Windows'ta performansı arttıran ayar var mıdır?

• Konuyu başlatan Exsa
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 43
  • Görüntüleme 1.971

Bilginize bu tip servisler zerre kadar zorlamaz bilgisayarı asıl bu servislerin %90'ı varsayılan halleriyle olmaz ise bilgisayarınız kasmaya başlar takılır ve oyunlarınızda uygulamalarınızda takılma gecikme hatta görüntüde ani yırtılmalar olur.

Bu servisler düşük ayrıcalıklarla çalışırlar ve yoğunluklukla çalışma anı sonunda askıya alınırlar.
Bu servislerin varsayılan değerlerinin haricinde kullanılması veya kapatılması çağrıldığında veya bir uygulama isteği gönderildiğinde bu servislere bağıl ilgili uygulamacıklar konsol uygulamaları yoksa çalışmıyorsa veya ilgili kitaplık vesaire önceden önyüklenmemişse ?
O zaman işte kesme sorunu yaşanır bir süre zombi süreç halini alır taki istek sonlanasıya kadar bu da size gözlemlenebilir olarak

1 = Gecikme
2 = Takılma
3 = Yırtılma
4 = Donma
5 = Yüzde yüz kaynak kullanımı
6 = Yüzde yüzlük kaynak kullanımlarından dolayı HARDDİSK ' TE VEYA İŞLEMCİ DE hatta GPU ' DA DA olabiliyor bunların saatleri çekirdekleri tam zamanlı çalışır HARDDİSK'te ise okuma yazma isteği artar maksimum seviyeye gelir bu da YÜKSEK ISI YARATIR GECİKME YAPAR.
7 = Örneğin işlemci de saat çekirdek kullanımı avaraj yükselir haliyle sıcaklık öncesi atıyorum boştayken 45 - 50 dereceyse bu haliyle 70 65 60 olur. Fan devirleri artar. Daha sesli çalışır fanlar
8 = Milisaniye cinsinden INPUT yani fare klavye mouse gecikmeleri takılmaları artar , aynı zamanda yine OUTPUT yani ekran gibi gecikmeler artar makineyi çok daha zor kontrol edersiniz.
9 = Bu yüzdende uygulamalarınız yavaşlar anlık yapılan işlemler çok daha güç ve pürüzlü hale gelir.
10 = Bilgisayar önceden işleyebildiğinin çizebildiğinin daha azını çizer işler ama çok daha fazla GÜÇ KULLANIR ÇOK DAHA FAZLA KAYNAK KULLANIR.
Bu yüzden kritik servisleri kapatma yoluna gitmeyiniz .

Bilginize bu tip servisler zerre kadar zorlamaz bilgisayarı asıl bu servislerin %90'ı varsayılan halleriyle olmaz ise bilgisayarınız kasmaya başlar takılır ve oyunlarınızda uygulamalarınızda takılma gecikme hatta görüntüde ani yırtılmalar olur.

Bu servisler düşük ayrıcalıklarla çalışırlar ve yoğunluklukla çalışma anı sonunda askıya alınırlar.
Bu servislerin varsayılan değerlerinin haricinde kullanılması veya kapatılması çağrıldığında veya bir uygulama isteği gönderildiğinde bu servislere bağıl ilgili uygulamacıklar konsol uygulamaları yoksa çalışmıyorsa veya ilgili kitaplık vesaire önceden önyüklenmemişse ?
O zaman işte kesme sorunu yaşanır bir süre zombi süreç halini alır taki istek sonlanasıya kadar bu da size gözlemlenebilir olarak

1 = Gecikme
2 = Takılma
3 = Yırtılma
4 = Donma
5 = Yüzde yüz kaynak kullanımı
6 = Yüzde yüzlük kaynak kullanımlarından dolayı HARDDİSK ' TE VEYA İŞLEMCİ DE hatta GPU ' DA DA olabiliyor bunların saatleri çekirdekleri tam zamanlı çalışır HARDDİSK'te ise okuma yazma isteği artar maksimum seviyeye gelir bu da YÜKSEK ISI YARATIR GECİKME YAPAR.
7 = Örneğin işlemci de saat çekirdek kullanımı avaraj yükselir haliyle sıcaklık öncesi atıyorum boştayken 45 - 50 dereceyse bu haliyle 70 65 60 olur. Fan devirleri artar. Daha sesli çalışır fanlar
8 = Milisaniye cinsinden INPUT yani fare klavye mouse gecikmeleri takılmaları artar , aynı zamanda yine OUTPUT yani ekran gibi gecikmeler artar makineyi çok daha zor kontrol edersiniz.
9 = Bu yüzdende uygulamalarınız yavaşlar anlık yapılan işlemler çok daha güç ve pürüzlü hale gelir.
10 = Bilgisayar önceden işleyebildiğinin çizebildiğinin daha azını çizer işler ama çok daha fazla GÜÇ KULLANIR ÇOK DAHA FAZLA KAYNAK KULLANIR.
Bu yüzden kritik servisleri kapatma yoluna gitmeyiniz .
İki tarafta bir şeyler söylüyor valla ne yapacağımızı şaşırdık hocam.

İki tarafta bir şeyler söylüyor valla ne yapacağımızı şaşırdık hocam.

İnternette orada burada paylaşılan yazıların neredeyse hepsi COPY PASTE alıntı , COPY PASTE alıntıları görüp deneyenler de bunları paylaşanlar da ..

Onlara sorduğunuz zaman şu REG değeri ne işe yarıyor şu servis ne işe yarıyor şu ayar ne işe yarıyor senaryosu ne hepsi de bilmiyorum diyor ve de sorun bulduğunuz birisine bilmiyorum diyecek !

Peki işe yaradığını nereden biliyorsunuz diye sorarsan ya sana insanlar bak denemiş ki olmuş sürekli paylaşmışlar diyecek ya da diyecek ki ben denedim oldu.

Ama bu adam hayatı boyunca sadece internette video izleme Sörf yapma yani düşük kaynak tüketimli senaryo da bir PC kullanıcısı haliyle adamın işbu skalada alacağı performans belli.

Bu yüzden de adam bu performans kaybını idrak edecek durum da değil ya da suçu başka meselelere atıyor.

Örneğin adam LARGESYSTEMCACHE açıyor bu sayede MAX THROUGPUT oluyor ÇOK DAHA İYİ DOSYA TRANSFERİ YAPABİLİYOR AĞDAN , VİDEO İZLERKEN DE ÇABUK DOLUYOR ONA BAKIP WOW BU AYAR SÜPER DİYOR AYARIN NE OLDUĞUNU BİLMEDEN .

LANMAN İÇİN SİZE değeri de 3 yapıyor ne oluyor HALİYLE CPU VE AĞ KARTININ anasını ağlatıyor ! OVERHEAT oluyor yani ısınma artıyor üstüne birde bunlar acayip %100 de zorlanıyorlar.

Şimdi bu adam Youtube ' da video açtığında hızlı dolunca sonra HALF-LİFE 1 Counter STRİKE 1.6 gibi oyunlara girince bunların kaynak kullanımları düşük olduğu için bir performans sorunu görmeyince bide birazcık takılmada azalma olunca wow ayar süper diyor ve ben test ettim oldu diyor.

Bir başka kişi ayarı yapıyor ama o CS GO oynuyor Resident evil falan oynuyor modelleme yapıyor falan ..

Ölüm takılmalar yırtılmalar gecikmeler masaüstünde fare takılıyor yetmiyor oyundayken fareyi doğru düzgün hareket ettiremiyor çok zor nişan alıyor falan ..

Çünkü :
LargeSystemCache 0 olmak zorunda Normal PC kullanıcıları için , LargeSystemcache 1 olursa Server da olmaktadır aynı şekilde Size değeri de .. Çünkü Server sistemler bu yükü kaldıracak şekilde üretilirler ağ kartları da işlemcileri de Server bir işletim sisteminde oyun oynamazsın modelleme yapmazsın ..

Haliyle Server da bu yüzden LargeSystemcache 1 olur , fakat kısa zamanda ve kısa boyutlu TCP paketleri için Small system cache olmalıdır bu sayede çok daha hızlı şekilde süreç yürütülür .

İnternette orada burada paylaşılan yazıların neredeyse hepsi COPY PASTE alıntı, COPY PASTE alıntıları görüp deneyenler de bunları paylaşanlar da.

Onlara sorduğunuz zaman şu REG değeri ne işe yarıyor şu servis ne işe yarıyor şu ayar ne işe yarıyor senaryosu ne hepsi de bilmiyorum diyor ve de sorun bulduğunuz birisine bilmiyorum diyecek!

Peki işe yaradığını nereden biliyorsunuz diye sorarsan ya sana insanlar bak denemiş ki olmuş sürekli paylaşmışlar diyecek ya da diyecek ki ben denedim oldu.

Ama bu adam hayatı boyunca sadece internette video izleme Sörf yapma yani düşük kaynak tüketimli senaryo da bir PC kullanıcısı haliyle adamın işbu skalada alacağı performans belli.

Bu yüzden de adam bu performans kaybını idrak edecek durum da değil ya da suçu başka meselelere atıyor.

Örneğin adam LARGESYSTEMCACHE açıyor bu sayede Max THROUGPUT oluyor ÇOK DAHA İYİ DOSYA TRANSFERİ YAPABİLİYOR AĞDAN, VİDEO İZLERKEN DE ÇABUK DOLUYOR ONA BAKIP WoW BU AYAR SÜPER DİYOR AYARIN NE OLDUĞUNU BİLMEDEN.

LANMAN İÇİN SİZE değeri de 3 yapıyor ne oluyor HALİYLE CPU VE AĞ KARTININ anasını ağlatıyor! OVERHEAT oluyor yani ısınma artıyor üstüne bir de bunlar acayip %100 de zorlanıyorlar.

Şimdi bu adam YouTube'da video açtığında hızlı dolunca sonra Half-Life 1 Counter-Strike 1.6 gibi oyunlara girince bunların kaynak kullanımları düşük olduğu için bir performans sorunu görmeyince bir de birazcık takılmada azalma olunca WoW ayar süper diyor ve ben test ettim oldu diyor.

Bir başka kişi ayarı yapıyor ama o CS:GO oynuyor Resident Evil falan oynuyor modelleme yapıyor falan.

Ölüm takılmalar yırtılmalar gecikmeler masaüstünde fare takılıyor yetmiyor oyundayken fareyi doğru düzgün hareket ettiremiyor çok zor nişan alıyor falan.

Çünkü:
LargeSystemCache 0 olmak zorunda Normal PC kullanıcıları için, LargeSystemcache 1 olursa Server da olmaktadır aynı şekilde Size değeri de. Çünkü Server sistemler bu yükü kaldıracak şekilde üretilirler ağ kartları da işlemcileri de Server bir işletim sisteminde oyun oynamazsın modelleme yapmazsın.

Haliyle Server da bu yüzden LargeSystemcache 1 olur, fakat kısa zamanda ve kısa boyutlu TCP paketleri için Small System cache olmalıdır bu sayede çok daha hızlı şekilde süreç yürütülür.

Hocam çok detay yazmışsınız anlamadım kısacası ben Windows da bir şeye dokunmayayım değil mi?

Lütfen donanım özelliklerini konfigürasyonu , işletim sistemi yazar mısın ? SSD NVME' SSD HARDDISK artık neyse onu da dahil edin lütfen , Şu aşamada dokunmayınız.
Ekran kartı:MSI gaming x 6650xt
İşlemci:12400F
Ram:Tuf gaming alliance2*8 ram
Güç kaynağı:FSP hyper 80+pro
Kasa:Vento vg12al
Depolama:Team MP33 pro 512Gb M2 ssd
Anakart: MSI h610m b

Lütfen donanım özelliklerini konfigürasyonu , işletim sistemi yazar mısın ? SSD NVME' SSD HARDDISK artık neyse onu da dahil edin lütfen , Şu aşamada dokunmayınız.
Windows 10 pro 22h2 sürümünü kullanıyorum.

Son düzenleme:
Ekran kartı:MSI gaming x 6650xt
İşlemci:12400F
Ram:Tuf gaming alliance2*8 ram
Güç kaynağı:FSP hyper 80+pro
Kasa:Vento vg12al
Depolama:Team MP33 pro 512Gb M2 ssd
Anakart: MSI h610m b

Ekran kartı : MSI RX 6650 XT GAMING X 8G 128 Bit GDDR6 8 GB
128 BİT , 8GB VRAM ve frekans hızları yüksek yeni nesil de , yani Senaryo kullanım %100 ihtiyaç karşılar ayrıca
VRAM 6 gb üzeri yani Yeni nesil oyunlarda istenilen 6 GB VRAM barajını çoktan sollamış 2 GB geçmiş , Frekans hızları yüksek konuşmaya değmez.
192 bit ya da 256 bit olabilir miydi evet olabilirdi ama Yeni nesil olması ve yeni tip bellek kullanması saat hızları bellek bunlar bu eksiği tamamen kapıyor bu yüzden 128 bit yeterli oluyor .
Kart ihtiyaç karşılayıcı tamamdır !

İşlemci : i5 12400F
Birincisi işlemci yeni nesil , ikincisi CACHE değeri anlık uygulamalar için ideal , üçüncüsü saat hızı sen bilmediğinden ayrıca bu işlemci de F türü işlemci olduğundan , BUNU SEN 2.5 ghz OLARAK KULLANIYORSUN ! 6 çekirdek ideal zaten gayette uygun görülür.
Üstüne NVME SSD var sisteminde ..
Ben senin olayını anladım sen işlemciyi BOOST modunda kullanamıyorsun 2.5GHZ de kullandığın için bu işlemcinin 4.5 4 GHz falan modlarını kullanamadığın için haliyle sana aman ya performans ne bu diye geliyor !

F SERİSİ İŞLEMCİLER DE OC KAPALIDIR BOOST KAPALIDIR SADECE BOOST DEĞERİ KADARINA İZİN VERİLİR YANİ SENİN İŞLEMCİN 4 GHZ 4.5 GHZ BANDINA ÇIKAR AMA SEN HEP 2.5 GHZ KULLANDIĞIN İÇİN BÖYLE.

Depolaman süper yani konuşmaya gerek yok
bana soğutmanı söylemen gerekiyor sıvı soğutma mı kule soğutmamı yoksa stok soğutmamı .

128 BİT , 8GB VRAM ve frekans hızları yüksek yeni nesil de , yani Senaryo kullanım %100 ihtiyaç karşılar ayrıca
VRAM 6 gb üzeri yani Yeni nesil oyunlarda istenilen 6 GB VRAM barajını çoktan sollamış 2 GB geçmiş , Frekans hızları yüksek konuşmaya değmez.
192 bit ya da 256 bit olabilir miydi evet olabilirdi ama Yeni nesil olması ve yeni tip bellek kullanması saat hızları bellek bunlar bu eksiği tamamen kapıyor bu yüzden 128 bit yeterli oluyor .

Birincisi işlemci yeni nesil , ikincisi CACHE değeri anlık uygulamalar için ideal , üçüncüsü saat hızı sen bilmediğinden ayrıca bu işlemci de F türü işlemci olduğundan , BUNU SEN 2.5 ghz OLARAK KULLANIYORSUN ! 6 çekirdek ideal zaten gayette uygun görülür.
Ben senin olayını anladım sen işlemciyi BOOST modunda kullanamıyorsun 2.5GHZ de kullandığın için bu işlemcinin 4.5 4 GHz falan modlarını kullanamadığın için haliyle sana aman ya performans ne bu diye geliyor !

F SERİSİ İŞLEMCİLER DE OC KAPALIDIR BOOST KAPALIDIR SADECE BOOST DEĞERİ KADARINA İZİN VERİLİR YANİ SENİN İŞLEMCİN 4 GHZ 4.5 GHZ BANDINA ÇIKAR AMA SEN HEP 2.5 GHZ KULLANDIĞIN İÇİN BÖYLE.

bana soğutmanı söylemen gerekiyor sıvı soğutma mı kule soğutmamı yoksa stok soğutmamı .
Stok soğutma ama oyunlarda 70dereceyi geçmiyor işlemci

Hocam işlemciyi tam performansında nasıl kullanırız peki?

Stok soğutma ama oyunlarda 70dereceyi geçmiyor işlemci

Hocam işlemciyi tam performansında nasıl kullanırız peki?

Keşke stok fan kullanmasaydın Sıvı soğutma da demiyorum ama en azından bir kule tipi soğutucu ile kullansaydın.

2.5 GHZ hızında gereken voltaj çekilen voltaj ahım şahım bir voltaj olmadığı için parça da haliyle o kadar fazla ısınmaz tam yükte.

2.5 GHZ üstüne çıkıldığında ekstradan çekilen voltaj sıcaklık değerlerini tam yükte 80 85 90 değerine zorlayabilir de ..

Bu yüzden de en azından sıvı soğutmaya gerek duymuyorsanız korkuyorsanız da hava soğutma aynı yeri alır BİR KULE TİPİ soğutucu tercihen çift fanlı temin edersiniz !
Bu sayede işlemci BOOST değerlerindeyken tam yükte 65 60 barajında olur normal kullanımsayda 54 55 boştayken kullanımda da 33 34 45 44 vesaire vesaire olur.
Kule tipi soğutucunuz olduğunda da BIOS 'DAN ENHANCED STEP EIST yani sonra İNTEL SHIFT SPEED STEP falan kapatıp sonra da C1E vesaire gibi şeyleri açtıktan sonra OC menüsünden BIOS'da işlemcinizin BOOST değerlerini girersiniz ..
F SERİSİ işlemciler de bu şekilde yapılır çünkü OC kapalıdırlar ama MSI ve INTEL F SERİSİ işlemcilerde bu boost sorununu yakın zamanda güncellemeyle çözdüler vesaire.
Örneğin benim bir bilgisayarımı i7 11700F ve 4.9 4,7 , 4,6 , 3.9 , 3,6 , 3.4 GHZ olarak kullanıyorum .

Keşke stok fan kullanmasaydın Sıvı soğutma da demiyorum ama en azından bir kule tipi soğutucu ile kullansaydın.

2.5 GHZ hızında gereken voltaj çekilen voltaj ahım şahım bir voltaj olmadığı için parça da haliyle o kadar fazla ısınmaz tam yükte.

2.5 GHZ üstüne çıkıldığında ekstradan çekilen voltaj sıcaklık değerlerini tam yükte 80 85 90 değerine zorlayabilir de ..

Bu yüzden de en azından sıvı soğutmaya gerek duymuyorsanız korkuyorsanız da hava soğutma aynı yeri alır BİR KULE TİPİ soğutucu tercihen çift fanlı temin edersiniz !
Bu sayede işlemci BOOST değerlerindeyken tam yükte 65 60 barajında olur normal kullanımsayda 54 55 boştayken kullanımda da 33 34 45 44 vesaire vesaire olur.
Kule tipi soğutucunuz olduğunda da BIOS 'DAN ENHANCED STEP EIST yani sonra İNTEL SHIFT SPEED STEP falan kapatıp sonra da C1E vesaire gibi şeyleri açtıktan sonra OC menüsünden BIOS'da işlemcinizin BOOST değerlerini girersiniz ..
F SERİSİ işlemciler de bu şekilde yapılır çünkü OC kapalıdırlar ama MSI ve INTEL F SERİSİ işlemcilerde bu boost sorununu yakın zamanda güncellemeyle çözdüler vesaire.
Örneğin benim bir bilgisayarımı i7 11700F ve 4.9 4,7 , 4,6 , 3.9 , 3,6 , 3.4 GHZ olarak kullanıyorum .
Teşekürler hocam baya bir yazdınız işim kolaylaştı.Bu saat hızı arttığında FPS artar mı bu arada?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı