Yazılım için notebook mu Gaming laptop mu MacBook mu?

theeeowis

Femtopat
Katılım
7 Kasım 2022
Mesajlar
3
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba bilgisayar programcılığı okuyorum yazılım için kullanacağım laptop bakıyorum fakat çok kararsız kaldım. Öncelikle şunu söyleyeyim ben çok sık oyun oynayan biri değilim günde Max yarım saat - 1 saat, ara sıra oynarım. Şu 3 model arasında kaldım:

Lenovo Ideapad Gaming 3 - Ryzen 7 5800H, 3050 Ti, 16RAM 512SSD'li modeli.
Huawei Matebook D16 - i7 12700H, 16RAM 512SSD'li modeli.
MacBook Air - m1, 16RAM'li modeli.

Bütçe maksimum 24bin (3 bilgisayarda birbirine çok yakın fiyatlarda)

Bu modeller arasında kalma sebebim şu; ben ilk önce Lenovo almayı düşünüyordum (özellikleri yakın fiyatlı notebook modellerine göre daha iyi olduğu için) fakat çok oyun oynamayacağım için oyun odaklı bilgisayar almaktan vazgeçtim. Ekran kartı yerine işlemcisi yüksek olsun diye düşündüm yanlış mı düşündüm bilmiyorum. Daha sonra Matebook almaya karar verdim fakat orada da karşıma aynı fiyatta olan MacBook'lar çıktı. MacBook'larda da ara sıra oyun oynayabilir miyim ne oynayabilirim bilemediğime kararsız kaldım hangi modeli almalıyım?

Not: Bu fiyata özellikleri daha iyi Gaming laptop veya notebook olabilir. Benim asıl merak ettiğim Gaming mi notebook mu MacBook mu almalıyım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
MacBook alıp Windows kurabileceksen öyle yapabilirsin. Arkadaşlarınla oyun girmek istersen diye. Gaming laptoplar aşırı ağır yanında taşıman çok zor olur. Ve batarya ömürleri kısıtlı. En iyi tercih ya 1.dediğim gibi yapman ya da Matebook.

M1 işlemciye Windows kuramazsın...

Macbook'ta Windows kullananın aklına şüphe ederim.
 
Global mapper gibi sadece Windows'da çalışan ve GPU performansına dayalı yüksek boyutlu 3D dosyalar ile çalışmıyorsanız kesinlikle Mac öneririm.
Ya da batarya konusunda Windows tarafında Ryzen 7 5700U'lu cihazlara bakabilirsiniz. Harici ekran kartlı Windows cihazlarda birkaç güçlü model ve MX350 gibi daha giriş seviye kartlara sahip modeller dışında batarya performansı oldukça yetersiz. Bence bir yazılımcı ve mühendis için batarya en önemli konular arasında.
 
Macbook candir :) Yazilim islerinde macbook sana buyuk konfor ve rahatlik sunacak(birinci agizdan bunu diyebilecegim tecrubelere sahibim). Ama ben oyunda oynayacam dersen mecbur bir laptop alman gerekecek. Aldigin laptop'a kesinlikle linux dagitimi kurup yazilim islerini oradan ilerletmeni tavsiye ederim.
 
Eğer bütçe vs sıkıntınız yok ise ben de kesinlikle MacBook öneririm. 5-6 yıldan fazladır 2014 ortası MacBook Pro kullanıyorum daha format bile atmadım :) Oyun oynayacağın zamanda GeForce NOW kullanabilirsin (Oynayacağın oyunun GeForce kütüphanesinde de olması gerekli)
 
AAA oyunu 5 dk da oynasanız yeterli donanım istediği için siz ne olur ne olmaz diye harici ekran kartlı bir model de bakabilirsiniz.
Hocam pardon ben AAA oyunun tam olarak ne olduğunu bilmiyordum şöyle düzelteyim; oynarsam Valorant, cs:go, LoL, Fifa, Gta oynarım ama dediğim gibi aktif oynamam ara sıra.
 
Ben de Gaming laptop mu? MacBook mu? İkileminde kalınca MacBook tercihini yaptım. Batarya performansı, bütün gün kullanmama rağmen gayet yeterli. M.2 batarya/güç denklemini çok iyi kurmuş. Windows bilgisayarı açmıyorum bile artık. Kalk masada otur çalış yerine yattığım yerden direkt hafif, küçük bir cihazla rahatça hallediyorum.
 
Dual boot kurup işlerini MacOS'ta görürken oyun için Windows kullanabilir. Akıl ile bunun bir ilgisi yok. Apple bile işletim sisteminin içine böyle bir seçenek koymuş.
Apple nerede böyle bir seçenek koymuş? M1 ve M2 işlemciler ARM kullanıyor. Boot Camp M serisi işlemcili cihazlarda kullanılmıyor eğer bahsettiğin "seçenek" boot camp ise. Aktif olarak Parallels VM ile Windows desteği sunuyor. VM ile oyun oynamakta akıl mantık işi değil. Ki ek olarak Windows ARM'ında oyunların neredeyse hiç birini desteklemediğini belirtmekte fayda var.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı