Xigmatek Aquaria Plus kasada doğru hava akışı için fan konumları nasıl olmalı?

bayterek

Decapat
Daha fazla  
Yani bu kasada şu an tüm fanlar havanın hepsini dışarıya atıyor ve içeriye üfleyen kasa yok. Görseldeki gibi fanlar bu dizilimde,, en doğru hava akışı hava sirkülasyonu nasıl olmalı bu kasada? Birisi diyor ki alttaki üç fan içeriye üflese kafi, diğeri de alttaki ve sağdaki 3 fanlar içeriye üflese kafi diyor. Gangisi doğru?

Dosya Ekleri

• 07261768-6E2B-41F5-A00C-DA38A32919B1.jpeg
    07261768-6E2B-41F5-A00C-DA38A32919B1.jpeg
    155,6 KB · Görüntüleme: 239
Ön taraftaki 3 fan dışarıya üflerse hava akımı bozulur diye biliyorum. Yani asıl olması gereken, işlemci yakınındaki tüm fanların egzoz fan olarak çalışması, diğer fanların içeri soğuk hava çekmesi.

Dosya Ekleri

• Screenshot 2023-01-22 at 20-36-55 best pc case fans position - Google Search.png
    Screenshot 2023-01-22 at 20-36-55 best pc case fans position - Google Search.png
    647 KB · Görüntüleme: 194
Kasanın önündeki, altındaki ve solundaki fanlar içeri; üstündeki, arkasındaki ve sağındaki fanlar dışarı üflemeli.
Ayrıca işlemcinin üzerindeki fan, işlemcinin üzerindeki soğutucu bloğa üflemeli.

Kasanın önündeki, altındaki ve solundaki fanlar içeri; üstündeki, arkasındaki ve sağındaki fanlar dışarı üflemeli.
Ayrıca işlemcinin üzerindeki fan, işlemcinin üzerindeki soğutucu bloğa üflemeli.

İzlediğim videolarda öyle kullanılması sağlıksız diye duydum.

Yani anlladığım kadarıyla 3'lü grup halinde olan fanlar içeriye üflecek doğrrumu anllamışım en doğrusu bu mu?

Evet sağlıksız, arkadaşın kafası karışmış veya yanlış yazdı herhalde, attığım resimdeki gibi yapın siz.

Yani anlladığım kadarıyla 3'lü grup halinde olan fanlar içeriye üflecek doğrrumu anllamışım en doğrusu bu mu?

Üsttede 3 tane fan var öndede hangisinden bahsediyorsunuz? Attığım resimdeki gibi yapın.

Eğer işlemci fanı stok fan ise soğutucu bloğa üflemeli. Çünkü amaç önden giren soğuk havayı fan ile yakalayıp bloğa üfleyerek bloğu soğutmaktır ki bloğa işlemciden ısı geçişi devam etsin ve işlemcinin ısısı düşsün.

Ancak kule tipi soğutucularda durum farklıdır. Eğer soğutucunun fanı kasanın önüne bakıyorsa yine içeri bloğa üfleyecek şekilde takılır. Yukarıda yazdığım sebepten.
Fan kasanın arkasına takılıyor ise tam tersi bloktan aldığı havayı dışarı üfleyerek şekilde takılır. Çünkü böylelikle önden gelen hava bloğa erişir, bloktaki ısı soğuk havaya geçer. Blok soğur, hava ısınır. Bloğa bağlı olan fanda tutar o havayı kasanın arkasındaki fanın önüne üfler. E yukarıda ilk mesajda yazdım, kasa arka fanı da egzoz fan olarak kullanılır. O yüzden o da o havayı tutar dışarı üfler. Kasanın hava akışı sağlanır.

Alt fanın içeri, üst fanın dışarı üflemesinin sebebi de budur. Isınan hava yükselir, soğuyan hava alçalır. Bu yüzden üst fanlar egzoz faln olarak kullanılır.

Hocam görseldeki kasa benim kasa stok soğutucu yok sıvı soğutma var.

Eğer işlemci fanı stok fan ise soğutucu bloğa üflemeli. Çünkü amaç önden giren soğuk havayı fan ile yakalayıp bloğa üfleyerek bloğu soğutmaktır ki bloğa işlemciden ısı geçişi devam etsin ve işlemcinin ısısı düşsün.

Ancak kule tipi soğutucularda durum farklıdır. Eğer soğutucunun fanı kasanın önüne bakıyorsa yine içeri bloğa üfleyecek şekilde takılır. Yukarıda yazdığım sebepten.
Fan kasanın arkasına takılıyor ise tam tersi bloktan aldığı havayı dışarı üfleyerek şekilde takılır. Çünkü böylelikle önden gelen hava bloğa erişir, bloktaki ısı soğuk havaya geçer. Blok soğur, hava ısınır. Bloğa bağlı olan fanda tutar o havayı kasanın arkasındaki fanın önüne üfler. E yukarıda ilk mesajda yazdım, kasa arka fanı da egzoz fan olarak kullanılır. O yüzden o da o havayı tutar dışarı üfler. Kasanın hava akışı sağlanır.

Alt fanın içeri, üst fanın dışarı üflemesinin sebebi de budur. Isınan hava yükselir, soğuyan hava alçalır. Bu yüzden üst fanlar egzoz faln olarak kullanılır.

Ama bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

Evet sağlıksız, arkadaşın kafası karışmış veya yanlış yazdı herhalde, attığım resimdeki gibi yapın siz.

Üsttede 3 tane fan var öndede hangisinden bahsediyorsunuz? Attığım resimdeki gibi yapın.

Hocam yukarıda attığım görselde kasam var oordan anlatırsanız daha iyi olur attığınız görseldeki kasa kasamla aynı değil.

@bayterek kasanın önünde fan yeri yok mu? Gördüğüm kadarıyla sağ da ve altta 3'er fan bloğu ve üstte sıvı soğutmanın radyatörü var.

Aynen öyle başka fan yok önde fan yok birisi alttaki fanlarla yandaki 3'lü fanlar içeriye üflesin demişti ama net cevap alamamıştım bu haftadada vatana götürüp montajllamasını yaptıracağım için sıkıntıda yaşamak istemiyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı