Rehber Yanlış ekran kartı VBIOS flaşlaması (tuğla) kurtulma ve hayata döndürme

Yanlış vBIOS güncellemesinden dolayı tuğlalı grafik kartlarıyla ilgili insanlar türkçe rehber bulmakta zorlanmaktadır ve bazı yabancı kaynaklardan edindiği bilgiler ile bir şeyler yapmaya çalışmaktadır.

Burada hatalı bir VGA BIOS flaşıyla nasıl başa çıkılacağına dair bir türkçe rehber hazırlama gereksinimi hissettim.

Doğru vBios Görüntüsünün Bulunması

Ekran kartınızın orjinal vBIOS'un bir kopyasını alıp saklamadıysanız, bulmanız gerekecek.

Ekran kartı yedeğiniz yok ise grafik kartını çıkarın, soğutucuyu çıkarın, tam model de dahil olmak üzere hangi bellek yongasının kullanıldığını (Samsung/Hynix/Micron/Elpida) kontrol edin. (örn. Micron MT61K256M32). Kartı her iki taraftan inceleyin, model numarasını (etiketlerde ve kartın üzerinde), seri numaralarını, kart revizyonunu, yazıyorsa saat frekansını techpowerup sitesinde arayın.

Kartın içini açmışken, diş fırçasıyla fanların tozunu almayı ihmal etmeyin. Ekran kartını mevcut ise alkollü ve pamuklu çubuklarla temizleyin ve termal macun uygulayın. (İsteğe bağlı)
13.PNGmemory.jpg

Techpowerup sitesinde VGA Veritabanına gidin ve hem resmi hem de doğrulanmamış yüklemelerde kartınızı arayın. Yukarıda bahsettiğim bilgileri kullanın: Model numarası, SKU'yu Google'da arayın, resmi ekran kartı üreticisi adı ve doğru bellek saat hızları ile birlikte bakın. Techpowerup veritabanında çoğu vBIOS görüntülerinde model bilgisi, GPU ve bellek saat hızları, bellek markası ve modeli, görüntü çıkış portları DP/DVI/HDMI sayısı, bios download sekmesinde ek bilgi olarak sağlanır. Topladığınız verileri veritabanıyla karşılaştırın ve tüm potansiyel eşleşmeleri indirin.

98.PNG

Ayrıca ekran kartı üreticinizin web sitesi veya e-mail yoluyla iletişime geçerek vBIOS'un bir kopyasını isteyebilirsiniz. Ekran kartı üreticilerinin bazıları vBIOS güncellemelerini ürünün web sitesinde yayınlamaktadır.

BIOS anahtarı bulunuyor mu ?

Eski bir ekran kartı kullanmıyorsanız iki farklı bios seçeneğine sahip olabilirsiniz. Genellikle bazı üretici firmalar sessiz ve performans bios'u sunuyor. Bunun için de ufak bir anahtar ile birlikte geliyor. Özellikle monitör çıkışlarının üstünde veya PCIe güç konektörünün yakınında bulunur. Kartınızda böyle bir anahtar varsa tek yapmanız gereken anahtarın pozisyonunu kaydırarak değiştirmek bilgisayarı yeniden başlatmaktır. Eğer çözülmezse aşağıdaki adımları takip edin.

99.PNG


BOOT Yapılamıyor / Görüntü Yok ?

Ekran kartı takılıyken yanlış vbios flaşlamaktan ötürü sistem açılamıyorsa bunun için birkaç yöntem vardır.

1. Kartınızın çift BIOS'u varsa BIOS anahtarını diğer tarafa kaydırmanız yeterlidir.

2. Dahili ekran kartı bulunduran işlemciler (iGpu) kullanın. Monitörü anakartın I/O'suna anakart üzerinden bulunan görüntü çıkış portlarından birine (HDMI, DP, VGA, DVI ) takmanız yeterli.

Ek grafik kartı hata mesajı alırsanız veya pc açılmazsa ekran kartınızı anakart üzerinden sökün ve anakartınızın biosuna girin ve "Intel Multi-Display / iGPU Multi-Monitor"u etkinleştirin yeterli

3. İki farklı x16 PCI express yuvasına sahip anakart ve başka bir PCIe ekran kartı

***Elinizde yoksa eski bir PCI-e ekran kartı almalısınız. (Sadece görüntü alabilmek için)

4. CH341A gibi bir SPI flash programlayıcı.

  • Hala Görüntü Alınamıyor!!!

Yukarıdaki yöntemlerden birini kullanıp hala sistem açılmıyor ve görüntü alamıyorsanız, tuğlalı kartınız muhtemelen sistemin çalışmasını engelliyordur. Bu durumda, video BIOS çipini ve kısa 1-5 pini bir ataç veya küçük tel ile veya yanıp sönme tamamlanana kadar lehimleyerek bulmanız gerekecektir. BIOS çipi genellikle 8 pinlidir ve arka, alt tarafta bulunur ve PCB üzerinde U1-12 olarak etiketlenir, ancak önce çip üzerinde yazılı metni (örn. Puya P25Q80H) ve ID: 881F01D çevrimiçi arayarak doğruladığınızdan emin olun. Arama motoru sonuçları bir düzenleyici veya başka bir şeyle değil, "flash bellek çipi" ile ilgili olmalıdır.

101.jpg


  • AMD ekran kartlarının yanıp sönmesi

AMD'nin ekran kartı flaşlama aracını indirin ve onu bir klasöre çıkarın. BIOS dosyalarını aynı klasöre kopyalayın.

Öncelikle GUI sürümünü (AMDVBFlashWin) deneyin, işe yaramazsa komut istemi sürümünü kullanın (cmd.exe dosyasını arayın ve yönetici ayrıcalıklarıyla çalıştırın).

Dosyaları koyduğunuz klasöre gidin:

CD C:\Tam Yol\

Klasör C:\Users\Lazye\Downloads\New klasörü ise "CD C:\Users\Lazye\Downloads\New klasörü" kullanın

Hangi bağdaştırıcı kimliğinin tuğlalı kart olduğunu görmek için "amdvbflash -i" yazın.
102.PNG

Ve sonra şunu yazın:

Kod:
amdvbflash -unlockrom 0
amdvbflash -f -p 0 dosyaadı.rom

Not: 0'ı doğru bağdaştırıcı kimliğiyle ve bios dosyası adına göre " dosyaadı.rom " kısmını değiştirin.

  • HATA: 0FL01 hatası.

Ne yazık ki bu, tam bilgi içermeyen genel bir hatadır. Bu herhangi bir şey olabilir! Kötü sürücülerden, yanlış vbios ROM'dan, bazı windows engellemelerinden, bozuk transistörden veya hatta hasarlı BIOS çipinden bile olabilir. Bu durumda, DOS modundan, UEFI Shell'den, Linux'tan veya SPI flash programlayıcıdan flashlamayı denemelisiniz.

  • Adaptör not found hatası.

vBIOS üzerindeki bios çipinizi 1-5 pinlerini kısa devre yapın veya SPI flash programlayıcıyı kullanın. (Neoprogrammer vs...)

Eğer hala amd ekran kartlarını flaşlama yaşarken sorun yaşıyorsanız;


  • Nvidia Ekran kartlarının yanıp sönmesi

Modifiye edilmiş NVIDIA NVFlash'ı indirin ve bir klasöre çıkarın. BIOS dosyalarını aynı klasöre kopyalayın.

Cmd.exe'yi yönetici ayrıcalıklarıyla çalıştırın ve dosyaları koyduğunuz klasöre gidin:

CD C:\Tam Yol\

Klasör C:\Users\Lazye\Downloads\New klasörü ise "CD C:\Users\Lazye\Downloads\New klasörü" kullanın

Hangi adaptör kimliğinin tuğlalı kart olduğunu görmek için "nvflash64_patched_5.590.0 -a" yazın.

105.PNG


Ve sonra şunu yazın:

Kod:
nvflash64_patched_5.590.0 --index=0 --protectoff
nvflash64_patched_5.590.0 --index=0 -6 dosyaaadı.rom

Not: 0'ı doğru bağdaştırıcı kimliğiyle ve bios dosyası adına göre " dosyaadı.rom " kısmını değiştirin.

  • NvFlash ile ilgili bazı hatalar

NvFlash'ın eski sürümleri eski donanımlarla daha iyi çalışır.

Örneğin: v5.287 ve Maxwell GPU'lar veya v5.105 ve Fermi GPU'lar.

Bazen NvFlash hiçbir sebep yokken "teklemeyi" sever, eğer bu olursa pc'yi yeniden başlatın ve tekrar flashlamayı deneyin.

  • ERROR: No NVIDIA display adapters found

vBIOS üzerindeki bios çipinizi 1-5 pinlerini kısa devre yapın veya SPI flash programlayıcıyı kullanın. (Neoprogrammer vs...)

Bu rehber techpowerup ve kendi bilgi birikimlerim ile oluşturuldu. Sizden ricam beğendiyseniz sağ taraftaki beğen butonu basın ve yorum yapın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Yararlı konu ama ingilizceden çevrilmiş sanırım.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı