XMP özelliğini açmadan RAM'lere overlock yapma

Tespit etmiyor. Üreticinin girdiği değerleri olduğu gibi geçiriyor. Üretici her RAM'e ayrı ayrı XMP profili yapmadığından arada silikon kalitesi kötü RAM'ler çıkıp XMP değerini yapamayabiliyor.
Bir kere XMP'nin temel işlevi anlattığım şeydir. O nedenle tespit etmiyor demek yanlış. Ayrıca (Birebir aynı belleklerin bulunduğu bir bilgisayarda) belleklerden birinin silikon kalitesi kötü bile olsa manuel yapılan overclock işleminden sonra da sorun yaşanacaktır.

Bir kere XMP'nin temel işlevi anlattığım şeydir. O nedenle tespit etmiyor demek yanlış
XMP'nin açılımını biliyor musun? Extreme Memory Profile. Yani Overclock profilidir. Tuner değildir. O profili de üretici ayarlar, siz XMP açtığınızda o profildeki ayarlar doğrudan geçirilir.

Bakın Intel ne demiş? Her ne kadar test edildiğini söyleseler de arada yapamayanlar çıkıyor. XMP ayarlarını gevşetince düzeliyorlar.

"BIOS'u veya özel bir ince ayar uygulamasını kullanarak önceden tanımlanmış ve test edilmiş Intel® Extreme Bellek Profili (Intel® XMP) profillerini yükleyebilirsiniz."

belleklerden birinin silikon kalitesi kötü bile olsa manuel yapılan overclock işleminden sonra da sorun yaşanacaktır.
Burada iyice saçmalamışsınız. İyi silikonlu DDR4 RAM'e 8000 MHz girerseniz o da sorun yaşatır. Overclock rastgele değil silikon kalitesine göre test edile edile yapılır. RAM'in kaldırabileceği voltaj geçilmediği ve stabil olduğundan emin olunan ayarlar kullanıldığı müddetçe sorun yaşanmaz.

XMP'nin açılımını biliyor musun? Extreme Memory Profile. Yani Overclock profilidir. Tuner değildir. O profili de üretici ayarlar, siz XMP açtığınızda o profildeki ayarlar doğrudan geçirilir.

Bakın Intel ne demiş? Her ne kadar test edildiğini söyleseler de arada yapamayanlar çıkıyor. XMP ayarlarını gevşetince düzeliyorlar.

"BIOS'u veya özel bir ince ayar uygulamasını kullanarak önceden tanımlanmış ve test edilmiş Intel® Extreme Bellek Profili (Intel® XMP) profillerini yükleyebilirsiniz."

Burada iyice saçmalamışsınız. İyi silikonlu DDR4 RAM'e 8000 MHz girerseniz o da sorun yaşatır. Overclock rastgele değil silikon kalitesine göre test edile edile yapılır. RAM'in kaldırabileceği voltaj geçilmediği ve stabil olduğundan emin olunan ayarlar kullanıldığı müddetçe sorun yaşanmaz.
Hocam bu attığınız linkten kendi RAM özelliklerimi bulup ona göre mi ayarlama yapayım ?

XMP'nin açılımını biliyor musun? Extreme Memory Profile. Yani Overclock profilidir.
XMP overclock yapıyor fakat anakart'ın emniyetli olması için öngördüğü düşürülmüş frekans değerine overclock yapıyor. Belleklerin kendi tasarımsal frekans değerinin üzerine çıkıldığı zaman ancak overclock yapıldığından söz edebiliriz.

Belleklerin kendi tasarımsal frekans değerinin üzerine çıkıldığı zaman ancak overclock yapıldığından söz edebiliriz.

Dediğin tasarımsal değer XMP değil JEDEC profilidir. JEDEC profili üstü her şey overclock sayılır.

XMP overclock yapıyor fakat anakartın emniyetli olması için öngördüğü düşürülmüş frekans değerine overclock yapıyor.

Hayır, direkt XMP profilinde ne varsa geçiriyor. Ama XMP 1.4V veriyor, anakartta da 1.35V sınırı varsa XMP voltajı sınırlandırılır. Frekans sınırları her zaman geçerli olmasa da genellikle o sınırı da geçemiyor.

Örneğin Kingston 3600 MHz 1.35V 17-21-21 yazmış XMP'ye. Anakartın voltaj ve frekans sınırını geçmediği sürece anakart müdahale etmez.

Dediğin tasarımsal değer XMP değil JEDEC profilidir. JEDEC profili üstü her şey overclock sayılır.

Hayır, direkt XMP profilinde ne varsa geçiriyor. Ama XMP 1.4V veriyor, anakartta da 1.35V sınırı varsa XMP voltajı sınırlandırılır. Frekans sınırları her zaman geçerli olmasa da genellikle o sınırı da geçemiyor.

Örneğin Kingston 3600 MHz 1.35V 17-21-21 yazmış XMP'ye. Anakartın voltaj ve frekans sınırını geçmediği sürece anakart müdahale etmez.

Hocam 2666 MHz, 1.35V tCL değerlerini 16 yaptım fakat diğer ayarları bulamadım. Timing control sekmesinde olucak yazıyordu fakat öyle isimler bulamadım.

tRCD_RD veya RCDRD diye geçiyordur. Diğerleri RAS ACT TIME ve RAS PRE ACT TIME gibi bir şey olmalı.
Hocam görselde attım bir kaç tanesini buldum ama şimdi çok tecrübeli değilim. Siz söyleseniz size zahmet yanlış yapmak istemiyorum. Kusura bakmayın sizide yoruyorum.

Dosya Ekleri

• 20230527_192531.jpg
    20230527_192531.jpg
    225,3 KB · Görüntüleme: 23
  • 20230527_192550.jpg
    20230527_192550.jpg
    243,9 KB · Görüntüleme: 22
  • 20230527_192607.jpg
    20230527_192607.jpg
    154,8 KB · Görüntüleme: 24
  • 20230527_192610.jpg
    20230527_192610.jpg