Çözüldü x870 Tomahawk sarı - kırmızı led ışığı yanıyor ve Digit 10 hatası veriyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Yer
Kırıkkale
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ev : Ryzen 9800x3D / x870 Tomahawk / 2x16GB XPG 6400 cl32 / rx 6800 / KC3000 & NV2 1TB / MSI Mag 750w / PowerBoost x-59 / Peerless Assassin 120 Se / Samsung 32" G5 165Hz

Ofis : Ryzen 5600 / b550 ds3h / Kingston 4x16 / Rx 570 4GB / Samsung Evo 500MB Sata3 SSD / Vita Tenekesi Kasa / SE224xts / Samsung 32" G5 144Hz
Meslek
Elektrik Elektronik Mühendisliği
Selam hocamlar,
Bir süre önce 9800x3D ve MSI 870 Tomahawk aldım.
RAM'lerim: XPG Lancer Blade RGB AX5U6400C3216g-dtlabrbk 32 GB (2x16) DDR5 6400 MHz CL32.
Gayet temiz bir kurulum yaptım.

1732302317632.jpeg

1732302334189.jpeg

1732302351356.jpeg

1732302368387.jpeg

1732302391166.jpeg

1732302422052.jpeg

En son RX6800 ekran kartını da taktım ve bilgisayarı çalıştırdım. Tek seferde hatasız PC açıldı. Buraya kadar sorun yok.
Önerildiği üzere anakartı en son çıkan BIOS'a güncelledim.
2 gün sorun çıkmadı ancak performans çok düşüktü.
CS2'de 5600 işlemci ile 70% yükte 250-350FPS alırken 9800X ile 100'lü FPS'leri görmek üzere 200-400 arası 60% yükte bir performans aldım.
Bugün PC'yi açtığımda kırmızı sarı LED'ler yanım 10 kodlu arızayı verdi. Canım sıkıldı, kapattım tekrar açtım ve PC açıldı.
Montajla ilgili bir hatam olsa bilgisayarın hiç açılmayacağını düşünüyorum.

1732302608094.jpeg

Birazdan birkaç stres testi yapacağım. Ryzen Master ana sayfa ekran görüntüsü ekliyorum.

1732302745624.png

Aklınıza gelebilecek her şeyin yardımı olabilir diye düşünüyorum.
@Teacher80

CPU-Z 5 dakikalık çok çekirdekli testi

1732303333395.png

1732303367837.png

1732303387864.png

Cinebench2024 Esnasında
1732304316778.png

Son düzenleme:
Çözüm
Anakartın kullanma kılavuzunda 10 numaralı kod için:
PEI Core is started
diyor. İnternette arıyorum bu ne anlama geliyor diye.
Bu arada anakartta kırmızı ile yuvarlak içine aldığım yere güç vermeni öneririm:
ekran kartı güç.jpg

Ardından ekran kartının iyi oturup oturmadığına ve M2 SSD'nin iyi oturup oturmadığına bak, en garantisi sök tak.

Çözmüşler:
Bios update sonrası eski biostan artıklar kalıyormuş. Kasa arkasındaki Clear Cmos tuşuna basıp mevcut biosu tertemiz etmişler.

Yazılanlardan özetler:
CMOS temizlemeye ihtiyaç duyduğunu söyleyebilirim. Şimdi iyi çalışıyor.
Şimdi gayet iyi çalışıyor. Sonunda CMOS'a dönüştü ve bilgisayarın arkasına uzanıp sıfırlamak için CMOS düğmesine bastım. Bunu yaklaşık üç farklı kez yapmam gerekti. Çok garip. Onsuz bir karta sahip olmayı hayal edemiyorum. Kartı gerçekten beğendim.

Kaynak:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

RAM'inden ve işlemcinden ideal performans için birkaç tarif atacağım. Bende işe yaradı:
B650 orta seviye kartlarının hepsinde DDR5 problemi vardı. X870 üst seviyedir dedim... MSI mı? Güç kaynağı da dahil almayacağım. O bile problemli desem inanmazsın. Modüler MAG 750W var soketler problemli. Tek memnun kaldığım ürünü GM 08 mouse.

Zamanında MSI anakartım ani elektrik akımına dayanamayıp RAM ve işlemcimi yaktığından beri ASUS TUF alıyorum. Geçen sene bu yüzden 15 bin lira içeri girdim

Zamanında MSI anakartım ani elektrik akımına dayanamayıp RAM ve işlemcimi yaktığından beri ASUS TUF alıyorum. Geçen sene bu yüzden 15 bin lira içeri girdim

MSI savunmayacağım ama bu tamamen PSU suçu onu söyleyim. PSU bu işten sağlam çıkmıştı desen bile PSU nun sigorta atması gerekirdi.

PSU Thermaltake GF serisiydi. İşin özü önyargılıyım kısacası

PSU'nun marka olması hatalı olmasını engellemiyor. Güç elektroniği tasarımında çalışıyorum. Çok nadiren de olsa mosfetler overshootlar yapabiliyor. Açılması gerektiğinde açılmayıp kapanması gerektiğinde kapanamayabiliyor. Özellikle high side çalışanlarda oluyor. Hata 1 defaya mahsus olmuş bile olabilir.

Fail/Pass testler yaparken 1000'lerce saat sorunsuz çalışan alet 1 tane fail verebiliyor. Artık kullanılan voltajlarda çok düştü. Bu işler eskiden 5V ile yapılırken 3.3V hatta 1.8V gibi gerilimlere düştü. 5V bir elemana kısa süre 6V gelse dayanabiliyordu belki ama 3.3V olana 4.4V geldiği zaman yanıyor.

Anakartta enerji talebinde değişim olduğunda PSU bunu karşılamalı ama limitlere de uymalı. Anakartın üstünde kısa devre olsa bile PSU bu surge akımları çok hızlı kesebilmeli. Akım sınırları içerisinde kalan bir kısa devre veya arıza varsa anakartta sadece o zaman PSU'ya fatura edemem bu durumu. Bu durumda arıza neydi onu da bilmek gerek. Geçenlerde aşırı kirlenmiş, tüy yumakları oluşmuş bir asansör kartının bu yumakların nemli havada iletkenleşmesiyle yaptığı kısa devreden yanan bir kartla karşılaştım. Örneğin burada 10A üstünü anormal algılaması gereken PSU, 500mA ile çalışan kart 3A çektiği zaman bir şey yapamaz.

Ben araştırma yaptım sadece MSI üzerinden değil diğer markaların üzerinden de tuhafıma giden sorun yaşayanların hepsi AMD Ryzen 7 9800x3D kullanıcısından çıkmış Ryzen 9 9950X 1 sorun var oda Wi-Fi MSI kısmında Tomahawk'ta kronik sorun var Tomahawk anakartında işlemci yanmış eğer benim atıklarıma daha önce bakmadıysan bu sorunları Tomahawk üzerinden çözen olmamış ama diğer markaların X870 serisinde sorun çözülüyor X870e serisinde problem sadece Wi-Fi ve ses sorunu BIOS ile ilgili bir sorun yok X870e konumunda.

Şu an MSI de stabil kart MSI MPG X870e Carbon Wi-Fi şimdi MSI cabon Wi-Fi'ya benzer Edge modelini çıkarmış

Bu çok eski haber. Bu adam cpu'yu ters takmış 180 derece yanlış takmış. Gamer's Nexus bu adamın anakart ve işlemcisini satın alıp inceledi. Gerçekten ters takmış.

Bu sorunu yaşıyorduk. Sürekli değil. Ara ara yaşıyorduk. Can sıkıcıydı. Yeni bios sonrası bu sorun çözüldü. En azından ben en son ne zaman yaşadığımı unuttum. Bios tarihi kadar eski.

Bu konunun tamamına bakmaya gerek yok sadece şu posta bakalım

HW Mon hariç burada söylediği sorunların hepsi bende çözüldü. Sata SSD'nin çıkarılabilir disk gibi görünmesi sorununu yaşamadım çünkü sata SSD yok.

Wifi denemedim. Ethernetim 3-4 ayda 1 defa gitti. Çok fena patlayacaktım meğer ethernete güncelleme gelmiş. Güncellerken oyunu ondan DC etmiş sonra ağ bağlandı dedi girdim oyuna devam ettim.

Boot süresiyle ilgili problem yok yani o kadar uzun değil. Kısalması için ram test yaptırmayı kapatınca daha da kısalır. Ben problem çıkartmasın diye latency killer bile kapattım.

Şu an bios ayarlarım :
6400mhz cl32 ram => Expo açık, frekans 6000'e düşürülmüş uclk=memclk 1:1 oranlı.
İşlemci -30 undervolt. +200mhz yapsam sorun çıkmıyor ama oyunlar problem yaratmıyor o yüzden kapalı.
Latency killer kapalı.
Dahili ekran kartı kapalı.

Şu an benim gördüğüm tek sorun @Teacher80 'in yaşadığı USB sorunu. Bu arada benim kulaklığın distorsiyonlu ses yapma olayı ses kartı güncellemesiyle çözüldü. Kulaklık USB yani kulaklığın kendisi bir ses kartı ve kendi driveri var ama nasıl anakartın ses kartı güncellemesiyle çözüldü bende anlamış değilim.

MSI tomahawk x870 almayın. Ben şu sorunların çözüldüğünü bildiğim halde tekrar almazdım gider b850 alırdım. X870E kullananlar var ağızlarını bıçak açmıyor hiç ses çıkartmıyorlar. MSI tarafında ne kadar parar verirsen ver o kadar rezil olma durumun var. x870E satış sayısı x870 normale göre çok daha nadir o yüzden sesleri çıkmıyor bizimki kadar. 2 tane fenomen var x870E kullanan gerekirse isim veririm rezil olmuş durumdalar.

Disklerimin hiçbirinde sorun yaşamadım bu arada. Yani ilk 2 slot m2 diskim var. 2 diskte de ne hız ne başka donanım sorunu olmadı.

USB portlar sorunlu ama onu anladık. Bazen Wifi gidiyor bazen klavye mouse... Bunların yerini değiştirip takınca pc tekrar açılıyor wi-fi çalışıyor. Nasıl bir kafayla wifi ve ses kartını USB'ye yerleştirmişler anlayamadım. Yerleştirdiniz bari anakart arkasındaki çıkışlarla çakıştırmayın demi ?

Yaza kadar kullanacağım ilk maddi durum düzelttiğimde b850 alırım. Gerçi farklı ekonomik bir batağa girdim 2 yıl boyunca tırnak makası bile alamayacak durumdayım.

@Antor hocam iyi akşamlar. Kart geldi temiz kurulum ile sistemi çalıştırdım. 10 hata kodunu hiç alamdım ama ben de devamlı 51, 52, 53, 54, 46, 46, 71 vb. sayılar devamlı dönüyor.
BIOS ayarlarından da Memory context restore açtım. Açılma hızı bayağı düzeldi.

@Antor hocam iyi akşamlar. Kart geldi temiz kurulum ile sistemi çalıştırdım. 10 hata kodunu hiç alamdım ama ben de devamlı 51, 52, 53, 54, 46, 46, 71 vb. sayılar devamlı dönüyor.
BIOS ayarlarından da Memory context restore açtım. Açılma hızı bayağı düzeldi.

Son gelen BIOS güncellemesiyle dubug ekranında CPU sıcaklığı gözüküyormuş. Yani bunlar hata kodu değilmiş. Şu anlık herhangi bir sıkıntı yok gibi. Açılış hızı yavaş biraz.

Son düzenleme:
Öncelikle gözün aydın umarım sorunsuz kullanırsın. İlk aldığında BIOS versiyonu kaçtı acaba ?

Son gelen BIOS güncellemesiyle dubug ekranında CPU sıcaklığı gözüküyormuş. Yani bunlar hata kodu değilmiş. Şu anlık herhangi bir sıkıntı yok gibi. Açılış hızı yavaş biraz.

POS geçtikten sonra varsayılan olarak işlemci sıcaklığı gösteriyor. BIOS'dan ne göstermesini istersen ayarlayabilirsin.

Bu arada

ASUS PRIME X870-P AMD X870 Soket AM5 DDR5 8000+(OC)MHz ATX Gaming (Oyuncu) Anakart - incehesap.com

Gaming gecesi indirimine giriyor. Kartın araştırmasını yapıp alacak varsa kaçırmasın.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı