Yazılım alanında diploma olmadan iş sahibi nasıl olunur?

spacewizard

Centipat
Daha fazla  
Merhaba, ben yazılıma kafası çalışan bir adamım, Google play'de birkaç oyunum var, web sayfası tasarlayabilirim, temel olarak veritabanlarını ve SQL'i bilirim, FPS oyunu projem falan da var ama hiç eğitim almadım, dokümentasyonlara bakarak her şeyi yapabiliriz, clean ve okunaklı, derli toplu kodda yazarız bunlar benim için sorun değil.
Ama üniversite diplomam yok, işte sertifika kurs falan da yok, bu işin pazarlama boyutundan, portföy yapılandırmadan, prestijinden hiç ama hiç anlamam, diplomam olsun diye AÖF bölümü bitirdim, (bilgisayar programcılığı) ama galiba açık üniversite okuyup bir de üstüne bunu LinkedIn profilinde teşhir etmek insanlara gülünç geliyor sanırım, başvurularıma geri dönülmüyor hiç, kaile bile alınmıyor başvurularım, halbuki ben tüm bildiğimi kendi kendime öğrendim, yani okulda bir şey öğretmiyor zaten denilse bile yine de bizimkiler beni oku diye gönderdi ama ben sınıfta kalacağım motivasyonuna sahip olmadan. Olayların içinde bile değildim yani, sosyal çevrem de pek yazılımcı ağırlıklı değil, bir kaç arkadaşım var, yazılım mühendisi, onlara da zaten bölüm seçerken yazılımcılığı düşün diyenlerden biri bendim. big Omega notasyonunu bile merak edip öğrendim, bir de iyi bilen birinin bana öğrettiğini düşünün, yani üniversite görmüş mezun olmuş yazılım mühendisi birkaç arkadaşımla falan muhatap oluyorum, onlardan pek bir farkım yok yani, belki daha bile iyiyimdir. Şimdi gerçekleri konuşmak gerek, AÖF diplomasının LinkedIn profilinde görünmesi gülünçse gülünç, AÖF öğrencileri direniş propagandası kuracak halimiz yok, zaten AÖF beni tanımlamıyor ben zaten o bölüme kaydolurken yazılım biliyordum.
Çok garip bir durumdayım, asimptotik gösterimi bilip inşaata mala sallamaya gidiyorum. Kendi başıma birilerini toplayıp bir proje yapıp öyle para kazanmak dışında ki bunlar çok uzun süren zahmetli işler, diploma olmadan bir şirkette çalışmanın bir yolu yok mu?

Teşekkürler.

Son düzenleme:
Merhaba, ben yazılıma kafası çalışan bir adamım, Google play'de birkaç oyunum var, web sayfası tasarlayabilirim, temel olarak veritabanlarını ve SQL'i bilirim, FPS oyunu projem falan da var ama hiç eğitim almadım, dokümentasyonlara bakarak her şeyi yapabiliriz, clean ve okunaklı, derli toplu kodda yazarız bunlar benim için sorun değil.
Ama üniversite diplomam yok, işte sertifika kurs falan da yok, bu işin pazarlama boyutundan, portföy yapılandırmadan, prestijinden hiç ama hiç anlamam, diplomam olsun diye AÖF bölümü bitirdim, (bilgisayar programcılığı) ama galiba açık üniversite okuyup bir de üstüne bunu LinkedIn profilinde teşhir etmek insanlara gülünç geliyor sanırım, başvurularıma geri dönülmüyor hiç, kaile bile alınmıyor başvurularım, halbuki ben bildiğim kendim öğrendim, big Omega notasyonunu bile merak edip öğrendim, bir de iyi bilen birinin bana öğrettiğini düşünün, yani üniversite görmüş mezun olmuş yazılım mühendisi birkaç arkadaşımla falan muhatap oluyorum, onlardan pek bir farkım yok yani, belki daha bile iyiyimdir. Şimdi gerçekleri konuşmak gerek, AÖF diplomasının LinkedIn profilinde görünmesi gülünçse gülünç, AÖF öğrencileri direniş propagandası kuracak halimiz yok, zaten AÖF beni tanımlamıyor ben zaten o bölüme kaydolurken yazılım biliyordum.
Çok garip bir durumdayım, asimptotik gösterimi bilip inşaata mala sallamaya gidiyorum. Kendi başıma birilerini toplayıp bir proje yapıp öyle para kazanmak dışında ki bunlar çok uzun süren zahmetli işler, diploma olmadan bir şirkette çalışmanın bir yolu yok mu?

Teşekkürler.
Play store'da ki oyununun adı nedir acaba?

Ben özellikle oyun sektöründe diploma şartı arandığını düşünmüyorum. Benim kardeşim Taleworlds'e mail gönderdi yaptığı 3D modeller ile iş için 10 dakika sonra dönüş yaptılar. Sonuç olumsuz ama koskoca taleworlds bile sıradan bir maile dönüş yapıyor üstelik diplomasıda yok. Bence güzel bir CV oluşturursan dilde biliyorsan yurt dışında bulabilirsin. Bizim memlekette bir kişiden 10 kişilik iş istedikleri için o kadar yeteneğine rağmen sen bile iş bulmakta zorlanıyorsun.

Bu arada mailde link gönderdi kardeşim. Karşıdan gelen cevap link açılmıyor tekrar gönderir misiniz oldu. İkinci gönderimden sonra olumsuz yanıt geldi kestirip atmadılar yani.

Ben özellikle oyun sektöründe diploma şartı arandığını düşünmüyorum. Benim kardeşim Taleworlds'e mail gönderdi yaptığı 3D modeller ile iş için 10 dakika sonra dönüş yaptılar. Sonuç olumsuz ama koskoca taleworlds bile sıradan bir maile dönüş yapıyor üstelik diplomasıda yok. Bence güzel bir CV oluşturursan dilde biliyorsan yurt dışında bulabilirsin. Bizim memlekette bir kişiden 10 kişilik iş istedikleri için o kadar yeteneğine rağmen sen bile iş bulmakta zorlanıyorsun.

Bu arada mailde link gönderdi kardeşim. Karşıdan gelen cevap link açılmıyor tekrar gönderir misiniz oldu. İkinci gönderimden sonra olumsuz yanıt geldi kestirip atmadılar yani.
Alınma ama, ben böyle şeyleri çooook duydum, artık inanasım gelmiyor, somut şeylere ihtiyacım var dostum, bu iş için hizmet veren danışmanlar var ama şimdi onlara ayıracak bütçeye de sahip değilim, doğru yerlerden doğru sertifikalar falan alınca, bazı topluluklara kendini kabul ettirince oluyor galiba. Diğer türlü Üniversite ortamından, stajdan falan hallediyorsun.

Son düzenleme:
Alınma ama, ben böyle şeyleri çooook duydum, artık inanasım gelmiyor, somut şeylere ihtiyacım var dostum, bu iş için hizmet veren danışmanlar var ama şimdi onlara ayıracak bütçeye de sahip değilim, doğru yerlerden doğru sertifikalar falan alınca, bazı topluluklara kendini kabul ettirince oluyor galiba. Diğer türlü üniversite ortamından, stajdan falan hallediyorsun.

Doğru stajda önemli de staj bulmakta çok zor. Normal elemandan istedikleri çoğu şeyi stajyerden de istiyorlar. Bence sen yurt dışı kovala yeteneğin var madem heba olmasın. Ya da kendi projelerinle yatırımcı vs kovala kendi şirketini kur ya ama illa diploma diyorsan 2 yıllık programcılık oku gitsin.

Play store'da ki oyununun adı nedir acaba?

Yalnız bu oyunda "Oyun çok düz görünüyor" demeden önce oyunu değerlendirirken bazı göz önünde bulundurulması gereken detaylar var, ama işte bunları insan kaynaklarında oturup yalnızca parası olan ve başka hiçbir yeteneği olmayan patronu tarafından boğaziçinden aşırıları dışlayın abi komutuyla hareket eden personele anlatamazsın. Benzeri oyunlardan daha yüksek fps veriyor, zaten bu yüzden efekt az, binaların ve objelerin parçalanabiliyor olması da pek mobil oyunlarda bulunan bir şey değil, benzer top yuvarlama oyunlarından çok çok daha iyi bir oynanış kontrolüne sahip, yani oyunun mekanikleri ve optimizasyonu iyi, benzeri ball rolling oyunlarda haritada 10 tane obje var 10 fps ile oynuyorsun bunda haritada 2000 tane obje var ama FPS in iyi. Ama bunu yapıp google playe gönderdikten sonra keşke oynanışa daha az önem verip oyunu efekte güzel görünen UI ikonlarına boğsaydım da 15 FPS ile millet "güzel görünen oyun oynuyorum" deseydi dedim kendi kendime.

https://www.youtube.com/watch?v=u5m2okn3u4o

Bu bilgisayar için tasarladığım bir FPS oyun projesi, bu daha iyi görünüyor ve bazı detaylara daha çok yoğunlaşılmış çünkü bilgisayar için yapıldı. Ya da yapılma aşamasında.

Ya benden öyle mükemmel, göz kamaştırıcı görünen projeler beklenmemesi lazım zaten, ben mükemmel, bitirilmiş, hali hazırda bir şey, şu maddiyatın ve hayatta kalma savaşının içinde onca vakit ayırıp yapsam gider Steam'e yüklerim, niye oyun geliştirme şirketinin birinde işe başlama peşinde koşayım. Bir şeyler yaptık ama onda da "çok efekt olsun" peşinde koşmalıydık belki de ama hata yaptık, zaten bana bakan biri bunları biraz sığ görüyordur muhtemelen, çünkü diploma, deneyim, referans, güzel bir portföy vs. olmadan sadece projeler ile ön plana çıkmak için öyle bir proje yapmalısın ki projen zaten sana para kazandırıyor olmalı.

Benim amacım zaten, 2 yıl boyunca call of duty 86 yı yapıp bunu da proje olarak sunmak için çok efor sarfetmeden hemen bir şirkette işe başlamak. Ya da Oyun geliştirmeden vazgeçip ki oyun geliştirme 1. planda, full stack a daha çok yoğunlaşmalıyım belki de ama onda da ne yapayım, kendi kendime web sayfaları, forum sayfaları açıp, bakın ben bunları yapabiliyorum mu diyeyim? Yine aynı şeyler olacak, bilmiyorum ben işin içinden çıkamadım.

Çok güzel çok iyi bir proje yaparsam çok vakit harcamam gerekir, o zaman da işi gücü bırakıp buna uğraşmam gerekiyor.

Özetle ben kendimi Call of Duty Advanced warfare 56 yapmadan bu piyasaya nasıl ispatlarım?

Son düzenleme:

Yalnız bu oyunda "oyun çok düz görünüyor" demeden önce oyunu değerlendirirken bazı göz önünde bulundurulması gereken detaylar var, ama işte bunları insan kaynaklarında oturup yalnızca parası olan ve başka hiçbir yeteneği olmayan patronu tarafından Boğaziçi'nden aşırıları dışlayın abi komutuyla hareket eden personele anlatamazsın. Benzeri oyunlardan daha yüksek FPS veriyor, zaten bu yüzden efekt az, binaların ve objelerin parçalanabiliyor olması da pek mobil oyunlarda bulunan bir şey değil, benzer top yuvarlama oyunlarından çok çok daha iyi bir oynanış kontrolüne sahip, yani oyunun mekanikleri ve optimizasyonu iyi, benzeri ball rolling oyunlarda haritada 10 tane obje var 10 FPS ile oynuyorsun bunda haritada 2000 tane obje var ama FPS'in iyi. Ama bunu yapıp Google Play'e gönderdikten sonra keşke oynanışa daha az önem verip oyunu efekte güzel görünen UI ikonlarına boğsaydım da 15 FPS ile millet "güzel görünen oyun oynuyorum" deseydi dedim kendi kendime.

https://www.youtube.com/watch?v=u5m2okn3u4o

Bu bilgisayar için tasarladığım bir FPS oyun projesi, bu daha iyi görünüyor ve bazı detaylara daha çok yoğunlaşılmış çünkü bilgisayar için yapıldı. Ya da yapılma aşamasında.

Ya benden öyle mükemmel, göz kamaştırıcı görünen projeler beklenmemesi lazım zaten, ben mükemmel, bitirilmiş, halihazırda bir şey, şu maddiyatın ve hayatta kalma savaşının içinde onca vakit ayırıp yapsam gider Steam'e yüklerim, niye oyun geliştirme şirketinin birinde işe başlama peşinde koşayım. Bir şeyler yaptık ama onda da "çok efekt olsun" peşinde koşmalıydık belki de ama hata yaptık, zaten bana bakan biri bunları biraz sığ görüyordur muhtemelen, çünkü diploma, deneyim, referans, güzel bir portföy vs. olmadan sadece projeler ile ön plana çıkmak için öyle bir proje yapmalısın ki projen zaten sana para kazandırıyor olmalı.

Hocam öncelikle kesinlikle mobil oyunu UI ve efektlere boğmalıymışsınız sonuçta mobil oyunda oyuncu hoş bir görüntü ister bu bir FPS oyunu değil. (gönderdiğiniz YouTube bağlantısı açılmadı)
Ayrıca benim size tavsiyem herhangi bir şirkette iş aramak yerine kendi projelerinize yönelmeniz ve yatırım aramanız başlarda çok fazla ekmeğini yiyemezsiniz ama biraz ilerleyince bir şirkette çalışmaktan çok daha iyi bir konuma gelebilirsiniz. Eğer kendi yolunuzdan gideceksenizde iyi bir pazarlama bilginiz kesinlikle olmalı.

Bu arada freelance olarak da web sitesini mobil uygulama ile uyumlu hale getirmek içinde birçok ilan var yurt dışında kısa süreli iyi paralar kazanabilirsiniz. Şimdiden size kolay gelsin.

Bu arada freelance olarak da web sitesini mobil uygulama ile uyumlu hale getirmek içinde birçok ilan var yurt dışında kısa süreli iyi paralar kazanabilirsiniz. Şimdiden size kolay gelsin.

yeni link

freelancer sitelerinde iş ilanı yayımladım, adamlar merak edip bakmıyor bile, ilanın görüntülenmesi hep aynı sayıda yani. Freelancerlik iş değil yav, bence gizli işsizlik gibi bir şey. Elbette grafik tasarım 3d modelle vs. de freelancer olmak kazandırıyor olabilir ama oyun geliştirme de kazandırmıyor çünkü freelancer sitelerinde sana iş vermek isteyenlerin beklediği profil, herhangi bir oyun geliştirme şirketinin seni işe almak için senden beklediği profil ile aynı profil.

emyw:
Hocam öncelikle kesinlikle mobil oyunu UI ve efektlere boğmalıymışsınız sonuçta mobil oyunda oyuncu hoş bir görüntü ister bu bir FPS oyunu değil. (gönderdiğiniz YouTube bağlantısı açılmadı)
Ayrıca benim size tavsiyem herhangi bir şirkette iş aramak yerine kendi projelerinize yönelmeniz ve yatırım aramanız başlarda çok fazla ekmeğini yiyemezsiniz ama biraz ilerleyince bir şirkette çalışmaktan çok daha iyi bir konuma gelebilirsiniz. Eğer kendi yolunuzdan gideceksenizde iyi bir pazarlama bilginiz kesinlikle olmalı.
İşte oyun geliştirmenin dışında olan insanlara böyle görünüyor, ama benim burada hedef kitlem o insanlar değil, oyun geliştirme uzmanı senin yaptığın yaptığın oyunun FPS inin kaç olduğuna bakıyor işte (genel tabirle oyunun kasıp kasmadığına).

Son düzenleme:
yeni link

Freelancer sitelerinde iş ilanı yayımladım, adamlar merak edip bakmıyor bile, ilanın görüntülenmesi hep aynı sayıda yani. Freelancerlik iş değil yav, bence gizli işsizlik gibi bir şey. Elbette grafik tasarım 3D modelle vs. de freelancer olmak kazandırıyor olabilir ama oyun geliştirme de kazandırmıyor çünkü freelancer sitelerinde sana iş vermek isteyenlerin beklediği profil, herhangi bir oyun geliştirme şirketinin seni işe almak için senden beklediği profil ile aynı profil.

Hocam daha kolay iş bulmak istiyorsanız ilan açmak yerine örneğin "benim için 3D model tasarımı yapacak birini arıyorum." gibisinden açılan ilanlara başvurmanız daha iyi olacaktır başlangıçta müşteri bulmak zordur ve tabii ki freelance kalıcı yapılması zor bir iştir dediğiniz gibi gizli işsizlik denebilir.

Doğru stajda önemli de staj bulmakta çok zor. Normal elemandan istedikleri çoğu şeyi stajyerden de istiyorlar. Bence sen yurt dışı kovala yeteneğin var madem heba olmasın. Ya da kendi projelerinle yatırımcı vs kovala kendi şirketini kur ya ama illa diploma diyorsan 2 yıllık programcılık oku gitsin.
Yav çok negatif biri gibi görüneceğim ama :D yurt dışı olayını da denedim bana kendilerinden olmayanlara zırnık koklatmıyorlar gibi geldi.
Mesela patika.dev hakkında ne düşünüyorsunuz? burada verilen eğitimleri geçip puan toplasam işe yarar mı?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı