Yanan PSU sonrası hasarlar

Yer
Tekirdağ | (Sarıyer)
Geçen hafta oyun açıkken şarj olan telefonuma bakayım dedim ve o ara ne olduysa oldu. Gece 12-1 sularında ufak bir pat sesi geldi ben de ilk başta gece lambasının ampulü patladı sandım. Sonrasında prize baktığımda kapalıydı ve PSU ızgarasından çok hafif koku geliyordu. Şalter ile yan odadaki bilgisayar da kapanmıştı. Ertesi gün güç kaynağına kısa devre yaptığımda çalışmamıştı. Başka PSU ile test yaptık anakart ve harddisk görüntü verdi fakat ekran kartını yeterli güç kaynağı olmadığı için deneyemedim.
Yakın zamanda yeni bir sisteme geçeceğim için bu sisteme PSU alıp ileride yeni sisteme taşımayı düşünüyorum. 4-5 ay boyunca eski sistemde kullandığım süreçte alacağım yeni PSU zayıflar mı? Şu an kullandığım sistem ile (MSI 970A-G43, AMD 6300FX, ASUS R7 370) ileride almayı düşündüğüm Ryzen 5 3600, RX 5700 Gaming X için kaç W PSU önerirsiniz? 600W 80+ düşünüyorum ama 650-700'de aklıma gelmiyor değil, tabii gerekli değilse fazladan masraf yapmak istemiyorum.
Fotoğrafta görüldüğü gibi kondansatör altında akıntı var:

PSU 1.jpg

PSU 2.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Everest marka 5 yıldır kullandığım sistem, önceden temizlemek için açtığımda görmemiştim o yüzden akıntı dedim fakat biraz sertti slikon da olabilir. Sonuç olarak PSU takılıyken sistem çalışmıyor ama farklı psu takınca çalışıyor.
Aynı marka PSU ile 2 gün önce başıma geldi aynısı bir daha bu markanın yüzüne bakmam.

Tamir etmek işe yaramayacaktır aynı sorun tekrarlar kaynağına inmek gerekir. Hastalığın belirtilerini tedavi etmek gibi kalp krizi geçiren bir hastanın sol kolundaki ağrıyı hafifletmek işe yaramaz :)
Bilemiyorum. Belki o anlık elektrik hattında değişik bir şey oldu bu yüzden mi kaynaklandı. Dediğiniz gibi, detayına inmek lazım.

Resimdeki bir tür yalıtım malzemesi, öyle büyük kondansatör patlasaydı odaya sis bombası atılmış gibi olurdu :)

Veverest marka C4 infilak etmiş.

Patlama dememin sebebi çıkan sesten dolayı ama haklısın. Önceden abimin de başına gelmişti fakat onunki sis bombası değil de biraz flash gibi olmuş :D

Güç kaynağının elektronik kartını metal kasasından ayırın, vidalarını sökün ve detaylı inceleyin. Umarım tamir edilebilir.

:D

PSU'larda o şekilde silikon kullanıyorlar, akıntı değil o orasından eminim. Kondansatörlerde bir şişme vs. görülmüyor. Detaylı olarak bakıp tamir etmen mümkün.

Tamiri düşünmedim çünkü yeni sisteme eski bir Everest marka PSU geçirmek istemiyorum. Yenisi olsa bile işim olmaz 😊

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı