Yaptığınız oyunu birisi korsan olarak indirse ne yapardınız?

Bunu şöyle yorumlayalım 2 taraf içinde. 1 oynu yapan şirket açısından bakalım. Şirket büyük emek ve yatırımlar sonucu oynu yapar piyasaya sürer. Alan alır belli bir süre sonra oyun kırılır herkes ücretsiz indirir oynu bu da şirket açısından büyük kayıp demek oluyor. Kullanıcı açısından ise parası olsa zaten alırdı. Bu tamamen fiyatlandırmayla ilgili kimse zaten parası varsa orijinal yerine korsan yüklemez.
 
Isten cikarmak zorunda kaldigim calisanlarima "Minik Berkcan(13) korsan oynadigi icin malesef artik saglik sigortan yok" derdim, ama uzulme, sonucta oyunumuz oynaniyor diyerek agiz dolusu gulumserdim.
 
Şahsen ben Korsan'a troll yapardım.
Ama gene de "video Game tycoon'daki" gibi şeyler olmaz bence.
(Oyununuzu herkes korsan indirdiği için firmanız parasızlıktan iflas etti)
Çoğunlukla Avrupa ve ABD pazarı korsan indirmiyor, o yüzden pek mahsuru yok.
 
Red Hat, gelistirdigi dagitimlardan birisi olan CentOS icin 2030 yilina kadar verdigi destegi 2021'e cekti ve projede kullanicilarin istemedigi degisikliklere gitti. CentOS ozgur bir yazilim oldugu icin bir topluluk ozgur yazilimin 'kaynak kodunu inceleme ve degistirme' ve 'yeniden dagitma' ozgurluklerinden faydalanarak Rocky Linux isminde Red Hat Enterprise Linux tabanli bir dagitim gelistirmeye basladi ve Red Hat firmasinin yaptigi istemedikleri degisikliklerlerden ve dayatmalarindan kurtulmus oldular, firmaya bagimli kalmadilar. Red Hat firmasinin pazari Rocky Linux dagitimina birakmamak icin rekabete girmesi gerekiyor ve rekabet de kullanici yararinadir.
Red Hat güzel bir örnek.
Bir ornek de sahipli/mulk yazilim olan Windows tarafindan gelsin. Bir Windows surumune destek vermeyi biraktilar. Bu surumu kullanan ve kullanmaya devam etmek isteyen sirketlere, bankalara vs. milyonlarca dolardan baslayan fiyatlar cekerek destek teklif ettiler. Bu firmalar milyonlar degil milyarlar butceye, muhtesem yazilimcilara sahip olsalar da Microsoft'tan baskasindan bu hizmeti alamayacaklar cunku kaynak kodlari acik degil ve mudahale etmeleri lisans kosullarina aykiri. Yani sahipli yazilimlar kullanicilarina istedigi dayatmayi yapabiliyor. Ayrica rekabete giremiyorlar cunku bir rakipleri, karisani, edeni yok.
Bu konuda katılmıyorum. Burada "dayatma", Microsoft'un desteği bitirmesi değildir. Firmanın buna rağmen aynı sistemi kullanmaya devam etmesi kendi tercihidir. Hiçbir zorlama yok, sistemini yenileyebilir veya baştan buna uygun bir seçim yapılabilir.
Benim yazimda anlatmaya calistigim tek bir seydi; ozgur olmayan yazilimlar genellikle ortaya koyduklari urunun kalitesiyle degil kullanicilarindan ve rakiplerinden yanlis bir sekilde aldiklari avantajlarla buyuyor. Ozgur yazilim gelistirenler kullanicisinin mahremiyetine ve yazilimi kullanma ozgurluklerine saygi duyarken, elde ettiklerini insanlik ile paylasirken sahipli yazilimlarin cogu bunlarin tam tersini yapiyor.
Buna da katılmıyorum. Sahipli yazılımların çoğu da ürün kalitesi sayesinde ünlenir. Reklamlama stratejisi ve algı oyunlarıysa pazarlamaya girer, sahipli/özgür olması fark etmez.
ucret karsiligi satilabilirler ve satiliyorlar.
Kâr marjındaki ciddi düşüşten haberdarsınız diye düşünüyorum.
Ozgur yazilim ureten firmalarin yarismasi gercekten zor, sana katiliyorum. Bunun nedeni aynen dedigim gibi; Microsoft firmasi urettiklerini paylasmiyor, kullanicilara dayatmalar yapiyor ve bu sekilde buyudukce buyuyorken LibreOffice gelistiricileri oyunu kuralina gore oynamayi tercih ediyor ve onurlu bir sekilde geri planda kaliyor.
Sana katılıyorum fakat bunların birer dayatma olduğunu düşünmüyorum. MOffice veya LibreOffice kullanmak tamamen kullanıcının elinde. Microsoft veya herhangi bir firma özgür olduğunu iddia etmiyor, her şey ortada. Eğer kullanıcı buna rağmen MOffice kullanmayı tercih ediyorsa bu özgür iradesine tâbidir.
Buna katilmiyorum. Ozgur yazilim kullanan ben de dahil cok sayida kisi var. Bir yazilimin ozgur olmasi cok avantajlidir. Yazilimin dijital mahremiyetine saygi gosterip gostermedigini bilebilirsin, gelistirici firmaya bagimli olmazsin, yazilimi istedigin gibi sekillendirebilirsin yani kisaca edindigin yazilimin sahibi olursun, sen onu kullanirsin.
Ben de özellikle konu iş olunca özgür yazılım kullanıyor ve geliştiriyorum. Fakat genelde kullandığım yazılımın "özgür olmasını" bir avantaj olarak görmüyorum. Kaliteli ve özgür / kaliteli ve sahipli arasında bir fark yoktur.

Burada zaten dilimden anlaşılmasını umuyorum. Ben iki yazılım birbiriyle eşitse veya ciddi farklar bulunmuyorsa özgür yazılım kullanırım. Fakat yazılarımda ve konuşmalarımda kendi kullanımımdan çok toplum perspektifini göz önüne alırım. Genelde karşı tarafı sıkıştırmak için. 😃
Iyi urun konusuna katiliyorum ve buna katilmayan yoktur. Ancak basindan beri anlattigim sey ayni. Zaten inanilmaz emekler verilen bircok harika ozgur yazilim var. Bilgisayar muhendisligi ogrencisi olarak firmware'lar disinda bir tane bile ozgur olmayan bir yazilima ihtiyac duymuyorsam bu da kanitidir. Ancak temelde ayni emegin oldugu ozgur olmayan bir yazilim kapitalist davranarak ozgur yazilimlari gecebiliyor ve bahsettigim sorun da bu.
"İhtiyaç duymak" çok ayrı bir terim. Ona bakılırsa ben Office programlarının hiçbirine ihtiyaç duymuyorum. Fakat sunulan ek özellikler nedeniyle kullanım istatistikleri arasında dağlar kadar fark var. Linux distro'larına MOffice/MEdge kurmaya çalışan devasa bir kitle var, bunun için onlarca rehber video bulunuyor. Bunlara hitap eden bir kitle var.
Sahipli yazilimlarin kaynak kodu acik olmadigindan ne topladiklarini bilemeyiz, gizlilik politikalarina guvenmemiz gerekiyor. Veri satmak etik olmayan 'bir' durum dogru, bircok etik olmayan seylerden faydalaniyorlar. Veri satiyorlarsa korsan kullaninca da satacaklar, tek olay bu olamaz zaten.
Korsan konusunda da mantıksız bulduğum olay bu.
Dikkat ettiyseniz crack grupları da kodları kapatıyor. 😃

Örneğin 15 TL (key) verip verilerimi Microsoft'a satmak ile KMSpico'ya servis etmek arasında kalırsam Microsoft'u tercih ederim.
Aynı şekilde bir yazılım kullanacağımda bunu yapımcı, tanınan firmaya satmak; crack grubuna satmaktan mantığa çok daha uygun.
Yazilimi paylasmamak etik degildir mesela. Bilgim yok ama eger bir doktor bir sey kesfettiginde diger doktorlarla bunu paylasmiyorsa bu tibbin ilerlemesini ciddi yavaslatiyordur ve olen insanlardan bu bencil doktorlari sorumlu tutarim.
Bu sözünüze katılmıyorum. Bir doktor tedavi ürettiğinde (SMA olayında görüyoruz) ve bunu saklayarak maddi gelir sağlamaya çalıştığında (üstelik fahiş fiyatlara) bu kesinlikle etik dışıdır. İnsanların hayatlarını tehdit eden acil bir durum söz konusu.

Fakat yazılımda bu geçerli değil. WinRAR kullanmazsan ölmezsin. :)
Kullanici olarak neden cogumuz hakkimizin ve ozgurlugumuzun pesinde kosmuyoruz?
Sosyalist propaganda afişi gibi olmadı mı biraz? :D
Spotify'a para oderken sevdigimiz grubu degil Spotify'i destekledigimizi ve bize sattiklarinin '1 aylik muzik dinleme hakki' oldugunuz bilmiyor muyuz?
Komisyon söz konusu. Keşke doğrudan gruplarla bağdaşıp kullanabileceğimiz bir platform olsa. Bağıştan bahsetmiyorum, bu dediğiniz gibi ücretsiz olsa kâr oranları ve kaliteleri çok hızlı bir şekilde düşüşe geçer. Çünkü insanlar düşündüğünüz kadar cömert değil.
Bilisimde ozgurluk umrunuzda olmayabilir, konusma 'ozgurlugunu' sonuna kadar savunan birisi olarak saygi duyuyorum. Ama ben ve bircok kisi bunlari kabul etmiyoruz. Size basit gelebilir ama ben hicbir konuda birilerinin kolesi olmamak istiyorum ve bunu sadece kendim icin istiyorum, cok buyuk etkisinin olmayacagi falan beni ilgilendirmiyor.
Benim son derece umrumda. Dediğim gibi, toplum perspektifinden argüman üretiyorum. Kişisel algılamayın, özgün bir cevap aramak için tüm özgür yazılım destekçilerine bunları sorar ve tartışma açarım.
 

Geri
Yukarı