Windows'un Yeni Dosya Gezgini : Files UWP

Selamlar,

Bir süredir takip ettiğim, tam sürümünün çıkışını beklediğim bir uygulamayı sizlerle paylaşmak istedim. Microsoft Store'da bulabileceğiniz Files UWP.


Get Files‎ - Microsoft Store




files.png


Kendisi oldukça hızlı, iyi bir dizayna sahip Windows Gezgini alternatifi.
Kısa vadede orijinal Windows Gezgininin yerini alabileceğini düşünmesem de, modern arayüzü sayesinde bir alternatif olarak kullanılabilir.

Kısayol menüleri mevcut Windows diyaloglarını destekliyor. Örneğin sağ tıklayarak yaptığınız güvenlik taramalarından, arşive ekleme özelliklerine, Notepad++ ile düzenlemeden, farklı uygulamalar ile yürütmeye kadar birçok özelliği desteklediğini belirteyim.

Sekme yönetimi özelliği de mevcut. Birden çok pencere ile çalışmak yerine sekmelere ayırabiliyorsunuz ki bu işlevsellik açısından ciddi bir fayda sağlıyor.

Açıkçası tasarımın çok beğenmiş olmam ve gayet sade, hoş bir arayüze sahip olması sebebiyle konusunu açıp sizlere de gösterme gereği duydum. Henüz bir hata ile karşılaşmadım, Store'da yer alan tam sürüm.

Orijinal Gezgin ile yapabildiğiniz birçok şeyi bu uygulama ile de yapabiliyorsunuz. Basit işlemler için sadeliği ve tasarımı sebebiyle tercih edilebilir ancak sistem dosyalarında yapacağınız değişiklikler için veya kritik öneme sahip işlemler için ben yine de orijinal dosya gezginini kullanmanızı öneririm. Riske atmaya gerek yok.

Umarım yakın zamanda mevcut Dosya Gezgini, bu tarz minimal bir görünüme kavuşur. O zamana dek üçüncü parti uygulamalar ile basit işlemleri halletmeye devam.

Sizin fikirleriniz neler? Tasarımını beğendiniz mi?
 
Son düzenleme:
Hocam katılıyorum, dosya gezgini Windows'un çoğu şeyi ona bağlı köklü bir değişim uzun vadede olacak bir şey bence şu an üzerinde çalışıyorlardır.
Mutlaka çalışma vardır. Kısa sürede yayınlamaları olası bir hata durumunda birçok sistemin aksaması hatta veri kaybı yaşanmasına kadar gidebilir. Bu sebeple ağırdan almalarını anlayabiliyorum. Windows 10'un çıkışından bu yana neredeyse 6 yılın geçtiğini düşününce sabırsızlanıyoruz gerçi.
 
Mutlaka çalışma vardır. Kısa sürede yayınlamaları olası bir hata durumunda birçok sistemin aksaması hatta veri kaybı yaşanmasına kadar gidebilir. Bu sebeple ağırdan almalarını anlayabiliyorum. Windows 10'un çıkışından bu yana neredeyse 6 yılın geçtiğini düşününce sabırsızlanıyoruz gerçi.

Hocam Windows gezgini ile shell32.dll aynı anda güncellenecektir tahminim 2022 gibi çıkacak gibime geliyor.
 
Hocam Windows gezgini ile shell32.dll aynı anda güncellenecektir tahminim 2022 gibi çıkacak gibime geliyor.
Bu yılın ikinci yarısında Sun Valley güncellemesi gelecek. Henüz dosya gezgini ile ilgili bir bilgi yok ama belki ilk gösterimi yapabilirler. Sun Valley güncellemesinde ciddi görsel değişiklikler olacak birkaç gün önce bir blogda görmüştüm, daha yuvarlatılmış kenarları olan ilginç bir tasarıma geçiş yapıyorlar. Ayrıca Chromium Edge'in de Acrylic tasarımı alacağı söyleniyor.
 
Heyt be koca Win32. Yolun sonuna geldi artık. UWP'ye sanırım 1-2 sene içinde tamamen geçiş yapacaklar gibi. Ama geçiş olması iyi olacak. Açın mesela Shell32.DLL dosyasını içinden bir sürü NT 3.1, NT 4.0, NT 5.0 simgeleri çıkıyor. Kalıntılar temizlenince daha güzel olacak.

Windows 10 yeni bir Windows Longhorn olma yolunda ilerliyor bakalım.
 
Bu yılın ikinci yarısında sun valley güncellemesi gelecek. Henüz dosya gezgini ile ilgili bir bilgi yok ama belki ilk gösterimi yapabilirler. Sun valley güncellemesinde ciddi görsel değişiklikler olacak birkaç gün önce bir blogda görmüştüm, daha yuvarlatılmış kenarları olan ilginç bir tasarıma geçiş yapıyorlar. Ayrıca Chromium Edge'in de acrylic tasarımı alacağı söyleniyor.

Her zaman Microsoft'ta yazılım geliştirici olarak çalışmak istemişimdir :D , çok güzel bir şey bu. Anlatılacak bir duygu değil :D.
 
Artık dosya gezginini değişmesi lazım, aşırı yavaş ve Windows 7'den kalma bir Explorer olduğu için bazı özellikleri tam çalışmıyor, aslında tamamen Windows Explorer'ın değişmesi lazım.
 

Geri
Yukarı