Elektronik XFX RX 6800 XT Speedster SWFT 319 3 fanlı 16.000 TL

Güncelleme o zaman diyorsun da firma sorunsuz sürücü çıkartmakla mükellef biz mayın tarlasında gezer gibi sorunsuz sürücü hangisiydi diye araştırmaya koyulmak zorunda değiliz. Ki zaten bu sürücüleri WHQL çatısı altında çıkartıyorlar hala sorun yaşatıyor. Hadi biz güncellemeyi, geri almayı bir şekilde biliyoruz ama bilmeyen adam bunlarla uğraşmaz kafam rahat olsun deyip NVIDIA alır.

Aynen öyle.
 
Yaklaşık 9-10 ay önce ekran kartı alırken AMD ekran kartı almayı çok istedim. Uzunca araştırdım, yerli yabancı forumları gezdim. İlk etapta 3070 ve 6800 arasındaydım. 6800 teknik olarak 3070'in çok çok üstünde, sadece VRAM olarak değil gerek soğutma gerek güç tüketimi açısından cidden 6000 serisi çok başarılı. Performans konusuna değinmiyorum bile 6800 3080 ile yarışıyordu. Ama forumlarda araştırırken; wattman olsun, çökmeler olsun, ne bileyim oyundaki kaplamalar bozuk gibi değişik değişik sorunlar okuyordum. Sıfır alacak param da olmadığı için ikinci el bir kartta böyle şeyler başıma gelse kart çöp olacağı için cesaret edemedim bir türlü. Vardığım son nokta ise AMD kartlar kesinlikle f/p konusunda üst düzey kartlar ama sorunsuz kesinlikle değiller. Evet hiç sorun yaşamayan bir ton kullanıcı var, zaten olmasa bu şirket çoktan batardı değil mi? Her kartı kullanan sorun yaşasa kim niye alsın. Nvidia kartlarda hiç sorun çıkmıyor mu çıkıyor fakat Nvidia'da 1'se AMD'de bu sayı 5-10. Kimse 20 bin lira verdiği kartta PSU ile GPU'nun ten uyumuna kafa yormak zorunda değil. Kartı güncellemekten kaçınmak zorunda da değil. Bunlarla uğraşma ihtimalini göze almayanlar Nvidia alıyor zaten. Ayrıca wattman hatasının neyden kaynaklandığıyla ilgili %100 bir şey yok. Ben bu forumda 1000w Corsair PSU'yla wattman hatası alan da gördüm. En son hiçbir şekilde çözemeyip kartı satmaya karar vermişti arkadaş. Sonuç olarak AMD kartlar tabii ki alınır ama alırken ufak bir risk de göze almak gerekir diye düşünüyorum. En basitinden bilgisayardan anlamayan bir yakınım bana PC topla dediğinde şahsen ben AMD kart almam ona. Normal bir kullanıcıya ''ya işte güncellemeyecektin o kartı'' demek garip olurdu bence.
 
XFX 6650XT kullanıyorum sürücü problemleri yaşadim ufak sıkıntılar bunlar çözümü zor olmadı uzun süredir kullanıyorum başka bir sıkıntısı olmadı. Teknoloji biraz da şans işi NVIDIA kartlar ile çok sorun yaşayan arkadaşlar gördüm oran elbette AMD'ye göre daha düşük ama belli olmuyor sıfır cihazlarimin kutudan hatalı çıktığı durumlarda çok oldu dediğim gibi ben biraz da şans işi olduğunu düşünüyorum en kötü garanti ile çözersiniz işi.
 
Yaklaşık 9-10 ay önce ekran kartı alırken AMD ekran kartı almayı çok istedim. Uzunca araştırdım, yerli yabancı forumları gezdim. İlk etapta 3070 ve 6800 arasındaydım. 6800 teknik olarak 3070'in çok çok üstünde, sadece VRAM olarak değil gerek soğutma gerek güç tüketimi açısından cidden 6000 serisi çok başarılı. Performans konusuna değinmiyorum bile 6800 3080 ile yarışıyordu. Ama forumlarda araştırırken; WattMan olsun, çökmeler olsun, ne bileyim oyundaki kaplamalar bozuk gibi değişik değişik sorunlar okuyordum. Sıfır alacak param da olmadığı için ikinci el bir kartta böyle şeyler başıma gelse kart çöp olacağı için cesaret edemedim bir türlü. Vardığım son nokta ise AMD kartlar kesinlikle F/P konusunda üst düzey kartlar ama sorunsuz kesinlikle değiller. Evet hiç sorun yaşamayan bir ton kullanıcı var, zaten olmasa bu şirket çoktan batardı değil mi? Her kartı kullanan sorun yaşasa kim niye alsın. NVIDIA kartlarda hiç sorun çıkmıyor mu çıkıyor fakat NVIDIA'da 1'SE AMD'de bu sayı 5-10. Kimse 20 bin lira verdiği kartta PSU ile GPU'nunten uyumuna kafa yormak zorunda değil. Kartı güncellemekten kaçınmak zorunda da değil. Bunlarla uğraşma ihtimalini göze almayanlar NVIDIA alıyor zaten. Ayrıca WattMan hatasının neden kaynaklandığıyla ilgili %100 bir şey yok. Ben bu forumda 1000W Corsair PSU'yla WattMan hatası alan da gördüm. En son hiçbir şekilde çözemeyip kartı satmaya karar vermişti arkadaş. Sonuç olarak AMD kartlar tabii ki alınır ama alırken ufak bir risk de göze almak gerekir diye düşünüyorum. En basitinden bilgisayardan anlamayan bir yakınım bana PC topla dediğinde şahsen ben AMD kart almam ona. Normal bir kullanıcıya "ya işte güncellemeyecektin o kartı" demek garip olurdu bence.

Çok güzel özetlemişsin.

Bence burada sorun AMD kartlarda hatalardan ziyade, kişilerin genel olarak kartları alınmayacak derecede anlam yüklemeleri. Kimse mesela işlemci konusunda böyle şeyleri diyen nadir insan rastlarsın. Çünkü kendini kanıtladı o alanda AMD. Diyen olursa da tepkiyi yer.

Yani hata alan kişi (çok haklı olarak) yeni bir kart alacak kişiye deneyimini aktarıyor. Böyle böyle birikince alacak kişiler ve bu konulara bakan kişilere bir algı yükleniyor. Bu sefer hata almayan adam diyor ki, ben şu kadar süredir kullanıyorum bir sorun yaşamadım. Çatışma burada başlıyor işte.

Mesela oyuna 2000 TL bayılıp oyunun bozuk optimizasyonundan dolayı hata aldığı halde bile bunu AMD kartlara yükleyenler bile var. (Çünkü AMD oyundan dolayı WattMan hatası verdiiyor. Bu oyundan dolayı olan bir şey.) Kendim bile oyunlarda kaç defa alıyorum bu hatayı. (Kronik Watmann hariç bu dediğim kısımda) Sürekli mod gibi şeyler yaptığım için. Hali ile bir kesim hataları anlatan kişilerin üslübuna göre saçma veya mantıklı buluyor.

Yani bir indirim olmuş burada. Tabii ki de bence sıfır olarak bu kart alınmaması tarfındayım ama alacak olanların kafasın karbuz kabuğu sokuyorlar başka bir şey değil. Yani sen sorun yaşamış ol o zaman alacak kişide kesin sorun yaşayacak. Böyle bir algı oluşturuyorlar etrafta. NVIDIA alıp dediğin gibi hata alan yok mu mesela? Var.

(Yazılarımda bazı istisna durumlar hariç.)

RX 6800 XT çok güzel bir karttır. RTX 4070 rakibi RX 7800 XT ile de yarışıyor desem yalan olmaz. Güç tüketimi RX 6800'e göre çok işte. 650 Watt güzel bir PSU sahibinin işine yarar. Ben zamanında aldım 2 sene olacak şu an bile 4070 ve abisi RX 7800 XT ile kapışıyor. Saf gücünden dolayı.
 
Son düzenleme:
Bırakın artık şu AMD haterlığını NVIDIA almak istiyorsan al geç. Parası fazla olan bir kişi kesinlikle NVIDIA almalı zaten. Biz AMD kartları F/P olarak öneriyoruz. Küçük driver problemleri her kartta var, baktın sürüm sıkıntılı dön eski sürüme bitti gitti. Uzatmayalım konuyu. Şu firma haterlığını da bırakalım artık.
 
Sizin adiniza sevindim.
Ben RX 5704 GB kullanicisiyim.
Kartı 2019 Mayıs'ta aldım ve o zaman Windows 7 kullanıcısıydım.
Ve neredeyse WattMan hatası hiç almiyordum.
Karti da herkese tavsiye ediyordum.
Ancak son 6 7 aydır çok sık WattMan alıyorum ve maalasef olumsuz kanaat olustu.



Son birkaç ayda çok sık WattMan alınca fikrim değişti.
Eskiden böyle düşünmüyordum.
Yaklaşı 10 gün önce XFX RX6700 XT SWFT 309u 12 bin liraya aldım. Windows 11 kullanıyorum ve herhangi bi wattman hatasıyla karşılaşmadım. Bu wattman olayı bitmemişmiydi ?
 
Bu karttan 2 tane kullandım. Vicdansız 60 derecenin üzerine çıkmadı :) Hafif ses yapıyor. Onun dışında 3080 alacağına bunu almanızı tavsiye ederim :) Paranız cebinizde kalsın :)
 
Wattman olayı kolay kolay bitmez ki köklü bir değişiklik yapılmazsa. Köklü değişiklik yapılırsa Wattman'dan beter sorunlar çıkartır AMD başımıza.

Galiba bitmemiş.
Amazondan satın aldım hala iade şansım var. Ama 12k ya başka alternatif bulamadım. 4060 alacaktım ama dlss haricinde 6700 xt den daha iyi değil. Dlss 1080p de çok iyi değilmiş bende 1080p monitör kullanıyorum. Siz olsanız ne yapardınız ? Aldığım kartı en az 3-4 yıl kullanmayı planlıyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı