Çözüldü Yazılım geliştirme için en iyi kod editörü hangisi?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Koyudemir02

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Game Developer & 3D Designer
Selamlar herkese.

Visual Studio'nun iki farklı versiyonundan hangisi daha iyi ve kullanışlı?

Özellikle ne zaman bir HTML ve CSS ile ilgili video izlesem birinci sırada belirttiğim kod editörünü kullanıyorlar. İkinci sırada belirttiğim versiyonu HTML ve CSS için kullanamaz mıyız? Bunların farkı ne? Son olarak VS Code'da olan eklentileri VS Community'de bulamıyorum. Bunu nasıl çözebilriim?

• Visual Studio Code (HTML ve CSS kullananların sık kullandığı.)
  • Visual Studio Community 2022 (Benim kullanmak istediğim.)

Ücretsiz olduğu için VS Community 2022 kullanmayı tercih ediyorum.
Bildiğiniz ve kullandığınız kod editörleri neler? Ve neden o kod editörünü kullanıyorsunuz?

Önerilerinizi bekliyorum, saygılar. ^^

Çözüm
Birincisi;
Yukarida @Görkem Say ve @MidI0ck 'unda bahsettigi gibi VS Code bir editor, VS 2022 ise bir IDE. Aralarindaki fark ise kisaca;

IDE -> Integrated Development Environment (Entegre gelistirme ortami). Icerisinde gelistirmeye derhal baslaman icin gerekli seyler dahil bir sekilde gelir. Derleyici, language server, linter, debugger, profiler, ui editor vb seyler dahil haldedir. Direkt kod yazip, kodu calistirabilir, test edebilirsin.

Editor -> Kisaca metni duzenlemene yardimci olur ancak kod editorleri kodu duzenlemeye yardimci olacak yeteneklerle gelirler. Keyword highlighting (yaygin anahtar kelimeler icin renkleri degistirip belirginlestirmek), otomatik indentasyon (satir baslarini otomatik bir sekilde bir onceki satirla yada scopela hizada tutmak) ve benzeri yeteneklerle gelebilirler. Kisaca sadece duzenleme yetisine sahiptirler. Ancak eklentilerle IDE haline getirilebilir.

Modern editorler temel islevi gelistirmek icin IDE'lerde yaygin bulunan seylerle beraber geliyorlar genelde. LSP (Language server protocol: kisaca bir language serverin editor ile iletisim kurmasini saglamak), entegre git destegi, terminal paneli vb...

Ikincisi:
Eger amac web gelistirmeyse ve ASP.NET kullanmiyorsan, VS2022 koca bir bloatware'dan fazlasi olmayacak. Hatta kullandigin arac setine bagli olarak uretkenligini bile baltalayabilir.

VS Code'un VS2022'ye gore tercih edilmesinin web kisminda temel sebebi bu. Hatta Microsoft VS Code'a cikardigi eklentilerle, .NET ile alakali seylerin VS Code'da da rahatca kullanilabilir olmasini saglamaya basladi.

Ayrica VS Code acik kaynak, VS 2022 proprietary.

Ucuncusu:
Neden VS Code eklentilerini VS 2022'de bulamiyorsun? Cunku farkli urunler. VS 2022 ve VS Code bambaska urunler ve kullandiklari eklenti API'i farkli. Ayni ismi paylasmalari Microsoft'un "Visual" kelimesiyle takintisindan kaynaklaniyor.

Dort ve son olarak:
Ben Trae kullaniyorum suan. VS Code'dan farkli olarak Copilot benzeri kendilerine ait bir AI agentiyla geliyor. (Model demiyorum, dikkat. Agent ve model farkli seyler.) Icerisindeki builder fena degil. Denemek icin indirmistim bir ay once ilk ciktiginda. Begendigim icin kaldim. Temeli VS Code'a dayandigi icin (eklenti reposu farkli, bi de bi kac ozelligi cikartmislar vs) alismakta zorlanmadim.

Ekstra olarak Jetbrains urunleri de cihazimda duruyor. VS Code'u (ya da benim durumumda Trae'yi) IDE gibi yapilandirmaya calismaktansa, zaten bir IDE olan Jetbrains urunlerini kullanmayi mantikli buluyorum. SSH ile debugging, live reload vs ozellikler icinde geliyor. Bu tarz ozellikleri kazandirmak icin niye ekstra emek dokeyim bi editore?
Hocam Visual Studio community 2022 eğer çok geniş projeler amaçlıyorsanız işinize yarayacaktır. Visual Studio Code ise basit projelerde işinize yarayacaktır.

Visaul Studio community 2022'de örnek olarak hata ayıklayıcı ve benzeri çoğu özellik bulunmakta. Visual Studio Code'ye göre daha fazla erişebilirlik sunmakta. Visual Studio Code'de erişebildiğiniz her şeye Visual Studio community 2022'de erişirsiniz.

Visual Studio Code'ye örnek olarak terminal ve benzeri özelliklere daha kolay erişim var. Ayrıca kütüphane indirmeyi de kolaylaştırdığı için direkt soldan CSS ve HTML gibi kod dilleri için bir kütüphane indirip kodunuza katkı sağlayabilirsiniz. Tabii bu Visual Studio community 2022'de yapılan bir şey.

Kısacası, Visual Studio Code basit çaplı projeler içinken Visual Studio Community 2022 geçiş çaplı projeler için daha olanaklıdır.

Son düzenleme:
Web icin genelde en populer VS Code. Ogrenciysen Jetbrains urunlerini de kullanabilirsin. VS Code esasen bir IDE degil editordur zaten. Eklentiler, gerekli araclar ve ozellestirmelerle vs. isine yarayacak hale getirirsin. VS gibi cok agir ve yer kaplayan bir uygulama degildir.

Birincisi;
Yukarida @Görkem Say ve @MidI0ck 'unda bahsettigi gibi VS Code bir editor, VS 2022 ise bir IDE. Aralarindaki fark ise kisaca;

IDE -> Integrated Development Environment (Entegre gelistirme ortami). Icerisinde gelistirmeye derhal baslaman icin gerekli seyler dahil bir sekilde gelir. Derleyici, language server, linter, debugger, profiler, ui editor vb seyler dahil haldedir. Direkt kod yazip, kodu calistirabilir, test edebilirsin.

Editor -> Kisaca metni duzenlemene yardimci olur ancak kod editorleri kodu duzenlemeye yardimci olacak yeteneklerle gelirler. Keyword highlighting (yaygin anahtar kelimeler icin renkleri degistirip belirginlestirmek), otomatik indentasyon (satir baslarini otomatik bir sekilde bir onceki satirla yada scopela hizada tutmak) ve benzeri yeteneklerle gelebilirler. Kisaca sadece duzenleme yetisine sahiptirler. Ancak eklentilerle IDE haline getirilebilir.

Modern editorler temel islevi gelistirmek icin IDE'lerde yaygin bulunan seylerle beraber geliyorlar genelde. LSP (Language server protocol: kisaca bir language serverin editor ile iletisim kurmasini saglamak), entegre git destegi, terminal paneli vb...

Ikincisi:
Eger amac web gelistirmeyse ve ASP.NET kullanmiyorsan, VS2022 koca bir bloatware'dan fazlasi olmayacak. Hatta kullandigin arac setine bagli olarak uretkenligini bile baltalayabilir.

VS Code'un VS2022'ye gore tercih edilmesinin web kisminda temel sebebi bu. Hatta Microsoft VS Code'a cikardigi eklentilerle, .NET ile alakali seylerin VS Code'da da rahatca kullanilabilir olmasini saglamaya basladi.

Ayrica VS Code acik kaynak, VS 2022 proprietary.

Ucuncusu:
Neden VS Code eklentilerini VS 2022'de bulamiyorsun? Cunku farkli urunler. VS 2022 ve VS Code bambaska urunler ve kullandiklari eklenti API'i farkli. Ayni ismi paylasmalari Microsoft'un "Visual" kelimesiyle takintisindan kaynaklaniyor.

Dort ve son olarak:
Ben Trae kullaniyorum suan. VS Code'dan farkli olarak Copilot benzeri kendilerine ait bir AI agentiyla geliyor. (Model demiyorum, dikkat. Agent ve model farkli seyler.) Icerisindeki builder fena degil. Denemek icin indirmistim bir ay once ilk ciktiginda. Begendigim icin kaldim. Temeli VS Code'a dayandigi icin (eklenti reposu farkli, bi de bi kac ozelligi cikartmislar vs) alismakta zorlanmadim.

Ekstra olarak Jetbrains urunleri de cihazimda duruyor. VS Code'u (ya da benim durumumda Trae'yi) IDE gibi yapilandirmaya calismaktansa, zaten bir IDE olan Jetbrains urunlerini kullanmayi mantikli buluyorum. SSH ile debugging, live reload vs ozellikler icinde geliyor. Bu tarz ozellikleri kazandirmak icin niye ekstra emek dokeyim bi editore?

Çözüm
Sublime. VSC hantal.

IDE istiyorsan, ki konuda editor demissin; o halde tavsiyem jetbrains urunleri. Webstorm, Pycharm, GoLand, RustRover artik stack neyse.

Terminal ve terminal temelli editorlerden en az birini kullanmakta yetkin hale gelirsen ( vim, emacs vs ); pratik ve hizli bir editorun olursa, hex duzenleme toollarini az cok kullanabiliyorsan ve projene uygun yetenekli bir IDE varsa bunlar yeterli.

Öneri ve tavsiyeler için hepinize teşekkür ediyorum. Editör harici IDE de eklemem gerekiyordu aslında. Dikkatimden kaçmış tamamen.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı