Windows'un Linux'tan daha stabil olduğu gerçeği

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Her ne kadar Linux'un özgür yazılım topluluğunda çokça övüldüğünü duysam da, Windows kadar stabil ve hızlı olmadığını düşünüyorum. Neye dayanarak bunu söylüyorum? Çünkü birçok Linux dağıtımını deneyimledim ve özellikle Ubuntu dışında kalanlarda belirgin bir yavaşlık hissettim. Ubuntu'yu kullanırken performans ve hız anlamında tatmin edici bir deneyim yaşamama rağmen, diğer dağıtımlarda aradığım hız ve stabiliteyi bulamadım. Arayüzde yaşanan takılmalar, karşılaşılan hatalar ve çözülememiş buglar, bu sistemlerin günümüzde hala geri planda kaldığını düşündürüyor.

Windows'a gelince, her şey olması gerektiği gibi, derli toplu ve kullanıcı dostu. Basit işlemler için saatlerce internette vakit kaybetmiyorsunuz; komut satırına bağımlı kalmak yerine, her şey birkaç tıkla halledilebiliyor. Komut satırını kullanmanın, özellikle yeni kullanıcılar için, büyük bir zaman kaybı olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte, gerekli komutları öğrenmek için forumlarda araştırma yapmanız, çeşitli sitelere girip forumlara üye olmanız gerekiyor ki, bu da fazladan bir yük oluşturuyor.

Video oynatmak gibi basit bir işlem için bile Linux'ta tatmin edici bir medya oynatıcı bulmak zor. Var olduğunu söyleyenler olacaktır, ancak Windows'un sunduğu seçeneklerin genişliği ve çeşitliliğiyle kıyaslandığında oldukça sınırlı kalıyor. Eski bilgisayarlar için Linux iyi bir seçenek olabilir, ancak modern ve güncel bir bilgisayarda Windows kullanmamak bana göre büyük bir hata olur.

İnsanların sürekli ve gereksiz bir şekilde OS-lar arasındaki farkların temelini bilmeden kötüleme çalışmalarını anlamıyorum. Bu konuda topic için harcadığınız zamanı, çok sevdiğiniz OS'da Admin veya SüperAdmin olarak vukufiyet kazanmak için çalışsanız keşke.

Bazı sorularım olacak;
1) ilk kullandığın işletim sistemi nedir?
Benim cevabım Amstrad (klasik teyp kaseti ile yükleme yaptığımız ve sonrasında IBM DOS ve MS/DOS ve muhteşemliği ile hala hiçbir OS'un erişemediği commodore serisi)

2) işletim sistemlerini hangi kulvarda değerlendiriyorsun? son kullanıcı? Web server? Database server? Mobil kullanım?

İster web server ister database server olarak kullanım açısından performans ve stabilite olarak değerlendirirsek *nix serverlar hala açık ara önde.

Bunu özellikle hosting firmalarına base web host mantığında Windows server ile *nux serverlardaki oturum sayısı ile kıyas edebileceğin gibi; Oracle database kurulmuş bir Windows server ile *nix serverdaki oturum sayısı ve query performansı olarak kıyaslaman gerek.

İster askeri ister kamu kuruluşlarındaki database ve firewall olarak kullanılan ister yazılım ister hardware olarak kullanılan OS-ları sorgulayarak devam etmen gerek. Bu arada sosyal medya siteleri ki en büyük data sanırım hala YouTube'da bulunuyor; onların kullandığı OS'ları sorgulaman gerek. Mikropsoft firmasında hardware firewall içerisinde hangi işletim sistemi kullanılıyordur sence ?

Fat ve database sayısı olarak ise *nix sistemler açık ara önde. En bilindik fat sayısı 10 civarında iken maalesef 50 veya daha fazla fat yapısına sahipler. Bu tamamen kullanılacak dosyaların birim boyutları ve index yapıları ile ilgili bir konu. *nix sistemlerde tüm dosyalar açık kaynak olduğu için, geliştiriciler kendilerine uygun bir formatı çok kolaylıkla hazırlamakta ve ücretsiz destekçiler ile bu gelişim yavaş da olsa devam etmekte.

Dünyada en çok kullanılan database ismi MS SQL Server'dır. Ama;
Buradaki ama'ya dikkat etmen çok önemli.
Birim server başına data record count olarak Oracle ve AS400-ler kapatılamayacak kayıt sayısı ile lider. Örnek mi istiyorsun?
Dünyadaki en büyük şehirlerin belediyelerindeki database'leri sorgula. Örnek olarak, Iski'de Turkcell'de Oracle var (2001 senesinde Oracle Türkiye'de DBA eğitimi aldığımda 2 firmanın işe yeni alınan elemanları ile aynı sınıfta idim. Disaster Recovery dersinde eğitmenimiz Turkcell'deki 5 dakikalık veri kaybının kayıt miktarını söylediğinde hepimiz tepkisiz kalmış idik). Türkiye içindeki bilgisayarda veri girişi yapan kullanıcı sayısı olarak yüksek olan firmalarda Oracle var. Ülker firması imalatında AS400 ile devam ederken, bayi otomasyon projelerinde ve analizlerinde SAP kullanılıyor ve Database'leri de Oracle.

Ufak bir ek bilgi; bugün için bile MSSQL'in Datafile'ları disk üzerinde fragmente olarak kayıt olur. Bunun açıklamasını şu şekilde özetleyim. Bir datafile oluşturulur. Bu datafile veri girildikçe büyür. Mikropsoft'un disk yazma mantığına göre, disk üzerinde random olarak kayıt yapılır. Bu random kayıtdan dolayı ister istemez fragmantasyon yaşanır. Karşımızda disk içinde kendisi büyüyen bir datafile var.

Oracle'da ise; tahmini süre (1-5-10 yıl) için belirlenmiş boyutlarda Datafile'lar oluşturulur ve disk üzerinde yerleri bellidir. Veri girildikçe dolan datafile yanına yeni bir datafile daha oluşturulur. İlk Datafile'ın fragmente oranı çok düşüktür, çünkü disk (veya SAN) üzerindeki yeri bellidir. Daha sonra eklenen Datafile'ın da yeri bellidir. Ama aynı tablo için ikinci bir datafile oluşturulunca performansı ufak oranda etkileyen bir performans düşüşü yaşanır. Bu kaçınılmazdır. Fakat Oracle database yapısı online/online cluster çalışmaya uygun olduğu - bağlı istemci server sayısı çok fazla olması ile kullanıcı açısından kolay fark edilmez.
Mikropsoft'da ise Online/Online bir cluster yapısı var mı senin sorgulaman lazm. Halen bu sorunu çözebildiklerini sanmıyorum.

Gelelim 16/32/64 bir CPU mimarisine. X86 mimari yapısı 32 bit çalışmaya geçmeden çok uzun süre önce *nix serverlar 64bir olarak zaten çalışıyor idi. En performanslı çalışan ise RISK işlemci mimarisidir. Yani bugün adına ARM işlemci dediğimiz yapının babası/dedesi olan mimari. SUN firmasının veya Siemens'in ürettiği özel işlemciler veya adı çok bilinmeyen sayısız özel işlemcileri ve onların BIT mimarisinden ne kadar haberin var?

Sanallaştırma konusuna girmek istemiyorum bile.

Bilgisayarlar arası iletişimi TCP/IP ile yapıyoruz ve bu şu an için genel manada tek iletişim aracımız desek çok da hatalı olmaz. *nix sistemlerin çekirdek yapısı tamamen TCP/IP'nin tüm katmanları çekirdek olarak destekler iken; Windows dediğimiz OS ise NETBUI ile başlamış olup, daha sonra bünyesine TCP/IP'yi entegre etmiştir. Hala kendi base çekirdek yapısında TCP/IP kümülatif olarak entegre edilmiş olması soru işaretidir. AS400 OS yapısı bile sorunsuz olarak tüm katmanları ile TCP/IP'yi desteklerken, Windows serilerinde hala soru işareti olarak bekliyor. Windows adminleri sorunsuz destek verdiğini söylese bile Windows'un çekirdek yapısı hakkında detaylı teknik paylaşım olmadığı için soru işaretidir.

Mobil kullanımda NB olarak düşünüyor isen maalesef MacOS'un üstünlüğü - performansı - birim satın alma maliyeti ilk an yüksek olsa bile kullanım süresi ve base kurulumdaki yeterliliği ile oldukça fiyat/süre performansına sahiptir. Mobil telefon - tablet gibi konularda konuşacak isen, kusura bakma piyasada kaç tane Windows kurulu telefon veya tablet var?

3) "son kullanıcı" / "dummy user" olarak konuşacak isek; Windows 11 kullanan biri olarak görsel - kullanım kolaylıkları - performans - güvenlik açısından Windows'un hala 10 larca servisinin ne işe yaradığı base mikropsoft geliştiricileri haricinde kimse bilmiyor.
Evet dummy user sayısı çok aşırı fazla olması ile sürekli Windows hack ve virüs sorunları ile uğraşıyoruz. Dünyada *nix dummy user sayısı fazla olsa idi ne kadar virüs geliştirilebilir veya ne kadar çok hack sorunu yaşanırdı bilmiyorum. Olmayan bir verinin fantezisinin yapılması mantıksız.

Ama genel olarak *nix sistemler base ve bilindik servisler ile kurulur. Eğer bir coder isen, servislerin çalıştığı kodları inceleyerek bunun güvenirliğini sorgulayabilirsin. Mikropsoft'da ise; sen tersine mühendislikte en üst seviyede olsan bile, maalesef tüm dosyaların veya servislerin ne işe yaradığını bulman yıllarını alır.. taskman.exe'yi açtığında aynı isimde farklı işleri yaptığını iddia eden servis-ler bulunmakta. Misal ben SearchIndex.exe servisini kapattığım halde emin olamıyorum. Edge'yi "geek uninstaller" programları ile sildiğim halde sistemde base dosyalar sürekli duruyor silemiyorum ve basit bir güncelleme geldiğinde kendini yeniden inatla çalıştırıyor. Mikropsoft bu konuda sayısız mahkeme kararları olmasına rağmen inatla kendi Browser'ını yüklemeye çalışması ve arka planda servisinin hiçbir şekilde kapatılamaması sence ne manaya geliyor?

ThinClient olarak çalışmanın temeli hangi işletim sistemine dayanıyor sence ? Eprom'lara bile yüklenebilen bir mikropsoft duydun mu hiç ? Veyahut basit bir linux çözümünü alıp windows server'a eklediğinde Terminal server lisansı vermene gerek kalmadan oldukça güvenli ve performanslı - lisans sorunu olmadan "Terminal Server" desteği ile çalışabileceğini söylesem ?

Diyeceksin ki oyun dünyasında mikropsoft Windows hala 1 numara 20 yıldır. Evet haklısın. Oyun performansında tartışmasız lider. Bu konuda hiçbir Linux kullanıcısı aksini iddia etmez.

Her OS için yıllık harcanan bütçe olarak bakar isek; mikropsoft'un sadece Win7 reklam tanıtımı için dünya genelinde harcadığı parayı, bütün Linux geliştiricilerine dağıtmış olsa idik; Şuan elimizde 3D destekli ve filmlerde gördüğün birçok işi anlık yapan, AI destekli bir işletim sistemine sahip olurduk.

Uzun zaman önce bir firma Android telefonların, aynı zamanda bir desktop olarak kullanılabilecek bir çözüm için bağış taleb etti. Maalesef bu bağışın 1/10'u gerçekleşmediği için o sistem gerçekleşmedi. Google tüm kodları satın alıp karşımıza ChromeOS gibi işlevsiz bir OS çıkardı.. Ne güzel değil mi ?
Dünyada en büyük yazılım lisansına sahip firma mikropsoft'dur. Peki bu lisanslarını aldığı yazılımların sence 1/100 'ünü bile şuan kullandığımız sisteme entegre etmiş olsalardı ne kullanıyor olurduk sence ?
XP zamanında bireysel bir geliştirici, MacOS'dan daha stabil çalışan bir desktop yapısı geliştirdi. Hem de 3D özelliklere yakın şekilde. Windows için yapılmış/geliştirilmiş bir yapı idi. Maalesef mikropsoft kodları satın aldı ve rafa koydu, küfleniyor.
Rainmeter gibi yazılımlar ile sen desktop'una istediğin görsel güzelliği kat. Win+E'ye bastığında kel gözüküyor.

Ama bir işletim sistemini sadece oyun performansı görsellik olarak değerlendiriyor isen, gülerim senin bilgine.

Selamlar.

Kod:
Windows'a gelince, her şey olması gerektiği gibi, derli toplu ve kullanıcı dostu. Basit işlemler için saatlerce internette vakit kaybetmiyorsunuz; komut satırına bağımlı kalmak yerine, her şey birkaç tıkla halledilebiliyor. Komut satırını kullanmanın, özellikle yeni kullanıcılar için, büyük bir zaman kaybı olduğunu düşünüyorum. Bununla birlikte, gerekli komutları öğrenmek için forumlarda araştırma yapmanız, çeşitli sitelere girip forumlara üye olmanız gerekiyor ki, bu da fazladan bir yük oluşturuyor.

Kişisel olarak sormak istiyorum;
Sen Windows'u ne amaçla kullanıyorsun ve neler yapıyorsun bana anlatır mısın?

Örnek vereyim:
Ücretli olarak satılan Backup Manager yazılımları yerine BAT dosya ile aynı anda farklı yerlere yedekleme yapan bir yapı kurdun mu?
En büyük incelediğin text veya veri kayıt sayısı kaç?
Veyahut sistemine girmiş ve boot olarak çalışan bir virüs/trojan'ı silmek için format atmadan bir desktop/server kurtarma işlemi yaptın mı? Bunları gerçekten GUI ile görüp yapabileceğini mi sanıyorsun?
İçinde binlerce logların (txt) bulunduğu bir dizini explorer.exe ile listelemen ve aradığın bir verinin hangi dosyalarda olduğunu bulmak ne kadar süreni alıyor?
Attrıp komutundan hiç haberin var mı?

Şu an YouTube'da micropsoft komut-ları konusunda yayınlanan videolardan haberin var mı?
Veya ekranı tamamen siyah olan bir Windows server hiç kullandın mı veya ihtiyaç duydun mu? Bu tür GUI'si olamayan bir Server'ı geliştirme amaçları ne idi biliyor musun?

MacOS'un ekranındaki Doc'un kolaylığı veya 20 yıldır aynı görselliği kullanmakta inat göstermeleri gereksiz mi?
Windows'ta base ses kayıt sistemi sence ne kadar yeterli? MacOS'un ses kayıt yapısı Index'li bir şekilde çalışıyor. İster bir yazar, ister Lab'da bir proje geliştiren biri olarak çalışma anında sesli olarak yaptıklarını kayıt altına almak istersen Micropsoft'un yeterli olacağını mı sanıyorsun?

AS400'lerde GUI yok. Ve geliştirme gibi bir fikirleri de yok.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Bayram Tempest uzun yazmış ben komut satırıyla ilgi görüşümü belirteyim.
Bazı şeyleri grafik arayüzü ile hal ederiz örneğin program kurmak.
Linux'ta program kurmak kolay değil sebebi 0 bilgi ile Linux'u kullanamandir.
Linux'un kendi mağazası var ama yine komut satırını kullanılıyor çünkü arayüz kasılıyor mağaza hata veriyor.
Çoğu kişi Linux Mint Ubuntu tarzı dağıtımları terminal olmadan kullanılacağı söylemiş.
Bu kesinlikle doğru değil. En basit işi bile terminal kullanilmali.
Terminal kullanmak zor değildir kolaydır ama uğraştırıcı olduğu kesindir.
Kimse kendi telefonunda komut satırı yazarak uygulama yüklemek istemez en azından ben istemem.
(Terminal konusu ben açtığım konun dışındadır.)
Asıl mesele stabilik hangi masaüstü kullansam sürekli takılıyor.
YouTube'da 1080p videolar donuyor araştırdım bir türlü çözüm bulamadım.

Ağır dağıtımlardan biri olan Ubuntu'da GNOME masaüstü kullanıyorum. Şu an boşta değil. Durum şu:
Eki Görüntüle 2335946

Windows 11 gereksiz hizmetleri kappatığınızda durum bayağı iyi hale geliyor.
Linux yine yavaş kalıyor en hafif dağıtım olsa dahi. Linux çekirdeği harika bir çekirdek değil, Windows NT çekirdeğinin daha iyi olduğunu söylememem gerek yok çünkü arkada koskoca Microsoft var.

İnsanların sürekli ve gereksiz bir şekilde OS-lar arasındaki farkların temelini bilmeden kötüleme çalışmalarını anlamıyorum. Bu konuda topic için harcadığınız zamanı, çok sevdiğiniz OS'da Admin veya SüperAdmin olarak vukufiyet kazanmak için çalışsanız keşke.

Bazı sorularım olacak;
1) ilk kullandığın işletim sistemi nedir?
Benim cevabım Amstrad (klasik teyp kaseti ile yükleme yaptığımız ve sonrasında IBM DOS ve MS/DOS ve muhteşemliği ile hala hiçbir OS'un erişemediği commodore serisi)

2) işletim sistemlerini hangi kulvarda değerlendiriyorsun? son kullanıcı? Web server? Database server? Mobil kullanım?

İster web server ister database server olarak kullanım açısından performans ve stabilite olarak değerlendirirsek *nix serverlar hala açık ara önde.

Bunu özellikle hosting firmalarına base web host mantığında Windows server ile *nux serverlardaki oturum sayısı ile kıyas edebileceğin gibi; Oracle database kurulmuş bir Windows server ile *nix serverdaki oturum sayısı ve query performansı olarak kıyaslaman gerek.

İster askeri ister kamu kuruluşlarındaki database ve firewall olarak kullanılan ister yazılım ister hardware olarak kullanılan OS-ları sorgulayarak devam etmen gerek. Bu arada sosyal medya siteleri ki en büyük data sanırım hala YouTube'da bulunuyor; onların kullandığı OS'ları sorgulaman gerek. Mikropsoft firmasında hardware firewall içerisinde hangi işletim sistemi kullanılıyordur sence?

Fat ve database sayısı olarak ise *nix sistemler açık ara önde. En bilindik fat sayısı 10 civarında iken maalesef 50 veya daha fazla fat yapısına sahipler. Bu tamamen kullanılacak dosyaların birim boyutları ve index yapıları ile ilgili bir konu. *nix sistemlerde tüm dosyalar açık kaynak olduğu için, geliştiriciler kendilerine uygun bir formatı çok kolaylıkla hazırlamakta ve ücretsiz destekçiler ile bu gelişim yavaş da olsa devam etmekte.

Dünyada en çok kullanılan database ismi MS SQL Server'dır. Ama;
Buradaki ama'ya dikkat etmen çok önemli.
Birim server başına data record count olarak Oracle ve AS400-ler kapatılamayacak kayıt sayısı ile lider. Örnek mi istiyorsun?
Dünyadaki en büyük şehirlerin belediyelerindeki Database'leri sorgula. Örnek olarak, Iski'de Turkcell'de Oracle var (2001 senesinde Oracle Türkiye'de DBA eğitimi aldığımda 2 firmanın işe yeni alınan elemanları ile aynı sınıfta idim. Disaster Recovery dersinde eğitmenimiz Turkcell'deki 5 dakikalık veri kaybının kayıt miktarını söylediğinde hepimiz tepkisiz kalmış idik). Türkiye içindeki bilgisayarda veri girişi yapan kullanıcı sayısı olarak yüksek olan firmalarda Oracle var. Ülker firması imalatında AS400 ile devam ederken, bayi otomasyon projelerinde ve analizlerinde SAP kullanılıyor ve Database'leri de Oracle.

Ufak bir ek bilgi; bugün için bile MSSQL'in Datafile'ları disk üzerinde fragmente olarak kayıt olur. Bunun açıklamasını şu şekilde özetleyim. Bir datafile oluşturulur. Bu datafile veri girildikçe büyür. Mikropsoft'un disk yazma mantığına göre, disk üzerinde random olarak kayıt yapılır. Bu random kayıtdan dolayı ister istemez fragmantasyon yaşanır. Karşımızda disk içinde kendisi büyüyen bir datafile var.

Oracle'da ise; tahmini süre (1-5-10 yıl) için belirlenmiş boyutlarda Datafile'lar oluşturulur ve disk üzerinde yerleri bellidir. Veri girildikçe dolan datafile yanına yeni bir datafile daha oluşturulur. İlk Datafile'ın fragmente oranı çok düşüktür, çünkü disk (veya SAN) üzerindeki yeri bellidir. Daha sonra eklenen Datafile'ın da yeri bellidir. Ama aynı tablo için ikinci bir datafile oluşturulunca performansı ufak oranda etkileyen bir performans düşüşü yaşanır. Bu kaçınılmazdır. Fakat Oracle database yapısı online/online cluster çalışmaya uygun olduğu - bağlı istemci server sayısı çok fazla olması ile kullanıcı açısından kolay fark edilmez.
Mikropsoft'da ise Online/Online bir cluster yapısı var mı senin sorgulaman lazm. Halen bu sorunu çözebildiklerini sanmıyorum.

Gelelim 16/32/64 bir CPU mimarisine. X86 mimari yapısı 32 Bit çalışmaya geçmeden çok uzun süre önce *nix serverlar 64bir olarak zaten çalışıyor idi. En performanslı çalışan ise RISK işlemci mimarisidir. Yani bugün adına ARM işlemci dediğimiz yapının babası/dedesi olan mimari. SUN firmasının veya Siemens'in ürettiği özel işlemciler veya adı çok bilinmeyen sayısız özel işlemcileri ve onların BIT mimarisinden ne kadar haberin var?

Sanallaştırma konusuna girmek istemiyorum bile.

Bilgisayarlar arası iletişimi TCP/IP ile yapıyoruz ve bu şu an için genel manada tek iletişim aracımız desek çok da hatalı olmaz. *nix sistemlerin çekirdek yapısı tamamen TCP/IP'nin tüm katmanları çekirdek olarak destekler iken; Windows dediğimiz OS ise NETBUI ile başlamış olup, daha sonra bünyesine TCP/IP'yi entegre etmiştir. Hala kendi base çekirdek yapısında TCP/IP kümülatif olarak entegre edilmiş olması soru işaretidir. AS400 OS yapısı bile sorunsuz olarak tüm katmanları ile TCP/IP'yi desteklerken, Windows serilerinde hala soru işareti olarak bekliyor. Windows adminleri sorunsuz destek verdiğini söylese bile Windows'un çekirdek yapısı hakkında detaylı teknik paylaşım olmadığı için soru işaretidir.

Mobil kullanımda NB olarak düşünüyor isen maalesef MacOS'un üstünlüğü - performansı - birim satın alma maliyeti ilk an yüksek olsa bile kullanım süresi ve base kurulumdaki yeterliliği ile oldukça fiyat/süre performansına sahiptir. Mobil telefon - tablet gibi konularda konuşacak isen, kusura bakma piyasada kaç tane Windows kurulu telefon veya tablet var?

3) "son kullanıcı" / "dummy user" olarak konuşacak isek; Windows 11 kullanan biri olarak görsel - kullanım kolaylıkları - performans - güvenlik açısından Windows'un hala 10 larca servisinin ne işe yaradığı base mikropsoft geliştiricileri haricinde kimse bilmiyor.
Evet dummy user sayısı çok aşırı fazla olması ile sürekli Windows hack ve virüs sorunları ile uğraşıyoruz. Dünyada *nix dummy user sayısı fazla olsa idi ne kadar virüs geliştirilebilir veya ne kadar çok hack sorunu yaşanırdı bilmiyorum. Olmayan bir verinin fantezisinin yapılması mantıksız.

Ama genel olarak *nix sistemler base ve bilindik servisler ile kurulur. Eğer bir coder isen, servislerin çalıştığı kodları inceleyerek bunun güvenirliğini sorgulayabilirsin. Mikropsoft'da ise; sen tersine mühendislikte en üst seviyede olsan bile, maalesef tüm dosyaların veya servislerin ne işe yaradığını bulman yıllarını alır. taskman.exe'yi açtığında aynı isimde farklı işleri yaptığını iddia eden servis-ler bulunmakta. Misal ben SearchIndex.exe servisini kapattığım halde emin olamıyorum. Edge'yi "geek uninstaller" programları ile sildiğim halde sistemde base dosyalar sürekli duruyor silemiyorum ve basit bir güncelleme geldiğinde kendini yeniden inatla çalıştırıyor. Mikropsoft bu konuda sayısız mahkeme kararları olmasına rağmen inatla kendi Browser'ını yüklemeye çalışması ve arka planda servisinin hiçbir şekilde kapatılamaması sence ne manaya geliyor?

ThinClient olarak çalışmanın temeli hangi işletim sistemine dayanıyor sence? Eprom'lara bile yüklenebilen bir mikropsoft duydun mu hiç? Veyahut basit bir Linux çözümünü alıp Windows Server'a eklediğinde Terminal server lisansı vermene gerek kalmadan oldukça güvenli ve performanslı - lisans sorunu olmadan "Terminal Server" desteği ile çalışabileceğini söylesem?

Diyeceksin ki oyun dünyasında mikropsoft Windows hala 1 numara 20 yıldır. Evet haklısın. Oyun performansında tartışmasız lider. Bu konuda hiçbir Linux kullanıcısı aksini iddia etmez.

Her OS için yıllık harcanan bütçe olarak bakar isek; Mikropsoft'un sadece Windows 7 reklam tanıtımı için dünya genelinde harcadığı parayı, bütün Linux geliştiricilerine dağıtmış olsa idik; şu an elimizde 3D destekli ve filmlerde gördüğün birçok işi anlık yapan, AI destekli bir işletim sistemine sahip olurduk.

Uzun zaman önce bir firma Android telefonların, aynı zamanda bir desktop olarak kullanılabilecek bir çözüm için bağış taleb etti. Maalesef bu bağışın 1/10'u gerçekleşmediği için o sistem gerçekleşmedi. Google tüm kodları satın alıp karşımıza ChromeOS gibi işlevsiz bir OS çıkardı. Ne güzel değil mi?
Dünyada en büyük yazılım lisansına sahip firma mikropsoft'dur. Peki bu lisanslarını aldığı yazılımların sence 1/100'ünü bile şu an kullandığımız sisteme entegre etmiş olsalardı ne kullanıyor olurduk sence?
XP zamanında bireysel bir geliştirici, MacOS'dan daha stabil çalışan bir desktop yapısı geliştirdi. Hem de 3D özelliklere yakın şekilde. Windows için yapılmış/geliştirilmiş bir yapı idi. Maalesef mikropsoft kodları satın aldı ve rafa koydu, küfleniyor.
Rainmeter gibi yazılımlar ile sen Desktop'una istediğin görsel güzelliği kat. Win+E'ye bastığında kel gözüküyor.

Ama bir işletim sistemini sadece oyun performansı görsellik olarak değerlendiriyor isen, gülerim senin bilgine.

Selamlar.

Kod:

Kişisel olarak sormak istiyorum;
Sen Windows'u ne amaçla kullanıyorsun ve neler yapıyorsun bana anlatır mısın?

Örnek vereyim:
Ücretli olarak satılan Backup Manager yazılımları yerine BAT dosya ile aynı anda farklı yerlere yedekleme yapan bir yapı kurdun mu?
En büyük incelediğin text veya veri kayıt sayısı kaç?
Veyahut sistemine girmiş ve boot olarak çalışan bir virüs/trojan'ı silmek için format atmadan bir desktop/server kurtarma işlemi yaptın mı? Bunları gerçekten GUI ile görüp yapabileceğini mi sanıyorsun?
İçinde binlerce logların (TXT) bulunduğu bir dizini explorer.exe ile listelemen ve aradığın bir verinin hangi dosyalarda olduğunu bulmak ne kadar süreni alıyor?
Attrıp komutundan hiç haberin var mı?

Şu an YouTube'da micropsoft komut-ları konusunda yayınlanan videolardan haberin var mı?
Veya ekranı tamamen siyah olan bir Windows server hiç kullandın mı veya ihtiyaç duydun mu? Bu tür GUI'si olamayan bir Server'ı geliştirme amaçları ne idi biliyor musun?

MacOS'un ekranındaki Doc'un kolaylığı veya 20 yıldır aynı görselliği kullanmakta inat göstermeleri gereksiz mi?
Windows'ta base ses kayıt sistemi sence ne kadar yeterli? MacOS'un ses kayıt yapısı Index'li bir şekilde çalışıyor. İster bir yazar, ister Lab'da bir proje geliştiren biri olarak çalışma anında sesli olarak yaptıklarını kayıt altına almak istersen Micropsoft'un yeterli olacağını mı sanıyorsun?

AS400'lerde GUI yok. Ve geliştirme gibi bir fikirleri de yok.

Yani sen ne biliyorsun da komut satırı kullanma ihtiyacını eleştiriyorsun?

Ana konu komut satırı değil, Asıl mesele Windows her yönden daha stabil olmasıdır.

Microsoft Windows 11 ile ağırlaştırmasına rağmen öyle bir akıcılığı var ki hiçbir Linux dağıtımında görmedim

@Bayram Tempest uzun yazmış ben komut satırıyla ilgi görüşümü belirteyim.
Bazı şeyleri grafik arayüzü ile hal ederiz örneğin program kurmak .
Linuxta program kurmak kolay değil sebebi 0 bilgi ile Linuxu kullanamandir.
Linuxun kendi mağazası var ama yine komut satırını kullanılıyor çünkü arayüz kasılıyor mağaza hata veriyor.
Ben grafik arayüzüyle kullandığım hiçbir paket yöneticisinin hata verdiğini vermedim. (Kullandıklarım Snap, Flathub, APT, Pacman, AUR)
Çoğu kişi linux mint Ubuntu tarzı dağıtımları terminal olmadan kullanılacağı söylemiş.
Bu kesinlikle doğru değil. En basit işi bile terminal kullanilmali.
Tam olarak niye terminal kullanması gerek?
Terminal kullanmak zor değildir kolaydır ama uğraştırıcı olduğu kesindir.
1730049086043.png

Ben uğraştırıcı bir durum görmüyorum.
Hangi ekran kartını kullanıyorsunuz? Nvidia kartlarda Wayland stabil değil, X11 kullanabilirsiniz.
Microsoft Windows 11 ile ağırlaştırmasına rağmen öyle bir akıcılığı var ki hiç bir Linux dağıtımında görmedim.
14 GB RAM ile 14500HX gibi canavar bir işlemciyle Windows 11 kasıyordu. Ayrıca Windows'ta 55 derece olan işlemcim Linux'ta 40 derece.

Xfce mi?
GNOME KDE tamam da Xfce çok basit eski duruyor.
GNOME da yeni çıkan sürümler eski eklentileri desteklemiyor. Bir sürü hata veriyor.
KDE plazma az çok iyi ama Arch +KDE kullanmıştım @WeFunk CPU kullanımı yüzde 30'du.
Windows'ta yüzde 5 ile yüzde 6 arasındaydı.
Tabii ki diyebilirsin Xfce'ya da daha basit bir masaüstü kullan diye ama ben KDE kullanmak istiyorum sirf bir masaüstü kullanıyorum diye yüzde 30 CPU kullanmamalı.

@513426 Debian?
@K.Makise 10 saat güncelleme süresi mi?

Xfce masaüstünü kullanan çoğu insan var. Basit ve eski duruyorsa macOS tarzı güzel veya modern görünümleri yapmak için tonla videolar var.

@Tempestian uzun yazmış ben komut satırıyla ilgi görüşümü belirteyim.
Bazı şeyleri grafik arayüzü ile hal ederiz örneğin program kurmak.
Linux'ta program kurmak kolay değil sebebi 0 bilgi ile Linux'u kullanamandir.

Windows'ta 0 bilgi ile kurduğunu zannediyorsun. Linux'ta aksine daha basittir çünkü Linux'un uygulama mağazalarında tüm paketler bulunur. Windows'un mağazası ise yetersizdir. İnternetten EXE indirip manuel kurmak zorunda kalırsın. Linux kullanan birisi APT öğrenmeden mağazadan program kurabilir ama Windows kullanan birisi EXE öğrenmeden program kuramaz. Çocukluğunu hatırla, kimseye EXE indirip kurma bilgisi vahiy yoluyla inmiyor.

Linux'un kendi mağazası var ama yine komut satırını kullanılıyor çünkü arayüz kasılıyor mağaza hata veriyor.

Bugüne kadar benzer şikayete denk gelmedim. Aktif şekilde kendim komut satırı kullanmadan mağazadan kurulum yapıyorum. Sana katılacak minimum 10 kişi olursa haklısın diyeceğim çünkü bunlar genele yayarak bakılması gereken konular. Sorun senin sisteminin uyumsuzluğu ise bu Linux'un suçu değildir. Bugüne kadar en sevmediğim mağaza olan Pamac'ta bile bahsettiğine benzer sorunlara rastlamadım. 5 yıla yakındır Linux kullanıyorum. 3 farklı sistemde + 2 telefonda GNU/Linux dağıtımları kullandım.

YouTube'da 1080p videolar donuyor araştırdım bir türlü çözüm bulamadım.

Yemek yerken sürekli olarak YouTube'dan video izliyorum. Benzer bir soruna denk gelmedim. Kaldı ki çoğu akıllı TV Linux tabanlı. Vermeye çalıştığın örneğin gerçek olmadığı çok açık durumda. En ağır masaüstü olan GNOME'u kullanıyorum ayrıca hiçbir takılma yok. Verilerle gelir misin lütfen? Kanıt atmadığın ve genel kitlenin yaşamadığı sorunları söyleyerek bir yere varamazsın. Sen yaşıyorum diyorsun ama ben Dual boot olmadan yalnızca GNU/Linux kullanıyorum, ben neden benzer sorunlarla karşılaşmıyorum?

Windows 11 gereksiz hizmetleri kappatığınızda durum bayağı iyi hale geliyor.
Linux yine yavaş kalıyor en hafif dağıtım olsa dahi. Linux çekirdeği harika bir çekirdek değil, Windows NT çekirdeğinin daha iyi olduğunu söylememem gerek yok çünkü arkada Koskoca Microsoft var.

Windows NT çekirdeğini kendine göre düzenleyip derleyemezsin. Linux çekirdeğini derlersin. Linux kernelinin modül yönetimi mükemmel durumda. NT kerneli ne seni ne beni ilgilendirmez çünkü açıp da değişiklik yapabilme şansı vermiyor sana. Biz Linux'ta kerneli kullanıyoruz çünkü değişiklik yapabiliyoruz. Windows'ta kernele dokunamazsın. Koskoca Microsoft diyerek zaten taraflılık yaptığını belli ediyorsun. Ne anlatsam boş gibi geliyor. Bunları sadece yeni kitle okusun da haksız olduğunu görsün diye yazıyorum.

Ana konu komut satırı değil, Asıl mesele Windows her yönden daha stabil olmasıdır.

Microsoft Windows 11 ile ağırlaştırmasına rağmen öyle bir akıcılığı var ki hiçbir Linux dağıtımında görmedim

Güncelleme yaparken kendini bozan, sorun yaşadığında sorun çözme aracının bir işe yaramadığı bir işletim sisteminin stabil olduğundan bahsediyorsun. Günde yüze yakın Windows 11 güncelleme sırasında çöktü, Windows 11 güncellemesi sonrasında şu program açılmıyor, Windows 11 güncellemesi sonrasında FPS düştü şeklinde tonla konu açılıyor Technopat Sosyal'de. Stabil değil dediğimiz Arch Linux için bile yıllardır "Arch Linux güncelleme sonrasında sorunlar yaşadım." şeklinde konulara rastlamadım. Windows stabil mi? En stabil olmayan GNU/Linux dağıtımı olan Arch bile daha stabil.

@Bayram Tempest öncelikle Windows ve Linux dualboot olarak kullanan birisiyim.
Şunu söylemek gerekirse çok eski bir bilgisayar değil ama yeni model bir bilgisayar değil. PC Windows 10 uyumlu olarak üretilmiş.
Güncelemelerle ağırlaştığından gereksiz servisleri kapatarak hafiflettim.
Olaya tarafsız bir perspektiften bakıyorum.
Linux kullanırken YouTube video 1080p donuyordu ama Windows'ta öyle bir sorun yaşamadım.
2; haftadır belki araştırdım değiştirmediğim dağıtım kalmadı ama yok yine donuyordu.
Linux'ta GNOME KDE kullandım gerçek açılması 40 saniye falan sürüyor. Windows'a ise 10 saniye de açıldı.
Ofis programları ile ödev yapmaya çalıştım öyle bir kasılma meydana geldi sinir oldum Windows'a geçtim orada kasılma yoktu.
Windows güncelleme konusunda haklısın ama güncelleme konusunda özgür sayılırsın çünkü Microsoft açık kapı bırakıyor.
Arch Linux'ta güncelleme sorunu var. Güncellendiğinde sistem bozulabiliyor.

Xfce masaüstünü kullanan çoğu insan var. Basit ve eski duruyorsa macOS tarzı güzel veya modern görünümleri yapmak için tonla videolar var.

Mesele eski durması değil GNOME ve KDE gibi işlevsel değil.

Bu bile Windows'un bir eksisi.

Linux kullanırken YouTube video 1080p donuyordu ama Windows'ta öyle bir sorun yaşamadım.

Ben ve diğer birçok Linux kullanan kişi böyle bir sorun yaşamıyor. Aynı şeyi 3. kere tekrar ediyorum ama Wayland NVIDIA kartlarda stabil değil.

2 haftadır belki araştırdım değiştirmediğim dağıtım kalmadı ama yok yine donuyordu.

Hangi dağıtımları kullandınız?

Linux'ta GNOME, KDE kullandım gerçek açılması 40 saniye falan sürüyor. Windows'a ise 10 saniye de açıldı.

Bende GNOME da KDE de Windows'ta 5-10 saniyede açılıyor.

Ofis programları ile ödev yapmaya çalıştım öyle bir kasılma meydana geldi sinir oldum Windows'a geçtim orada kasılma yoktu.

Bende MS Office kasıyor ama LibreOffice kasmıyor :D

Arch Linux'ta güncelleme sorunu var. Güncelendiğinde sistem bozulabiliyor.

EndeavourOS kullanıyorum ve güncel olmasının tek sorunu Wayland'in kasması. Windows'ta 72 Hz sabit kalması, Digital Vibrance sıfırlanması gibi sorunlar var.

Şunu söylemek gerekirse çok eski bir bilgisayar değil ama yeni model bir bilgisayar değil. PC Windows 10 uyumlu olarak üretilmiş.
2; haftadır belki araştırdım değiştirmediğim dağıtım kalmadı ama yok yine donuyordu.
Linux'ta GNOME KDE kullandım gerçek açılması 40 saniye falan sürüyor. Windows'a ise 10 saniye de açıldı.
Windows güncelleme konusunda haklısın ama güncelleme konusunda özgür sayılırsın çünkü Microsoft açık kapı bırakıyor.
Arch Linux'ta güncelleme sorunu var. Güncellendiğinde sistem bozulabiliyor.

Mesele eski durması değil GNOME ve KDE gibi işlevsel değil.

Güncellemeden girmek istiyorum konuya. Forumda eski sürüme dönme konum bile var Arch Linux güncellemeleri sorun çıkarabileceği için ama o aracı ben bile sadece NVIDIA sürücüsünü eski sürüme çevirmek için kullanıyorum çünkü hiçbir Arch Linux güncellemesinde sistemim bozulmadı. Arch Linux güncelleme yüzünden çökmedi veya bozulmadı.

Ofis, YouTube kısımlarını toplu olarak stabilite başlığı altında ele alacağım. YouTube'dan zaten yukarıda bahsettim, örnek olarak hem kendi izlememi hem de akıllı TV'leri örnek gösterdim.

Üniversite öğrencisiyim. Ofis programlarını sorunsuz kullanıyorum. Öğretmenin Windows kullanmasına rağmen dosya formatında sorun ortaya çıkmıyor. Hiçbir performans sorunu da yaşatmıyor ofis programları.

Boot süresi kısmı sistemden sisteme, GRUB parametrelerine ve Linux çekirdeğine eklediğiniz modüllere göre değişebilir. Sistemim GNU/Linux'ta 7 saniyede açılıyor. Bu güç tuşuna basmam ardından geçen süre.

Arch Linux'ta güncelleme sorunu var. Güncelendiğinde sistem bozulabiliyor.

Kaç defa Windows modladım modladığım hiçbir ISO üzerinde oynama yapmadığım Linux'a yaklaşamadı bile, hem Arch Linux'ta güncelleme yapıldığında bozulması nadirleşmeye başlamış, sorun çıkarsa snapshotlar sayesinde geri dönebiliyoruz. Açılma süresinde ben pek fark göremedim, ikisi de 30 saniyeye yakın açılıyor sistemimde.
Windows'ta kaç defa güncelleme yapıp geri dönmek zorunda bıraktığı durumlara girdim sayamam. Hem sıkça karşılaştığım sorunlardan biri olan ani güc kesintisi yüzünden Windows bozuluyor lakin küçük bir hatada bozuluyor dediğiniz Arch Linux benim müdahale etmeme gerek kalmadan kendini düzeltmiş bir işletim sistemi. Linux'ta parçalar bozulduğunda her şekilde kurtarabilirken Windows'ta 40 takla atmak gerekiyor, geçen EFI bölümünü temizlemek istedim türlü türlü şey yapıp erişim sağlamam gerekti. Hem özelleştirme yapmak istediğimde basit özelleştirmeler için 3.parti yazılıma bağlı kalmam gerekiyorsa o bilgisayarı kullanmam. Bu yüzden geçen haftaya kadar neredeyse hiç bilgisayar kullanan biri değildim, bu birkaç gündür Linux sayesinde aktif olarak bilgisayar kullanmaktayım, ben performans kaybı yaşamadan hatta artışa şahit biriyim. Her ne kadar Windows'ta çok bilgim olsa da Linux'u Windows'a tercih ederim.

Bu bile Windows'un bir eksisi.

Ben ve diğer birçok Linux kullanan kişi böyle bir sorun yaşamıyor. Aynı şeyi 3. kere tekrar ediyorum ama Wayland Nvidia kartlarda stabil değil.

Hangi dağıtımları kullandınız?
Nvidia değil AMD kullanıyorum.
Ubuntu,debian,Arch, Manjaro, MX Linux, Mint.

Güncellemeden girmek istiyorum konuya. Forumda eski sürüme dönme konum bile var Arch Linux güncellemeleri sorun çıkarabileceği için ama o aracı ben bile sadece NVIDIA sürücüsünü eski sürüme çevirmek için kullanıyorum çünkü hiçbir Arch Linux güncellemesinde sistemim bozulmadı. Arch Linux güncelleme yüzünden çökmedi veya bozulmadı.

Ofis, YouTube kısımlarını toplu olarak stabilite başlığı altında ele alacağım. YouTube'dan zaten yukarıda bahsettim, örnek olarak hem kendi izlememi hem de akıllı TV'leri örnek gösterdim.

Üniversite öğrencisiyim. Ofis programlarını sorunsuz kullanıyorum. Öğretmenin Windows kullanmasına rağmen dosya formatında sorun ortaya çıkmıyor. Hiçbir performans sorunu da yaşatmıyor ofis programları.

Boot süresi kısmı sistemden sisteme, GRUB parametrelerine ve Linux çekirdeğine eklediğiniz modüllere göre değişebilir. Sistemim GNU/Linux'ta 7 saniyede açılıyor. Bu güç tuşuna basmam ardından geçen süre.
Ben kendi yaşadığım sorunları yazdım sende olmuyor bende oluyor ve çözüm bulamıyorum.
Sorun orada.
Haftaya YouTube video 1080p konusu açacam beni daha iyi anlarsınız.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı