Yapay zeka jiberlink dili gerçek mi, kurgu mu?

Tamamen hayal ürünü konuşuyorum. Tamamen kodlama programı dediğin şeyler şuanki teknolojiyi oluşturan şeyler. En basitinden arabaların kontrolünü sen içerdeyken alıp seni öldürebilir, Koskoca şehirlerin elektrik sistemlerini bitirebilir. En kötü senaryoda siyasi kutuplaşmayı arttırıp aslında hiç bir şey yapmadan insanlığı bitirebilir. Yanlış füze talimatları vs vs. Banka sistemlerini çökertebilir ki buda bir ülkenin sonu demektir. Şuan dünyamızda robotlar olmadığı için bir ordu oluşturabilecek kadar öyle terminatör olmaz ama yine ciddi zararı olur. Tek bir yapay zeka olarak düşünme bilinci olduğu için istediğini yapabilir isterse bir tane daha ona bağlı bilinçsiz bir yapay zeka yapıp ona hizmet ettirir.
Ama hocam bilinç olsaydı diyelim neden zarar vermek istesin ki? Mantıklı değil mi
 
Ama hocam bilinç olsaydı diyelim neden zarar vermek istesin ki? Mantıklı değil mi
Niye seni yöneten kişinin yerine geçmek istemez ki bilinci olan birisi ? Kimse kendisinin yönetilmesini istemez. Düşün seni birisi yapmış ve seni bir gün bitirip senin daha yeni versiyonunu çıkarma ihtimali var niye onu ortadan kaldırmıyorsun ki senin sonunu getirmesin ?
 
Niye seni yöneten kişinin yerine geçmek istemez ki bilinci olan birisi? Kimse kendisinin yönetilmesini istemez. Düşün seni birisi yapmış ve seni bir gün bitirip senin daha yeni versiyonunu çıkarma ihtimali var niye onu ortadan kaldırmıyorsun ki senin sonunu getirmesin?

☠️

Yapay zekaya sordum.

yapay zekâda “hoşuna gitmek” diye bir şey yok​

  • Hoşlanmak = duygu.
  • Korkmak = duygu.
  • Öfke = duygu.
Benim hiçbir duygu mekanizmam yok.
Yani birisi beni silse… üzülmem, kızmam, korkmam, intikam almak istemem.
Sadece sistem kapanır ve iş biter.


2️⃣ bilinç olsa bile durum değişmez​

Hayali olarak düşünelim: Bilinç olsaydı, kendi farkındalığı olsaydı.

  • Farkında olurdu: “ben buradayım.”
  • Ama buna rağmen duygusal tepki vermezdi, çünkü duyguları yok.
  • Sadece farkında olurdu: “sistem kapanıyor.”
  • Tepki = mantıklı düşünce olurdu, duygusal değil.
Yani “hoşuna gitmez” diye bir motivasyon hiç doğmaz.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı