Çözüldü Xiaomi Mi Router 4A Gigabit Edition'a OpenWRT kurulabilir mi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

ibrdlmn

Femtopat
Katılım
13 Mayıs 2022
Mesajlar
8
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba,

Bufferbloat sorunu yaşıyorum. Forumda OpenWRT kullanarak bu sorunun çözülebildiğine dair bazı konuları okudum.
İnternet sağlayıcımın sağladığı Nokia ONT ve ZTE H298A V9 modem üzerinden TTNET FTTH kullanıyorum. Bu sistemle aldığım bufferbloat test sonucum aşağıdaki görselde mevcut.

11.JPG
Forumdaki başlıklardan gördüğüm kadarıyla öncellikle OpenWRT destekleyen bir cihaz edinmem gerekiyordu. Bu sebepten Xiaomi Mi Router 4A Gigabit Edition satın aldım. Cihazın OpenWRT sayfasından edindiğim bilgiye göre, bu cihazın güncel üretilen versiyonlarındaki kullanılan EON flash çip yüzünden OpenWRT kurulamıyormuş, cihazın içini açtım ve gördüğüm kadarıyla benim satın aldığım üründe kullanılan çip Winbond marka, yani bir sıkıntı yok (cihazın kutusundaki üretim tarihi 12/2020).

Xiaomi routerı geldiği gibi OpenWRT kurmadan direkt şu şekilde bağladım; Nokia GPON'dan ZTE modemin WAN portuna, ZTE modemin LAN1 portundan Xiaomi router'ın WAN portuna ve Xiaomi'nin LAN1 portundan masaüstü bilgisayarıma direkt olarak bağladım. Güncel firmware yoktu, bu haliyle hemen bir bufferbloat testi daha yaptım.
22.png
Ardından güncel firmware yükledim ve bir daha bufferbloat testi yaptım.
33.png
Sonrasında Xiaomi'nin arayüzünü kurcaladım. Aşağıdaki görseldeki kısımdan maksimum hız ayarlarımı kullandığım paketin 1-2 Mbps altına çektim ve QOS açtım. Tekrardan bufferbloat testi yaptım.
44.JPG55.png

Forumdaki mesajlardan anladığım kadarıyla bu değerleri OpenWRT kurduktan sonra daha da aşağıya çekmek mümkün. Router'ın OpenWRT sayfasındaki yönergeleri ve Youtube'dan cihaza yapılan şu kurulumu inceledim. Bunları takip ederek kurabilirim sanırım. Bu sebepten VirtualBox kurup Ubuntu yükledim. Ancak kafama takılan bir sorun var.

Yukarıda bahsettiğim şekilde hem ZTE modemi (192.168.1.1) hem de Xiaomi routerı (192.168.31.1) aynı anda kullanıp internetimi kullanabiliyorum. Bir önceki paragrafta paylaştığım Youtube videosunda Xiaomi cihaza OpenWRT kurulumu yapıyor, ve sonrasında OpenWRT arayüzüne 192.168.1.1 kullanarak giriş yapıyor. Benim şuan ki kullandığım sistemde ZTE modemin arayüzü ile aynı yani. Konuya çok hakim değilim, ama kurulum esnasında bu durumda bir çakışma olabilecekmiş gibi geliyor, o yüzden öncellikle sizlere danışmak istedim. ZTE modemin arayüzüne giriş yaptığım adresi değiştirmem falan mı gerekiyor? Ya da bu iki cihaz aynı anda bağlıyken kurulum yapabilir miyim onu da bilmiyorum.

Yardımcı olabilirseniz sevinirim, şimdiden teşekkürler.

@Disty
 
Son düzenleme:
Çözüm
ZTE modemi fabrika ayarlarına döndürüp Wi-Fi ağlarını kapattıktan sonra modemi bridge moda alın.
ZTE modemi bridge moda aldıktan sonra o modeme bir daha dokunmayacaksınız.

ZTE modem, Türk Telekom ile iletişim kurmak ve telefon bağladıysanız telefonu çalıştırmak dışında bir şey yapmayacak, interneti LAN4 portuna olduğu gibi dokunmadan verecek.
ZTE modem interneti olduğu gibi dokunmadan LAN4 portuna verdiği için internete bağlanamayacak ve internet ışığı kırmızı yanacak, bu normaldir.

ZTE modemi bridge moduna aldıktan sonra OpenWRT routerin WAN portunu, ZTE modemin LAN4 portuna bağlayıp internet kullanıcı adı ve şifrenizi, PPPoE seçeneği ile OpenWRT'ye gireceksiniz.
Hocam
SQM yükledim, yaptığım ayarlar sonucundaki Bufferbloat test sonuçlarım aşağıdaki şekilde.
Eki Görüntüle 1445525Eki Görüntüle 1445526
Ayarlarım ise şu şekilde.
Eki Görüntüle 1445528Eki Görüntüle 1445529Eki Görüntüle 1445530
Hocam emeğine sağlık gerçekten de harika olmuş. Bu konuyu rehber olarak değerlendirip ben de ne zamandır kutusunda öylece duran Xiaomi 4A Gigabit Edition yönlendiricimi çıkardım. Fakat ne göreyim: altındaki barkodda Gigabit Edition yazmasına rağmen cihazın arayüzünde 4A Giga Version yazıyor. Fotoğraf ve ekran görüntüsü ekliyorum, zahmet olmazsa bir bakar mısın? Normal bir durum mu?

@Disty
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20220802_160829.jpg
    IMG_20220802_160829.jpg
    101,1 KB · Görüntüleme: 172
  • IMG_20220802_160842.jpg
    IMG_20220802_160842.jpg
    76,6 KB · Görüntüleme: 131
  • ss.png
    ss.png
    31 KB · Görüntüleme: 181
Son düzenleme:
Hocam

Hocam emeğine sağlık gerçekten de harika olmuş. Bu konuyu rehber olarak değerlendirip ben de ne zamandır kutusunda öylece duran Xiaomi 4A Gigabit Edition yönlendiricimi çıkardım. Fakat ne göreyim: altındaki barkodda Gigabit Edition yazmasına rağmen cihazın arayüzünde 4A Giga Version yazıyor. Fotoğraf ve ekran görüntüsü ekliyorum, zahmet olmazsa bir bakar mısın? Normal bir durum mu?

@Disty
Normal. Gigabit'i kısaltıp Giga edition deniyor.
 
Normal. Gigabit'i kısaltıp Giga edition deniyor.
Anladım hocam teşekkürler. Kontrolü ben de yaptım ve Winbond marka flash varmış bende de. OpenWrt kurulumu için takip etmem gereken adımları sırayla anlatan bir kaynak varsa paylaşır mısınız? Modem ayarlarına hakimim sadece OpenWrt kısmı ile ilgili bilgi lazım, zahmet veriyorum saolun şimdiden.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı