Yapay zekaya çizdirilen resimler telif hakkı içerir mi?

Xalmares

Decapat
Katılım
3 Mayıs 2021
Mesajlar
86
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Selam, Unity ile 2D oyun geliştirmeye başladım ve geçenlerde Instagram'da yapay zekaya çizdirilenler gerçekten beni etkeledi ve mid journey ile bunu deneyimledim. Hakikaten eğer telif hakkı sorun olmayacaksa işimi çok kolaylaştırmış olacak. Midjourney dışında başka yapay zeka önerileriniz var mıdır?
Eğer oyun belirli bir yere gelirse Steam'de yayınlamayı da düşünüyorum.
 
Benzersiz ve Karışık resimler oluşturdukları için Telif hakkı gibi bir durum olacağını zannetmiyorum.
Böyle bir kanun vesaire hiç görmedim. Ha, belki yapay zeka sitesi uyarı bazında siteye "bu sitede oluşturulan fotoğraflar telif hakkına sahiptir" tarzı yazı yazıp yaptığın fotoğrafın üstüne sitenin minik bir reklamını yerleştirebilir.
 
Yapay zeka her seferinde farklı şekilde çiziyor ve benzersiz çıktılar elde edebiliyorsun. Telif yemezsin ama midjourney ücretli mi lisans hakları nasıl bilmiyorum.
 
YouTube'da çoğu büyük kanal bu konu hakkında video yaptı :) sanatçılar yapay zeka için bizim verilerimiz ile büyüyor öğreniyor bizim de hakkımız var diyor, yapay zekanın ürettiği resimlerde hak elde etmeye çalışıyor. Haklarını alamadıkları için kullanılmasının etik olmadığı savunuyorlar vs vs. Anlayacağınız arkası çok karışık ama herhangi bir telif hakkı kimse iddia edemez
 
Wikimedia'ya göre bir bilgisayar algoritması ya da yapay zeka ile oluşturulan görsel içerikler bir insan tarafından yaratılmadıkları için kamu malıdır. Sadece Birleşik Krallık'ta telif kapmasına alınabiliyormuş bu içerikler. O da kısıtlı ve süre olarak da 50 yıl ile sınırlı. Kaynak:


Onlar da kendi projelerinde bu bilgi notunu ekleyerek yapay zeka tarafından oluşturulan görselleri sitelerine ekliyorlar.
 
Yasaların oturmasını beklemekte fayda var. "Sanatçılar" hattatlar gibi karşı çıkıyor, bu yüzden yakın zamanda yasaklar gelebilir. Ya da olması gerektiği gibi legal olarak yoluna devam eder.
 
Kullandığınız yapay zeka sitesinde muhakkak telif hakkı bilgisi vardır. Bazı siteler orada üretilen içeriklerin telif haklarının kendilerine ait olduğunu söylüyor; çoğu sitede neyse ki böyle bir durum yok.

Sanatçıların çabaları sonuç verse de bu durum kullanıcıyı etkilemez diye düşünüyorum. Aleyhe kanun geçmişe yönelik çalışmaz, hem telif hakkı kanunlarında da böyle bir durum olmayacağını düşünüyorum, hem de yapay zeka çok kaliteli resimler ürettiği için siz aksini belirtmedikçe kuşku bırakmayacak şekilde algılamaları çok zor.
 

Geri
Yukarı