Yapay zekanın hayatınızdaki yeri ve işlevi nedir?

AhmetDmrc

Hectopat
Fark ettiğiniz üzere son zamanlarda yapay zeka ciddi bir ilerleme kaydetti. Sadece birkaç yıl önce yapay zeka denildiğinde akla belki sadece Siri ve Google asistan gelirken geçtiğimiz bir iki yılda dil modellerinden daha da haberdar olduk ve bugün adeta laftan çıkıp hepimizin hayatında yer tutmaya başladı. Yapay zeka destekli işletim sistemleri, gelişmiş dil modelleri; yapay zeka destekli araçlar, tasarımlar, resimler, şarkılar, kitaplar... Adeta bütün projeler özellikle son aylarda birbiriyle yarışır hale geldi.

Peki siz yapay zekayı ne amaç ile kullanıyorsunuz hayatınızdaki yeri ve işlevi nedir? Yaptığınız işleri ya da projeleri veya günlük hayatınızı nasıl kolaylaştırıyor?

ben yapay zekayı modern bir ürün olarak görüyorum ve bence en işlevli ürün insanlar para yatırıyor hemde deli gibi kazanılıyor oludukça faydalı ve yararlı ama doğru kullanıldığında. Şahsen bir öğrenci olarak en büyük dostumdur chatgpt projemin tamamına yakınını o yaptı

Hiç bilmediğim bir konu hakkında araştırma yapmak için kitap önerisinde bulunabiliyor. Bu da benim gibi hiç bilmediğim bir şey hakkında öğrenim süremi çok daha hızlı bir hale getiriyor. Onun hariçin de hiçbir işime yaramıyor.

Kullanan efsane verimli kullanıyor. Ben ne yazık ki eski kafa olarak verimli kullanamıyorum. Fakat etrafımda hem mesleki hem bilinçli kullananları gördüğümde insna bazen hayrete düşüyor. Hele aylık 200usd olan planı kullanan birini tanıyorum, whatsapp dan numara almış yapay zekasına sesli olarak neler yaptırıyor neler. Bazen yaşlandığımı hissediyorum :/

1984'ten beri bilgisayar kullanıyorum. Süreçte boşluklar olsa da çok fazla gereksiz zaman harcadım.
Şimdi teknolojik güncelleme ve eksiklerimi gidermesi amacı ile kullanıyorum.

Hiç bilmediğim konularda eğitimler ve eğitim planlaması yapıyor. Ve öğrenme hevesiniz var ise, doğru anlattı iseniz güzel program oluşturuyor.
Yazılarınızı teknik ve imla açısından değerlendiriyor. Yorum yapma kısmında yönlendirme yaparsanız, belirttiğiniz yönlerden eleştirebiliyor.

Program veya proje oluşturabiliyor.

Power BI öğrenmek istediğimi belirttiğimde (hiç bilmediğimi söyledim) bana eğitim planı çıkarabiliyor ve anlamadığımı sınırsız ve farklı şekillerde anlatıp örnekleme yapabiliyor.

Ortaokulda matematik hocama korkudan 3. defa "anlamadım" diyememiş idim. Ama burada her türlü anlatımına "hayır anlamadım" demem halinde beni dövmüyor, saçımı çekmiyor, bana hakaret etmiyor. Farklı anlatım şekli ve örnekleme metodlarına geçiş yapıyor.

Tamam amnezi ve halüsinasyonları olsa bile; söyledikleri için bilimsel kaynak istediğimde bana link dahil açıklamalarının kaynağını veriyor.

Teknolojik hayallerimi paylaşabiliyorum. Bana olabilirliğini veya imkansızlığını detaylandırabiliyor. Olabilirlik için gereklilikleri detaylandırıyor. Eğitim bilgimin yetersizliğini belirttiğim anda direk sağa çekip bu konuda eğitim programı hazırlamamı ister misin gibi soruyu beklemeden soruyor.

Yapay zeka ile satranç oynamak isterdim ama her seferinde kendisini nasıl yenebileceğimin tüyosunu vermek şartı ile 😁

1984'ten beri bilgisayar kullanıyorum. Süreçte boşluklar olsa da çok fazla gereksiz zaman harcadım.
Şimdi teknolojik güncelleme ve eksiklerimi gidermesi amacı ile kullanıyorum.

Hiç bilmediğim konularda eğitimler ve eğitim planlaması yapıyor. Ve öğrenme hevesiniz var ise, doğru anlattı iseniz güzel program oluşturuyor.
Yazılarınızı teknik ve imla açısından değerlendiriyor. Yorum yapma kısmında yönlendirme yaparsanız, belirttiğiniz yönlerden eleştirebiliyor.

Program veya proje oluşturabiliyor.

Power bir öğrenmek istediğimi belirttiğimde (hiç bilmediğimi söyledim) bana eğitim planı çıkarabiliyor ve anlamadığımı sınırsız ve farklı şekillerde anlatıp örnekleme yapabiliyor.

Ortaokulda matematik hocama korkudan 3. defa "anlamadım" diyememiş idim. Ama burada her türlü anlatımına "hayır anlamadım" demem halinde beni dövmüyor, saçımı çekmiyor, bana hakaret etmiyor. Farklı anlatım şekli ve örnekleme metodlarına geçiş yapıyor.

Tamam amnezi ve halüsinasyonları olsa bile; söyledikleri için bilimsel kaynak istediğimde bana link dahil açıklamalarının kaynağını veriyor.

Teknolojik hayallerimi paylaşabiliyorum. Bana olabilirliğini veya imkansızlığını detaylandırabiliyor. Olabilirlik için gereklilikleri detaylandırıyor. Eğitim bilgimin yetersizliğini belirttiğim anda direk sağa çekip bu konuda eğitim programı hazırlamamı ister misin gibi soruyu beklemeden soruyor.

Yapay zeka ile satranç oynamak isterdim ama her seferinde kendisini nasıl yenebileceğimin tüyosunu vermek şartı ile 😁

40 yılı aşkın süredir bilgisayar kullanma tecrübesine binaen bazen yapay zekaya öğretmenlik yapan kişinin siz olması da gerekebilir :D. Ancak teknik konularda özellikle çok yardımcı oluyor artık yaşadığım çoğu bilgisayar sorununu forumlarda dolaşmadan halledebiliyorum.

Bizim öğretmenlerimiz en azından benim karşılaştıklarım genel olarak iyi insanlar olduğu için sanırım hala o öğretmen samimiyetini kazanamadım ama tabii ki sizin bakış açınızdan bilemiyorum. Yine de doğal olarak bir insandan daha sabırlı ve daha detaylı program yapabiliyor eğer yapabilirse. 2 yıl öncesine göre masal anlatma huyu da azaldı yani eskiden 2023 sonrasını veremiyordu bile ancak şimdi olaylar için haber kaynaklarını tarama ve buna bağlı olarak öğrenme yeteneği de oldukça gelişti. Ayrıca resim oluşturma, kod yazma gibi özelliklerinin de iyileşmesi cabası. Ancak bu işin sadece dil modeli kısmı sanırsam artık arka planda arabaları bile kontrol edebilecek yazılımlar gelişiyor oradaki gelişmeler de heyecanlandırıcı.

Biz her zaman geleceğin teknolojisi, teknoloji çok gelişti muhabbeti yaparız. Ancak 41 yıl öncesinden bu yana bakarsanız sanırım oradan teknolojinin ulaştığı seviye inanılmaz yüksek görünüyordur. Ömrüm vefa ederse ben de ikinci çeyrekte etrafa bakıp böyle bir seviye farkına şahit olmayı çok isterim.

Bir teyp kasesine boot yüklemek ve 7~10inch mono ekranda çalışmak gibisi yoktur 😁

Disk olmayan X86'larda ramdisk ile minik işler yapmak.

Pctools yazılımı ile bazı programları Türkçe'leştirmeye çalışmak.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı