Yatay geçiş nasıl oluyor?

Melih2626

Hectopat
Katılım
12 Nisan 2019
Mesajlar
198
Yer
Eskişehir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Makine Mühendisi
Kafamda bir soru var. Mesela sıralaması 200 binlerde olan bir üniversiteden ortalamanı çok yüksek tutarak 50-60 bin civarı sıralamaya sahip bir üniversiteye gitmek mümkün müdür?
 
Normal şartlarda mümkün değil. 2 türlü yatay geçiş var. Birisi merkezi yerleştirme puanı ile, diğeri de ortalama ile diyebileceğimiz.

Merkezi yerleştirme puanı ile olan zamanınca tercih yapsan kazanacağın yere başvuru yapman demek oluyor. Yani sen 400 puan alıp A üniversitesine yerleştin, ama en düşük 390 puan ile almış B üniversitesine gitmek istiyorsun. Yatay geçiş dönemi başvurunu yaparsın. Uygunsan kayıt hakkı kazanırsın; istersen gidersin, istersen gitmezsin. Şu an bölüm kontenjanının %30'u kadar kontenjan açılıyor merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş için. Başvuranlardan sınav puanına göre en iyileri diziyorlar. Kontenjan kadarını alıyorlar.

Ortalama ile olanda kurumiçi ve kurumlararası var ama bir farkı yok aslında. Sadece kontenjanları ayrı. Sayısı da farklı olabiliyor, o kadar.
Kabul sistemi ise daha farklı. Okul kendisi bir sistem belirliyor, ona göre alıyor. Bu sistem senin sınav puanını ve ortalamanı içeriyor. Genelde sınav puanının %X'i ile ortalamanın %Y'sini topluyorlar ama daha cins sistemler yapanlar da mevcut. Ben şu ana kadar X ve Y'li yapanlarda X'in 60'dan düşük olduğunu görmedim. Bu yüzden 4.0 ortalama yapıp çok daha iyi okula gideyim muhabbeti söz konusu olmuyor.
 
Sadece ortalama yetmiyor ne yazık ki. ÖSYM sınav puanı da fazlasıyla önemli. Dolayısıyla bahsettiğiniz geçiş epey zor olacaktır.

Sınavına girersen olur. Ama her kazananı da almıyorlar. Limiti var.

Normal şartlarda mümkün değil. 2 türlü yatay geçiş var. Birisi merkezi yerleştirme puanı ile, diğeri de ortalama ile diyebileceğimiz.

Merkezi yerleştirme puanı ile olan zamanınca tercih yapsan kazanacağın yere başvuru yapman demek oluyor. Yani sen 400 puan alıp a üniversitesine yerleştin, ama en düşük 390 puan ile almış b üniversitesine gitmek istiyorsun. Yatay geçiş dönemi başvurunu yaparsın. Uygunsan kayıt hakkı kazanırsın; istersen gidersin, istersen gitmezsin. Şu an bölüm kontenjanının %30'u kadar kontenjan açılıyor merkezi yerleştirme puanı ile yatay geçiş için. Başvuranlardan sınav puanına göre en iyileri diziyorlar. Kontenjan kadarını alıyorlar.

Ortalama ile olanda kurumiçi ve kurumlararası var ama bir farkı yok aslında. Sadece kontenjanları ayrı. Sayısı da farklı olabiliyor, o kadar.
Kabul sistemi ise daha farklı. Okul kendisi bir sistem belirliyor, ona göre alıyor. Bu sistem senin sınav puanını ve ortalamanı içeriyor. Genelde sınav puanının %X'i ile ortalamanın %y'sini topluyorlar ama daha cins sistemler yapanlar da mevcut. Ben şu ana kadar X ve Y'li yapanlarda X'in 60'dan düşük olduğunu görmedim. Bu yüzden 4.0 ortalama yapıp çok daha iyi okula gideyim muhabbeti söz konusu olmuyor.

Hocam kolay değildir, genelde ya gideceğiniz okula puanınız yetmeyebilir ya da mevcut okulda derslerde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Umarım başarabilirsiniz.

Anladım değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı