Windows Neden Halen En Popüler İşletim Sistemi?

Çok kullanılması hiçbir şekilde onu "daha iyi" yapmaz. Linux olsun, BSD olsun, macOS olsun fark etmez; hepsi Windows'tan çok iyi.
Kullanım amacına göre değişir. Hangi alanda daha iyi sorusu ortaya çıkar. Ben şahsen dual boot kullanıyorum. Bir de polemik çıkarmak için sormuyorum ama macOSu windowstan üstün görme sebebinizi merak ettim.

En iyi diye bir işletim sistemi olamaz, kullanım amacına göre değişir. Hangi alanda daha iyi sorusu ortaya çıkar. Ben şahsen dual boot kullanıyorum.
Üçü de Windows'tan daha hızlı, daha güvenli ve daha gizli.
  • macOS'un eksileri (hackintosh hariç) sadece Apple cihazlarda çalışması ve kısıtlayıcı olması. Artıları ise kullanım kolaylığı.
  • Linux'un artıları ücretsiz ve açık kaynak olmaları ama eksileri bir miktar kullanım zorluğu ve bazı uygulamaların desktek vermemesi.
  • BSD'nin artıları Linux gibi ücretsiz ve açık kaynak olması, ayrıca güvenlik ve gizlilik'te, bir de ağ performansında Linux'tan bile iyi olması. (OpenBSD dünyadaki en güvenli sistem). Eksileri daha da az uygulama desteği ve son kulanıcı için zorluk.

Son düzenleme:
Tamamen pazarlama stratejisi bana göre. Eskiden de AMD çok ısınıyor muhabbetleri dönüyordu bu yüzden AMD'ye hep kusurlu imajı kazındı. Tabii emekli amcaların kullanmasına pek uygun olmayabilir ama az çok bilgisayardan anlayan herkesin Linux'a şans vermesini isterdim.

Bir de şöyle bir şey var; Microsoft zamanında bilgisayar üreten şirketlere, hatta bazı ülkelerde devletlere bile rüşvet vermiş bir firma. Windows'un çok kullanılması "hakettiği" için falan değil.

Millet GTA VI için PlayStation 5 satın alıyor. Windows dışında adamakıllı oyun çıkan platform yok, alternatifler olmadığı sürece Windows tekel olacaktır.

Bu oyun mevzusunu çözecek tek firmanın Valve olduğunu düşünüyorum. Oyun işini çözerlerse gerisi çorap söküğü gibi gelir.

Millet GTA VI için PlayStation 5 satın alıyor. Windows dışında adamakıllı oyun çıkan platform yok, alternatifler olmadığı sürece Windows tekel olacaktır.

Bu oyun mevzusunu çözecek tek firmanın Valve olduğunu düşünüyorum. Oyun işini çözerlerse gerisi çorap söküğü gibi gelir.

NVIDIA ve Microsoft'un yaptığı yaptırımlardan sonra kimse kolay kolay cesaret edemiyor ki. Koskoca firmalar Linux'ta en basitinden NVIDIA sürücülerini sorunsuz kurmayı beceremeyecek seviyede mi ki sence. Bilinçli bir şekilde yapılan bir hareket.

Çok kullanılması hiçbir şekilde onu "daha iyi" yapmaz. Linux olsun, BSD olsun, macOS olsun fark etmez; hepsi Windows'tan çok iyi.
İyiden kastına bağlı bu. Son kullanıcı için bariz şekilde iyi olmayabiliyor.

Güncel cihazlarda Linux’ta sürücü sorunları yaygın. Rolling release dağıtımlar yine biraz toparlasa da Ubuntu, Debian, SUSE Leap gibi stabil dağıtımlarda geçmiş olsun.

Hibernation gibi temel bir işlevi çalıştırmak için kırk takla atıyorsun, laptop kullanıcısı olarak kullanıyorum.

Oyun oynamak için 41 takla atıyorsun.

Markaya özel platform özellikleri genelde çalışmaz, ASUS’un numpad’e dönüşebilen touch pad’i gibi.

Laptop kontrol yazılımları eksik/kullanması zor/stabil değil.

Parmak izi okuyucu, yüz tanıma, e-imza için 39 takla atıyorsun.

Bunlar Linux’un problemi mi? Hayır. Kimin problemi olduğu bilgisayarı kullanan Mahmut Dayı’nın umrunda mı? Hayır. Umrunda olmalı mı? Hayır.

NVIDIA ve Microsoft'un yaptığı yaptırımlardan sonra kimse kolay kolay cesaret edemiyor ki. Koskoca firmalar Linux'ta en basitinden NVIDIA sürücülerini sorunsuz kurmayı beceremeyecek seviyede mi ki sence. Bilinçli bir şekilde yapılan bir hareket.
Yine buraya geliyor:
Bunlar Linux’un problemi mi? Hayır. Kimin problemi olduğu bilgisayarı kullanan Mahmut Dayı’nın umrunda mı? Hayır. Umrunda olmalı mı? Hayır.

Makalede de değinilmiş ama bu konunun birden çok boyutu var. Popülerliğin arkasında yatan en büyük sebep pazarlamadan kaynaklı çünkü Microsoft aynı zamanda bir pazarlama firması.

Piyasada Windows gömülü olarak gelen bilgisayar sayısıyla, Linux dağıtımıyla gelen bilgisayarlar arasında dağlar kadar fark var. Bunun arkasında üreticilerle anlaşan bir Microsoft var. Sürücüleri, uyumluluğu da yanında paket. :D

Ayrıca şu ana kadar hiçbirimizin Windows'da yaşadığımız sorun için Microsoft yardım hattını aradığını düşünmüyorum, çünkü o sorunu çözebilecek bilgi birikimine sahip çok sayıda insan hali hazırda forumlarda, arkadaşlar arasında illa ki var, bu daha kolayımıza geliyor.

Uygulama geliştirme tarafında da uygulanan strateji şu, bu kadar geniş çapta kullanıcıya hitap eden bir ekosistem dururken başka bir alternatife ihtiyaç var mı? Microsoft tarafından sertifikalandırılmış binlerce geliştiriciyi de göz önünde bulundurursak, sektör Windows'a direkt tamam durumda.

Şu üç temel açı da Windows'un popülerliğinin nedenini ortaya koyuyor. Peki, bu Windows çok iyi demek mi? Elbette hayır, son kullanıcıya hitap etmesi belki Linux'dan çok büyük bir pay koparıyor ama sistem, sunucu ve ağ pazarında Linux başka bir seviyede. Linux sever kullanıcılar dağıtımların tadını alınca Windows'a dönmek istemiyor o da ayrı tabii. :)

Son düzenleme:
Ben bi ara komple geçmiştim bir eksiğide yok ama sadece wine ve proton çok ram kullanıyordu ve performans sorunları vardı, ama şimdi kernel anti cheatler için destek gelmeden bu darboğaz aşılacak gibi durmuyor. Bence yeni bir linux çekirdeği ile buna bir alternatif yapılmaya başlanmıştır diye tahmin ediyorum. Çünki linux sadece özgürlük ve güvenlik için değil aynı zamanda performans içinde kullanılıyor nice eski cihaz linux ile canlanıyor ama adam bi aram atacak onu yapamıyo işte.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı