Yazılım için hangi matematik konuları öğrenilmeli?

Optimizasyon farklı konu. Alıntı yapılan içerik işlemci özelliği.
Konuştuğunuz konudan bağımsız, konuyu açan kişinin yazılımda sadece i++ kullanacağını söyledin, buraya dalga geçmeye geldiysen cidden söyle de millet boşuna sana laf anlatmaya çalışmasın. Sana bol i++'lı kodlar dostum, doya doya kullan sakın ha matematik falan öğreneyim deme, sadece 4 işlem kullanacaksın yazılım kariyerinde :)

Boşa tartışmayın yazılıma başlamak için matematik gerekli değil. Matematiksel düşünce gerekli. En kötü ihtimal şunu yspsrsın, diyelim ki ileri seviye algoritmalardan pid algoritmasını baştan kodlaman gerekti. O zaman bilmiyorsan öğrenirsin python'da nasıl türev integral alınır.

Son düzenleme:
Merhaba benim benim yazılım öğrenip çok büyük projeler geliştirme gibi bir hayalim var. Hatta bunların içinde yapay zeka uygulamaları da var. Bunlar için bilmem gereken matematik konularını söyler misiniz? Hepsine 1 ay ayırıp yoluma öyle devam etmek istiyorum.

Merhaba, gerçek hayatta 1 ay limit türev 1 ay integral 1 ay diferansiyel denklem çalıştım, sonra yapay zeka öğrendim, büyük proje geliştirdim vb. diye sabit başarı ile seyir eden bir yol mevcut değil.

Yine de matematik zekanıza güveniyorsanız hayallerinizin peşinden koşmanız gayet güzel olur. Mesela lise veya üniversite, herhangi bir yerde okuyorsanız matematiğiniz iyi mi, mesela temel formülleri öğrendikten sonra fizik problemlerini çözebiliyor musunuz, yahut gerçek hayatta pratik düşünebiliyor musunuz, en kısa, basit, etkili yoldan çözüme ulaşabiliyor musunuz? Teknik konulara ilginiz olmuş muydu, hani çocukken elektrikli oyuncakları açıp nasıl çalışıyor vb. diye merak ettiğiniz oldu mu? Teknik konuları araştırmayı, uçak nasıl uçar, elektrik motoru, radyo vb. cihazlar nasıl çalışır diye merak edip öğrenmeye çalıştınız mı hiç? Henüz gençseniz bu tür basit soru-cevaplarla yazılım gibi mevzulara yatkınlığınızı iyi kötü tahminleyebilirsiniz diye düşünüyorum. (occam'ın usturası yöntemi diyeyim)

Yazılıma tutkunuz varsa iyi kötü öğrenirsiniz elbette ancak bu adam integral çözmeyi öğrenmiş yazılıma sonra başlamış, bu yüzden yapay zeka ondan sorulur, alanında 1 numaradır diye bir şey duymadım. Ayrıca dünyada yazılım alanında teknik açıdan çok üst düzey onbinlerce insan var diyeyim ancak onbinlerce Zuckerberg ya da Elon Musk mevcut değil görüldüğü üzere, ya da Twitter, Instagram gibi platformlardan 100 tane yok, 3-5 tane mevcut. ChatGPT'ya da benzeri yapay zeka yazılımları var mesela, içlerinde diğerlerinden ayrılan 5-10 tane var, diğerlerinin adını bile duymayacak pek çok kişi.

Teknik yetkinlik bir yere kadar, yazılım tabanlı büyük projeler tek kişi tarafından oluşturulmaz, idame ettirilemez. Büyük yazılımlarda çok sayıda rol vardır, teknik analizciler, ürünü yönetenler, pazarlamadan sorumlu olanlar, rekabetten sorumlu olanlar vb. Kodu yazan yani işin ameleliğini yapanlar bu insanlar değillerdir. Büyük firmalarda görevi "aklına çılgın fikir gelmek" olan ya da "çılgın fikirler bulup fikrin sahibinden satın almak" ile görevli insanlar da vardır, yani işi bu fikir mevzusu olan, bundan para kazanan insanlarla rekabet etmeniz gerekli, muhtemelen onlar pek çok inanılmaz projeyi çoktan düşündü, yapılabilir/yapılamaz/yapmaya değmez vb. diye sınıflandırıp onaya sundu bile, muhtemelen şu an aklımıza gelmeyen pek çok şey şu an yapım aşamasında, belki de iç testleri başlamıştır, belki de şu anda kullanıma açıldı ve varlığından yarın haberdar olacaksınız diyeyim. Gerçekten iyi bir fikir var ise geriye ihtiyaç kadar ilgili konuda yetkin yazılımcıyı bulmak kalıyor, gerisi geliyor. İyi yazılımcılar genellikle bu tür fikirleri en iyi şekilde implemente eden, ürüne ilave değer katan insanlardır.

Bu yüzden öncelikle kısa vadeli hedefler belirleyin. Yani ben büyük proje fikrim sebebiyle matematik öğrenmeliyim şeklinde değil de matematik öğrenmeniz gerektiği için matematik öğrenin, matematikten hoşlanırsanız ve matematik yapabiliyorsanız yazılım öğrenmeye çalışırsınız, yazılım öğrenim süreciniz başarılı olursa da yapmak istediğiniz fikirleriniz/hedefleriniz için yavaştan bilgi sahibi olmaya, fikrinizi iyileştirmeye başlarsınız, belki aklınıza çok daha iyi/yaratıcı fikirler de gelebilir bilgi sahibi olduktan sonra. Yazılım öğrenirken hedefleriniz doğrultusunda neler öğrenmeniz gerektiğini temel aşamayı geçmeden tam anlayamaz/bilemezsiniz bile, teknik detaylar netleşirken yazılım dışında ihtiyaçlarınızı öğrenirsiniz, benzer durumlarda firmalar/ürünler nasıl bu noktalara geldi/çok iyi bazı fikirler neden potansiyellerine erişemeyip dağılıp gitti vb. konuları araştırırsınız, tek başınıza yapamayacağınız şeyleri listeler ve nasıl ekip arkadaşlarına/stratejilere vb. ihtiyacınız var diye analiz yaparsınız... diye gider bu hikaye.

Kolay gelsin.

Malesef bu konuda görüş bildirdiğim için bana düşman olanlar türedi. Olsun, rahatsız etmiyorsunuz.

Bilgisayar mühendisliği farklı yazılım farklı şeyler. Mesleğinizin zorluğuyla övünüyorsunuz gibi yığdınız bir kütüphane veriyi. Ayarında yönlendirme yapın lütfen, insanları soğutmayın.

Son olarak; Bir birey de musluk değiştirebilir ama tesisat döşeyemez. Bırakın yapsın sitesini içinde kalmasın, bahsettiği siteyi yapması için PHP MYSQL bilse kafi, bahsettiğiniz dersler bilgiler vs. eğer yazılım ilgisini çeker ve aklına yatarsa zaten üniversite yaşında gider öğrenir ama yeterki siz baştan korkutmayın yeni başlayacak insanların gözünü.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı