Rehber Windows'da BT kulaklığın Eller Serbest modunu kapatmak

Herkese iyi Sosyaller. Geçenlerde Bluetooth kulaklığımı masaüstü bilgisayarda kullanmak için bir Bluetooth adaptörü aldım. Kulaklıktan ötürü gecikme değeri biraz yüksek ama benim için yeterli seviyede. Ancak benim için sorun sesli sohbete bağlantığımda, sesli sohbet başlattığımda ortaya çıkıyordu. Sesli sohbet gerçekleştirdiğimde ses farklı bir kanala aktarılıyordu. Bu kanalda da ses kalitesi iyi değil ve ne yazık ki sadece sesli sohbet için ideal. Bunun sebebi kulaklığın sesli sohbet için Eller Serbest/Hands Free moduna geçmesinden kaynaklı. Bu rehberde ise bu özelliği nasıl kapatabileceğinizi anlatacağım.

Windows 11 için Ayarlar > Bluetooth ve cihazlar > Cihazlar > Diğer cihaz ve yazıcı ayarları,

Windows 10 içinse Denetim Masası > Donanım ve Ses > Aygıtlar ve Yazıcılar penceresine gidelim. Her iki lokasyon da aynı yere, yani Aygıtlar ve Yazılıar'a gitmekte ama Windows 11'de Denetim Masası'ndan direkt olarak gidilmiyor.

Bu konuma gelince burada bağlı bütün cihazlarınız gözükmekte. Benim BT kulaklığım ise soundcore R50i ismiyle gözükmekte. Bu aygıtı seçip sağ tıklayarak Özelliklerine gidelim ve sonrasında Hizmetler sekmesini açalım. Bu sekmede İngilizce ismiyle Hands-free Telephony, Türkçe ismiyle de Eller Boşta Telefon özelliğinin tikini kaldırıp ayarı uygulayalım. Aygıt penceresinde kulaklık isminin üzerinde bir saat simgesi belirecek. Bu gittikten sonra ayar, kulaklığa uygulanmış olacaktır.

Bu aşamadan sonra Windows 11'de cihazın bağlantısını kesmeye gerek duymadan direkt olarak tek kanal çalışmakta. Windows 10'da cihazın bağlantısı kesilip tekrardan bağlanılması gerekebilir. Cihazı kaldırmaktan veya BT aygıtını kapatmaktan bahsetmiyorum, buraya dikkat. Cihazı kaldırdığınızda veya BT aygıtını kapatıp açtığınızda yaptığınız değişiklik sıfırlanabilir.

Tam olarak ne değişti?

Artık ses, sesli sohbet yapmanız durumunda bile tek kanaldan aktarılacaktır. Ancak Hands Free özelliğini kapattığımız için kulaklık üzerindeki mikrofonu kullanamıyorsunuz.

Peki ne gibi durumlarda işinize yarayabilir?

Elinizde harici bir mikrofon vardır ve artık headsete ihtiyacınız kalmamıştır/bilgisayarınızda kablosuz bir kulaklık kullanmak istersiniz, bu durumda BT kulaklıktan tam verim elde edebilmek için Hands Free özelliğini kapatmanız gerekir. Şahsen bendeki BT kulaklığın mikrofonu çok iyi olmadığı için bilgisayarda sesli sohbete uygun olmadığını fark ettim ki Hands Free özelliğini kapatma gereği duydum. Tabi telefonda iş değişiyor. Umarım rehbet sizler için yararlı olmuştur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kulaklığı her bağladığımda ayar sıfırlanıyor ve bir süre sonra nu işlemi tekrar ve tekrar yapmak bayıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…