Windows'u bir SSD'den başka bir SSD'ye taşımak

yusuf6554

Megapat
Katılım
17 Ekim 2013
Mesajlar
5.435
Makaleler
65
Çözümler
51
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 3600
MSI B450 Tomahawk MAX
ADATA XPG Spectrix D60G 2x 8 GB DDR4 3000MHz CL16
MSI GTX 1660 Super Gaming X
Cooler Master ML240L V2
Kingston A2000 1 TB SSD
SanDisk Ultra 3D 500 GB SSD
Kingston UV400 240 GB SSD
Samsung 850 EVO 120 GB SSD (Harici)
Corsair 275R Airflow White
Cooler Master MWE 700W 80+
Windows 11 Pro 24H2 64 Bit (x64)
Windows 11 Enterprise (Windows To Go) 24H2 64 Bit (x64)
Monitör 1: AOC 24G2SPU
Monitör 2: AOC C24G1
Cinsiyet
Erkek
Merhaba arkadaşlar. Nihayet Kingston A2000 SSD'yi satın aldım, Çarşamba günü gelecek diye tahmin ediyorum. Şu anda bilgisayarımda Samsung 840 EVO 120GB, Kingston UV400 240GB ve Samsung 850 EVO 120GB SSD disklerim var. 840 EVO'da Windows 10 Pro 2004 64 Bit (19041.329) kurulu ve sorunsuz çalışıyor. Fakat formatı 8 Haziran'da atmıştım ve ayarlamaları ancak 1 hafta sonra bitirebildim.
Bir SSD'de olan Windows'u başka bir SSD'ye nasıl taşıyabilirim? Format atmak istemiyorum çünkü zaten 1 hafta önce format attım ve bugün ayarları anca bitirebildim. Hatta halen daha yapacağım bazı ayarlar dahi var.
 
Ben bu SSD'yi aldım


"İndir" kısmında Acronis True Image HD diye bir program var. Bununla diskini klonlayıp datayı yeni diskine yazabilirsin ama bu program normalde ücretli de Adata bu ürünü alanlar için lisans desteği mi veriyor yoksa ücretsiz kullanılabilir mi o konuda bilgim yok. Bi araştırmanı tavsiye ederim.
 
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Tam da o yüzden Macrium Reflect yazılımını kurdum bilgisayarıma. Hazırda beklesin o yazılım.
Peki bir sorum daha olacak. Eskiden Windows 10 formatı atarken disk biçimlendirme ekranında kurtarma bölüntüsü oluşurdu ve diskin başında olurdu. Fakat 2004 sürümünde bu olay değiştirilmiş ve formatın ilk aşamasından sonra C sürücüsünün sağına alınmış. Fakat diskimi klonladıktan sonra C sürücüsünün kapasitesini arttırmak istediğimde bu kurtarma bölüntüsü engel olacak gibi görünüyor;
kurtarma engeli.png

Burada Windows 10 (C:) diskinin yanındaki kurtarma bölüntüsünün sağ tarafına yeni SSD'min fazladan olan kapasitesi gelecek ve C'ye eklemek istesem de kurtarma bölüntüsü engel olacak. Size sorum, kurtarma bölüntüsünü silmek veya diskte farklı bir yere taşımak mümkün müdür?
 
Kurtarma bölüntüsü dediğiniz şey aşağıda ki fotoğrafta işaretlediğim şeyler değil mi?
Eki Görüntüle 592441
Evet, ondan bahsediyorum. Yani Windows Recovery Environment bölüntüsü. 2004 ile birlikle C sürücüsünün bir sağında oluşuyor. Onu taşımam veya silmem lazım diski genişletebilmek için.
 
Hayır hocam öyle bir şey yapma. İlla yapacağım diyorsan ana disk ile sağ tarafta ki diski silip yeni disk oluşturabilirsin. Ama kurtarma bölümlerinin Windows'un sağlıklı çalışması için olması lazım. Ayrıca SSD'yi o kadar ağzına kadar doldurma. Windows, driverlar, tarayıcılar belki çok sık kullanılan 1-2 tane uygulama olsun. Eğer ki ağzına kadar doldurursan performans düşüşü olur zaten.
 
Hayır hocam öyle bir şey yapma. İlla yapacağım diyorsan ana disk ile sağ tarafta ki diski silip yeni disk oluşturabilirsin. Ama kurtarma bölümlerinin Windows'un sağlıklı çalışması için olması lazım. Ayrıca SSD'yi o kadar ağzına kadar doldurma. Windows, driverlar, tarayıcılar belki çok sık kullanılan 1-2 tane uygulama olsun. Eğer ki ağzına kadar doldurursan performans düşüşü olur zaten.
Bazı sitelerde Windows 10'un çalışması için kurtarma bölüntüsünün gerekmediği söylenmiş. Ama Windows 10'un kurtarma özellikleri için kurtarma bölüntüsü gerekli imiş.
Peki bu bölüntüyü MiniTool gibi bir araçla diskin başına veya diskin farklı bir yerine taşımak mümkün mü?
Güncelleme: Kurtarma bölüntüsünü işletim sisteminin yüklü olduğu bölüntüye taşıdım. Bunun için ilk etapta kurtarma bölüntüsüne harf atadım ve erişim sağladım. Sonra ise bölüntünün içindeki Recovery adlı klasörün sahipliğini aldım ve Recovery içindeki WindowsRE klasörüne girip "Winre.wim" dosyasını C sürücüsüne kopyaladım. Sonra ise hazırlık olarak yönetici haklarıyla komut istemi açıp "reagentc /disable" yazarak kurtarmayı devre dışı bıraktım. İlk etapta imajı "C:\Windows\System32\Recovery\Winre.wim" olarak kopyalayıp bu imajı komut istemine "reagentc /setreimage /path C:\Windows\System32\Recovery\Winre.wim /target C:\Windows" komutuyla tanıttıktan sonra "reagentc /enable" yazarak etkin hale getirecektim fakat maalesef hata verdi ve hem C sürücüsündeki Winre.wim dosyasını hem de kurtarma bölüntüsündeki Winre.wim dosyasını sildi. Ben de hemen Windows 10 2004 kurulum medyamdaki install.esd dosyasını komutlar ile install.wim yaptım ve 7-Zip ile açarak Winre.wim dosyasını tekrar edindim. Bu sefer dedim imajı "C:\Recovery\WindowsRE\Winre.wim" olarak kopyalayayım ve öyle tanıtayım. Kopyalamayı yaptım, "reagentc /setreimage /path C:\Recovery\WindowsRE\Winre.wim" komutuyla kurtarma imajını sisteme tanıttım ve sonra ise "reagentc /enable" komutu ile tekrar etkinleştirdim. Bu sefer sorunsuz çalıştı. Ben de acaba oldu mu diyerek kurtarma bölüntüsünü Diskpart aracı ile sildim. Sonra ise Ayarlar'dan kurtarma moduna geçmeyi denedim ve sorunsuz bir şekilde kurtarmaya girebildim. Bir de yeniden başlatıp Windows açılıyor mu diye doğruladım, Windows da sorunsuzca açıldı.
Yani anlayacağınız biraz yorucu bir süreç oldu benim için fakat artık yeni SSD'ye klonlama sonrasında doğrudan Disk Management üzerinden C sürücüsünü genişletebilirim :)
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı