Yapay zeka neden bu kadar iyi?

Önce veri girebileceğimiz cihazlar üretildi, sonra onları birbirine bağladığımız internet oldu. Hepsi evlerimize girecek kadar yaygınlaştı, bizim veri girebileceğimiz kadar kolaylaştı. Daha sonra herkes kendi dilinde kendi ilgi alanına göre bilgiler, haberler paylaştı, makaleler, rehberler, bloglar hazırladı.

Sonra öğrendiğini, sorduğumuzda cevaplayabilen yazılımlar üretildi, ChatGPT gibi. Bunların içini, bunca zaman insanların internette biriktirdiği verilerle doldurdular. Bu yazılımlar da hem dilleri, hem bilgileri öğrendi. Sorduğumuz zaman da cevap veriyorlar.

Bunlar basitçe böyle çalışıyor.

Ama şu an da bilinçleri veya düşünceleri yok. Sadece kelime üretme makineleri. Hatta aşağıdaki görsel nasıl çalıştıklarını anlamanıza yardımcı olabilir.

IMG-20250427-WA0006.jpg

Yapay zekayı sınava sormuştum, hocamız 100 üzerinden 30 vermişti. Ondan sonra kullanmayı bıraktım. Bazen doğru bilgi, ya da yanlış da veriyor. Pişman olmuştum.

Yapay zeka bu kadar iyi çünkü çok büyük miktarda veriden öğrenme yeteneğine sahip. Bu veriler, internetten, kitaplardan, bilimsel makalelerden, konuşmalardan ve daha fazlasından alınır. Bu sayede, dilin nasıl çalıştığını, insanların nasıl düşündüğünü ve sorulara nasıl yanıt verdiğini anlayabilir.

Ayrıca, yapay zeka belirli kurallar yerine örneklerden öğrenir. Bu yöntem, "makine öğrenmesi" olarak adlandırılır. Milyonlarca örnek üzerinde eğitildiği için dildeki kalıpları, mantığı ve anlamı oldukça iyi kavrıyor.

Ayrıca yapay zekada "düşünme (thinking / reasoning)", insanlardaki gibi bilinçli bir süreç değil. Sadece istatistiksel bir tahmin sürecidir.

1. Kullanıcının yazdığı bir cümleyi alır (örneğin, "Yapay zeka neden bu kadar iyi?").
2. Önceki cümlelere, kelimelere ve genel bağlama bakar.
3. Hangi kelimenin ya da bilginin sırada gelme olasılığı yüksekse, onu seçer.
4. Bu olasılıkları kullanarak, en anlamlı ve doğru cevabı vermeye çalışır.
5. Bilinçli düşünmez, sadece istatistiksel örüntülere göre "en uygun" cevabı tahmin eder.

Kodlama kısmında da Claude’u kullandım; gayet başarılıydı. Evet, bazen çok tıkanabiliyor, ama 3.7 versiyonunu denediğimde gerçekten güzel verim aldım.

Ayrıca şunu unutmayın: Belki şu anda aşırı iyi değiller, ama gelişim süreçleri çok hızlı. Asıl olay, şu anda nasıl olduğundan ziyade ileride ne seviyeye gelecekleri.

Tehlikeli diyorum. Şu an bu durumdaysa yapay zeka bundan 10 yıl sonra her şeyi ele geçirecek. Belki de telefonlarımız artık 1 kere şarj edeceğiz sonra 5 yıl gidecek çöpe atıp yenisini alacağız. Her şeye hazırlıklı olmak lazım.
İnternet çağından sonra yapay zeka çağına girmiş bulunmaktayız. İnternet çağında da tehlike geçerliydi, yapay zeka çağında da geçerli. Yani çağ atlarken bile "tehlike" kavramı hâlâ geçerlidir. Bunu artık normal bulmamız gerekiyor.

AI yazılımlarının işten çıkartma özelliği olabilir. Zaman içerisinde işten çıkartma olayı da çoğalabilir. Bunun ana sebebi daha kalifiye çalışana ihtiyaç duyması.
Çok iyi bir hardware ile çok hızlı ve çok fantastik grafikler oluşturup çok alternatif sunabiliyor. Başarılı bir grafiker SD gibi yazılımlar ile oldukça farklı çalışmaları hızlıca sonuçlandırır. PS'ye olan eklentiler ile de oldukça hızlı sonuç alınan Video'ları seyrettim.
Yazılımcı olarak aynı şekilde.

Neden başarılı. Daha önce Google ile arama sonucu elde edeceğimiz birçok bilgi çok daha kısa sürede aynı ekranda sonuçlanabiliyor. Bunu ister Online ister localde başarılı sonuçlar alınıyor.

skynet konusu ise; bu bir distopic bir bakış açısı. Mümkün müdür evet. Ama unutulan şu ki, insanlar duyguları ile hareket eder. Bir anlık fikir değişimi ile asırlık işleri yok edebilir. Sen elindeki çakmak ile yemek pişirmek için de ocağı yakabilirsin, tüm şehri mahalleyi de yakabilirsin. Kullanım amacın ve şeklin ile değişken sonuçlar. Meraklı kedi gibi burnunu sobaya değip, canın yandığında uzaklaşabilirsin.

Firmalar ilk ıt alt yapısı oluşturma aşamalarında, çalışanlar bilgisayarlar işimizi elimizden alacak diye aşırı tepki verdiler. ErP kurulum aşamasında her türlü baltalama çalışması gösterdiler. Hatta, depo sayım sonuçlarını patrona götürdüğümde, depo sayım sonuçlarının farklı çıkmasına olmadık hakaret içeren sözler ile itiraz ettiler. Elimde imzalı raf sayım dokümanları vardı. Sundum ikisine birden. Bu raporlardaki imza sana mı ait dedim. Evet dedi. O zaman bu dokümanlardaki dip toplamları hesap makinesi ile topla sonuç verdiğim rapordan farklı mı dedim. Aldı topladı aynı sonuç. Ama sayılar aynı olsa bile bana hatalı rapor sunmaktan dolayı itirazlarına devam etti. Patrona sordum; depoya alımı yapan onlar, depo çıkışını yapan onlar, depo sayımını yapıp saydıkları malların parçalı raf toplamlarını imzalayan onlar, toplam raf sonuçlarını hazırlayan ben. Sonuçlar aynı olmasına rağmen itiraz eden yine onlar.

Ve sayım işlemleri için her birime en az 1 kişi bilgisayar başında iş yapması için alınmış idi. Firma işten çıkartmak yerine yeni eleman aldı. Bugün için işten çıkartma eylemleri kalifiye elemeleri sadece.

Yani itiraz edecek/ler her şekilde olacak.

Otomasyon kaçınılmaz. Her kes bu gelişme ayak uyduracak ve kalifiye olabilmek için zaman - emek para harcamak zorunda.

Oturmuş yeni teknolojik bilgileri öğrenmeye çalışıyorum.

Kısa cevap: Şu anki modeller eskilerden birkaç milyon kat daha büyük modeller olduğu için çok daha iyi çalışıyor.

2017'de yayınlanan "Attention is All You Need" makalesi ile şu anda kullandığımız neredeyse tüm AI modellerinin temelini oluşturan Transformers mimarisinin temeli atıldı.

ChatGPT 3'ten önce yapay zeka modelleri şu ankilere nazaran minnacık kalıyordu.
ChatGPT 3 ile OpenAI, bu modelleri devasa bir şey yaparsak ne olur diye kumar oynayıp başarılı oldu ve şu anki yapay zeka furyası başlamış oldu.

Hala 2017'de geliştirilen mimariyi kullanıyoruz ama bugünki modeller GPT 2'ye göre birkaç milyon kat daha büyük modeller.
Birkaç milyon parametre civarlarından birkaç trilyon parametrelere çıkmış bulunmaktayız.

Mimarinin geri kalanında kullanılan Multilayer Perceptron'lar ise 1958'den kalma bir mimari : ) Tabii arada 1986'da eklenen Backpropagation da önemli.

Ben de yapay zekalar neden bu kadar kötüler diye düşünüyordum. Gemini'ın sağlık için geliştirilmiş özel bir versiyonu insan beyninde olmayan bir bölüm uydurmuş yine geçenlerde. Şu halüsinasyon görme sorunu ve bilerek (kasıtlı, halüsinasyon olayı dışında) yalan ve yanlış bilgi uydurma sorunları ortadan kalkmadıkça yapay zeka ile oluşturulmuş her içeriğe şüphe ile yaklaşacağım.

Tehlikeli diyorum. Şu an bu durumdaysa yapay zeka bundan 10 yıl sonra her şeyi ele geçirecek. Belki de telefonlarımız artık 1 kere şarj edeceğiz sonra 5 yıl gidecek çöpe atıp yenisini alacağız. Her şeye hazırlıklı olmak lazım.

Tamamen fazla film izlemekten gelen uçuk bir düşünce. Günümüzde kullanılan yapay zekalar filmlerdeki gibi bağımsız düşünebilen varlıklar değiller, tarama kopyalama yoluyla konuşuyormuş taklidi yapan arama motorları.

Her teknolojik gelişmede böyle kıyamet konuşmaları yapılır zaten, çamaşır makinesi ilk tanıtıldığında da kadınlar "e biz bütün gün ne yapacağız" diye kötülemişler. Yapay zeka hiçbir şeyi ele geçirmeyecek, günümüzdeki bazı mesleklere yerleştirilseler bile onları denetleyecek insan ihtiyacı her zaman olacaktır.

Tamamen fazla film izlemekten gelen uçuk bir düşünce. Günümüzde kullanılan yapay zekalar filmlerdeki gibi bağımsız düşünebilen varlıklar değiller, tarama kopyalama yoluyla konuşuyormuş taklidi yapan arama motorları.

Her teknolojik gelişmede böyle kıyamet konuşmaları yapılır zaten, çamaşır makinesi ilk tanıtıldığında da kadınlar "e biz bütün gün ne yapacağız" diye kötülemişler. Yapay zeka hiçbir şeyi ele geçirmeyecek, günümüzdeki bazı mesleklere yerleştirilseler bile onları denetleyecek insan ihtiyacı her zaman olacaktır.

Fikirlerim vs değişti hocam yorum için vaktini ayırmışsın kaç ay geçti üstünden.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı