Xbox 80 dolar edecek oyunu yok, 2025 yılı artık son gibi, seneye artık hiç oyun alamayız eğer bölgesel fiyatlandırma yapılmazsa tabii.
GTA 6 80 dolar çıkacak gibi duruyor, bu oyun bu fiyat değer, peki ya diğer oyunlar bize neler sunacak ki, 80 dolar çıkarıyorlar özellikle Xbox oyunları hiç etmez 80 dolar.
Mayıs 2026 yılına kadar PlayStation 5 çekmek şart oldu.
PlayStation 5 alacaksanız hemen alın derim hocalarım zira Xbox’ın da Nintendo’nun gittiği yoldan gitmeye karar vermesi Sony’e de yansıyabilir.
Ben yansıyacağını düşünmüyorum çünkü yansır ise Sony şu anki avantajını kaybeder ancak yansıma şansı her zaman var.
Xbox’ın yaptığı hareketi biraz daha “zafer sarhoşluğu” olarak yorumluyorum ben, çıkarttıkları son işler o kadar başarılıydı ki Xbox son zamanlarda medyanın en pohpohladığı oyunları yapıyordu/yaptırıyordu.
Ancak bilmediği bir şey vardı ki Nintendo bu yolu seçerken adamların arkasında güç vardı. 40-50 senelik serilerin insanlarda yarattığı nostalji, Nintendo markasının büyüklüğü, yaptıkları oyunların kalitesi ve tabi ki adamların ellerinde tuttuğu “herkese uygun” mantığı da çok önemliydi.
Nintendo bu yola girerken halihazırda yıllardır kaliteli ve medya tarafından sürekli pohpohlanan oyunlar çıkartıyordu, Xbox ise son 1 yıldır medya tarafından pohpohlanan oyunlar çıkartıyordu sadece.
Nintendo buna rağmen bu yola korkarak girdi aslında, yeni gelen Nintendo Switch güncellemesi ile Nintendo Switch 2 e-Shop’u Nintendo Switch ile birleştirildi. Ayrıca Online servisler de aynı bunu da biliyoruz.
Nintendo of America başkanının yaptığı “Switch 2 veya Switch 2 oyunlarını alamıyorsanız Switch alın o da güncel kalacak ve sizi Nintendo dünyasına sokacak” gibi olan açıklaması da (tam böyle miydi emin değilim ama asıl konunun bu olduğuna eminim) Switch’e olan desteğin uzun yıllar süreceğinin teminatı ki Nintendo normalde böyle şeyler yapmaz. Bu adamlar yeni konsolları çıkınca eski konsollarına olan destekleri bitmez ancak çok büyük ölçüde azalırdı.
Sırf güncel sektörle rekabet edebilmek için Switch’in desteğini yıllarca sürdürecekler, Switch 2’nin sunduğu 80$’lık oyunlar ile onların bile rekabet etmesi çok zor çünkü.
Adamlar tepkiler dinsin diye nostaljiden yararlanmak için 1990’larda çektikleri SNES reklamını tekrar Switch 2 için çektiler hani.
80$’lık oyunların yansıttığı tepki onları bile bu noktaya çekti. Xbox ise mantığı olmadan bu yola girdi ki yaptığı en saçma hareket falan olabilir Xbox’ın.
Sony’nin elinde ise şu an büyük bir koz var. Bir tarafta mantıksızca bu yola girdiği için ve bu yoldan dönmezse kendisini bitireceği için artık pek de güçlü olmayan bir rakibi var, diğer tarafta ise hala çok güçlü olsa da çok dikkatli adımlar atması gereken bir rakibi var.
Sony bu yaşananların arasında PlayStation 5 ve oyunlarının fiyatını sadece 2-3 yıl daha sabit tutabilirse kesinlikle bu sektördeki yeri çok daha sağlamlaşacaktır diye düşünüyorum.
Tabi bunlar sadece benim görüşlerim, sizin görüşünüzü de merak ettim doğrusu.