Windows neden berbat?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
GTA oyunları ve Assassin's Creed oyunları native olarak oynanamasa da Proton ile oynanabiliyor.

Windows'un oyun konusunda iyi olmasının GNU/Linux'un teknik açıdan yetersiz olmasından kaynaklanmadığını da belirteyim. GNU/Linux hem OpenGL hem de Vulkan API destekliyor. DirectX, Microsoft'un olduğu için desteklenmiyor fakat bazı uyumluluk katmanları(Wine, Proton gibi.) DirectX'i Vulkan'a çevirerek Windows oyunlarını GNU/Linux'ta oynatabiliyor.

Performansı düşürür mü?

NT çekirdeği en son 4 ay önce Windows 10 2004 ile güncellenmiş, yani 1993'ten beri aynı çekirdek kullanılmıyor merak etme. ;) Sizin mantığınızla da Linux çekirdeği1991'den beri var ve bu NT Kernel'den daha eski.
Bu Linux çekirdeğinin NT çekirdeğinden daha iyi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Linux çekirdeğini güncellemek için bütün bir işletim sistemini güncellemek zorunda değilsiniz ve güncelleme de alıyor ortalama sıklıkta. Tercihen dağıtımınızın deposunda varsa daha az stabil ama güncel çekirdeği kurabilirsiniz ya da kaynak kodundan istediğiniz çekirdeği indirip derleyerek kurabilirsiniz, özelleştirebilirsiniz. Kurduğunuz çekirdek sorunluysa GRUB üzerinden başka bir çekirdek ile sistemi başlatabilirsiniz çünkü eski çekirdeklerin de bazıları sistemde tutulur, fazla eskiyse silinir. Durup dururken mavi ekran vermez NT gibi.(Mavi ekran Linux'ta kernel panic diye geçer bu arada.) ARM cihazlar için de bir sürü geliştirme sunuyor Linux çekirdeği.(Başka mimarileri de destekliyor.) Sürücüleri de içinde tutuyor Linux çekirdeği, çok spesifik bir cihaz kullanmıyorsanız sürücü kurmanız gerekmez. Ayrıca NT çekirdeği sağlam olsaydı bütün sunucular Windows Server kullanırdı. Baktığınızda sunucuların büyük bir çoğunluğu Linux tabanlı işletim sistemlerini kullanırken bir kısmı FreeBSD ve Windows Server kullanıyor. Eğer dosya sistemi desteği çekirdek ile alakalıysa(Ki öyle sanırım.) Windows sadece NTFS dosya sistemine kurulabilirken GNU/Linux dağıtımları EXT2, EXT3, EXT4, BTRFS, XFS gibi dosya sistemlerine kurulabilir ki ek olarak F2FS de sanırım Android telefonların bazılarında EXT4 yerine kullanılan bir dosya sistemiymiş. Dosya sistemi olarak da karşılaştırırsak EXT4 çoğu konuda NTFS'den daha düzgün bir dosya sistemi. Örneğin NTFS'te HDD'lerde sürekli defragment işlemi yapmanız gerekirken EXT4'te bu aşırı nadir gerekir ki gerekmez de diyebiliriz bu yüzden.

Son düzenleme:
Yazdıklarımı tamamen okuman dileğiyle.

Linux çekirdeğini güncellemek için bütün bir işletim sistemini güncellemek zorunda değilsiniz ve güncelleme de alıyor ortalama sıklıkta. Kaynak kodundan indirip derleyerek kurabilirsiniz, özelleştirebilirsiniz.

Windows 10 son sürümde de artık güncelleme şeklinde yapılıyor ve bu Linux gibi derlemeye gerek kalmadan :). Bir saat derlemeyle uğraşmıyorsun hemen bir güncelleme şeklinde geliyor artık.

Kurduğunuz çekirdek sorunluysa grub üzerinden başka bir çekirdek ile sistemi başlatabilirsiniz çünkü eski çekirdeklerin de bazıları sistemde tutulur, fazla eskiyse silinir.

Bir tane Linux çekirdeği kurulursa? O zaman nasıl onaracaksın? Tamam bu da güzel bir yöntem kabulleniyorum ama Windows bunu otomatik onarma adı altında gizli bir sürücüye kaydettiği dosyaları getirerek yapıyor. Hem siz değil misiniz bir uygulama kaldırılınca dosyaları kalıyor diye Windows'u topa tutan?

Durup dururken mavi ekran vermez NT gibi.

Boşa sallıyorsun senin karşında ilk Windows 10 yok şu an. Sorunların çoğu çözüldü bile.

(Mavi ekran Linux'ta kernel panic diye geçer bu arada.)

Bunu biliyorum ama Linux donanım çakışması olursa veya beklenmeyen bir hata karşılaşırsa o da o ekrana atıyor merak etme :).

Arm cihazlar için de bir sürü geliştirme de sunuyor Linux çekirdeği.

WoA'yı hiç duydun mu? Raspberry Pi'ye kurulabiliyor Windows. Bu da Windows'un da arm konusunda geliştiğini gösterir...

Sürücüleri de içinde tutuyor Linux çekirdeği, çok spesifik bir cihaz kullanmıyorsanız sürücü kurmanız gerekmez.

Windows'da bazı sürücüleri içinde tutuyor. (Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth, klavye..) hem tutamadığı sürücüleri Update yoluyla kolayca otomatik yüklüyor merak etme. (İstersen durdurabiliyorsun ama durdurmazsan otomatik yüklüyor.)

Ayrıca NT çekirdeği sağlam olsaydı bütün sunucular Windows server kullanırdı. Baktığınızda sunucuların büyük birçoğunluğu Linux tabanlı işletim sistemlerini kullanırken bir kısmı FreeBSD ve Windows server kullanıyor.

Dediğinin hiçbir alakası yok çoğu şirket Server'larında çeşitli uygulama ve modülleri çalıştırmak için çeşitli OS'lar kullanır.

Windows sadece NTFS dosya sistemine kurulabilirken GNU/Linux dağıtımları ext2, ext3, ext4, btrfs, XFS gibi dosya sistemlerine kurulabilir ki ek olarak F2FS de sanırım Android telefonların bazılarında ext4 yerine kullanılan bir dosya sistemiymiş. Dosya sistemi olarak da karşılaştırırsak ext4 çoğu konuda NTFS'den daha düzgün bir dosya sistemi. Örneğin NTFS'te HDD'lerde sürekli defragment işlemi yapmanız gerekirken ext4'te bu aşırı nadir gerekir ki gerekmez de diyebiliriz bu yüzden.

Bu konuda haklılık payın var çünkü, NTFS gerçekten biraz kötü bir dosya sistemi. Kernel'e bağlı değil istersen çok fazla karmaşık olsa da farklı dosya sistemlerine Windows'u kurabilirsin. Öte yandan Microsoft'un artık dosya sistemi üzerinde çalıştığını ve yeni dosya sisteminin ilk başta Windows 10X ile sunulacağını duydum. Bulursam atarım.

Windows 10 son sürümde de artık güncelleme şeklinde yapılıyor ve bu Linux gibi derlemeye gerek kalmadan. :) Bir saat derlemeyle uğraşmıyorsun hemen bir güncelleme şeklinde geliyor artık.
Kaynak kodundan derlemek opsiyonel bir seçenekti, zaten paket yöneticisi depoya gelen çekirdeklerle sistemi düzenli olarak güncelliyor. Kaynak kodundan derlemenin avantajları çekirdekte kullanmadığınız sürücüleri çıkartmak veya kodunda oynama yapmak olabilir. Bu yanlış anlaşılabilir diye mesajımı düzenledim zaten.

Bir tane Linux çekirdeği kurulursa? O zaman nasıl onaracaksın? Tamam bu da güzel bir yöntem kabulleniyorum ama Windows bunu otomatik onarma adı altında gizli bir sürücüye kaydettiği dosyaları getirerek yapıyor. Hem siz değil misiniz bir uygulama kaldırılınca dosyaları kalıyor diye Windows'u topa tutan?
Kalan eski çekirdekleri sudo apt autoremove ile kolaylıkla silebilirsiniz. Eğer sistem bir kere bile çekirdek güncellemesi aldıysa ki kurduğun andan sonra yaptığın ilk güncellemede almıştır, birden fazla çekirdek bulunur. Otomatik onarım hiçbir şeyi onaramıyor veya onarması yıllar sürüyor.

Boşa sallıyorsun senin karşında ilk Windows 10 yok şu an. Sorunların çoğu çözüldü bile.
Onu forumda mavi ekran konusu açanlara söyle. :D

Bunu biliyorum ama Linux donanım çakışması olursa veya beklenmeyen bir hata karşılaşırsa o da o ekrana atıyor merak etme. :)
Çakışma diye bir şey Linux çekirdeğinde gerçekleşmez ama sonradan kurduğun sürücüler senin sorumluluğun altındadır. Donanım arızası varsa bir zahmet kernel panic versin, vermemesi sıkıntı olurdu zaten. Ayrıca GRUB üzerinden bozuk RAM adreslerini filtreleyebilirsiniz ve Linux çekirdeği bu özelliği destekler. :)

WoA'yı hiç duydun mu? Raspberry Pi'ye kurulabiliyor Windows. Bu da Windows'un da ARM konusunda geliştiğini gösterir...
WoA disk kullanımı yüzünden kullanılamayacak seviyedeydi. ARM ile ilgili önemli geliştirmeleri görmek istiyorsan Linux çekirdeğinin 5.9(5.8 de olabilir.) sürümünde gelen yenilikleri araştırmanı tavsiye ederim. Ek olarak 5.9 çekirdeğinde daha çıkmamış olan RX 6000 serisi ekran kartlarının desteğini getirmişti Linux. Ayrıca sadece ARM değil sayılamayacak kadar mimariyi destekliyor, araştırırsan görürsün ben bunları burada teker teker sayma zahmetine girmeyeceğim.

Windows'da bazı sürücüleri içinde tutuyor. (Ethernet, Wi-Fi, Bluetooth, klavye..) hem tutamadığı sürücüleri Update yoluyla kolayca otomatik yüklüyor merak etme. (İstersen durdurabiliyorsun ama durdurmazsan otomatik yüklüyor.)
Evet, milattan kalma sürücüleri kuran Windows Update'ten bahsediyoruz sanırım.

Dediğinin hiçbir alakası yok çoğu şirket Server'larında çeşitli uygulama ve modülleri çalıştırmak için çeşitli OS'lar kullanır.
Microsoft Azure sunucuları bile GNU/Linux dağıtımlarını kullanıyor. Bu mesajı yazdığın sunucu bile CentOS isimli bir GNU/Linux dağıtımını kullanıyor.

Çekirdeğe bağlı değil istersen çok fazla karmaşık olsa da farklı dosya sistemlerine Windows'u kurabilirsin.
Çekirdeğe bağlı olmadığını kanıtlayan bir şey gösterirsen veya Windows'un BTRFS dosya sisteminde mavi ekran almadan çalıştığını gösteren bir video atarsan inanırım. Daha EXT4, BTRFS gibi dosya sistemlerini tanıyamıyor bile Disk Yönetimi aracı.

@Kerem00 yarın tartışsak? Birazcık daha düzgün bir şekilde tartışırız hem işim başımdan aşkında çünkü. Bu arada Linux'un Kernel Panic'i donanımdansa Windows'unki neden? ALLAH'tan mı iniyor? (Tövbe tövbe.)

Bu arada Linux'un kernel panici donanımdansa Windows'unki neden? Allah'tan mı iniyor?
Rastgele SYS dosyalarının sorun çıkartmasından kaynaklanıyor genelde. İstersen mavi ekran raporlarını inceleyen değerli hocalarımıza sorabiliriz mavi ekranların genelde nelerden dolayı gerçekleştiğini?

@Kerem00 Proton ile her oyun oynanabiliyor mu? Türkçe mi?
Her oyun oynanamıyor, aşağıdaki siteden oyunların oynanabilirlik durumunu ve sorunluysa insanların yaşadığı sorunları görebilirsiniz. Onun dışında native oyunlar düzgün çalışacaktır.(Doğrudan destekleniyor çünkü.) Proton, Steam'in içinde bulunuyor. Dil kısmını bilmiyorum.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı