Konu sahibine bu konuyu açtığı için teşekkür ederim, kendi açısından tespitlerde bulunmuş ve samimi olduğunu düşünüyorum.
@Bayram Tempest'ın yazdıklarına sadece "beğeni" bırakmak da haksızlık olurdu, gerçekten çok objektif ve doğru şeyler yazmış, tebrik ederim.
Ben de birkaç şey eklemek isterim:
Komut Satırı
Komut satırının, genellikle gözden kaçan çok önemli bir avantajı daha var:
Otomasyon.
Bir dizi komutu, bir shell script ya da hatta basit bir metin dosyasında saklayabilirsiniz ve hep aynı şekilde çalışırlar.
Bir örnek vermek gerekirse, bir script, tüm paketlerinizi kuruyor olabilir ve belli başlı ayarları yapıyor olabilir.
(
NixOS, tamamen bu prensibe dayanan bir Linux dağıtımıdır)
Veya başka bir script, örneğin Python geliştirme ortamını kuruyor olabilir.
Örnekler çok fazla arttırılabilir.
Bir kullanıcının bunlara hiç bir ihtiyacı yok mu ? Cevabı basit, kullanmasın. Ama, terminal bir zorluk değil, bir yardımcı, hem de çok güçlü bir yardımcı.
Windows'un PowerShell, WinGet, Windows Terminal getirmesi de kullanıcılara yardımcı olmak.
Linux dağıtımları, daha "açık" sistemler.
Bunu sadece kod olarak söylemiyorum; kernel ayrı, masaüstü ortamı ayrı, shell ayrı, tema ayrı; bileşenleri belirgin ve görebiliyoruz. Bu yüzden, her dağıtım da eşit değil. Bir kullanıcı, bazı dağıtımlarda, hiç terminal kullanmadan hayatına devam edebilir.
Bir gün bir sorunla karşılaşırsa, kırmızı yuvarlaklarla işaretlenmiş bir dizi ekran görüntüsünü takip etmek yerine, bir satır komut çalıştırabilir.
Bakım Gereksinimleri
Ben Windows'u Windows 3.1 zamanından, Linux'u ise
Fedora 1.0 (2003-2004 yılına denk geliyor) zamanından beri kullanıyorum.
Bu süre içinde her iki sistemin de gelişimine tanık olma şansım oldu.
Windows 11 haricinde tüm Windows sürümlerini kullandım.
Linux dağıtımı olarak ise sayısız dağıtım kullandım.
Bu yazıyı yazdığım bilgisayarda
Debian 12.7 KDE kurulu.
Şirket bilgisayarında
Kubuntu 22.04 LTS kurulu.
Her iki sistem için de; özel bir çaba sarfediyor değilim, ayakta tutmak için sürekli terminalde kriptik birşeyler yapıyor değilim.
Dümdüz çalışıyorlar, hiç bir bakım gerekmiyor. Update geldi -> "Yes", bu kadar.
Eşimin şirket bilgisayarında ise Windows 11 var.
Açıkçası, onu "bakımı için" daha çok çaba sarfediyoruz:
Bir update sonrası default browser Chrome -> Edge oluyor.
Default browser değiştiriyoruz, ama yine de Outlook linkleri Edge ile açmaya devam ediyor. Oturup onu düzeltiyoruz.
Başka bir update sonrası, taskbar'daki ikonların yeri değişiyor, bir AI tool gelmiş oluyor.
Windows'un yıllardır klasik sorunlarından biri olan zamansız update'ler vs cabası.
Bilgisayarımızdaki Windows, hızla "bizim isteklerimize uyan Windows" olmaktan çıkıyor ve gittikçe daha çok "Microsoft'un Windows'u" haline geliyor. Ve Microsoft bu konudaki baskıyı giderek daha da arttıracak, son kullanıcıları rahatsız edecek.
Her şeye rağmen, konu yine alışkanlıklara gelecek, bu da bir gerçek.
İnsanlar alışkanlıklarına göre devam edecekler, çok doğal.
Ama inkar edilemez gerçekleri de göz ardı etmeyelim.
Teşekkürler.