Yapay zekanın cılkı çıktı

Makaleler
13
Yer
Hinohara Nishitama
3 kademeli bir bozulma varsa 3. kademesi yapay zeka kullanımının bu hale gelmesi.

Eskiden haber ve blog siteleri sırf arama motorlarını kandırmak için virgülle ayrılmış 2 kilometrelik anahtar kelime haricinde bir şey yazmazlardı, bu 1. kademe.

Virgülle ayırmaktan seviye atlandı, bu sefer cümlelerle kelime oyunu yapılmaya başlandı. "Ekran kartı nasıl takılır? Ekran kartının nasıl takılacağı nesillerdir herkesin kafasında soru işaretidir. Ekran kartı ilk kez ekrandan önce 1774 yılında Fatih Sultan Mehmet'in elmada armut olduğu dönem düşünülmüştür...". Bu da 2. kademe.

3. kademe, yapay zekanın bunların eline düşüşüyle her şeyden daha beter hale geldi. Herhangi bir sitede kaydırıyorsun ve tek gördüğün editörün, içerik sağlayıcının metnini GPT'ye atıp paylaşması. "Ajda Pekkan hakkında bilinmeyenler! Unutmayın ki ben bir yapay zeka dil modeliyim ve bilgilerim 2021 yılına kadar mevcut. Ayrıca Ajda Pekkan'ı direkt olarak tanımıyorum.".

Sadece yazılarla mı spam atılıyor peki? Hayır! İşin makale, yazı, paylaşım kısmını geçin o standart; onu herkes yapıyor. Yahu sanattan uzak durun ya please yani bu nedir ya?

Absürt yapay zeka yapıtlarını paylaşanların göz zevkimi ve ruh halimi dağıtması onun ne haddine? İnsan sorgular "bu ne yahu?" diye.

Yapay zekanın kontrolsüz kullanımı ortalığı çöplük ediyor. Yukarıdaki gibi saçmalıklardan internette gezinme isteği kalmadı, sıfıra indi.

Çok mu zor GPT'nin yazdığı yazıyı okuyup doğrulamak? Verdiği görsele bakıp "Bu çöp de ne?" demek? @~Disty gibi 1 kişi daha yok mu ya?

Bence yapay zeka ileride çığrından çıkacak. Yapay zekanın gelişimi beni gerçekten korkutmaya başladı. Günümüzde sadece belli kod satırları içinde çalışıyor ama gelecekte ne olacağı belli olmaz.

Benim tek merak ettiğim kendini kodlayabilecek ve bu şekilde istediği kadar gelişebilecek kapasiteye gelmesi mümkün mü? Biraz bilim kurgu gibi gelebilir ama yazılım konusunda çok bilgi sahibi değilim, biri aydınlatırsa güzel olur.

Gelişimi iyi, hoş bence ama henüz çok gelişmediği halde absürt bir kullanımı var. ChatGPT'den kod yazan mı dersin, haber yapan mı dersin sürüsüyle var ve yanlış bilgi de içeriyor. Yorumu da yok ediyor.
Benim tek merak ettiğim kendini kodlayabilecek ve bu şekilde istediği kadar gelişebilecek kapasiteye gelmesi mümkün mü? Biraz bilim kurgu gibi gelebilir ama yazılım konusunda çok bilgi sahibi değilim, biri aydınlatırsa güzel olur.
Kendini kodlayabilecek derken ne demek istediniz? Eğer kendi kendine kendini oluşturup geliştirecek gibi bir şey derseniz olmaz o. Olmayan yapay zeka zaten kendi kendini kodlayamaz. Mutlaka birisi onun temellerini atacak. Basit bir temel atıp sonra onun öğrenmesini sağlayıp o öğrene öğrene bir seviyeye gelecek diyorsanız o olur.

Bu konu hakkında "Super AI" fikri ortaya atılmıştı.

Yeteri kadar kendini geliştirirse ve bilinç kazanırsa mümkün. O yüzden kontrol altında tutulmalı bence.

Bu konu hakkında "Super AI" fikri ortaya atılmıştı.
Bence olmayan bir yapay zekanın birden kendini kodlayarak oluşması mümkün değil eğer dediğiniz buysa. Birisi mutlaka basit de olsa temel atacak ve o gelişecek.
Yeteri kadar kendini geliştirirse ve bilinç kazanırsa mümkün. O yüzden kontrol altında tutulmalı bence.
Şimdilik zaten amaçları dışında pek bir şey yapamıyorlar. Mesela ben sohbet amaçlı bir yapay zekaya fotoğraf attığımda yorumlayamıyor. Eğer kodlandığı amacın dışına çıkmaması sağlanacaksa gelişmesine tamamım ben.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı