Xeon ve Epyc işlemci arasındaki fark nedir?

• Konuyu başlatan byMyzz
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 6
  • Görüntüleme 2.895

byMyzz

Kilopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Yazılım Geliştirici
Türkçe kaynak olmadığı için buraya sormak gereksinimi hissettim. Xeon ve Epyc işlemciler arasında ne fark vardır? Epyc daha güncel bir teknoloji olarak biliyorum. Ne gibi yenilikleri mevcut ve sunucu işlemcileri ile günlük hayatta kullandığımız işlemcilerin tam olarak farkı nedir? Genel olarak bilgi verirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.

Bildiğim kadarıyla söyleyim. İkisi de sunucu tabanlı işlemciler. Ancak epyc daha yeni teknolojiyle üretildiği ve tek çekirdek performansı Xeon işlemcilerden iyi olması gibi avantajları varken, soket yapısı, fiyatı ve güç tüketimi gibi dezavantajları da var.

Türkçe kaynak olmadığı için buraya sormak gereksinimi hissettim. Xeon ve Epyc işlemciler arasında ne fark vardır? Epyc daha güncel bir teknoloji olarak biliyorum. Ne gibi yenilikleri mevcut ve sunucu işlemcileri ile günlük hayatta kullandığımız işlemcilerin tam olarak farkı nedir? Genel olarak bilgi verirseniz çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.
Biri Intel biri AMD markasının sunucu tipi işlemcisi. İkisinin de güncel modelleri var.

Epyc işlemcilerin farkı bence 64/128 gibi aşırı fazla çekirdeğe sahip olması. Bildiğim kadarıyla en iyi Xeon 28/56 dizilime sahip. Yanlız bir sunucu anakartına 2 Xeon takılabildiği için toplam 56/112 bir çekirdek sayısına ulaşabiliyor. Yine de tek bir 64/128 Epyc kadar çekirdeği olamıyor.

Sunucu işlemcilerindeki temel fark çekirdek sayısının çok fazla olması ve GHz olarak günlük hayatta kullanılan işlemcilerde daha düşük olması. Bir de 1TB gibi devasal boyutlarda RAM desteklerler. Tabi sunucularda daha rahat kullanılması için bazı ek teknolojilere de sahipler.

Sunucu işlemcileri ile ilk kullanıcı işlemciler arasındaki fark ise çoklu çekirdek performansıdır. Sunucu işlemcileri birden fazla işi optimize yapmaya odaklıyken, ilk kullanıcı işlemcileri bir işi tam performansla yapmaya odaklıdır.
Bir ara Xeon işlemciler ile bütçe dostu sistem toplamak modaydı, ancak çok kısa zamanlı bir çözüm ve hiçbir yatırım olanağı yok. Ayrıca sanırım sıfır satın alınamıyorlar artık.

👻
EPYC'lerde kuzey/güney köprüsü (north/south bridge) yani chipset bulunmaz. Bu yapı, SoC adlı mimari ile işlemci içindedir.
EPYC'lerin sağladığı PCIe hat (lane) sayısı, Xeon'larınkinin çoğunlukla iki katıdır. Ama anakartlarda kullanan kim!
EPYC'lerin core sayısı, Xeon'larınkinin %20 fazlası kadar olabilir. (Yeni Sapphire Rapids ile bu değişebilir, bakalım AMD'den yanıt ne olacak?)
EPYC'ler yakın/aynı core hızındaki Xeon'lardan daha ucuza satılır. Bu daima böyle olmak zorunda. Tamamen pazarlama.
EPYC'ler yakın/aynı core hızındaki Xeon'lardan çok daha az enerji tüketir, güç gerektirir.
EPYC'ler yakın/aynı core hızındaki Xeon'lardan daha fazla ısı üretmeseler bile, daha verimsiz paket ısı atımı yüzünden daha sıcak olurlar. Bunu çözmeleri gerekli.
Daha yüksek core hızı sunanlar Xeon'lardır. Ama dün böyle değildi, bugün böyle, yarın yine değişir, çok anlamlı değil.
Xeon'lar EPYC'ten daha fazla bellek kanalına doğrudan erişebilir. Ayrıca EPYC'lerde tüm core'lar tüm belleğe doğrudan erişemez, Xeon'larda böyle bir kısıtlama yoktur. Bu nedenle EPYC'ler Xeon'lara kıyasla CPU kaynaklı bellek erişimi gecikmesi yaşarlar. Bu strateji bir süredir AMD'nin ana konusu oldu. Belleğe alengirli erişim ve belleği alengirli kullanım.
Çoklu işlemci durumunda soketler/CPU'lar arası bağlantıda, Xeon'lar çok az daha hızlıdır.
.
Şahsen, hangi seri için daha çok x16 genişlikte PCIe (v4, v5, ne varsa artık) yuva sunan (çoklama yapmdan) anakart varsa, o işlemciyi tercih ederim.
.
Neyse, ama iyi hortlattım. 👻🙈

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı