ayrıca GNU/Linux'ta sudo yetkisini neye verdiğine dikkat edersen sorun olmaz. Son olarak sadece paket yöneticilerinin depolarından uygulama kuruyorsan zararlı yazılım girme ihtimali imkansıza yakın çünkü paket yöneticilerilerinin depolarına giren bir yazılım güvenli ve stabil olmak zorunda.

Wıne'ı zaten bir güvenlik zaafiyeti olarak görüyorum.

O yazılımı kullanıyorum ve ne kadar işlevsiz olduğunu anladım. Programların çalışma ihimali %5 gibi.

%65 diyelim :D.
 
Her işletim sisteminde kaçınılmaz olarak güvenlik açıkları bulunur, OpenBSD gibi özelleşmiş projeler de dahil olmak üzere, burada çıkan fark bu açıklanır nasıl tespit edildiği ve kapatıldığıdır. Linux çekirdeği ve GNU/Linux işletim sistemleri açık kaynak kodlu olduğundan açıklar topluluk tarafından kolayca fark edilebilir ve yama edilebilir ancak Windows gibi sahipli yazılımlarda iş şirkete kalmıştır. Şahsi kanaatimce kullanıcı birçok şirket, ki bunlar için güvenlik elbet ön planda, ve topluluğun işbirliğiyle GNU/Linux ekosisteminin görece daha güvenli olacağı yönünde, tabii burada zararlıların hedef kitlelerinin de etkisi var.

Bir keresinde Red Hat repolarında bir açıktan faydalanarak önüne gelen paketlerini imzalamışlardı, yanılmıyorsam bunun dışında böyle bir olay gerçekleşmedi.

Doğru fakat, Kullanıcıyı koruyan şey tam olarak bu değil. Bu tabii ki avantaj ama bazı durumlarda, güvenlik sorunları düzeltilene kadar, atı alan üsküdarı, birkaç saat içinde bile geçebilir.. Önemli olan yine ne yüklediğine dikkat etmek. Repo dışına çıkmamak, güvenilmeyen kaynaktan paket yüklememek bu yüzden önemli. Gerçi öyle bir durum bile olsa, zararlı yazılım sayısı zaten az miktarda. Yani Windows gibi bir şeyle karşılaştırmak bile abes bir durum. Windows'un güvensiz yapısı Vista ile düzeltildi UAC entegrasyonundan falan bahsediyorum.. Fakat popülerlik ve sağdan soldan exe yükleme anlayışı, Windows'u hala çok güvensiz yapıyor.
 
Forumun “Güvenlik” kategorisini şöyle 30-40 sayfa boyunca tarayın. “Türkçe yama indirdim, virüs bulaştı” şeklinde konu açan kaç kişi, “bütün dosyalarımın uzantısı .xxx oldu, yardım” diye konu açan kişi var? Son olarak bunlardan kaçı Windows, kaçı GNU/Linux kullanıcısı kıyas edin. Tebrikler, cevabı buldunuz. 🙃
 
GNU/Linux dağıtımlarında virüsleri öyle çift tık ile çalıştıramazsınız. Bir paket kurarken dağıtımın kendi deposundan indirip kurarsanız virüs bulaşma ihtimali olmaz. Kurdunuz diyelim, zaten kolayca bulabilirsiniz virüsü.

GNU/Linux güvenlik açısından Windows'dan çok önde.
Wine .exe uzantılı dosyaları açmaya yarayan bir araçtır eğer böyle düşünüyorsanız Windows'un güvenlik açığıdır.

Windows zaten birçok güvenlik açığıyla dolu, Windows XP kaynak kodlarının sızdırılması Windows'un güvenlik açıklarının daha kolay bulunmasını sağlayacaktır. Artık ne niyetle kullanırlar orasını bilemeyiz.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı