X570 ile B550 farkı ne?

Mantony

Hectopat
Katılım
4 Eylül 2021
Mesajlar
2.121
Makaleler
1
Çözümler
4
X570 ile B550 arasında ne fark var? X570'i B550'den ayıran nedir?
Sorum sadece 5. nesil için değil genel olarak, neden böyle bir anakart serisi var ne amaçla bu seri çıkarılmış?
 
X serisi tepe model diyebiliriz. M.2, PCI gibi slotlar daha fazla ve daha yüksek overclock kapasitesine sahip. Ayrıyeten bunları stabil olarak yapabilmek için üst seviye bileşenlere sahip oluyorlar. Kısacası sadece performans odaklı anakartlar diyebiliriz. M2 yuvalarının hepsi 4.0 destekli diye biliyorum.
B serisi ise orta sınıf, ihtiyaçlara göre farklı sayıda slotları ve uygun fiyatlarda overclock imkanını sana sunabiliyor. B serisinde her kullanıcıya göre bir şeyler mevcut. Sadece tek bir M2 yuvası 4.0 destekli diye biliyorum.
A serisine gelir isek temel olarak her şey var gibi gözükse de overclock sunmaması ile overclock meraklısı değilseniz ya da APU işlemci kullanmıyorsanız tercih etmemekte fayda var.

Gelelim böyle bir seri neden var kısmına, limitleri zorlamayı seven bir kullanıcı iseniz X570 ile alacağınız performansı B550 ile almak imkansız.
 
Son düzenleme:
Her X anakart iyi olmuyor, X olup çok vasat olan anakartlarda var.
İyi bir B550 CPU ve mem overclocku içinde gayet yeterli.
 
X570 biraz daha içerik üreticisi gibi profesyonellere hitap eden bir yonga seti. B550 ise günlük kullanıcılar veya giriş seviye çok da profesyonel olmayan içerik üreticiler için kullanılabilir.

B550'nin bir farklılığı doğrudan PCI-e 4.0 desteğine sahip olmaması, bu desteği işlemciden alıyor. İşlemcide 4.0 desteği olmazsa iptal, ancak (yanlış bilgi olabilir, hatırladığım bu yönde) X570 anakartlar doğrudan PCI-e 4.0 desteğine sahip.

USB portlarının sayısı ve standardı aynı segmentteki X570'lerde daha yüksek olur B550'den ziyade.
 
X serisi tepe model diyebiliriz. M.2, PCI gibi slotlar daha fazla ve daha yüksek overclock kapasitesine sahip. Kısacası sadece performans odaklı anakartlar diyebiliriz.

B550 Anakart'tan daha kötü X serisi anakartlarda var ama. B550'de olmayan X serisinde olan bir özellik yoksa X serisi anakartların çıkma nedenine anlam veremiyorum.
 
B550 Anakart'tan daha kötü X serisi anakartlarda var ama. B550'de olmayan X serisinde olan bir özellik yoksa X serisi anakartların çıkma nedenine anlam veremiyorum.

Bu insanlar boş yere X serisine sadece görsel olarak hava atmak için para elbette vermiyorlar. PCI 4.0'in kombinasyonu gibi farklılıklar mevcut. Profesyonel bir kullanıcı değilseniz X serisi gereksiz. Ancak işlemcinin ve RAM'lerin limitlerini zorlar, iki adet PCI-e 4.0 SSD alıp RAID yaparım vs gibi uç noktalarda işiniz varsa X serisi alacaksınız. Kalite olarak bakarsak A320'den daha kalitesiz B550 anakartlarda piyasada var. Chipsetlerin amaçları farklı.
 
B550 Anakart'tan daha kötü X serisi anakartlarda var ama. B550'de olmayan X serisinde olan bir özellik yoksa X serisi anakartların çıkma nedenine anlam veremiyorum.

B550 anakartlar X570'lerden sonra çıktı. X570'ler ile yarışan modeller var B550 kanadında tabii ki. Burada işin içine amaç bütçe vs gibi durumlar giriyor.

Tabii şöyle bir şey de var: Giriş seviye bir X570 almaktansa dolu dolu bir B550 çok daha iyidir. Günlük kullanıcılar için B550'yi bırak B450 bile yeterli gelecektir günümüzde.

X570'lerde iletişim hattı çok çeşitli ve fazla, her parçanın birbiri ile iletişim kurması için bir hattı var. B550'de bu iletişim hattı sayısı daha az. İletişim arttıkça delay (gecikme) düşer ve işler daha hızlı sonuca ulaşır, saf profesyoneller bu yüzden genelde X570 veya daha üst profesyonel TRX40 gibi yonga setlerine sahip anakartlara yönlenir.
 

Geri
Yukarı