Witcher 3 - Gaetan masum mudur?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Ebu Zalim

Decipat

Arkadaşlar ilk defa Witcher3'de bir ikileme girdim. Önce hak verip kurtardım lakin sonradan 2.5 saat geçtikten sonra tüm ilerlememi boş verip tekrar save geriye dönüp, benden 15 level yüksek Algul'ları tekrar zorla kesip bu sefer bu kel pez.vengi öldürdüm. Mevzu ciddi şimdi anlatayım.

Normal oyun gereği adama hak verdim sonuçta kandırmışlar. Köşeye çekip canına kast etmişler lakin sonradan oyunu oynadıkça bir şeylerin ters gittiğini gördüm. 3 tane mevzuyu birleştirince Gaetan'ı öldürme hükmüne vardım. Aslında en başta ilk gördüğümde sadece suratı ve konuşmayı yüzünden öldürecektim lakin şans verdim. Halbuki şans verilecek biri değilmiş. Şimdi mevzuyu anlatıyorum. Sizce bu kel Witcher gerçekten masum muydu?

Köyü araştırırken yerdeki kan izinde (Gaetan'ın kanı) iksir karışımı olduğunu görmüştük. Başta kontrata giderken canavar kesimi için kullanmıştır dedim ama içeriğini araştırınca ne iksiri olduğunu bulamadım. Böyle bir iksir oyundaki literatürde yok. Bu yüzden belki sinir yapan belki aklı bulandıran bir iksirdi belki de bambaşka hiç görülmemiş bir simya ürünüydü. Gaetan, kendi uyuşturucusunu kendisi yapmıştı belki de.
w2.png

Ondan sonra adamı haklı bulup bağışladım lakin bana ödül diye verdiği mekanda benden level olarak üstün haydutlarla karşılaştım. Başta bunun oyunda rastgele bir durum olduğunu görsem de zaten Gaetan tarafından tuzağa düşürülmem zayıf ihtimal. Çünkü dediği yerde ödül var niye pusu kurdurtsun?
Lakin en önemli kısım burada başlıyor. 3 tane kafa görüyoruz ve resimdeki geçen diyalog içime asıl şüpheyi düşüren ilk şey oluyor.

w1.png

Teslim edip ödülü almamış. Geralt belki yine aldatılmıştır diyor ama Gaetan'ın bu köy katliamını ilk kez yaşamadığı, yani suçsuzları tekrar tekrar acımadan kesip katledip gözünün döndüğü ve masum öldürüp Witcher unvanına layık olmayan kafasına buyruk tipsiz irrite edici bir karakter olduğunu aslında az önceki Gaetan ile yaptığımız konuşmada anlıyoruz. Lakin ben bağışladığım için bu konuşma kısmı bende gelmemişti sonradan bu resimdeki olay + yerdeki kan izindeki iksir birleşince araştırmaya koyuldum ve eğer konuşmayı agresif türden yapmış olsaydım şu resme şahit olacaktım;

w3.png

Kendisi diyor bu ilk kez olmuyor demi? Diye ve Gaetan dik dik bakıp başta cevap vermiyor sonra konuyu değiştiriyor. Yani buradan daha önce böyle saçmalıklar yaptığını anlamış oluyoruz. Kafamda beynimde yerine oturmayan şeyler vardı ve bu kafa karışıklığıyla oyunu 3 saate yakın daha oynadım bayağı bir ilerledim lakin sonunda dayanamayıp araştırayım dedim. Diğer forumlar v.s Gaetan'ın %100 haksız olduğunu bulamadım. Yukarıdaki resmi görünce bu sefer öldürme kararı aldım.

Ve hazin son;
Ruhusadolsun.png

Beni 3 saate yakın zamanımı hiçe sayıp tekrar save geri alıp bunu yaptırtan 3 şeyin birleşimdir.
1 - Yerdeki kan izinde tanımlanamayan bir iksirin karışmış olması
2 - Geralt'ın Gaetan'a resimdeki sorusu ve Gaetan'ın tepkisi
3 - Gaetan'ın ödül için verdiği adreste duvarda teslim edilmemiş ganimetlerin bulunması

Bu 3 sonuç, Gaetan'ın akli dengesinin zayıf olduğunu çözdürttü bana. Belki içtiği iksirden belki başka bir şey ama biraz düşününce kulübesinde uyuyan hiçbir şeyden habersiz kadının ne suçu var? Dışarıda hava alan olayla ilgisi olmayan kızın babasının ne suçu var? Ulan hepsini geçtim köpeğin ne suçu var? Hayvanı da öldürmüş.

Biraz uzun oldu ama Witcher sevenler hepsini okuyacaktır. Oyunda olmayan bir şeyi kendi çıkarımlarım ve araştırmalarım ile bulmuş oldum. Hatta Gaetan mevzusu burada bitmiyor sonra 1 yerde daha karşımıza çıkıyor bağlantısı ama yazmayayım konu uzamasın. Sizce doğru mu yaptım arkadaşlar? Bence çıkarımlarım doğru biraz düşününce bu 3 şeyi birleştirince aklını kitleyen bir şeyler var ve hareketlerinden bile belli tipine yansımış bu vurdumduymazlık.

Witcher 3'ü günde 2 kez bitiren kardeşlerime sesleniyorum sizce Gaetan masum muydu?

Çözüm
Doğru olanı yapmışsın. Masum değildir kendisi. Zaten Kedi Okulu Witcher'ları insan öldürmeleriyle meşhurdurlar. Bir nevi adları çıkmıştır diyebilirim.
Valla ben hayatta bıraktım. Bu oyunda doğru veya yanlış diye bir şey yok herkes hayatta kalmaya çalışıyor. Only a Sith deals in absolutes.
Tamam da köylülerin kendi aralarında çıkan kavgaya müdahale etmiyoruz. Hani Witcher denen bir kavram var hani usulleri var. Bu evrende güçlü olan hayatta kalmıyor hayatta kalabilen güçlü oluyor.

Ayrıca yukarıda yazdıklarımı hiç okumadığınızı düşünüyorum direk başlığı okuyup girip cevap yazmışsınız. Normal oyunla alakalı bir durum olsa burada konu açmazdım bir olay var ki konu açtım.

Verdiği tepkide haklıdır ama ölçüsünü kaçırmıştır. Tüm köyü biçmek yerine sadece oradakileri öldürmesi gerekirdi zaten kullanacağı işaretler sayesinde ve kedilerin atik hareketleri ile dar bir alanda bir kaç körpe köylüyü öldürmesi işten bile değildi. Her ne kadar ağır bir şekilde ilk önce darbe almış olsa da. Witcher'ın en sevdiğim yanı budur. Tamamen doğru diye bir şeyin olmadığını her ama her saniye gösteriyor. Beyaz ve siyah değil, sadece gri var oyunda. Bir yerden alırken diğer yandan verirsin.

Tamam da köylülerin kendi aralarında çıkan kavgaya müdahale etmiyoruz. Hani Witcher denen bir kavram var hani usulleri var. Bu evrende güçlü olan hayatta kalmıyor hayatta kalabilen güçlü oluyor.

Ayrıca yukarıda yazdıklarımı hiç okumadığınızı düşünüyorum direk başlığı okuyup girip cevap yazmışsınız. Normal oyunla alakalı bir durum olsa burada konu açmazdım bir olay var ki konu açtım.

Witcher olmanın usulü tamamen Kurt okulunun bakış açısıyla ilgili, Kedi okulu olaya farklı bakıyor. PC başında oturan ebu zalime göre masum sivilleri öldürmek çok kötü bir şeyken asıl güce sahip dolandırılmış ve sinirli bir Witcher'a göre o köylüler hak etmişler. Sonradan pişman mıdır değil midir kalbini açıp bakamam. Sen masum bir sivil olarak karar vermişsin ben ise empati kurup etliye sütlüye karışmayan Geralt olarak burada asla doğru budur yanlış budur denilecek bir şey yok. Obi wan abimin anakine söylediği söz halen geçerli.

Küçümseyici üslubunuzu görmezden geliyorum.

Artı -1 Eksi
Küçümseyici üslubunuzu görmezden geliyorum.
Küçümseme niyetim yok sadece başlığı okuyup girip yazmışsın. Konu içerisinde masum olmadığını kanıtlayan delilleri oyunun sana %100 vermediği verilerden araştırarak ispatladım. Oyundur oynar geçerim ama oyun dahi olsa kafama takıldı bu olay. Oyunda seni mal yerine koyuyor düşünsene bir şey soruyorsun alaylı cevap veriyor kafasının dikine gidiyor. Tekrar yazıyorum konuyu oku, Gaetan'ın akıl sağlığının yerine olmadığını anlayacaksın. Bu olayı ilk defa yaşasa ve pişman olmasını geçtim hadi olmasın ama gerçekten aşırıya kaçtığını ve yanlışını kabullense eyvallah. Daha önce de benzer senaryo yaşamış öfke kontrolü var. Normalde Witcher'ler bağışıklık nedeniyle duyguları törpülüdür ama Gaetan kullandığı iksirden midir bilmem öfkesini kontrol edemiyor bu da aklını zehirliyor. Bir müddet sonra iş Witcher'lıktan çıkıyor. Basit bir oyun gibi gelebilir ama bu mevzu belki tüm Witcher oyunlarının içinde en gizemli olaydır. Tüm konuyu okumadığın için mevzuyu anlamamışsın.

Bu arada Geralt sırtında ışın kılıcı taşımıyor gümüş ve çelik kılıç taşıyor. Sanırım Obi Wan mıdır nedir. Anakinlerin filmiyle Witcher 3 oyununu kombinlediniz.

Verdiği tepkide haklıdır ama ölçüsünü kaçırmıştır. Tüm köyü biçmek yerine sadece oradakileri öldürmesi gerekirdi zaten kullanacağı işaretler sayesinde ve kedilerin atik hareketleri ile dar bir alanda bir kaç körpe köylüyü öldürmesi işten bile değildi. Her ne kadar ağır bir şekilde ilk önce darbe almış olsa da. Witcher'ın en sevdiğim yanı budur. Tamamen doğru diye bir şeyin olmadığını her ama her saniye gösteriyor. Beyaz ve siyah değil, sadece gri var oyunda. Bir yerden alırken diğer yandan verirsin.
Ölçüsünü kaçırmasından ziyade bu ölçüyü daha önce de kaçırdığı ayrıca oyun içerisinde literatürde olmayan bir karışım kullandığı, sorduğumuz sorulara lakayıt cevap verdiği hususlar. Bunlar önemli. Kesinlikle masum olmadığı konusuna bu olayların tümüne yukarıdan bakınca vakıf oldum ve hak ettiği şanlı bir ölümü ona verdim.

Küçümseme niyetim yok sadece başlığı okuyup girip yazmışsın. Konu içerisinde masum olmadığını kanıtlayan delilleri oyunun sana %100 vermediği verilerden araştırarak ispatladım.

Neye göre hocam ben de onu diyorum. Günümüz normlarına göre evet kesinlikle idam edilmesi gereken bir manyak. Ancak ejderhaların ve 200 sene yaşayan mutantların olduğu bir evrenden bahsediyoruz, normları kim belirliyor? Bir Witcher olarak biz devlet miyiz? Kanun koyucu muyuz? Cellat mıyız?

Öncelikle iksir mevzusuna gelirsek onun uyuşturucu olduğunu sanmıyorum, büyük ihtimalle witcherların canavarlarla savaşmak içini içtiği iksirlerden biri oyunlarda formülü yer almıyor olabilir çünkü her witcher zaman zaman kendine göre iksir yapabilir mesela eski kurt okulu witcherı Reinald'ın kızıl ağısema ile savaşmak için kendi ikisirini hazırlaması vs. Ayrıca oyunlarda yer almayıpta kitaplarda yer alan bir çok farklı iksirlerde var. Yani o bence uyuşturucu değil sadece farklı bir witcher iksiri.

Peki böyle bir şeyi daha önce yaptı mı sorusuna gelirsek. Evet yapmış olabilir ama ne şartlar altında yaptı veya yapmak zorunda kaldı? Kim bilir insanlar yine ne diye onu kandırmaya, öldürmeye çalıştı? Herkesin bir sınırı vardır bazen o sınır aşıldığında normalde yapmak istemeyeceği bir şeyi yapabilir herkes. Gaetan zaten geçmişinden dolayı da acı dolu bir karakter. Geçmişte kız kardeşini kaybetmenin vermiş olduğu acı da var (bu yüzden o küçük kız çocuğuna bir şey yapmıyor. O küçük kız ona kız kardeşini hatırlatıyor). Daha önceden de insanların bu tarz üçkağıtlarına denk gelmiş ve en sonunda köylüler dirgenle saldırınca sinirlerine hakim olamamış haklı olarak.

Şimdi asıl sorgulamamız gerek şey şu "o insanlar masum muydu?". Witcher roman serisinin ilk kitabı Son Dilek'in Ehvenişer isimli bölümünü hatırlayalım. Geralt'ın o sözde "masum" denen Blaviken halkını kurtarmak için asıl haklı ve masum olan kişiyi yani Renfri'yi öldürmesi ve kasaba halkının, hayatlarını kurtarmasına rağmen Geralt'ı taşlayarak kasabadan kovması ve bu olayın sonucunda Geralt'ın hayatı boyunca Renfri'yi öldürmenin verdiği pişmanlığı üzerinde taşıması. İşte bu olay insanların nasıl bir zihniyette olduğunun en somut örneği. Gaetan'ın yaşadığı olayda bundan farksız aslında. O yardım ettiği insanlar nankörlük edip onu öldürmeye çalışmış. Zaten onu öldürmeyip gitmesine izin verirseniz Geralt, Blaviken olayını örnek veriyor ve "herkesin başına gelebilir böyle şeyler, bende Blaviken Kasabı olarak anılıyorum" vs. diyip onu teselli ediyor.

Sadece bu da değil geçmişte insanlar witcherları sürekli hor gördü ve hatta ortadan kaldırmaya kalktı. Geçmişte Kaer Morhen'e yapılan saldırı, witcherların büyük bir kısmını katletmeleri ve kıtada sayılı witcherın kalması vb. olaylar insanları zaten direkt haksız konuma düşürüyor. Şimdi "diğer insanların ne suçu vardı?" soruna gelecek olursak. O diğer insanlarda emin ol aynı yozlaşmış zihniyete sahipler. Gaetan onları öldürmese, ilk fırsatta sırtından bıçaklayacaklardı emin ol. Witcher evreni aslında bir yandan da bunu anlatıyor. İnsanların yozlaşmış zihniyetini ve o ihtiyaç duydukları witcherları bu yozlaşmış zihniyetin getirmiş olduğu bağnazlıkla öldürmesi. Köpeği niye öldürdü dersen de cevap basit. O hengamede saldırmıştır köpek, Gaetan'de zaten sinirden kendini kaybettiği için öldürmüştür o arada köpeği.

Gaetan bence haklıydı. İnsanlar her seferinde zora düşünce o "ucube" diye nitelendirdikleri witcherları çağırıyorlar ve işi bitirmesi karşılığında bir ücret vaat ediyorlar. Witcherlar işi tamamlayınca da bu sefer "ücret falan yok, hiç param yok, ben fakirim" vs. diyip adilik yapıyorlar. Bu witcherlar sizin dertlerinizi babalarının hayrınamı çözüyor? Onlarında para kazanması lazım. Sizin yanlarına yaklaşmaya bile cesaret edemediğiniz canavarları alt ediyorlar. Peki karşılığında ne var? Hiç. Parasını vermedikleri gibi bir de öldürmeye çalışmışlar dirgenle. Madem verecek paranız yok (ki hiç sanmıyorum olmadığını) o zaman hiç teklif etmeyin kontratı, işi kendiniz çözün ( tabi çözebilirseniz). Günün birinde böyle ters bir witchera denk gelirsiniz ve alayınızı doğrar. Böyle yozlaşmış toplumları katledeceksin direkt zaten. Gaetan'ın eline sağlık.

Gaetan'ın akli dengesi yerinde yani delilik gibi bir durum yok ortada. Dediğim gibi geçmişte yaşadığı acılar ve daha önceden de bu tarz olaylar yaşaması en sonunda öfkesine yenik düşmesine neden olmuş. Ayrıca o küçük kıza bir şey yapmaması da Gaetan'ın kötü biri olmadığını gösteriyor.

İnsanların o "duygusuz" dedikleri witcherlar emin ol insanlardan kat be kat daha duyguludur, daha onurludur. İnsanlar yeri geldiğinde canavarladan daha canavar oluyor. Witcher evrenin yarattığı harika metaforlardan biri de budur aslında
Son olarak, zaten kıtada çok az witcher kalmış, bir tanesini daha öldürmek bu sayıyı daha da azaltmak demek. O yüzden witcherlar birbirlerini sürekli kollamalı bence.

Son düzenleme:
@Trojen Max Reis bu konuyu bu kadar uzatmamın sebebi senin yazdığın gibi uzun ve güzel bir yanıt alabilmekti. Tek kelimeyle masumdu falan yazıp kaybolana küfredesi geliyor insanın hani madem sebebini böyle yazmayacaksın o zaman hiç yazma değil mi? Yorumun için gerçekten sağol.

Herkesin bir sınırı vardır bazen o sınır aşıldığında normalde yapmak istemeyeceği bir şeyi yapabilir herkes.
Doğru lakin Witcher'ların kendini kontrol edebilmesi normal insana göre daha üst düzey. Yani Geralt'ın da hikayede başına benzer olaylar geliyor biz niye suçluları kestikten sonra dışarıdaki diğer olayla alakasız kişileri öldürmüyoruz?
Şimdi "diğer insanların ne suçu vardı?" soruna gelecek olursak. O diğer insanlarda emin ol aynı yozlaşmış zihniyete sahipler. Gaetan onları öldürmese, ilk fırsatta sırtından bıçaklayacaklardı emin ol.
Tüm yazdıklarımı boş veririm sen haklısın derim lakin aklımın almadığı tek mevzu bu. Sadece 1 olay. Orada 20 köylü varsa, köylü demeyelim insan diyelim. 20 insan varsa 20'sinin de aynı zihniyette yozlaşmış olduğunu nereden biliyorsun? Belki içinden 1 kişi farklı düşünceye sahip belki başka yerden misafir gelen var belki 1 hafta sonra başka yere gidecek olan kısa süreli orada konaklayan farklı bir insan var. Yani kendimizden örnek vermek gerekir misal bu evrende yaşıyoruz ve o katliamın olduğu köyden geçiyor yolumuz. Yorulmuşuz ve 10-15dk dinlenelim sonra yola koyuluruz derken bir anda yan taraftan bir tartışma sesi ardından elinde kılıçla herkesi doğrayan biri çıkıyor içeriden. Ne olduğunu anlayamadan hızla yanına gelip seni doğruyor 😅 Burada bizim ne suçumuz var? Bu 1 senaryo. Bunun gibi sayısız senaryo yazılabilir yani oradaki 20 ölü insanın 20'sinin de aynı zihniyetteve ölmesi gerektiğinin ispatı olsa oyunda eyvallah diyeceğim. Zaten bunu düşünerek ilk karşılaşmada bağışladım, konu içerisinde yazmıştım. Ondan sonra gelişen olaylar ve duvardaki o 3 ganimet... Yapboz gibi tüm parçaları birleştirince Gaetan'ın haksız oldu kanısına vardım ve save geri alıp gerekeni yaptım.
Dediğim gibi geçmişte yaşadığı acılar ve daha önceden de bu tarz olaylar yaşaması en sonunda öfkesine yenik düşmesine neden olmuş.
Burada da şöyle yazayım geçmişte acı yaşamış olabilir. Hatta geçmişte sinirine yine hakim olamayıp milleti kesip biçtiği olabilir varsın 50 defa yine kessin insanları. Lakin aynı şekilde olayla yakın alakası olup da olay dışındaki kişileri geçmişte de doğramışsan bu biraz seni karanlık ve kötü tarafa çeker. Yani geçmişte sadece suçluları öldürdükten sonraları oyundaki kısımdaki köye gelince masum olabilecek olanları öldürse eyvallah. Geçmişte te hem suçluları hem de yine sinirine hakim olamayıp masum olabilecekleri de öldürmüş. Bu bir zaman sonra kontrattan az para aldığını düşünerek zevkine kontrat vereni kesmeye kadar gidebilir. Nerede duracağını bilmesi gerekir hele bir Witcher'ın. Son paragrafta fazla içten yazmışsın biraz abartı buldum. Bunu da evreni çok seven ve fanı olan birisindir ona bağladım. Tabi ki kitap ve dizileri var lakin bu mevzuyu oyunda yaşıyoruz ve sizin kadar evreni çok seven biri değilim. Sadece oyundaki bu kısmı açıklığa kavuşturmak istemiştim.

Son paragrafta fazla içten yazmışsın biraz abartı buldum. Bunu da evreni çok seven ve fanı olan birisindir ona bağladım. Tabi ki kitap ve dizileri var lakin bu mevzuyu oyunda yaşıyoruz ve sizin kadar evreni çok seven biri değilim. Sadece oyundaki bu kısmı açıklığa kavuşturmak istemiştim.
Evet evrenin büyük bir hayranıyım. Kitaplar oyunlarda yaşanan olayların öncesini anlatıyor bu yüzden kitapları ve oyunları bir bütün olarak ele alırım. Kitapları okuyupta oyunları oynayınca bir çok olaya ve karaktere olan bakış açın değişiyor ve yapacağın seçimlerde değişiyor emin ol. Kitapları okuyan ve evrene iyi hakim olanlar Gaetan'ın haklı olduğunu anlarlar. Son paragrafta içten yazmamın ve sana abartı gelmesinin sebebi de bu. Çünkü kitaplarda da witcher evreninde insan ırkının ne kadar alçalabildiğini çok güzel anlatmış yazar.
Sen sadece oyuna göre değerlendirdiğin için Gaetan'ı haksız bulabilirsin bu gayet normal.
Ben witcher evreni ile alakalı oyunlar dışın da bir çok materyal tüketmiş biri olarak Gaetan'ın haklı olduğunu düşünüyorum.

Bu kadar detaylı oynamamıştım ama köylüleri bedavadan öldürdüğünü kendimce düşünüp önceki görevlerdeki gibi bizim okuldan başkaları hainlik yapar edasıyla öldürmüştüm. (Oyunda çok ince detay var hemen bulunamayabiliyor)

Köylüler hem canavarı öldürtüp hem ücreti ödemiyorlar evet ama Gaetan da aşırı tepki veriyor. Parasını alamadığı için tüm köyü katletmesi sadece kendine değil tüm Witcher mesleğine zarar verir. Çünkü halk zaten Witcher gibi mutantlardan nefret ediyor ve daha da nefret etmeye sebep arıyor. Bu ve bu gibi katliam ve cinayetler ise Witcher mesleğine ve ırkına olan nefreti daha da körüklüyor.

Ayrıca Geralt'la olan savaşında Geralt'a yorgun ayağı çekip iksir isteyerek de hile yapıyor. Görevi ilk yapışımda öldürmüştüm, bir daha olsa, düşünmeden bir daha öldürürüm.

Artı -1 Eksi
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı