Yazılım alanında genel olarak iş var mı?

• Konuyu başlatan 706111
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 33
  • Görüntüleme 6.062
İyi değilsen iş yok maalesef, oyun alanı da Türkiye'de çok alım yapmıyor. Web veya mobil tarafı daha iyi olur ilgilenirsen.

Sadece para için yapılacak bir iş değil. Özellikle giriş seviyesinde hemen her iyi alanın mezunu yazılımcılar kadar para kazanabiliyor. Aziz milletimiz bi şeyin suyunu çıkartmakta 1 numara olduğu için AĞBİ KOD YAZAYIM YAZILIMDA ÇOK PARA VAR diyerek inanılmaz fazla insan bu bölümlere yönlendirdi. Talep gerçekten çok fazla arttı. Örnek vermek gerekirse ben bölüme girmeden önce 11.500 yks sıralaması ile kapatan Galatasaray bilgisayar mühendisliği şu anda 3000 küsür ile kapatıyor. 40.000 ile kapatan okullar bile ilk 10'a çekmiş durumda.
İnsanların Türkiye'de anlamadığı şey ise şu. Çok alakasız ya da karşılıksız bir iş olmadığı sürece hangi işi iyi yaparsanız yapın iyi para kazanıp aç kalmayacağınız. O yüzden ilginiz olan bir alana yönelin.
Evet yurt dışına uzaktan ya da giderek çalışma ihtimaliniz daha fazla diğer bölümlere göre. Ama bu da kesin bir ihtimal değil. O yüzden sırf para için yapmanızı tavsiye etmem. İş yapabilecek ilginizi çeken hangi alan varsa ona yönelin.

Doğrudan oyun programlama yerine oyun stüdyolarının kullandığı yazılımlara alternatif yazılımlar yapmak çok daha mantıklı bence.

Mesela 3D modelleri dokulayan sanatçılar için xNormal isimli ücretsiz bir yazılım var ve mükemmel çalışıyor. Aynı şekilde Unity uzerinden yazılmış gerçek zamanlı doku oluşturma/düzenleme yazılımı olan Materialise çok başarılı bir yazılım.

Benim zamanında beraber çalıştığım bir eleman çok basit bir arayüzle sadece değer girerek dokunun Normal Map(pek temiz çıkmıyordu 😇) ,Ambient Occlusion, Height Map, Diffusion, Bump, Roughness Map ve/veya Metalness Map olacak şekilde çıktılarını veren bir program hazırlamıştı.

Modeli de programa tanıtıp her açıdan ışık projeksiyonu vererek dış hatlarını el ile çizim için kolaylaştırmaya çalışıyordu en son. Elbette bütün bunları kullanılan 3D modelleme/dokulama yazılımları yapabiliyorlar ancak bu yazılım bunu saniyeler içinde yaptığı için çok fazla zaman kazanıyorduk. Bu yazılımı 50$ a sahip olunacak şekilde satıyor olsaydı düşünmeden alırdım mesela.

Bilgisayar mühendisliği okuyan birisi olarak söyleyeyim para için yapılacak meslek değil. Benim bilgisayarla alakam çokça olmasına rağmen kod yazmak farklı bir şey. Bölüm çok da umduğum gibi değildi keza meslek de öyle. Zorlu çok yanı var ve kimse bunlardan bahsetmiyor. Kaldı ki son yıllarda evden çalışıyorlar ve çok para kazanıyorlar furyası yüzünden alakalı alakasız çok fazla insan da bu alana yöneldi. Neticede iş alanı halen olsa da bir daralma mevcut özellikle bizim ülkemizde. Çünkü şirketler pek fazla personel yetiştirmek istemiyor ve genelde hazır personel işe almak istiyor. Üniversiteler tam olarak öğrencileri sektöre hazırlayamıyor haliyle. Üniversiteden mezun olan öğrenci ile işe alınmak istenen öğrenci profili arasında farklılık oluyor haliyle. Özetle fena olmayan bir ortalama ve biraz bir şeyler yapman mezun olunca seni işe sokabilir ama iş stresli bir iş ve kolay değil.

Sadece para için yapılacak bir iş değil. Özellikle giriş seviyesinde hemen her iyi alanın mezunu yazılımcılar kadar para kazanabiliyor. Aziz milletimiz bi şeyin suyunu çıkartmakta 1 numara olduğu için AĞBİ KOD YAZAYIM YAZILIMDA ÇOK PARA VAR diyerek inanılmaz fazla insan bu bölümlere yönlendirdi. Talep gerçekten çok fazla arttı. Örnek vermek gerekirse ben bölüme girmeden önce 11.500 yks sıralaması ile kapatan Galatasaray bilgisayar mühendisliği şu anda 3000 küsür ile kapatıyor. 40.000 ile kapatan okullar bile ilk 10'a çekmiş durumda.
İnsanların Türkiye'de anlamadığı şey ise şu. Çok alakasız ya da karşılıksız bir iş olmadığı sürece hangi işi iyi yaparsanız yapın iyi para kazanıp aç kalmayacağınız. O yüzden ilginiz olan bir alana yönelin.
Evet yurt dışına uzaktan ya da giderek çalışma ihtimaliniz daha fazla diğer bölümlere göre. Ama bu da kesin bir ihtimal değil. O yüzden sırf para için yapmanızı tavsiye etmem. İş yapabilecek ilginizi çeken hangi alan varsa ona yönelin.
Pek alanlara ilgim yoktur hocam, yeteneğim de yoktur öyle. Para kazanmam gerektiği için yazılıma yönelmek istedim.
Yurt dışı imkanım hiç yoktur.

Yurt dışı tabanlı tüm şirketlere iş başvurusunda bulun.
Başvuru kabul olsa bile çıkamam ki. Yurt dışı ile alakalı vize, pasaport işlerinden hiç anlamadığım gibi yurt dışına çıkacak param bile yoktur.

Çünkü şirketler pek fazla personel yetiştirmek istemiyor ve genelde hazır personel işe almak istiyor.
Sonuçta çoğu özel sektör, bugün var yarın yok. Tabi ki de iyisini alacak.

Son düzenleme:
Arkadaşlar oyun programlamaya ve bilet-satış gibi otomasyon sistemlerine merakım vardır ama sanki bu işlerde para yok gibime geliyor. Çünkü yazılım alanı Türkiye'de kısıtlı gibi hissediyorum ve önü tıkanık gibi sanki. Çok yazılımcı var ve sektörde bu kadar yazılımcı için iş yok sanki.

Tamam hakiki yazılımcı aranıyor ama sonuçta bu da bir meslek, Türkiye'de diğer birçok meslek dalındaki insanlar hemen iş bulup, maaşlarını cebe atıyorlar bile.

Gece gece sizlere de bir danışayım, sorayım dedim.
İş bulamıyorsanız iş ilanlarındaki özellikleri karşılayacak şekilde kendinizi geliştirin. Rekabetten hoşlanmıyorsanız başka bir sektöre yönelin, özellikle de alaylıysanız sizin yapabileceğiniz şeyleri sizden daha iyi yapabilecek onbinlerce insan oluyor, bunlarla rekabet edebilmeniz lazım çünkü. Yazılım neticede ben şu özelliğe sahibim, o zaman sağlık çalışanı gibi, polis gibi, öğretmen gibi bana devlet bir ömür maaş ödesin tarzı bir meslek değil.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı