Yabancı yatırımlar ülkeye nasıl fayda sağlar?

Yabancı yatırımcı ülkeye gelince beraberinde bir iş modeli de getirir. Yani genelde hazır bir iş vardır ve o iş senin ülkene gelir.

Bu iş eğer üretim üzerine ise ki genelde öyledir;

- Ülkene ilk etapta büyük para girer. Bu iş modeli beraberinde ihityacı olduğu parayı Türk bankalarına yatırır.
- Bu iş modeli faaliyete geçerken büyük veya ufak bir sürü istihdam yaratır. En kötüsünden bir fabrika yapılacak ise işçisinden mühendisine, fabrika el değiştirecekse yine kaynakçısından tasarımcısına kadar istihdam yaratır.
- Faaliyete geçtiği zaman ürünler dışarıya çıkar, gümrüklerden ve ürünler üretilirken alınan hammaddeden devlet vergi keser. Devlet kazanır. İşçiye verir, işçiye verdiği para, fabrikanın dışarı vererek para kazandığı ürünlerden gelir ve devlete dışarıdan para girmiş olur.
- Fabrikada çalışan işçi ve mühendisler uzmanlaşırlar. Standartlara sahip olurlar ve belli bir alanda bir süre sonra kendileri de iş kurabilecek seviyeye bilgi anlamında gelebilirler ve firma değiştirdiklerinde bu bilgileri orayı da geliştirmek için kullanabilirler.

Faydası çoktur yani, ancak bunlar için önce kararlı bir ekonomi ve liyakat gerekir.
 
İşçiliğin ve hammadde'nin ucuz olduğu coğrafyalarda uygulamak daha iyidir. Bugün baktığın zaman anakart ekran kartı işlemci gibi ürünlerin çoğu güneydoğu asya ülkelerinde üretilir. Apple bile Çin'de üretim yapıyor. Hatta Türkiye'de de işçilik daha da fazla ucuzlaşmaya başladı. Bunda hükümetin etkisi büyük.
 
O ürünü, yurtdışından ithal etmeyeceğimiz için(iç pazarda üretileceği için) dış ticaret açığı azalır.

Yatırım için ülkeye döviz gireceği için bu nedenle de dış ticaret açığı azalır.
 
Yeni ürünler, yeni istihdam ve elindeki dövizi bozup ₺ alması.
 

Geri
Yukarı