Yayıncılık İçin İşlemci Tavsiyesi

Yanlış anladınız hocam. 8400F ile 5600 benzer demek istedim. Tabii ki 7500F daha iyi.

Kusura bakmayın yanlış anlamışım. Söylediğiniz nokta da şunu rahatlıkla dile getirebilirm ki güncelleme yapılmayacaksa AM5 sistemde 8400F e geçmek mantıklı olmayabilir, eğer ki 7500F ve üstü işlemcilere geçilmesi durumu var ise tabii ki AM5 şu an için daha mantıklı fakat bu senaryo böyle işlemeyekse AM4 daha kaliteli bir işlemci 5600X gibi çok çok yeterli olacağını düşünüyorum.

Evet 7500F daha iyi olur tabii ki ama bütçe çıkışmazsa diye önerdim. Önbellek dışında 5600 ile benzer işlemciler ve arada çok fiyat farkı yokken AM5 geçmek daha mantıklı olur bence.
bütçe sıkıntım çok fazla olmaz AM5 e geçmek ve orta-üst düzey bi yayın istiyorum 5600la sınırlı kalmayıp fiyatını hakedecek başka bir işlemci önerirseniz araştırırım.

Bütçe sıkıntım çok fazla olmaz AM5'e geçmek ve orta-üst düzey bir yayın istiyorum 5600la sınırlı kalmayıp fiyatını hakedecek başka bir işlemci önerirseniz araştırırım.

7500F ve 7600X yayıncılık içinde ideal olduğunu düşündüğüm iki işlemci. Ama tabii ki de bütceniz var ise 7600X almak sizi daha önce taşıyacaktır. 7600'ü önermem zira 7500F ile aynı işlemci tek farkı 7500F dahili bir ekran kartına sahip değil ve aslında çok da lazım değil ekran kartlarımız yeterince güçlü ve genelde APU hiç kullanılmıyor gibi bir şey.

Bütçe sıkıntım çok fazla olmaz AM5'e geçmek ve orta-üst düzey bir yayın istiyorum 5600la sınırlı kalmayıp fiyatını hakedecek başka bir işlemci önerirseniz araştırırım.

Bu arada ekstra olarak öneride bulunabileceğim bir işlemci var, R7 7700X bu işlemci orta-ileri sınıfında bence aşırı F/P şu anda tabii ki bence çok gerekli değil ziraa bu fiyatlara çıkmak yerine mevcut ekran kartınızı yükseltmek daha mantıklı olacaktır.

Ryzen 5 7500f ile bir sanal düşünce yaptım. Umarım bir fikir oluşturur.

🎮 Sistem Detay: Yayın + Oyun için Uygunluk​

💻 İşlemci: Ryzen 5 7500F

• 6 çekirdek / 12 thread
  • Yayın yaparken arka planda OBS, Discord, tarayıcı gibi işlemleri rahatça çalıştırır
  • iGPU (entegre grafik) yok ama senin zaten harici ekran kartın var → sorun değil

🎥 Ekran Kartı: RTX 3060 Ti

• Yayıncılar için en önemli özellik: NVENC encoder
    → Bu özellik sayesinde oyun oynarken yayını ekran kartı işler, işlemciye yük binmez
  • 3060 Ti, 1080p hatta 1440p yayınlarda bile güçlüdür
  • FPS düşüşü yaşamazsın, çünkü encoder ayrı bir donanım parçası

🧠 RAM: 16 GB DDR5 6400 MHz

• Yüksek frekanslı RAM, özellikle Ryzen işlemcilerle performansı artırır
  • 16 GB, oyun + OBS için fazlasıyla yeterli (çoklu oyun + Chrome + Spotify gibi işler için ileride 32 GB düşünebilirsin ama şart değil)

🧪 Yayın Senaryosu Örneği​

OyunGrafik AyarıYayın KalitesiFPS / Yayın Performansı
ValorantUltra1080p 60 FPS200+ FPS yayında bile akıcı
WarzoneYüksek1080p 60 FPS100–120 FPS, yayında akıcı
CS2Yüksek1080p 60 FPS250+ FPS yayında bile sabit

🛠️ OBS Yayın Ayarı (Tavsiye)​

AyarDeğer
EncoderNVIDIA NVENC (new)
Resolution1920x1080
FPS60
Bitrate (Twitch)6000 kbps
PresetQuality
Look-aheadKapalı
Psycho Visual TuneAçık
B-frames2

🔊 Ekstra Tavsiyeler (Kalite için)​

• Mikrofonun varsa, gürültü engelleme eklentisi (NVIDIA Broadcast, RTX Voice veya OBS filtreleri) kullan
  • Yayın arayüzün için hazır overlay paketleri (Streamelements, Streamlabs) kullanabilirsin
  • Oyun + OBS ayrı monitörlerde olursa daha rahat kontrol edersin (tek monitörde de olur ama biraz karışık olabilir)

🧾 Sonuç​

• Yayın akıcı olur
  • Oyun performansı yüksek kalır
  • OBS seni kasmaz
  • Yayın kalitesi izleyici için tatmin edici olur
  • Sadece mikrofon, içerik ve düzen senin elinde — sistem sınır değil

Anakartta önerebileceğim kartlar genel olarak B650 chipsetli kartlar olacaktır. Örnek olarak:

Anakart ModeliÇipsetWi-FiPCIe DesteğiRAM DesteğiSesFiyat Aralığı
Asus TUF Gaming B650-Plus WiFiB650Wi-Fi 6PCIe 4.0DDR5, 6400 MHz7.1 Kanal3.200 - 3.500 TL
MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFIB650Wi-Fi 6EPCIe 5.0DDR5, 6400 MHz7.1 Kanal3.500 - 4.000 TL
ASUS ROG Strix B650E-F WiFiB650EWi-Fi 6EPCIe 5.0DDR5, 6400 MHz7.1 Kanal4.000 - 4.500 TL

bu sistem seni tahminimce 3-4 sene amatör-profesyonel yayıncılık için idare edecektir.

Son düzenleme:
7500F ve 7600X yayıncılık içinde ideal olduğunu düşündüğüm iki işlemci. Ama tabii ki de bütceniz var ise 7600X almak sizi daha önce taşıyacaktır. 7600'ü önermem zira 7500F ile aynı işlemci tek farkı 7500F dahili bir ekran kartına sahip değil ve aslında çok da lazım değil ekran kartlarımız yeterince güçlü ve genelde APU hiç kullanılmıyor gibi bir şey.

Bu arada ekstra olarak öneride bulunabileceğim bir işlemci var, R7 7700X bu işlemci orta-ileri sınıfında bence aşırı F/P şu anda tabii ki bence çok gerekli değil ziraa bu fiyatlara çıkmak yerine mevcut ekran kartınızı yükseltmek daha mantıklı olacaktır.

Ryzen 5 7500f ile bir sanal düşünce yaptım. Umarım bir fikir oluşturur.

🎮 Sistem Detay: Yayın + Oyun için Uygunluk​

💻 İşlemci: Ryzen 5 7500F

• 6 çekirdek / 12 thread
  • Yayın yaparken arka planda OBS, Discord, tarayıcı gibi işlemleri rahatça çalıştırır
  • iGPU (entegre grafik) yok ama senin zaten harici ekran kartın var → sorun değil

🎥 Ekran Kartı: RTX 3060 Ti

• Yayıncılar için en önemli özellik: NVENC encoder
    → Bu özellik sayesinde oyun oynarken yayını ekran kartı işler, işlemciye yük binmez
  • 3060 Ti, 1080p hatta 1440p yayınlarda bile güçlüdür
  • FPS düşüşü yaşamazsın, çünkü encoder ayrı bir donanım parçası

🧠 RAM: 16 GB DDR5 6400 MHz

• Yüksek frekanslı RAM, özellikle Ryzen işlemcilerle performansı artırır
  • 16 GB, oyun + OBS için fazlasıyla yeterli (çoklu oyun + Chrome + Spotify gibi işler için ileride 32 GB düşünebilirsin ama şart değil)

🧪 Yayın Senaryosu Örneği​

OyunGrafik AyarıYayın KalitesiFPS / Yayın Performansı
ValorantUltra1080p 60 FPS200+ FPS yayında bile akıcı
WarzoneYüksek1080p 60 FPS100–120 FPS, yayında akıcı
CS2Yüksek1080p 60 FPS250+ FPS yayında bile sabit

🛠️ OBS Yayın Ayarı (Tavsiye)​

AyarDeğer
EncoderNVIDIA NVENC (new)
Resolution1920x1080
FPS60
Bitrate (Twitch)6000 kbps
PresetQuality
Look-aheadKapalı
Psycho Visual TuneAçık
B-frames2

🔊 Ekstra Tavsiyeler (Kalite için)​

• Mikrofonun varsa, gürültü engelleme eklentisi (NVIDIA Broadcast, RTX Voice veya OBS filtreleri) kullan
  • Yayın arayüzün için hazır overlay paketleri (Streamelements, Streamlabs) kullanabilirsin
  • Oyun + OBS ayrı monitörlerde olursa daha rahat kontrol edersin (tek monitörde de olur ama biraz karışık olabilir)

🧾 Sonuç​

• Yayın akıcı olur
  • Oyun performansı yüksek kalır
  • OBS seni kasmaz
  • Yayın kalitesi izleyici için tatmin edici olur
  • Sadece mikrofon, içerik ve düzen senin elinde — sistem sınır değil

Anakartta önerebileceğim kartlar genel olarak B650 chipsetli kartlar olacaktır. Örnek olarak:

Anakart ModeliÇipsetWi-FiPCIe DesteğiRAM DesteğiSesFiyat Aralığı
Asus TUF Gaming B650-Plus WiFiB650Wi-Fi 6PCIe 4.0DDR5, 6400 MHz7.1 Kanal3.200 - 3.500 TL
MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFIB650Wi-Fi 6EPCIe 5.0DDR5, 6400 MHz7.1 Kanal3.500 - 4.000 TL
ASUS ROG Strix B650E-F WiFiB650EWi-Fi 6EPCIe 5.0DDR5, 6400 MHz7.1 Kanal4.000 - 4.500 TL

bu sistem seni tahminimce 3-4 sene amatör-profesyonel yayıncılık için idare edecektir.
Teşekkür ederim

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı