Yarı fiber yarı bakır altyapı nedir?

Size şu anda FTTH kurulmuş ama sistemlerinde hala aktif edilmemiş sanırım. FTTH kullanılan cihazlara göre hızı belirlenir belli bir hızı yoktur genelde 10Gbit bağlanır ama bireysel müşterilere max 1Gbit satılır. Gördükleri altyapı da FTTB veya FTTC ama FTTB üzerinden en fazla 50 vereceklerini sanmıyorum bu hat 100-300mbps destekleyebilecek kapasitede oluyor genelde. Türkiyede FTTB üzerinden 100Mbps üstü de verilmiyor altyapınız desteklese bile. Mesela bende aktif olarak 165 down 60 up FTTB altyapı var bunda 100/20 bağlantım mevcut ve aktif olsa da sisteme işlenmemiş 10G FTTH altyapım var. Sizinkisinin üzerinden biraz zaman geçmiş müdürlüğünüze gidip bu konuyu konuşabilirsiniz ben de uzarsa öyle yapacağım ki altyapı ekipleri de müşteri hizmetleri de müdürlükten kurulum için başvurabilirsiniz ya da kendileri kaydı yapılınca gelir dediler.

Kısacası müdürlüğünüz dışında Turk Telekom'dan kimse sizin tam fiber altyapınız olduğunu bilmiyor.

Merhaba evimize daha kutu yapılmadan şu iki kabloyu getirdiler. Beyaz kablo olan cam kabloymuş. Evimin içinde olan kablo
Şimdi o beyaz renkli kablo sizin ifadenizle "cam kablo". Teknik olarak bu bir fiber optik (dahili tesisatta kullanılan) kablodur. Ama içinde bakır iletken yoktur ve çok ince bir cam tüp vardır. Veri, bu cam tüp içinde ışık hızıyla optik olarak iletilir. Ancak bu cam tüp kırılgandır; kırılırsa bütün kablo pert olur. Böyle rulo halinde durmasında bir sakınca yok ama ileride daire içinde çekildiğinde olabildiğince düz çekilmesi gerekir ve hiç bir şekilde 60 dereceden fazla bükülmemesi. 90 derece (dik açılarda) içteki cam tüp kırılabilecektir.

Ancak o diğer gri renkli kablonun ne olduğunu ve ne işe yarayacağını anlayamadım. Zira FTTH sistemde aboneye ulaşan tek bir kablo vardır o da sözünü ettiğimiz fiber kablo. Bı fiber kablo ONT denilen küçük bir kutuda (adaptörle çalışan) sonlandırlır. ONT'den de HGW'ye (=yanlış tanımlamayla "Fiber Modem") Cat 5/5e/6 ethernet kabloyla WAN girişinden bağlanır. HGW aslında kablosuz bir Wi-Fi Router'dır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı