İnceleme Xiaomi Mi Note 10

Merhabalar, öncelikle şunu söyleyerek başlamak istiyorum; telefonu Technopat Sosyal üzerindeki kendilerinin elden çıkardığı ürünler arasından aldım. Yani böyle söyleyince biraz garip oldu ama kendilerinin ilana koyduğu ürünler diyelim. Telefon inceleme ürünüymüş zaten ve bildiğimiz sıfır kondisyonu olacak şekilde elime ulaştı. Burayı yazma sebebim ise şu; öncelikle bunun için Technopat'a, ardından @Mithat Berhan hocama teşekkür etmek istiyorum, vaktinde çok yardımcı olmuştu.

Telefonu 2023 Eylül ayının sonunda teslim almıştım, o günden beri kullanıyorum.
Yaklaşık 10-12 ay olmuş kullanım süresi.

Telefonun bazı teknik özellikleri:
Ekran boyutu: 6.47 inç
İşlemci: Snapdragon 730G
GPU: Adreno 618
Hafızası: 128 GB
Bellek kapasitesi: 6 GB (6+2 GB şeklinde 2 GB artırılabiliyor)
Batarya kapasitesi: 5260 mAh
Hızlı şarj: Var (30W)
Ekran yenileme hızı: 60 Hz
Ekran: AMOLED - 1080x2340 (FHD+)
Kamera çözünürlüğü: 108 MP
OIS: Var
Video: 4K 30Fps (maksimum)
Antutu v10: 370700 puan (1 hafta önce test ettim)
İşletim sistemi: MIUI 13.0.2 - Android 11 (R)
Ağırlık: 208 gram
Kalınlık: 9.67 mm

Tek tek ele alarak gitmek istiyorum, en sonda da genel değerlendirme olarak ele alacağım, hepsine puan da vereceğim ayrıca.

Ekran boyutu:
Öncelikle ekran boyutundan başlayalım, aslında normal kullanımda bir yere kadar rahatsız etmiyor ancak biraz daha küçük olabilirdi ancak nihayetinde genel olarak yeni telefonların boyutları bu civarlarda oluyor. S24 Ultra'ya baktığımızda 6.8 inç gibi bir devasa ekran boyutu görüyoruz. Kılıfla kullandım bu kullanım süresi boyunca, kılıfla biraz rahatsız ediyor boyutu ancak kılıfsız hiç hissettirmiyor 6.47 inç olduğunu ve rahatlıkla kullanılıyor. Ekran boyutu için puanım (8/10)

İşlemci ve GPU:

İşlemci ve GPU'ya direkt performans bazlı bakmak istiyorum. Kullanımda nasıl vesaire. MIUI gerçekten berbat bir işletim sistemi olduğu için sürekli kasılmalar takılmalar oluyor, orijinal işletim sisteminden çıkıp ROM atmak da istemediğimden mecbur kalıyorum bu takılmalara. Ancak bunları göze almazsak performans olarak gayet tatmin edici olduğunu söyleyebilirim. Uygulamalarda rahatlıkla güzel performans sergiliyor, oyun deneyimim de pek olmadı sadece 2-3 oyuna girip çıkmıştım onlarda da eğer böyle çok aksiyonlu çok animasyonlu efektli yerlere girmezsek en üst FPS'i koruyor ancak bahsettiğim şekilde yerlere girişirsek biraz sıkıntılar başlıyor ama orada da kendi oyun için uygulaması devreye giriyor, onun arka tarafta ne yaptığını bilmiyorum belleği kontrol etmek dışında ama FPS'yi gerçekten arttırıyor. Berbat MIUI sistemi işin içine katmazsak eğer
işlemci ve GPU performansına puanım (7.5/10) ancak eğer işletim sistemini de katarsak (5/10).

Hafızası:
Hafıza kısmına değinmek istiyorum çok kısa bir şekilde, güncel telefonlarda artık 128 GB standart oldu ve genellikle 256 GB tercih ediliyor, bu telefonda ise 128 GB hafıza var, benim kullanımıma göre sürekli minimum 20 GB olacak şekilde yer kalıyor, genellikle de en azından gereksiz uygulamaları sildiğimden 35 GB rahatlıkla yerim oluyor. Ancak iki üç uygulamayla kullanan kişiler için gayet yeterli olur.
128 GB hafızasına puanım (9/10)

Bellek kapasitesi:

Bellek kapasitesi olarak standart 6 GB olarak geliyor ki zaten sadece 6 GB versiyonu var diye biliyorum. Bunun üstüne bellek arttırma ayarı var, bununla 2 GB daha ekleyip 8 GB yapabiliyorsunuz ancak ben bunun pek de faydasını görmedim, en azından gözle görülür bir fark oluşturmadı. Uygulamaları basitçe genellikle hatırlamıyor diyebilirim, birinden diğerine geçtiğimde bir önceki uygulama tamamen baştan tekrar yükleniyor. Bunun sebebi de bence yine MIUI dediğimiz berbat işletim sistemi çünkü boştayken en az %40 kullandığını gördüm. Yine işletim sistemi mağduru olduk, eğer iyi bir işletim sistemi olsa gayet yeterli.
Bellek kapasitesine puanım (8/10)

Hızlı şarj ve batarya kapasitesi:

Hızlı şarj için batarya kapasitesinin başında yazayım, tam dolumu 1 saat diyebilirim. Batarya kapasitesi 5260 mAh ve (Built-in lithium-ion polymer battery) yani bildiğimiz lithium-ion batarya kullanıyor. Tam bir ölçüm asla yapmadım, yapamadım ancak şunu söyleyebilirim ki bir günü %100 dolu bir batarya ile rahatlıkla kurtarıyor. Benim kullanımıma bağlı olarak ya da telefonun inceleme ürünü olup kenarda beklemesi dolayısıyla farklı faktörler olmuş olabilir ama yine de işimi görüyor. Koşullar sıfır bir telefonda normal kullanım şeklinde olsaydı bir diğer günü de rahatlıkla gösterirdi bundan eminim. Tam ekran süresi de açık bir aralık vereceğim çünkü pek emin değilim 7 ila 10 saat civarı diyebilirim.
Benim kendi kullanımıma göre bataryasına puanım (7/10)

Ekran:

Şimdi ekran bir AMOLED ve çözünürlüğü de yukarıda yazdığım gibi 1080x2340. Bundan önce bir Samsung Galaxy S9+ kullanıyordum. Bildiğiniz üzere Galaxy S serisinin ekranları inanılmaz iyi. Onda Super AMOLED bir ekran ve 1440x2960 çözünürlüklü ekran vardı. İkisini kıyaslamam mümkün dolayısıyla. Şimdi şunu söylemeliyim, bazen S9+ telefonumun ekranını aradığım oluyor. Sebebi de şu, daha güzel ve keyifli bir görüntü sağlıyordu. Renk şeması daha iyi ve daha kolay ayarlanabiliyordu, ayrıca değişken çözünürlük mevcuttu. Şu anki bahse konu olan telefon Xiaomi Mi Note 10 ise yine gerçekten sağlam ve güzel bir ekrana sahip ancak dediğim gibi aratıyor. Çözünürlük tarafında da arattığı oluyor renkten ziyade. YouTube'da video izlerken olsun, normal gezinirken ve kullanırken olsun, güzel. Yenileme hızı da çok önemli bir konu değil benim için ama 60 Hz gayet rahat kendini kullandırtıyor, bazen 120 Hz telefonu elime alınca geri 60 Hz'e dönesim gelmiyor değil. Tercih meselesi tabii ama takıntı haline getirenler varsa 120 Hz ya da 90 Hz telefonları, 60 Hz biraz ters onlar için. Onun dışında benim için hiç aratmıyor yüksek Hz ekranı. Genel olarak tatmin edici diyebilirim. Bunun dışında ekran konusunda bildiğiniz üzere düşürünce kırılır mı ya da kolay çizilir mi konuları var. Bunun da en iyi örneği olabilirim çünkü telefonu aşırı anlamsız bir şekilde çoğunlukla elimden kaçırıyorum (düşününce komik geldi ama öyle değil, ekran boyutundan dolayı tam kavrayamıyorum bazen ve fırlıyor). Şimdi ne kadar fazla düşürdüğümü hatırlamıyorum ama düzenli bir şekilde elimden düşüyor, daha dün bir fırlama vakası oldu, öyle böyle değildi ama telefonda bir adet kırık çizik asla rastlayamadım. Nihayetinde, ekranda kılcal çizikler oluştu tabii ama fark edilmeyecek şekilde. Bir keresinde de cebime mecburi işteyken bir cihaz ve telefonu aynı anda koymuştum, ondan dolayı da nispeten ufak bir derin çizik oluştu. Çok şaşırtıcı gelmedi bunların yaşanması ama bunlardan bahsetme sebebim bildiğiniz üzere ekranının dayanıklığı, ki ben bu konuda gerçekten bu Xiaomi telefonları takdir ediyorum. Xiaomi Redmi Note 7 de elimden kurtuldu, bu da kurtuluyor. Bir tek Galaxy S9+ o kadar şanslı değildi.
Ekranına genel olarak her şeyi ele aldığımızda puanım (9/10)

Kamera:

Şimdi şöyle ki, kamera bir telefonda benim için en önemli değer. Bir telefonun kamerasına bakarak o telefonun iyi mi kötü mü olduğunu anlayabiliyorsunuz, bundan emin olabilirsiniz. Bu telefonun da kamerasına ilk olarak bakmıştım ve evet gayet iyi. Şu anda ekleyebileceğim bir görsel ya da video yok ancak ileride ekleyeceğim bu konuya ya da yeni bir konuya, onu da buradan bulabilirsiniz büyük ihtimalle. Neyse konumuza dönelim, fotoğraf için gece çekimi de mevcut. Kamerası ise 108 MP çekebiliyor ancak standart olarak sanırım 27 MP olarak çekiyor. Telefon o yıl kamerasıyla çok dikkat çekmişti çünkü kendisinin 5 adet kamerası bulunuyor. İlk olarak 108 MP bir kamerası var çokça bahsedildi bu konuda da tarafımca. İkinci olarak 12 MP telefoto kamerası var, ardından bir adet daha 8 MP telefoto kamerası daha mevcut, sonrasında ise 20 MP bir ultra geniş açı kamerası var, son olarak da 2 MP şeklinde bir makro kamerası mevcut. (Kamera kısmının sonunda da spoiler kısmını açarsanız teknik detaylarını da bulabilirsiniz.) Genel olarak gayet tatmin edici, çok güzel fotoğraflar çektiğini söyleyebilirim. Video tarafında da aynı şekilde gayet güzel videolar çekiyor, ki burada üzücü bir olay var o da 4K 60 Fps olmaması ama pek de inanılmaz öneme sahip değil benim için. Direkt kabaca geçmek istemiyorum çünkü kamerasıyla dediğim gibi çok dikkat çeken bir cihaz kendisi. Fotoğraflarda normalde Xiaomi dediğimizde puslu kötü Redmi fotoğrafları aklımıza geliyor ancak bu Redmi değil direkt Mi Note 10 ve kamerası farklı ve daha iyi sensörlere sahip. Bir fotoğrafı çektiğiniz zaman bu Xiaomi ile çekilmiş dedirtmiyor, aksine telefondan çıkmamış gibi de durduğu oluyor bazen, ki bir keresinde yanlışlıkla çektiğim fotoğrafı DSLR kamera ile çekilmiş sandım. Gece ışığında pek bir denemem olmadı gerçekten şurayı özellikle çekeyim diyerekten açıkçası ama rastgele fotoğraflarda tatmin edici olduğunu söyleyebilirim. Video kısmında pek bir deneme şansım olmadı ama ufak tefek denemelerimde performansının yine gün ışığında çok iyi olduğunu söyleyebilirim. Kısaca bir de ön kameraya değinmek istiyorum hep arka kamera konuşmak olmaz sonuçta ön kamera da kullanılacak, açıkçası ben ön kamerasını çok beğendim. Özellikle gün ışığında çok güzel performans sergiliyor. 32 MP bir ön kamerası olduğunu da söyleyebilirim. Tabii ön kamerası video kısmında çok geride kalıyor çünkü sadece 1080p 30fps çekim yapabiliyor. Video dışında ön kamera fotoğrafları hakikaten iyi.
108 MP (7P lens), f/1.7, 25mm (wide), 1/1.33", 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS
12 MP, f/2.0, 50mm (telephoto), 1/2.55", 1.4µm, dual pixel PDAF, 2x optical zoom
8 MP, f/2.0, (telephoto), 1.0µm, PDAF, OIS, 3.7x optical zoom, 5x hybrid zoom
20 MP, f/2.2, 13mm (ultrawide), 1/2.8", 1.0µm
2 MP, f/2.4, (macro)
Şimdilik ben fotoğraflayamıyorum ama bu mavi yazıya tıklayıp çekilmiş örnek fotoğraflara bakabilirsiniz.
Kamera için puanım (9/10)

Hoparlör:

Çok kısa bahsetmek istiyorum bu konudan çünkü telefonda hoparlör olmasa daha iyiydi dedirtiyor S9+ telefonumdan sonra ancak yine de deyinmem gerekli. Kendisinde bir mono hoparlör bulunuyor yani tek bir tane hoparlörü mevcut. Telefondan kalkıpta bir YouTube videosunu izlemek hiç ama hiç keyif vermiyor ancak öylesine sosyal medyada dolanırken idare ediyor. Hiç hoparlörü olmasa da olurmuş. Onun dışında ses kalitesi olarak evet bir mono hoparlöre göre iyi, ses seviyesini de eğer sonlara doğru açarsanız tatmin edici olabiliyor ama bir MIUI işletim sistemi hüsranı kadar bu da hüsrana uğratıyor.
Hoparlör için puanım (6/10)

Ağırlık ve kalınlık:

Biraz önemli bir unsur olabiliyor çoğu kişi için, bu telefonda da kesinlikle eklenmesi gereken bir başlık olarak düşündüm çünkü telefon biraz ağır ve kalın. Kalınlığının sebebinin 5 kameraya sahip olması olduğunu düşünüyorum ve ağırlığı da bunlardan dolayı otomatik olarak geliyor. Yani diğer S9+ telefonum 189 gramdı bu da sadece 20 gram fazla ama kullanırken bir yerden sonra uzun kullanımda özellikle fark ettiriyor. Hatta bunu kalınlığından dolayı daha da çok hissettiriyor diyebilirim. Telefonun bence değiştirilemeyecek tek eksisi ve dezavantajı ağırlığı ve kalınlığı olabilir. Yine MIUI dediğimiz rezillik abidesini ROM ile çözeriz ama bu maalesef değişmeyen bir ağırlık ve kalınlık. Sonuç olarak biraz üzebiliyor. Ama şimdi biraz kallavi olduğu için de bazen iyi de duruyor be.
Ağırlık ve kalınlık için puanım (5/10)

Görünüş:

Çok kısa bahsetmek istediğim bir konu aslında, dışarıdan nasıl görünüyor bu telefon diye bazı kişiler düşünebiliyor (ben dahil). Yani premium bir görünüşü mü var yoksa Galaxy A serisi yada ne bileyim Redmi Note serisi gibi giriş segment telefonlar gibi mi duruyor bilemiyoruz. Şimdi ben hem kılıflı hem de kılıfsız nasıl hissiyatı var onu söyleyeyim. Kılıflı kullanımda kesinlikle o premium görünüşünü kendiniz isteğinizle engelliyorsunuz (bahsettiğim kılıf kutu içinden çıkan kendi kılıfı). Ancak bunun dışında telefonu kılıfsız kullandığınız zaman gerçekten de açık ara bir premium telefon gibi duruyor.
Görünüşü için puanım (8.5/10)

Parmak izi sensörü:

Ekran altında bulunan bir parmak izine sahip ve halen daha anlayamadığım bir teknoloji kendisi ama çok düzgün çalışıyor bunu da gerçekten anlamıyorum. Sadece biraz yavaş çalışan bir parmak izine sahip olduğunu söyleyebilirim ancak doğruluk payı çok yüksek hatta hatasıza yakın.

Ekranda ve arka kapakta iz:
Bu da bir telefonda önemli bir husus olduğunu düşündüğüm bir konu. Özellikle başlık atma sebebim de, evet bu telefon iz tutuyor. Hem de gerçekten iz tutuyor, kılıfla kullanmamın tek sebebi de bu olabilir diyebilirim. Ekranı hadi neyse diyorum da arka kapak bildiğimiz gri renge sahipken rengi değişiyormuşcasına hissiyat veriyor. Bu da göz ardı edilebilecek bir husus olduğundan pek de göze batmıyor bu konu ama kesinlikle iz tuttuğunu söyleyebilirim.

Şimdi genel olarak değerlendirecek olursak;
bütün deneyimlerimi aklıma geldiğince yazmaya çalıştım, oyun tarafında pek bir deneme şansım olmasa da yine de aktarmayı denedim. En çok oynanan oyun olan PUBG'yi indirip onun da performansını özellikle ekleyeceğim çünkü, eskiden bilgisayarlar için "GTA V açar mı" terimi kullanılırken şimdi telefonlarda "PUBG kaç FPS alıyor" terimi var gibi bir şey. Performansı idare eder, ROM atılırsa tadından yenmez ama MIUI ile biraz işkence (ona rağmen kullandırtıyor keyifli telefon). Kamerasından bahsetmeme bile gerek yok, telefona bağlayan kesinlikle en önemli unsur kamerası. Bataryası normal bir kullanımı bir gün boyunca çok rahatlıkla taşır, pili biterse de şarjı kurtaracak seviyeye hızlıca ulaşıyor. Orta segment uygun fiyatlı bir telefondan isteyeceğiniz her şey var (işletim sistemi dışında).
Telefona bütün her şey ele alındığında segmenti dahilinde vereceğim en net puan (8/10) - (İşletim sistemi belası hariç olsaydı (9/10))

Buraya kadar okuduysanız teşekkür ediyorum.
Umarım lafı çok eveleyip gevelememişimdir, hem sıkıcı olmasın hem de bütün detaylarına ineyim diye uzunca yazdım.

NOT: İlk detaylı incelemem. Eğer değinmeyi unuttuğum bir konu varsa mutlaka yazın, sizlerin sorusunu yanıtlayarak direkt konuya da o bilgiyi eklemiş olalım.

Son düzenleme:
Nispeten eski bir cihaz olduğunu düşünürsek bence kamera ve tasarıma ek olarak batarya ve şarj olarak da halen yeterli. CPU senin kullanımına yetiyor. Ama şunu söyleyebilirim MIUI beladır.
Kesinlikle öyle hocam. Halen daha geçerli ve yeterli bir telefon. Şu MIUI olmasa neler anlatacak da işte. ROM şart olan bir cihaz, bunun zincirleri tamamen MIUI.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı