Yanlış Bilgilendirme Uyarısı

Daha fazla  
Meslek
Makine Müh.
Merhabalar,

Güç kaynakları ile ilgili paylaşmış olduğum bir bilginin yanlış bilgilendirme olması dolayısıyla uyarı aldım. Uyarılarda doğrusu şudur diye açıklamasıyla ekleserseniz bizlerde yanlışımızı görebiliriz.

Konuyu açmamın sebebi sitem etmek, itiraz etmek değil. Tecrübe ettiğim gözlerim ile test ettiğim şeyin moderatör arkadaşımızın tecrübeleri ile örtüşmediği noktayı bilmek istiyorum. Amacım bilimsel olarak bunu tartışıp doğruya ulaşmak.

Öncelikle neden öyle bir bilgi verdiğimi açıklamam gerekiyor. 3D printer, İHA (İnsansız Hava Araçları) gibi alanlar ile yakınen ilgileniyorum. Bu yüzden elektronik ile öyle veya böyle bir yakınlığım var. Yaşadığım tecrübe şuydu. 3D tablasını ısıtmak için bir hesap yaptık ve çıkan hesaba göre bize töleranslı olarak 100 Watt gerekiyordu. Bizde buna dayanarak 100 W bir güç kaynağı aldık. Montajı tamamladıktan sonra baktık ki tabla istediğimiz sıcaklık değerlerine ulaşmıyor. Sonra ölçüm almaya karar verdik. Ne yaparsak yapalım güç kaynağından gelen gücü 80 W üzerine çıkaramadık. Başka bir 100 W güç kaynağı daha aldık. 85 W geçemedik bir türlü. Farklı AWG değerli kabloları denedik tablayı değiştirdik olmuyor. Daha sonra şebeke ile güç kaynağı arasından bir ölçüm aldık. Güç kaynağı ile ilgili bir sıkıntı yok. 100 W elektrik çekiyor. Sonradan fark ettik ki verimlilik ifadesinin şebeke ile güç kaynağı arasında değil güç kaynağı ile tabla arasında olduğunu fark ettik. Yani şebedekeden %85 verimli bir kaynak için bizim 117 W değerinde en az bir güç kaynağı almamız gerekiyordu ki 100 W alalım. Bunu farklı güç kaynakları ile denediğim aynı sonucu elde ettik.

Velhasıl video izlerken Corsair sonu "i" ile biten güç kaynaklarının program üzerinden giriş çıkış güç değerlerini veren programa rastladım. Videoda verimlilik yüke göre değişiyor ve çekilen güç ile sisteme giren güç arasında verimlilik farkı kadar değer oluyordu.

Ben yanlış tecrübe etmiş olabilirim. Doğrusunu bana açıklayabilirseniz çok sevinirim.

Tekrardan belirtmek istiyorum amacım uyarı almış olmaktan dolayı yaygara koparmak değil. Doğrusunu öğrenmek istiyorum. Benim omkadar uğraşıp o tablayı neden ısıtamadığımı bilmek istiyorum.

Kalitesiz bir güç kaynağı bu tarz durumların baş etkeni. 650 Watt'lık bir güç kaynağının ortalama %85 verimli olduğunu düşünürsek verebileceği sağlıklı güç 520 Watt. Hesap yapsak o sistem 400-450 Watt kullanır. Bu da tam yükte %86 güç kaynağı kullanımı demek. Yani sınır değerlerde gezip duruyor demek. Bu yüzden bilenen sertifikaları doğruluğu olan güç kaynakları seçin diyoruz.

OCCT ile Power testine sokun 15-20 dakika.

Yaşadığınız durum güç kaynağı kalitesinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Bilgisayar güç kaynaklarında durum farklı. Şebekeden çekilen akımın verim değeri belirtilir. 650W bir PSU 520W güç verebilir anlamına gelmiyor yani. Verimlilik yüzdesi tam yükteki verilebilen güç değerini de belirtmiyor. Sınırda da gezmiyor bu durumda. Yani bir hata göremedim ben uyarıda.

Yaşadığınız durum güç kaynağı kalitesinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Bilgisayar güç kaynaklarında durum farklı. Şebekeden çekilen akımın verim değeri belirtilir. 650W bir PSU 520W güç verebilir anlamına gelmiyor yani. Verimlilik yüzdesi tam yükteki verilebilen güç değerini de belirtmiyor. Sınırda da gezmiyor bu durumda. Yani bir hata göremedim ben uyarıda.
Zaten sağlıklı kelimesini kullanmam o yüzdendi. Tabi ki daha fazlasınıda verebilir. Kalitesiz güç kaynakları kullanmıyoruz laboratuvarlarda. Yer yer bilgisayar güç kaynaklarıda kullanıyoruz. Verim ibaresinin üstünde güç alabildiğimize hiç şahit olmadım. 650 Watt olarak belirtilmiş bir güç kaynağından 650 Watt alabilen var mı gerçekten?

Verimlilik PSU'nun sisteme verdiği güç miktarını değil, PC bileşenlerine verdiği güç miktarına göre prizden ne kadar enerji çekeceğini gösterir. Ayrıca PSU'larda bir peak bir de continuous değerleri vardır. Peak değeri 100 Watt olan bir PSU bu gücü sürekli vermekte sorun yaşar ancak continuous değeri 100 Watt olan bir PSU %80 verimliliğe sahipse prizden 125 Watt enerji çekerek sisteme 100 Watt gücü verir.

PC güç kaynaklarındaki verimlilik sertifikaları; güç kaynağının şebekeden çektiği gücün yüzde kaçını 12 Volt kanalından, ne kadar yük altında ne kadar zaman verebildiģi ile alakalıdır. 3.3 V, 5 V, 5vsb, -12V kanalları hesaba katılmaz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Verimlilik verilebilen gücün çekilen güce oranıdır. Burası doğru. Ancak Wikipedia'da yazdığı üzere; PSU'nun gücü 600W ise bu prizden çekilecek gücü değil, sisteme verilebilecek gücü temsil eder. Burada bir kafa karışıklığı yaşanmış anladığım kadarıyla.

Gelelim sizin neden tam gücü alamamış olabileceğinize. Bildiğiniz üzere güç kaynaklarında farklı gerilimler ile birçok farklı kanal mevcut. Güç, bu kanallara farklı olarak dağılıyor. Siz muhtemelen 12V kanalını kullandınız. Bu nedenle 100W'lık bir güç kaynağından ancak 85W elde etmişsinizdir. Demek ki kalan 15W'lık güç, diğer kanallara adanmış durumdaydı.

For instance, a 600-watt power supply with 60% efficiency running at full load would draw 1000 W from the mains and would therefore waste 400 W as heat. On the other hand, a 600-watt power supply with 80% efficiency running at full load would draw 750 W from the mains and would therefore waste only 150 W as heat.

Verimlilik verilebilen gücün çekilen güce oranıdır. Burası doğru. Ancak Wikipedia'da yazdığı üzere; PSU'nun gücü 600W ise bu prizden çekilecek gücü değil, sisteme verilebilecek gücü temsil eder. Burada bir kafa karışıklığı yaşanmış anladığım kadarıyla.

Gelelim sizin neden tam gücü alamamış olabileceğinize. Bildiğiniz üzere güç kaynaklarında farklı gerilimler ile birçok farklı kanal mevcut. Güç, bu kanallara farklı olarak dağılıyor. Siz muhtemelen 12V kanalını kullandınız. Bu nedenle 100W'lık bir güç kaynağından ancak 85W elde etmişsinizdir. Demek ki kalan 15W'lık güç, diğer kanallara adanmış durumdaydı.

For instance, a 600-watt power supply with 60% efficiency running at full load would draw 1000 W from the mains and would therefore waste 400 W as heat. On the other hand, a 600-watt power supply with 80% efficiency running at full load would draw 750 W from the mains and would therefore waste only 150 W as heat.
Kullandığımız güç kaynakları tek 12V çıkışlıydı Bilgisayar için kullandığımız güç kaynaklarınıda denerken 12V kanalından verebileceği maksimum akımı göz önüne alarak değerlendiriyoruz.

Bu verimlilik ifadesi konusunda tam olarak teorik açıdan öyle olmalı zaten. Ama maalesef bu olmuyor.
Verimlilik PSU'nun sisteme verdiği güç miktarını değil, PC bileşenlerine verdiği güç miktarına göre prizden ne kadar enerji çekeceğini gösterir. Ayrıca PSU'larda bir peak bir de continuous değerleri vardır. Peak değeri 100 Watt olan bir PSU bu gücü sürekli vermekte sorun yaşar ancak continuous değeri 100 Watt olan bir PSU %80 verimliliğe sahipse prizden 125 Watt enerji çekerek sisteme 100 Watt gücü verir.
Vermiyor keşke verse.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı