Xiaomi Mi Router AX1800 nasıldır?

Evet, ürün geldi kullanmaya da başladım. Henüz yeterince kurcalama fırsatım olmadı. Arayüzü, güncelleme desteği gibi kısımlar Keenetic'ten sonra yetersiz hissettirdi doğrusu. Ama fiyatına göre bakınca şu an 390 TL'ye emsal donanım ve özellik şu an rakibi yok gibi.

Çin sürümünü yükledin mi?
 
Çin sürümünü yükledin mi?

Evet onu da denedim yalnız şöyle bir problem var. Ben fiber internet kullanıcısıyım ve gpon cihazından routere kullanıcı adı şifrenin yanında Vlan İD bilgisini de girmem gerekiyor. Normal sürüm de bu bilgiyi sadece ilk kurulum sayfasının detaylarında girebiliyorsunuz, eğer olurda atlarsanız cihazı sıfırlayana kadar girişi düzeltemezsiniz. Fakat Çin versiyonu kurduğunuzda ilk giriş sayfasında dahi Vlan İD bilgisini değiştirebilecek alan gelmez. Buna karşın bende cihazı kablosuz olarak bağladım ve bu durumda istediğim performans farkını alamadım. Cihazı yerin dibine sokmak değil amacım ancak basit ve gıcık problemler ile kullanıcısını yorduğunu düşünüyorum. Avrupa sürüme dönmek için indirebileceğiniz orjinal bir imaj dosyası bile bulunmuyor. Ancak forumlardaki halini yükleyip sıfırlayabiliyorsunuz.
 
Evet onu da denedim yalnız şöyle bir problem var. Ben fiber internet kullanıcısıyım ve GPON cihazından routere kullanıcı adı şifrenin yanında vlan ID bilgisini de girmem gerekiyor. Normal sürüm de bu bilgiyi sadece ilk kurulum sayfasının detaylarında girebiliyorsunuz, eğer olurda atlarsanız cihazı sıfırlayana kadar girişi düzeltemezsiniz. Fakat Çin versiyonu kurduğunuzda ilk giriş sayfasında dahi vlan ID bilgisini değiştirebilecek alan gelmez. Buna karşın bende cihazı kablosuz olarak bağladım ve bu durumda istediğim performans farkını alamadım. Cihazı yerin dibine sokmak değil amacım ancak basit ve gıcık problemler ile kullanıcısını yorduğunu düşünüyorum. Avrupa sürüme dönmek için indirebileceğiniz orijinal bir imaj dosyası bile bulunmuyor. Ancak forumlardaki halini yükleyip sıfırlayabiliyorsunuz.

Bulamadıysan bende global Firmware var atim sana.
 
Teşekkür ederim. DH de yer alan YouTube videosundan aldım global sürümü sıfırladım tekrar. Normal hali ile kullanıyorum şimdilik. Kablosuz genişletici moduna aldım. Böyle verim almaya çalışacağım.
Asıl modemin Wi-Fi'ını devre dışı bırakıp, Ethernet portuyla Xiaomi'ye interneti aktarıp Wi-Fi'ı Xiaomi üzerinden kullanamıyor musun? Varsa TV+'ı yine asıl modem üzerinden Ethernet ile kullanıp yalnızca Wi-Fi ağını Xiaomi'de tutsan mantıklı olmaz mı?
 
Asıl modemin Wi-Fi'ını devre dışı bırakıp, Ethernet portuyla Xiaomi'ye interneti aktarıp Wi-Fi'ı Xiaomi üzerinden kullanamıyor musun? Varsa TV+'ı yine asıl modem üzerinden Ethernet ile kullanıp yalnızca Wi-Fi ağını Xiaomi'de tutsan mantıklı olmaz mı?
Bu xiaomi routerin övülen özelliği çin versiyonu yüklenince kablosuz performansının çok arttığı. Dediğiniz gibi ethernet kablosu ile xiaomi routere bağlantı yapılabiliyor, ancak benim gibi fiber internet kullananlar gpon cihazı üzerinden alıyor ve kullanıcı adı şifrenin yanında vlan id bilgisini girmezse internet alamıyor. Xiaomi routerin tuhaf tarafı çin versiyon kurulursa vlan id giremiyorsunuz, global sürüm kurarsanızda sadece ilk açılış ekranında girebiliyorsunuz. Fiber olarak bağlanıp kullanıncada global sürüm yüklü olduğu için kablosuz bağlantıda bir ekstra performans olmuyor. Yani normal adsl/vdsl kullananlar için problem yok ama fiber kullananlar için vlan id konusu sıkıntılı. Bu normalde basit bir ayar bu kadar uğraştırması anlamsız. Kısacası fiber internet kullanıcılarına bu routeri önermem. 🙂

Edit: Problemi biraz uğraşarak da olsa çözebildim. Benzer sorun yaşayanlar ulaşabilir. Şu an hem güzel değerler alıyorum hemde modemin donanımın hakkını alabiliyorum. Yük altında bile sapıtmıyor.
 

Dosya Ekleri

  • 1.PNG
    1.PNG
    362,4 KB · Görüntüleme: 108
Son düzenleme:
Bu Xiaomi routerin övülen özelliği Çin versiyonu yüklenince kablosuz performansının çok arttığı. Dediğiniz gibi Ethernet kablosu ile Xiaomi routere bağlantı yapılabiliyor, ancak benim gibi fiber internet kullananlar GPON cihazı üzerinden alıyor ve kullanıcı adı şifrenin yanında vlan ID bilgisini girmezse internet alamıyor. Xiaomi routerin tuhaf tarafı Çin versiyon kurulursa vlan ID giremiyorsunuz, global sürüm kurarsanızda sadece ilk açılış ekranında girebiliyorsunuz. Fiber olarak bağlanıp kullanınca da global sürüm yüklü olduğu için kablosuz bağlantıda bir ekstra performans olmuyor. Yani normal adsl/vdsl kullananlar için problem yok ama fiber kullananlar için vlan ID konusu sıkıntılı. Bu normalde basit bir ayar bu kadar uğraştırması anlamsız. Kısacası fiber internet kullanıcılarına bu routeri önermem. 🙂

Edit: Problemi biraz uğraşarak da olsa çözebildim. Benzer sorun yaşayanlar ulaşabilir. Şu an hem güzel değerler alıyorum hem de modemin donanımın hakkını alabiliyorum. Yük altında bile sapıtmıyor.

Nasıl yaptın
 

Buradaki videoyu takip ederek rootlu şekilde global sürümü kurdum. Gpon cihazından direk bağladım. Açılışta bölgeyi Türkiye olarak seçtim. Vlan id bilgisini girdim. Cihaz açıldıktan sonra root komutları ile wifi ayarlamalarını yaptım ve yeniden başlattım. Şu an herşey normal görünüyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Yok benim sormak istediğim, Gpon cihazından Superonline modemine, Superonline modeminden de Ethernet çıkışı ile Router'a internet aktarılamıyor mu? Yani kablosuz genişletici değil de kablolu genişletici tarzında, ancak Superonline modeminin Wi-Fi'ı devre dışı bırakılarak tek kablosuz ağ Router'dan olacak şekilde yapılamıyor mu diye. Ben de şu an VDSL alt yapısında bu dediğim şekilde kullanıyorum, binamıza fiber alt yapı geldi bir kaç güne gelip kurulum yapacaklar yine fiberde bu şekilde kullanmayı düşünüyordum. Bir de TV+ kullanıyor musunuz? TV+ yalnızca Superonline modemi üzerinden çalışıyor diye okumuştum da.
 
TV+ abonesi değilim o konuda bilgim yok maalesef. Evet dediğiniz şekilde kullanılabilir ancak benim istediğim ana cihaz olarak xiaomi kullanmaktı. Firmaların verdiği cihazı aradan çıkarmak istiyordum. Birçok kişi de böyle kullanıyor. Gpondan firma cihazına oradan kendi cihazımıza derken çok fazla kablo - kargaşa oluşuyor ve firma cihazının gıcık kısıtlamalarına da ister istemez mağruz kalıyoruz. En temizi onu fişten çekmek. 🙂
 

Geri
Yukarı