Windows ve Linux hakkında sorular

Yer
Afyonkarahisar
Merhabalar, ben Windows+Linux olarak harddisk'imi ayırmaya çalışıyorum şu anda fakat aklıma birkaç soru takıldı. Windows'um 32 Bit iken Linux'um 64 Bit olabilir mi ve Linux 64 Bit ile 32 Bit arasında ne gibi farklar var? Mesela 64 bitte kullandığımız uygulamaları 32 bitte kullanamama gibi bir problem var mı?
Merhabalar, ben Windows+Linux olarak Harddisk'imi ayırmaya çalışıyorum şu anda fakat aklıma birkaç soru takıldı. Windows'um 32 Bit iken Linux'um 64 Bit olabilir mi ve Linux 64 Bit ile 32 Bit arasında ne gibi farklar var? Mesela 64 bitte kullandığımız uygulamaları 32 bitte kullanamama gibi bir problem var mı?

Ayrıca "no default or UI Configuration directive found!" Diye bir hata alıyorum sebebi ve çözümü nedir?

Son düzenleme:
32 bit ve 64 bit, işlemci mimarisi farkıdır. Tamamiyle matematik ile alakalıdır ve işlemci gücü açısından "teknik olarak" bir şey ifade etmez. Hem 64 bit hem de 32 bit işletim sistemi işlemciniz 64 bit ise kurabilirsiniz bunda bir sıkıntı olmaz.

64 bit uygulamalar 32 bit üzerinde çalışabilir fakat ciddi derecede zorlukları vardır nedeni ise bit dediğimiz şey basitçe işlemcinin yan yana koyabileceği maksimum 0 ya da 1 sayısının ifade eder. Yani 32 bit bir işlemci 2^32 kadar değer ifade edebilir, 64 bit işlemci ise 2^64 kadar değer ifade edebilir. Kısaca 64 bit bir programı çalıştırabilmek için 64 bit bir işlemciye ihtiyacınız var. 64 bit işlemci ile 32 bit bir işletim sistemi altında 64 bit sanallaştırması yapıp programınızı belirli limitlerle çalıştırabilirsiniz.

Anlatmak istediğim konuyu size ciddi anlamda basitleştirerek anlattım. Bunun daha bir sürü açıklaması ve hesabı mevcuttur fakat istediğiniz cevabı alabilmeniz için yeterli olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte eğer işlemciniz 64 bit ise 64 bit bir işletim sistemi kurmanızı tavsiye ederim. 64 bit işletim sistemi altında 32 bit programları çalıştırmak, 32 bit bir işletim sistemi üzerinde 64 bit programları çalıştırmaktan daha kolaydır. 64 bit kurdunuz diye sisteminiz daha ağır çalışmaz eğer öyle oluyorsa bu yüklediğiniz Linux dağıtımı üzerindeki 64 bit programların bilgisayarınızın kaynaklarını kötü bir biçimde kullanmasından dolayı kaynaklanmaktadır.
Ayrıca "no default or UI Configuration directive found!" Diye bir hata alıyorum sebebi ve çözümü nedir?
Sorduğunuz konuyala alakasız bir soruyu bence ana mesaja eklemeyin. Bununla birlikte hiçbir şey belirtmemişsiniz. Sistem özellikleri ne? Hangi dağıtım, Linux dağıtımı değilse Windows mu? Ne yaparken alıyorsunuz?

Son düzenleme:
32 Bit ve 64 Bit, işlemci mimarisi farkıdır. Tamamiyle matematik ile alakalıdır ve işlemci gücü açısından "teknik olarak" bir şey ifade etmez. Hem 64 Bit hem de 32 Bit işletim sistemi işlemciniz 64 Bit ise kurabilirsiniz bunda bir sıkıntı olmaz.

64 Bit uygulamalar 32 Bit üzerinde çalışabilir fakat ciddi derecede zorlukları vardır nedeni ise Bit dediğimiz şey basitçe işlemcinin yan yana koyabileceği maksimum 0 ya da 1 sayısının ifade eder. Yani 32 Bit bir işlemci 2^32 kadar değer ifade edebilir, 64 Bit işlemci ise 2^64 kadar değer ifade edebilir. Kısaca 64 Bit bir programı çalıştırabilmek için 64 Bit bir işlemciye ihtiyacınız var. 64 Bit işlemci ile 32 Bit bir işletim sistemi altında 64 Bit sanallaştırması yapıp programınızı belirli limitlerle çalıştırabilirsiniz.

Anlatmak istediğim konuyu size ciddi anlamda basitleştirerek anlattım. Bunun daha bir sürü açıklaması ve hesabı mevcuttur fakat istediğiniz cevabı alabilmeniz için yeterli olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte eğer işlemciniz 64 Bit ise 64 Bit bir işletim sistemi kurmanızı tavsiye ederim. 64 Bit işletim sistemi altında 32 Bit programları çalıştırmak, 32 Bit bir işletim sistemi üzerinde 64 Bit programları çalıştırmaktan daha kolaydır. 64 Bit kurdunuz diye sisteminiz daha ağır çalışmaz eğer öyle oluyorsa bu yüklediğiniz Linux dağıtımı üzerindeki 64 Bit programların bilgisayarınızın kaynaklarını kötü bir biçimde kullanmasından dolayı kaynaklanmaktadır.

Sorduğunuz konuyala alakasız bir soruyu bence ana mesaja eklemeyin. Bununla birlikte hiçbir şey belirtmemişsiniz. Sistem özellikleri ne? Hangi dağıtım, yoksa Windows mu? Ne yaparken alıyorsunuz?

E7500 işlemcim var 64 Bit destekliyor mu kurarsam bir sıkıntı çıkar mı?

E7500 işlemcim var 64 Bit destekliyor mu kurarsam bir sıkıntı çıkar mı?
E7500, 64 bit bir işlemcidir. Bir sıkıntı yaşamazsınız.

Merhabalar, ben Windows+Linux olarak harddisk'imi ayırmaya çalışıyorum şu anda fakat aklıma birkaç soru takıldı. Windows'um 32 Bit iken Linux'um 64 Bit olabilir mi ve Linux 64 Bit ile 32 Bit arasında ne gibi farklar var? Mesela 64 bitte kullandığımız uygulamaları 32 bitte kullanamama gibi bir problem var mı?

32 ve 64 bit sistemleri tüm kombinasyonları ile karıştırarak kullanabilirsin. Kullanılabilir RAM miktarı dışında giriş seviyesi kullanıcılar için bir sorun yaşatmamaktadır. Ama her uygulama hem 32 bitte hem 64 bitte çalışacağını garanti etmez. Ama çok uzun süredir işletim sistemlerinin çoğu 32<>64 bit arası Convert işlemini kullanıcıya yansıtmadan kendisi çözümlemeye başladı.

Aldığın kurulum hatasını aşmak için aşağıdaki adımları sırası ile deneyebilirsin.
-Kurulum medyası USB bellek ise formatının fat32 olduğundan emin ol
-kullandığın medya oluşturma aracında "DD" yasıması- DD image" seçeneği varsa bu seçenek dahilinde medyayı oluştur.
-Kurulum medyasında "syslinux" klasörü olduğundan ve bu klasörün içinde "syslinux.bin" ve "syslinux.cfg" dosyalarının olduğunda emin ol. Bu klasör ve dosyalar Isolinux veya "x"linux tarzı bir isim almış ise el ile değiştir.

kurulumu yeniden başlat. Önce windows sonrasın da linux sistemin kurulumunu yap.

@Seradotwav

32 ve 64 bit arasında ki fark CPU mimarisi ve memory adresleme limiti ile ilgilidir. Modern PC´lerin tümü 64-bit destekli CPU´larla gelir. Sisteminizde 4 GB ve üzeri RAM var ise 64-bit olan versionu download etmenizi tavsiye ederim. Eğer eski bir PC´ye install edecekseniz 32-bit versionu download etmenizde fayda var.

64-bit Windows ve GNU/Linux 32-bit programları çalıştırabilir. Ancak 32-bit Windows ve GNU/Linux 64-bit programları çalıştıramazlar.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı