Windows'tan MacOS'a geçişte yaşananlar

HzCji

Kilopat
Makaleler
4
Yer
Istanbul
Daha fazla  
Merhaba,
Radikal bir karar alarak 24 GB M4 Pro işlemcili 14" MacBook Pro alarak yaklaşık 2 haftadır kullanmaktayım. Radikal bir karar deme sebebim bir saat içinde masaüstü bilgisayarımı satıp gidip konu ürünü almam diyebilirim. Öncesinde en ufak düşüncem ya da araştırmam olmamıştı. Sizlere yaşadığım/gördüğüm şeyleri şeffaf bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle eşim yaklaşık 11 yıldır Apple ürünler kullanmakta, çizim vs yapıyor ve belirli programları var kullandığı. Benimle tanışmadan önce de aynı ürünleri kullanıyordu son 11 yılına şaidim. Tabii alıştığı için kısayollara ve işletim sistemine seri bir şekilde kullandığını görebiliyordum. Bense şu an eskisi gibi değil tabii ama sürekli onu upgrade et bunu upgrade et kendimi tatmin eden biri olarak 2017 yılında i7 8700K alıp (-ki feci populerdi o dönem), eşimin o zamanki 2008 4 GB 1600MHz RAM'li iMac'inin kullanımına bakınca hep acaba mı diye kendime sorardım. Sattığım masaüstü sisteminin kısaca özellikleri (markalara takılmadan); 4080 ekran kartı, 128 GB 3600MHz DDR4 RAM, i7-14700K işlemci. Ve arada karşılaştırma yapacağım Windows laptopum ASUS Zenbook S14 OLED. Fazla uzatmadan deneyimlerime başlamak istiyorum.

MacBook geldi, kurulumunu yaptım ve o bana bakıyor ben ona :) hiçbir fikrim yok. İlk önce gereksiz gördüğüm tüm uygulamaları kaldırdım (-ki kaldırmama izin verilmeyen birçoğu duruyor). Derken ilk WhatsApp'ı yükledim. Şunu söylemeliyimki WhatsApp uygulaması Windows'ta çok çok daha iyi çalışmakta. MacOS'da ilk açılışta telefondan açmak gerekiyor yoksa okunmamış geliyor 10-15 mesaj, sıralaması değişik vs. ya da MacBook da kullanırken telefonda mesaj sayısı gözüküyor, ya da tam tersi MacBook da gibi.

Ben pcloud diye bir bulut uygulaması kullanıyorum. 4TB lifetime satın almıştım ve olmazsa olmazım diyebilirim hem kişisel hem iş için. Pcloud'un macOS uygulamasını yükledim -43 hata kodu ile karşılaştım. YouTube'dan güvenli mod gibi gibi bir sürü ayar değiştirerek sonunda çalıştırabilidim fakat başka cihazlardan pcloud a attığımda MacBook'da görebilirken, MacBook'tan bir türlü ne dosya ekleyebildim ne de herhangi bir değişiklik yapabildim. Pcloud yetkileleri onu dene bunu dene diye 10'un üstünde mailleri mevcut. En sonunda biri farklı bir cihazdan dosya isimlerini değiştirip denememi istedi ve sorunum düzeldi. Eğer düzelmeseydi eşime hediye edip Windows'lu notebookumla devam edecektim benim için o kadar önemliydi.

Sonrasında en sık kullandığım uygulamalar; Outlook, Photoshop(Basic kullanım denebilir), PDF düzenleme (Adobe PDF Pro ve Nitro),Word, Excel ve en önemlisi işim gereği Online platformlarda kullandığım için tarayıcı desteği. Bu saydığım programlar için şu şekilde bir gelişme oldu (sıralama şeklinde anlatacağım).
  • macOS'da pages, numbers gibi world Excel benzer programları var fakat hiç kullanışlı değiller. Bende mecbur yıllık Office365 satın aldım. Güncel fiyatı 2999TL. World ve Excel bildiğimiz birebir aynı programlar, hiçbir farkı yok. Fakat Outlook şu anlık tam bir hayal kırıklığı. Mesela ben mailleri klasör klasör ayırıp kurallar kullanan biriyim. Ve bunu şu an kullanıyorum. Menü de ki yazıların abartısız %70i pasif durumda. Fakat "eski sürüm" diye bir sekme var ona basınca eski sürüme geçip kuralları kullanabiliyormuşum. Bir de Windows 11'deki Outlook. Pst dosyamı taşıyabiliyormuşum. Eski sürüme geçişte mevcut olan mailler sıfırlandığı için henüz denemedim ama deneyeceğim.
  • Kullanımıma göre Photoshop ihtiyacım kalmadı. Bir dosyaya sağ tıklayıp arka planı temizle dediğimde veya kendi düzenleyicisindeki ufak tefek şeylerle Photoshop'ta yaptığım herleyi yapabiliyorum. Ama gene belirteyim benim kullanımıma göre gerek kalmadı.
  • Yıllardır Adobe PDF Pro ve Nitro PDF kullanıcısı olarak updf diye bir program keşfettim. Kısa bir deneme ardından direk lifetime lisansını satın aldım. Yanlış hatırlamıyorsam 3600TL gibi bir şeydi. Ve emin olun önceden keşfetsem Windows içinde diğer ikisini siler bunu satın alırdım. Çok çok memnunum. Bu arada bu alınan lisans Windows da da kullanılabiliyor, MacOS'da da.

Derken ihtiyacım olan programlar aradan çıkarmış oldum. Ek olarak tydlig diye bir uygulama var, hesap makinesı. Mutlaka göz atın derim. Telefonumda kullanıyordum, onu MacBook'da da kullanabilmek benim için muhteşem oldu. Sonrasında bazı videolar izledim, uygulama incelemeleri izledim. Biraz abartıldığını düşündüğüm için çoğunu denedim bile. Çünkü aynısını Windows'ta da kullanabilecekken kaç yıllık kullanımımda denememişim, şimdi niye alışkanlıklarımdan vazgeçeyim diye düşündüm. Ek olarak işime yarayabilecek olan latest uygulamasını yükledim. App Store olsun olmasın güncelleme geldiyse onları gösteriyor. İşe yarar bir uygulama.

En zorlandığım şeylerden biri, bir dosyayı kopyala/kes yapıştır yapmaktı ya da Outlook'a veya benzer bir yere eklemekti. Onun içinde görselini görebileceğiniz dropover uygulamasını deneyerek sonrasında satın aldım, 330TL gibi bir şeydi. Seçtiğiniz dosyaları sallayınca sarı işaretli gözüken kutucuk açılıyor orada tutuyor, sonra istediğiniz yere ekliyorsunuz gibi basit ama kullanışlı programdır.

Şu an en çok zorlandığım pencere yönetmek. Windows laptopunda 4-5 pencere açık oradan oraya rahat rahat bir şeyler yaparken MacBook finder da bunu alıştığım gibi kullanamıyorum. Bunun da alternatifi vardır ama henüz bulamadım. Bunun harici geçte olsa alıştığım ne varsa gerçekleştirdim. Outlook eski mesajlarımı almayı başarırsam, çözmem gereken bir tek bu pencere yönetimi kaldı kullanım senaryomda.

Genel olarak ses kalitesi MacBook'un gerçekten çok önde. Ekran olarak S14 OLED cihazımın ekranının daha iyi olduğunu belirtmek isterim. Ama parlaklık değeri, okunuşluluğu falan MacBook'un çok çok güzel. Prizde ya da pil de kullanımla ilgili ASUS da da aynıydı bunda da aynı, kullanımım hafif olduğu için performans kaybı yoktu Windows'lu laptop da. Ve ayrıca Zenbook'un çok daha ince ve kasa olarak çok daha güzel olduğunu belirteyim. Kasa için Air baksaydın derseniz ondanda daha iyi onu belirteyim. Fakat aşırı ısınma problemi var Zenbook'un (ilk başlarda böyle değildi). Pil de kullanım olarak, aynı senaryo da Zenbook ile bir günü tamamladığımda %25 civarı iken MacBook'ta %65 civarı pil kalıyor, yani 2. günü de çıkarıyor.

Çok daha uzun ve detaylı anlatmak isteyeceğim şeyler vardı aslında ama yazmaya başlayınca çoğunu unuttum ya da atladım :) bir de ezan okundu malum iftar saati olduğu için son iki paragraf biraz hızlı bitirmek zorudna kaldım :) gene merak ettiğiniz bir şey olursa sormaktan çekinmeyin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle yeni cihaz hayırlı olsun. Bende yıllar önce mecbur bırakıldığım için mac dünyasına merhaba dedim. İlk günler alışma süreci v.s atlattıktan sonra bir daha vazgeçemedim. Benim yaşadığım en iyi deneyim mavi ekran hataları yok, işletim sistemi dondu şişti kastı bilmem ne yok. İşim gereği bir sürü pencere ve uygulamayı tek ekranda kullanıyorum. Monitör 49" superwide. Pencereleri v.s tekrar tekrar yerleştirmesi işe başlama sürecimi uzatır. Bilgisayarı 2-3 ayda bir kapatıyorumdur. Yinede açtığımda tekrar pencerelerim text dosyalarım tarayıcı sayfalarım aynı yerli yerinde duruyor.

Bu arada ben kendi mail uygulamasını kullanıyorum, officenin yıllık lisanslarıda r10 gibi yerlerde uyguna alınabiliyor. Onun haricinde aylık para verdiğim tek uygulama photoshop.

Tahminim sende alıştıktan sonra bir daha windows'a bakmazsın. Evde mac deneyimi olan birinin olması ayrıca güzel. Çok basit detayları bilmediğim için bazen deneyimim kötü oluyordu. Mesela bir görselin ön izlemesini boşluk tuşuna basarak görebiliyoruz. Ben ilk geçiş yaptığım günlerde her seferinde çift tıklayarak açıyorum sonra alttan sağ tık çıkış yaparak uğraşıyordum. Bunun gibi basit tüyolar kulanımımızı çok rahatlatıyor ve bizi hızlandırıyor.

MACOS'ta MacPorts, Homebrew benzeri bir paket yöneticisini (bana göre ile UNIX uyumluluk katmanı, compatibility layer) yükleyip kullanınca olanaklar artıyor. QEMU da, gcc de yüklenebiliyor böylece.

Bir şeyi çok merak ediyorum, sorayım.
Varsayılan olarak, fare tekerini yukarıya döndürünce sayfa aşağı iniyordu ben VM'de denediğimde. nasıl değiştirileceğini bulana dek çıldırmıştım desem yeridir.
Siz nasıl kullanıyorsunuz? Teker yukarıya dönünce sayfa aşağı mı yukarı mı?

MACOS'ta MacPorts, Homebrew benzeri bir paket yöneticisini (bana göre ile UNIX uyumluluk katmanı, compatibility layer) yükleyip kullanınca olanaklar artıyor. QEMU da, gcc de yüklenebiliyor böylece.

Bir şeyi çok merak ediyorum, sorayım.
Varsayılan olarak, fare tekerini yukarıya döndürünce sayfa aşağı iniyordu ben VM'de denediğimde. nasıl değiştirileceğini bulana dek çıldırmıştım desem yeridir.
Siz nasıl kullanıyorsunuz? Teker yukarıya dönünce sayfa aşağı mı yukarı mı?
Bahsettiğiniz uygulamalara bakacağım. Fare tekeri ile ilgili ise çok ilginçtir ilk gün bir iki kere hata yaptım onun haricinde sanki +25 yıldır Windows kullanmıyormuşum gibi ona göre ters yani olduğu gibi kullanıyorum, nedense daha rahat geldi. Bazı nedenlerden dolayı Windows laptop da açık tutuyorum ofiste sürekli onda terse yani Macteki gibi terse inidirmeye çalışıyorum.

Bu arada Windows laptopu da kullanmamın nedeni; Outlook eski mesajları görebilmek (Yukarıda bahsettiğim gibi Outlook eski sürüme geçtiğimde bunu çözeceğim gibi gözüküyor). Diğer bir nedeni ise ofisteki yazıcı Canon'un bir serisi. Tarama olayını çözemedim , bir de bazı özel formatta sertifika yazdırmayı denediğimde Macbook'dan yazdırınca yazıcı kenarlar fln diye hata veriyor. Windows'tan yazdırınca sorunsuz yazıyor.

Ek olarak @ işareti için çok yorum var OPT+Q bence çok daha pratik hemen alıştım. Command+C , Command+V aynı şekilde çok daha pratik geldi. Kes, yapıştır pratik değil onuda OPT tuşuna basarak öğeyi buraya yapıştır diyorum, fazla kullanmadığım için rahatsız etmiyor. Alt+tab için ekstra uygulamalar kullandıklarını gördüm. Eskiyi bilmiyorum ama alt+tab bende normal çalışıyor. Sadece üstteki menü bar değişmiyor. Eskiden mi öyleymiş bilmiyorum. Belkide tam ekran çalışan uygulamalarda sıkıntı oluyordur, tam emin değilim.

Gene yukarıda bahsetmeyi unuttuğum Zenbook laptopta değişik ve muhteşem çalışan yüz sensörü vardı. Efsane hızlı çalışıyordu, onu çok özlüyorum. Touch Id'de güzel çalışıyor ama yüz tanıma hızı vs efsaneydi. 1,5 senelik kullanımda salise geçikme yaşamamıştım.

En önemli aradığım şeyi de yazmayı unutmuşum. Klavye de del tuşu yok :/ Özellikle excel de tablo içi silerken del ile siliyordum içini boşaltıyordu. Şimdi Return a basınca hemen sütün sil satır sil aşağı sürükle menüsü geliyor. Mecbur sağ tık kes yapıp siliyorum tabloya dokunmadan. Belki bi yolu vardır ama henüz araştırmadım. Sıcak köşeler diye geçen özelliği beğendim. Belirli şeyleri atayıp mouse u köşelere getirdiğinizde belirnenen şeyleri yapıyor. Telefonumda Iphone olduğu için direk olarak mesajlar, galeri, kişiler gibi uygulamaları kullanabilmem güzel. Parola yöneticisi olarak Bitwarden kullanıyorum, Windows uygulamasına kıyasla Macos da çok çok daha iyi çalışıyor.

Yukarıda gene unuttuğum belki 15 yıldır Firefox kullanıyorum her cihazımda ve Macos'daki performansı da gayet iyi. Hiç bir fark görmedim.

Özet olarak benim tarz oyun oynamıyorsanız ve kullanacağınız programları bir şekilde oturtursanız yabancılık çekilmeyeceğini düşünüyorum. Aklıma gelirse gene eklerim :)

Bahsettiğiniz uygulamalara bakacağım. Fare tekeri ile ilgili ise çok ilginçtir ilk gün bir iki kere hata yaptım onun haricinde sanki +25 yıldır Windows kullanmıyormuşum gibi ona göre ters yani olduğu gibi kullanıyorum, nedense daha rahat geldi. Bazı nedenlerden dolayı Windows laptop da açık tutuyorum ofiste sürekli onda terse yani Macteki gibi terse inidirmeye çalışıyorum.

Bu arada Windows laptopu da kullanmamın nedeni; Outlook eski mesajları görebilmek (Yukarıda bahsettiğim gibi Outlook eski sürüme geçtiğimde bunu çözeceğim gibi gözüküyor). Diğer bir nedeni ise ofisteki yazıcı Canon'un bir serisi. Tarama olayını çözemedim , bir de bazı özel formatta sertifika yazdırmayı denediğimde Macbook'dan yazdırınca yazıcı kenarlar fln diye hata veriyor. Windows'tan yazdırınca sorunsuz yazıyor.

Ek olarak @ işareti için çok yorum var OPT+Q bence çok daha pratik hemen alıştım. Command+C , Command+V aynı şekilde çok daha pratik geldi. Kes, yapıştır pratik değil onuda OPT tuşuna basarak öğeyi buraya yapıştır diyorum, fazla kullanmadığım için rahatsız etmiyor. Alt+tab için ekstra uygulamalar kullandıklarını gördüm. Eskiyi bilmiyorum ama alt+tab bende normal çalışıyor. Sadece üstteki menü bar değişmiyor. Eskiden mi öyleymiş bilmiyorum. Belkide tam ekran çalışan uygulamalarda sıkıntı oluyordur, tam emin değilim.

Gene yukarıda bahsetmeyi unuttuğum Zenbook laptopta değişik ve muhteşem çalışan yüz sensörü vardı. Efsane hızlı çalışıyordu, onu çok özlüyorum. Touch Id'de güzel çalışıyor ama yüz tanıma hızı vs efsaneydi. 1,5 senelik kullanımda salise geçikme yaşamamıştım.

En önemli aradığım şeyi de yazmayı unutmuşum. Klavye de del tuşu yok :/ Özellikle excel de tablo içi silerken del ile siliyordum içini boşaltıyordu. Şimdi Return a basınca hemen sütün sil satır sil aşağı sürükle menüsü geliyor. Mecbur sağ tık kes yapıp siliyorum tabloya dokunmadan. Belki bi yolu vardır ama henüz araştırmadım. Sıcak köşeler diye geçen özelliği beğendim. Belirli şeyleri atayıp mouse u köşelere getirdiğinizde belirnenen şeyleri yapıyor. Telefonumda Iphone olduğu için direk olarak mesajlar, galeri, kişiler gibi uygulamaları kullanabilmem güzel. Parola yöneticisi olarak Bitwarden kullanıyorum, Windows uygulamasına kıyasla Macos da çok çok daha iyi çalışıyor.

Yukarıda gene unuttuğum belki 15 yıldır Firefox kullanıyorum her cihazımda ve Macos'daki performansı da gayet iyi. Hiç bir fark görmedim.

Özet olarak benim tarz oyun oynamıyorsanız ve kullanacağınız programları bir şekilde oturtursanız yabancılık çekilmeyeceğini düşünüyorum. Aklıma gelirse gene eklerim :)
Fare tekeri olayına bayıldım. 🙂
del tuşu için şöyle bir şey denmiş: Where is the delete button on a Mac keybo… - Apple Community

Benim MACOS'ta yapabildiğim en ileri şey, bir shell script için simge/ikon oluşturmaktı. Aman aman! ".plist" vs. Öfff 🤣

Fare tekeri olayına bayıldım. 🙂
del tuşu için şöyle bir şey denmiş: Where is the delete button on a Mac keybo… - Apple Community

Benim MACOS'ta yapabildiğim en ileri şey, bir shell script için simge/ikon oluşturmaktı. Aman aman! ".plist" vs. Öfff 🤣
Nasıl teşekkür etsem az valla, FN+BackSpace Del görevi görüyor (Bu arada ismini Return sanıyordum BackSpace imiş 😃 ). Hem Word hem Excel de test ettim şimdi.Öğreneceğiz ufak ufak.

Shell script fln hiç bir fikrim yok :)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı