Xeon 2670V1 1660 Ti sisteme Garuda kurulumu

TosunPASA

Kilopat
Katılım
6 Ekim 2016
Mesajlar
523
Makaleler
1
Çözümler
1
Yer
Konyaaltı
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
W11-Linux
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Emekli
Merhaba.

İnternette gezerken "Garuda Linux" ün oyuncu destekli KDE versiyonunu gördüm ve gerçek PC'ye yükleme yaptım.
İkaz.
Benim gibi 2 monitörünüz var ise mutlaka 1 tanesini çıkarın. Kalamares ekrana dağılıyor ve adımları geçemiyorsunuz ileri butonu gözükmüyor.
Güncelleme sonrası 2. monitörü bağlayınız.
Yaşadığım sorun için ekran görüntüsü paylaşayım. Telefon ile fotoğraf çektim ve şu an foruma Garuda üzerinden giriş yapıyorum.

1686580268814.png


Gördüğünüz gibi üst bar ve altdaki docdaki simgeler aşırı büyük.

"Sudo NVIDIA settings" ile çözünürlükleri ayarları /etc/X11 içine ve altında xorg. Conf dizinlere bolca kayıt yaptım ama sonuç alamıyorum. Ekran görsel olarak FHD olsa da icon ve bar aşırı büyük ve ekran sağ üst köşedeki user vs simgeleri de aşırı büyük.

İnternette kendi forumdan vs arama yaptım ve oradaki bazı kodları uygulasam da sorun çözülmedi. Bu konuda yardımınızı rica ediyorum.

Bu arada docdaki simgelerin bir tanesi de hata ile sildim. Acaba doc a sağ tıklayarak ayarlarından boyut değiştirme vs yapabilir miyim diye düşündüm, olmadı icon un bir tanesi gitti. Henüz neyi sildiğimi ve nasıl ekleyeceğime de bakmadım. Bilen varsa :)

Sistemim:
Xeon 2670 V1 CPU - 1660 Ti GPU - 2*8 GB DDR3 RAM ve SSD disk - 2 monitör farklı marka ile FHD 60Hz - 1 tanesi DVI diğeri HDMI ile bağlı.

Sağlıklı - huzurlu ömür dileklerimle.
 
Bugün 2 monitörlü çözünürlük sorunumu uzun deneme yüklemeler sonunda çözdüm.
(Install aşaması bitene kadar mutlaka tek monitör şart!)
İlk deneme de opensource driverlar ile yükleme yaptım. Sorunsuz yükledi ve açılış yaptım. Akabine güncelleme sonrası NVIDIA 530 versiyon u kendisi zaten indirdi. Neofetch gibi kısa ekran yansıtmalarındagru'yu NVIDIA olarak gösterse bile NVIDIA settings e girmiyordu.
İkinci yüklemede NVIDIA yükleme seçip (1 monitör) ve DVI ile yükledim - normal açılış yaptım. Sistem açıldıktan sonra güncelleme yaparken 2. monitör HDMI bağlantıyı taktım. Sistem sorunsuz gördü ve sudo ile NVIDIA-settings e girip xorg. Conf dosyasını sorunsuz kayıt edebildim. Ve 2 ekran şu an FHD olarak simge ve menü boyutları sorunsuz şekilde çalışıyor.

Tabii ki ilk işim ve en büyük hatam ise, ekran dekorasyonunu değiştirmek oldu. Siyah renk favorim olmaması, Windows'un beyaz rengine alışmakdan da etkili olarak açık renk tema menüler derken şu an dekorasyonu mahvettim gibi bir şey oldu.

Timeshift başka bir programla çakıştığı için hata veriyor. Diğer aktif programı silmeyi kabul edersem yüklüyor ki dün o şekilde çalıştırmıştım. Ama tek disk ile Backup almak istediğimde doğal bir hata veriyor. Yani yedekler aynı diske alınmaz :cool: yabancıların hazırladığı videoları ufakdan inceledim. Çoğu harici bir diskden bahsediyor. Ama birçoğumuzun dahili 2. bir diski vardır diye düşünüyorum. İlk gün Update ve ayarları yaparken saatlik snapshot sayısını yüksek tutup daha sonra ideal değerlere çekile bilinir. Burada çıkabilecek en büyük sorun 2. diskin yedekleme hızı ve alacağınız yedek boyutu. Ki önerilerde Home dizinini almak istiyor musunuz sorusu işaretlenmese iyi olur. Onun yerine kullanıcı dosya ve indirmeler 2. disk üzerinden sürekli çalıştırmak da ne kadar hızlı olur bilemiyorum. Sonuçda ikinci diskimiz genel olarak 5400-7200RPM oluyor.

Anbox'ı yine bugün archcraft ı da denerken compile hatası aldım. Benzer bir compile hatasını da Ventoy'un olduğu grubda aldım ki 5 gündür Ventoy-suz USB'min olmayacağına karar vermiş durumdayım.

Bahsettiklerim gerçek sistemler. Sanal değil.

Archcraft ı deneme sebebim ise boşda kullandığı RAM'in ve CPU değerinin aşırı düşük olması. İnternet de onun görselliği ve görsel yapılandırmasına dair pek konu bulamadım.

Garuda da dikkatimi çeken görselliklerden en önemlisi sanki sistemde compiz varmış gibi pencere animasyon ve efektlerinin olması. Ayarlarında pencere kapanırken sanki cam kırılması gibi parçalara ayrılma efekti verilebiliniyor. KDE gurubu oldukça iyi çalışmış.

Dtos un çok ince olan ince üst barı çok ilgi çekici. Ama konsolda çıkan atari görüntüleri :) yapılandırıla bilecek şeylerdir ama benim gibi acemiler için zor şeyler.

Neyse öğrenmek ve tanımak için çok yolumuz var.
Arch ile devam.

Selam herkese.
 

Geri
Yukarı