X570 EZ Debug CPU LED Sorunu

Fi-ToNe

Hectopat
Öncelikle herkese iyi forumlar. 2 ay önce topladığım sistem bazen açılmıyor. PC çalışıyor fakat ekranda görüntü yok. Böyle olunca anakartın üzerindeki CPU LED ışığı kırmızı ve sürekli yanıyor. Şimdi sorunu biraz daha açayım. Bilgisayar iş yerimde. Akşam PC'yi kapatıp elektrik bağlantılarını tamamen kesiyorum. Sabah gelip açtığımda da yukarıdaki sorun oluyor. Restart atınca normal bir şekilde başlıyor. PC açılınca tekrar PC'yi kapatıyorum. Elektrik bağlantıları kesiyorum ve aynı sorunu tekrar yapacak diye açıyorum ama sorunsuz bir şekilde açılıyor. Bence uzun süreli beklemelerde oluyor bu sorun. BIOS'u sıfırladım format attım ama 2-3 günde bir aynı sorun oluyor. BIOS'um ve Windows'um güncel.

Sistem: MSI X570 GAMING PRO Carbon Wi-Fi - Ryzen 3700X - Corsair DDR4 3600 MHz RAM 4*8: 32 GB -NVIDIA RTX2060 - High Power 1200 Watt Gold - 250 GB 970 Evo M.2 - 1 TB Intel M.2 - 3 tane HDD (1+1+2 TB)

Son düzenleyen: Moderatör:
PC açılıyor daha sonra Windows içinden yeniden başlattığım zaman aynı sorun bende de oluyordu. Vatan'da tüm paraçalar test edildi başka işlemci takıldı sorun kalmadı. Anlayacağın işlemci sorunlu ve yeni işlemci takıp dene derim.

Anlattığınız soruna bakınca, BIOS ile alakalı bir sorun olduğu aşikar. BIOS'u kim tutuyor ve koruyor? Cevap basit anakart. Sanırım anakartın BIOS'u kontrol eden kısımı (chipset) sorunlu. BIOS'u tutamadığı için anakartınız maalesef bu sorunları yaşıyorsunuz.
NOT; BIOS güncellemesi yapmanıza rağmen sorunlar devam ediyorsa, yukardaki senaryoyu takip ediniz.

Yorumlar için çok teşekkür ederim arkadaşlar. Anakart yaptığım değişiklikleri saklıyor ona baktım. İşlemci de sorun olsa yeniden başlattığım zaman yine görüntü gelmez veya uyarı verir diye düşünüyorum. Statik elektrik olma ihtimalini düşünüyorum bende. Bilgisayara gelen elektrik kesintisiz güç kaynağından geliyor ayrıca akım korumalı prizler var. Topraklamam çalışıyor. Benzer sorunlar yaşayan kişiler anakarta bağlı tüm parçaları söküp işlemci vs. BIOS pilini çıkarıyorlar. Ama ben BIOS ayarlarını default yapıp BIOS'u sıfırladım. Pili çıakrıp takmak daha mı etkili? Dediğim gibi sorun 3-4 gün de bir oluyor. Sık sık yapmıyor. Sadece sabah ilk açılışta yapıyor. Restart düğmesine basınca sorunsuz açılıyor.
Öncelikle herkese iyi forumlar. Bir gelişme olduğu için konuya yeniden yazmak zorunda kaldım. Bugün sitede gezinirken Windows Bellek Tanılama başlığına denk geldim. Dedim benim RAM'lerde de sorun olabilir. Test yapınca bellek hatası olduğu ortaya çıktı. İlk mesajımda da belirttiğim gibi 4 adet 8 GB RAM'im var. Daha sonra hangi RAM'in sorunlu olduğunu bulmak için RAM'leri tek tek denedim fakat RAM hatası çıkmadı. İkili olarak denedim yine hata yok. 2+1 denedim hata verdi. 4'lü deneyince yine hata verdi. Hata veriyor ama 32 GB olarak görünüyor. Bilgisayarımda kasma donma vb. şeyler yok. Sadece sabah açılışta ilk mesajımda ki problem oluyor.
Daha sonra anakartımın RAM destek sayfasına baktım. Çoğu RAM'de Dual ve 4 DIMM tıklı iken benim RAM'lerimde single ve 2 DIMM tıklı olarak görünüyor. Sizce sorun RAM'lerim 4 DIMM olunca sıkıntı mı yaratıyor?
RAM : CMW16GX4M2Z3600C18 (2x8: 16 GB)
Anakart : MSI GAMING PRO CARBON WIFI X570
Lütfen sizde RAM destek bölümüne bakabilir misiniz? Anakartım bu RAM'lerden 4 adet desteklemiyor mu?
Konu kapatılabilir. Sorunun RAM kaynaklı olduğu anlaşıldı.

Son düzenleme:
Sorun çözüldü mü? Bu sorunun aynısı bende var. Gece pc'nin fişinin çekiyorum. Sabah takıp çalıştırıyorum bazen sorunsuz açılıyor bazen de ez debug cpu ışığı yanıyor, ekrana görüntü gelmiyor. Reset atınca düzeliyor, normal açılıyor. 5-6 gün düzgün açılıyor ama sonra illaki bu sorun oluyor. Daha da yeni toplattım pcyi sinerjiden, 1 ay olmadı. msi x570 anakart, 3700x işlemci var.

Malesef RAM değişiminden sonra da sorun çözülmedi. 5-6 gün sorun çıkmayınca düzeldi diye düşündüm. Yaklaşık 1 hafta önce flashback ile BIOS'u yeniden güncelledim. MSI 'ın videosunda olduğu gibi anakart üzerindeki herşeyi çıkardım. Sadece işlemci power kablosu ve anakart power kablosu takılıydı. 9 gün falan oldu sanırım hiç yapmadı. Bende senin gibi deliye döndüm. O kadar para verip sistem topluyoruz ama böyle olunca insanın morali bozuluyor. Sistemini ayrıntılı bir şekilde yazarsan sevinirim. Belki ortak bir nokta buluruz.

Malesef RAM değişiminden sonra da sorun çözülmedi. 5-6 gün sorun çıkmayınca düzeldi diye düşündüm. Yaklaşık 1 hafta önce flashback ile BIOS'u yeniden güncelledim. MSI 'ın videosunda olduğu gibi anakart üzerindeki herşeyi çıkardım. Sadece işlemci power kablosu ve anakart power kablosu takılıydı. 9 gün falan oldu sanırım hiç yapmadı. Bende senin gibi deliye döndüm. O kadar para verip sistem topluyoruz ama böyle olunca insanın morali bozuluyor. Sistemini ayrıntılı bir şekilde yazarsan sevinirim. Belki ortak bir nokta buluruz.

İlk mesajımda da belirttiğim üzere sorununuz, klasik MSİ BIOS sorunu.

Bios güncelledim ama sorun devam etmekte. Bios tutamıyor demişsiniz ama ayarlar ne ise onu tutuyor. Sıkıntı görünmüyor. Ayrıca her başlatmada değil 5-6 kerede 1 sefer yapıyor. Reset atınca düzeliyor. Günlük ortalama 13-15 saat açık pc. Herhangi bir reset atma, kapanma da olmuyor. Stabil çalışıyor.
Bu arada sistemi yazmamı istemişsiniz yazayım.
İşlemci: 3700x
Anakart: MSI Mpg x570 Gaming Edge
Ram: Corsair Vengeance RGB Pro 3600mhz 2x8 (16gb)
Ekran Kartı: Gigabyte 2060 super windforce
SSD: XPG 512gb spectrix m.2
HDD: Seagate 2 tb barracuda
Kasa: Cooler Master H500
PSU: Kasaya dahil Cooler Master 750w 80+

10 bin tl verdim abuk sabuk sorunlar çıkınca deli oluyorum. Ekran kartının fanında da sıkıntı var. Düşük hızda ses yapıyor. Sinir oluyorum bu elektronik aletlere.

Bios güncelledim ama sorun devam etmekte. Bios tutamıyor demişsiniz ama ayarlar ne ise onu tutuyor. Sıkıntı görünmüyor. Ayrıca her başlatmada değil 5-6 kerede 1 sefer yapıyor. Reset atınca düzeliyor. Günlük ortalama 13-15 saat açık pc. Herhangi bir reset atma, kapanma da olmuyor. Stabil çalışıyor.
Bu arada sistemi yazmamı istemişsiniz yazayım.
İşlemci: 3700x
Anakart: MSI Mpg x570 Gaming Edge
Ram: Corsair Vengeance RGB Pro 3600mhz 2x8 (16gb)
Ekran Kartı: Gigabyte 2060 super windforce
SSD: XPG 512gb spectrix m.2
HDD: Seagate 2 tb barracuda
Kasa: Cooler Master H500
PSU: Kasaya dahil Cooler Master 750w 80+

10 bin tl verdim abuk sabuk sorunlar çıkınca deli oluyorum. Ekran kartının fanında da sıkıntı var. Düşük hızda ses yapıyor. Sinir oluyorum bu elektronik aletlere.

BIOS'u parçalar takılıyken mi güncelledin? Yoksa MSI dediği gibi mi? Bende defalarca parçalar takılı BIOS güncellemesi yaptım ama sorun düzelmemişti. Tüm parçaları çıkarıp BIOS'u öyle güncelle derim. 10 gün kadar oldu benim o sorunu yapmadı. Ayrıca ilk RAM'lerim senin RAM'lerindendi ve 4 tane takılıydı. RAM ile alakalı olduğu düşünmüyorum çünkü ben RAM'leri değiştirdikten sonra da aynı sorunu yapmıştı. Aynı sorunu yaşayan çok insan var. Şimdi siz garantiye yollasanız orada sorunsuz açılacak ve geri gelecek. Sorun oluşunca bence video çekin elinizde kanıt olsun :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı